sokerittomat herkut kaviokuumeponille

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

sokerittomat herkut kaviokuumeponille

ViestiKirjoittaja sanna » Ke Joulu 31, 2014 1:15 pm

Itselläni nyt muutaman viikon ollut omistuksessa nf-tamma, pian 24v, joka sairastanut 13v sitten kaviokuumeen ja sen jälkeen syönyt vain kuivaa heinää. Tamma on todella perso ruokapalkkioille ja mietinkin, mitä uskallan sille syöttää? Tummassa leivässä vähemmän hiilareita kuin vaaleassa, porkkanassa hiilareita ei sinällään, mutta muuttuu elimistössä sokeriksi vissiin aika ärhäkästikin.. Mitens omena? Onko joku löytänyt jonkun "teollisen" hiilarittoman/sokerittoman herkun? Auttakaa kaveria hädässä :)
sanna
 
Viestit: 2
Liittynyt: La Marras 29, 2014 12:18 am

Re: sokerittomat herkut kaviokuumeponille

ViestiKirjoittaja Tinanja » La Tammi 24, 2015 1:58 pm

Mulla on itellä ollu 16 vuotta kaviokuumeherkkä shettis, ja perusruokana sillä on iha kuivaa heinää vaan, kesät talvet. Kesäsin on tarhassa, joka ei oo iha hiekkapohjanen, sinne kasvaa ruohoo, mutta kun on siellä koko ajan, ehtii kaluta sen ihan ruohottomaks jo ennen kuin ruoho kasvaa. Saa ponirehua 1-2 dl päivässä, ja iltasin pienen porkkanan/puolikkaan tai neljäsosan omenasta koosta riippuen/leipää - jonkun noista siis iltarehuna ja herkkuna.

Muuten sitte saa lenkin jälkeen leipää tai omenanpalan, porkkanaakin toisinaan. En ite usko, että sillä varsinaisella herkulla on niin merkitystä, se voi olla omenaakin, porkkanaa, tai kesällä ihan minimaalinen kasa tuoretta ruohoa, mutta että määrällä on merkitystä. Samaten sillä, että seuraa niitä kavioita, ja pitää ne tarpeeks lyhyinä niin kaviokuumeen jäljiltä se kääntyny kavioluu ei sitte lyhyessä kaviossa aiheuta kipua kävellessä ja "pyörähtää nopeemmin" sen yli sitten. Karulta se näyttää, ku ne kaviot nyrhii nii lyhyiks ku uskaltaa, mutta toimii.

Maastakäsitellessä käytän ihan minipaloja kuivattettua ruisleipää. Sellasia maks 2x2 cm palasia, jotka revin ennen kuivatusta jo sellasiks ja laitan pussiin tai rasiaan. Säilyvät, ja niitä mahtuu yhteen ruisleivän palaan aika monta. Herkuille persojahan noi on, mutta kyllä niille voi aina vähän jotain antaa, se määrä taitaa ratkasta.

Samaten sitten vaikuttaa suuresti se, miten herkkä se on kaviokuumeelle - meillä ollu lääkärin toteama kaviokuume noin viitisen kertaa, nyt ei oo neljään vuoteen ollu mitään, kun kengittäjää vaihdettiin. Paljasjalkanen se on, kenkiä ei oo ikinä ollu jalassa, ei edes sairaskenkiä. Lepoa ja lääkettä vaan kaviokuumeessa, viilennetty jalkoja ja hoidettu oireenmukasesti, ja hyvin on parantunu. Sanoit, ettei sillä oo ollu pitkään aikaan mitään, eli ite lähtisin pienistä määristä kokeilemaan, reagoiko se, ja seuraa sitä digitaalipulssia, se antaa hyvää osviittaa siitä, mikä on tilanne - ja ponin oma olemus tietenkin myös.

Meillä on myös nivelrikkoa takapolvissa, ja liikunta auttaa siihen, joten neiti on ihan aktiivikäytössä, ajoa ja ratsastusta, vaikka ratsastus köpöttelyks meneekin lasten kanssa :D Ja maastakäsittelyä aina väliin tietenkin, puuhailua muuten vaan kun on aktiivinen tapaus.

MÄärä on varmaan se tärkein tossakin ruokinnassa ja erityisesti herkuissa... Heinää saa meillä niin vähän ettei liho ainakaan sen takia, ja sitte herkkuja ja rehua liikunnan mukaan - ponirehunkin suositusmäärä tonkokoselle on 5 dl, ja annan maks. 2 dl/päivä. Toiminu hyvin, ja sitte vähä lisäravinteita vuodenajan mukaan jos on tarvetta.
Tinanja
 
Viestit: 8
Liittynyt: Pe Tammi 06, 2012 9:02 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa