Kannan korkeus ja kova pohja

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja anutus » Su Elo 19, 2012 10:02 pm

Minkälaisia kokemuksia teillä on kannan korkeudesta ja kovalla pohjalla ratsastamisesta? Tässä olisi pieni pähkinä pohdittavaksi vuolussa valistuneelle porukalle. =) Itse olen pähkäillyt asiaa jo useamman viikon ja lueskellut nettiä edes ja takaisin tuloksetta...

Voiko se, että kantaa on esim. se 5mm (anturasta mitattuna) haitata liikkumismukavuutta kovalla pohjalla? Oma hevoseni on nyt kesän mittaan ruvennut aristamaan kovalla pohjalla liikkumista. Ei onnu, mutta mieluisin vauhti on käynti tai pikkuhölkkä/jogi. Jos vauhtia nostetaan, niin hakeutuu ihan siihen ojan reunaan ravaamaan ja kauhoo tienvieruspuskista huolimatta siinä kyllä ihan reipasta vauhtia ja laukkaakin pyydettäessä. Jos siirrän hevosen takaisin tielle, tiputtaa vauhtia heti. Kotiin päin vauhtia on aina luonnollisesti enemmän, mutta silloinkin, pitää maltin eli vauhdit eivät ole olleet tänä kesänä kuin kerran (kuumui vieraalla reitillä) samaa luokkaa kuin esim. talvella lumipohjalla. Tottelee pieniä apuja, ja jos ilmaisee, että vauhtia ei voi tästä nostaa, en koskaan aja sitä eteenpäin väkisin.

Meillä on käytössä bootsit ja pohjalliset aina, sillä tiet ovat kovia ja irtokiveä on paljon. Siksi nyt ihmetyttääkin kovasti tämä arkailu, sillä bootsienhan pitäisi suojata ainakin kiveniskuilta ja toisaalta niiden ei pitäisi haitata kaviomekanismiakaan, joten kovan alustan ei pitäisi vaivata liikaa. Alkukesästä ei hakeutunut tienreunaan yhtä hanakasti, mutta toisaalta voi olla, että on keksinyt ko. tempun vasta tässä kesän kuluessa. Vauhdit olivat suunnilleen samaa luokkaa kuin nyt.

Tuli nyt mieleeni, että voiko vuolussa olla jokin vika (kuva oikeasta etusesta täällä:http://anutus.wordpress.com/?attachment_id=3350). Vasen etunen on samannäköinen, joten en jaksanut laittaa siitä kuvaa erikseen. Kantaa on tosiaan tällä hetkellä se 5mm. Kantaosan seinämässä on flaret molemmilla puolilla, mutta valkoviiva on tiivis, puhdas ja kova, vaikkakin aika leveä. Varpaalla in pieni pyöristys ja antura on tosi kova ja siisti. Kavion väritys on vähän hassu, sillä vaikka ulkoapäin ovat tummat niin antura on varpaalta vaalea, mutta tummenee takaosaa kohti. Olen yrittänyt syynäillä mustelmia, mutta en ole sellaisia löytänyt eli jos antura on ottanut iskua, niin "jäljet" ovat vähintään epäselvät. Holvikkuutta on n. 10mm säteen kärjestä mitattuna. Säde on tällä hetkellä terve, mutta vielä n. kuukausi sitten sädemätää oli senverran että päkiät olivat halki.

Jos kantaa on puolikin senttiä, niin laajeneeko kavio askeleen aikana niin paljon, että kovallakin pohjalla säde yltää maahan vai siirtyykö isku kannan seinämän ja ruununrajankautta suoraa vuohiseen niin ettei kavion takaosan rustot pääse osallistumaan iskunvaimennukseen ollenkaan? Voisiko se olla syynä aristeluun kovalla pohjalla?

Jaloissa en ole havainnut lenkkien jälkeen kuumotuksia, turvotuksia tai muitakaan vaivoja. Pehmeällä alustalla (hiekkainen kangastie, kenttä) liikkuu erinomaisesti kaikissa askellajeissa avojaloin.

Kaikki heränneet ajatukset ovat tervetulleita. =)

Edit. Niin ja hevonen 7v ja on ollut ikänsä kengätön, mutta liikutuksessa vasta ensimmäistä kesää. Asuu laitumella 24/7
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja Tucca » La Elo 25, 2012 7:02 pm

Eipä vastaukseni auta mitään, mutta lisään tähän jorinaa kuitenkin. :roll: Täällä on ollut mietinnässä sama juttu. Minua on alkanut suunnattomasti häiritsemään hevosen arkominen kovilla alustoilla ilman bootseja. Meillä ei siis esiinny arkomista bootsien kanssa eli siinä mielessä vähän erilainen tilanne. Ostin Pete Rameyn kirjan Making Natural Hoof Care Work for You ja siellä on kyllä selitetty näitä asioita, mutta tuntuu silti jäävän jotenkin hämäräksi millainen olisi oikea vuolu. Kirjoista katsomalla ei kyllä opi vuolemaan, ei voi mitään. Hyvät perustiedot ajattelin kuitenkin hankkia kirjallisuuden avulla. Rameyn uusin Care and Rehabilitation of the Equine Foot -kirja houkuttelisi, mutta hintaakin sitten on -kröhöm- hieman.

Rameyn mukaan arkominen on aina merkki huonosta/väärästä vuolusta eikä hän pidä bootseistakaan, sillä se peittää huonon vuolun ongelmat. Hänen mukaansa ilmeisesti hevosen kuin hevosen pitäisi pystyä kulkemaan kovillakin alustoilla arkomatta, mikäli vuolu on kunnossa. Sitten kun vielä tietäisi miten ja mistä tämän optimaalisen vuolun saisi... Sellainen palo tähän asiaan on herännyt, että alan opiskelemaan vuolua ja katson sitten, tulenko yhtään viisaammaksi.
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja anutus » Ma Elo 27, 2012 8:47 am

Olen samoilla linjoilla. Jostain syystä harmittaa ja huolestuttaakin tuo, että niitä bootseja tarvitaan, kun jossain päin maailmaa hevoset menevät oikeasti ilmankin ja kaikilla pohjilla. :cry:

Itsekin haaveilen myös tuosta Care and Rehabilitation of the Equine Foot-kirjasta. Ja ehkä Rameyn DVD-setistä... :roll: Tuo uusin kirja vaikutti erityisen hyvältä siinä mielessä, että ei käsittääkseni suhtaudu niin mustavalkoisesti kengätön vs kengällinen, vaan näkökulma on nimenomaan siinä, että miten saadaan paras mahdollinen ratkaisu kullekkin hevosyksilölle. Vaikka käsittääkseni aika harvassa on sellaiset tilanteet, että Rameykaan suosittelisi rautakengitystä. :P Tuon kirjan tekijöissä mainittiin myös Brian Hampson, joka julkaisi noin vuosi sitten tutkimuksensa villeistä brumbyistä ja niillä esiintyvästä kaviokuumeesta, joka siinä samalla kyseenalaisti mm. koko villihevosvuolun tarkoituksenmukaisuuden (http://www.wildhorseresearch.com/). :shock: Ko. tutkimuksen metodeissa ja johtopäätöksissä oli ilmeisesti jonkin verran kritisoitavaa, eli en ihan pureskelematta nielisi tuon tutkimuksen tuloksia... Mutta en ala vatvomaan sitä nyt tässä yhteydessä. :geek: Mutta siis mielestäni kirja vaikuttaa pätevältä juuri siitä syystä,kun siihen on nähtävästi pyritty kokoamaan mahdollisimman kattavasti viimeisintä tietoa kavion hoidosta ja toimivasta vuolusta.

Ramey on muuten viime vuosina vähän keventänyt tuota mielipidettään bootsien käytöstä ja siitä, että kaikki kaviot pystyisivät menemään kovillakin alustoilla (http://www.hoofrehab.com/21stCenturyFarrier.html). Nyttemmin hän näyttäisi olevan sitä mieltä, että koska hevosen kavio mukautuu alustan mukaan, niin sen kannattaisi asua samanlaisella pohjalla, kuin missä sitä liikutetaan. Ehkäpä se meilläkin vika on siinä, että hevonen viettää kaiken muun ajan laitumella paitsi ne 2x2h viikossa, mitkä hölkötellään sorateillä. Että ei oikeastaan mikään ihme, jos sepeli tuntuu ankaralta laitumen jälkeen. ;) Meillä ja harvemmin Suomessa ei ole juuri mahdollista pitää hevosia sorapohjalla, joten olen vähän alistunut siihen, että ehkä liikumme bootseilla sitten lopun ikämme... Harkitsin jo jonakin epätoivoisena hetkenä rautakenkienkin kokeilemista, mutta totesin lopulta, että se tuskin ratkaisee ongelmaa, kun iskunvaimennus huononee eikä rautakenkä (ainakaan ilman pohjallista) suojaa kiveniskuilta yhtään paremmin kuin bootsi, ja mielestäni nuo terävät kivet nimenomaan ovat se ongelma.

Toinen mitä mietin myös on, että hevoselle on nyt noin 6kk jätetty enemmän kantaa suojaamaan sairasta sädettä, MUTTA jos hevosta liikutetaan joka tapauksessa bootseissa, mikä suojaa sädettä JA säteet ovat nyt terveet, niin silloinhan tuo matalakin kanta vain kuormittaa lamelleja, kun paino tulee takaosassa enemmän sarveiselle. Bootseissa tämä vielä korostuu, kun kannat eivät pääse uppoamaan maahan yhtään. Takaosassa kuitenkin on jo sitä mekaanista irtoseinäisyyttä jonkin verran, mikä puoltaisi tätä tulkintaa. Näillä perusteilla ajattelin sitten, että rapsuttelen tuon ylimääräisen kannan pikkuhiljaa pois, ja katson, että vaikuttaako se liikkumiseen mitenkään... Hevo itsekin on jo ryhtynyt kuluttamaan kantaa alas, mutta kavionkasvu on vaan niin voimakasta, että bootsien kanssa tämä ei saa itse kulutettua kaviota riittävän nopeasti.

Nojo... meni ihan itsekseen höpinäksi, mutta toisaalta kyllä tämä, että kirjoittaa jonnekin auki ajatuksiaankin selventää melkoisesti. Edelleen, jos jollakin on huomautettavaa logiikastani niin puuttukaa toki. :)
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja Tucca » Ma Elo 27, 2012 11:27 am

Minäkin mietin jo heikkona hetkenä kenkiä ratkaisuksi ongelmaan. Mutta sitten eksyin taas lukemaan kengityksestä tietoa ja totesin, että no way... ja samalla vähän vakoilin yhdellä isolla tallilla kengitettyjen kavioita. Siis hyi helv* missä kunnossa monen kaviot olivat. :shock: Juei, ei kenkiä meille... bootsit ovat kuitenkin PALJON kavioystävällisemmät mikäli hevonen vain pystyy olemaan arkomatta muualla kuin kovilla alustoilla. Jatkamme siis bootseilla enkä edes haaveile rautakengistä. Tällä vakoilemallani tallilla yhdellä jos toisellakin hevosella on milloin mitäkin ontumista, milloin kaviopaisetta, milloin mitäkin kavio-ongelmia. En voi olla miettimättä kengityksen osuutta asioihin, kun kavioita katsoo.

Pete Ramey ja Jaime Jackson ovat tosiaan näitä villihevosvuolijoita. Ilmeisesti heidän vuolutavalleen tai opeilleen kaviosta ei ole olemassa mitään tieteellistä pohjaa. Samoin strasser-vuolulle, tieteellinen pohja tuntuu puuttuvan monen artikkelin mukaan. Strasser-vuoluunkin haluan tutustua, joten lukulistalle päätyy myös Hiltrud Strasserin A Lifetime of Soundness. Tieteellisenä tunnutaan pitävän ainoastaan kengitysoppeja ja em. tyyliä? Tästä syystä ajattelin mennä vielä opiskelemaan kengityksen perusteita, niin kuulisin vähän sitäkin meininkiä. Vuolutyylejä löytyy vielä muitakin ja toki niitäkin täytyy selvitellä. Rankka urakka edessä. :mrgreen:

Hevoseni nykyisen vuolijan mukaan kovat alustat tulevat ongelmaksi, kun hevoset elävät pehmeällä pohjalla ja sitten ne kiskaistaan soralle kävelemään. Kavio ei ole ehtinyt mukautua toisenlaiseen pohjaan. Kuulostaa kyllä ihan järkeenkäyvältä. Miksi kavio kasvattaisi kunnon suojaa, mikäli sille ei ole aiemmin ollut tarvetta? Uskon silti, että vuolulla tähän seikkaan voi vaikuttaa. Mutta kuinka paljon, sitä en osaa sanoa. Arkovana hevosta ei kuitenkaan saa pitää, siinä kääntyy jo ideologia itseään vastaan.

Lisäys: nyt sain luettua tuon linkkaamasi Rameyn kirjoituksen bootseista. Kanta on todellakin lieventynyt verrattuna kirjan mielipiteisiin. ;) Kiitti linkistä, siitäkin sai taas ajattelemisen aihetta.
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja anutus » Ma Elo 27, 2012 6:00 pm

Meidän tallilla melkein kaikilla muilla hevosilla on rautakengät ja siis kyllähän niistä suurimmalla osalla on oikeasti ihan hirveät ne kaviot, ja jalkojen nivelet keikkuu vaikka mihin suuntaan liikkeessä. Tosin tuohan voi olla merkki huonosta kengityksestä, mutta puheista päätellen omistajat tuntuvat huolehtivan kovasti siitä, että heillä on hyvä kengittäjä ja hevonen hyvässä kengässä... En tiedä, kai sitä itse on niin tottunut tuohon nättiin paljaaseen kavioon, että kaikki muu näyttää tosi oudolta. En tiedä kestäisinkö katsella, jos oman hevosen kaviot näyttäisivät samalta...

Jacksonin vuolu perustuu kai hänen omiin tutkimuksiinsa villien mustangien kavioista ja Ramey puolestaan on lähtenyt samoista kuopista, mutta ajautunut sitten vähän erilleen lähinnä Dr. Bowkerin tulosten perusteella. Molemmat olivat ilm. kengittäjiä alunperin, mutta todellakin molempien kompetenssi tuntuu nojaavaan lähinnä käytännön kokemuksiin sädeluuontuma- ja kaviokuumehevosten kuntoutuksessa. Minulla on ollut myös tarkoitus lukea ainakin tuo Lifetime of soundness, mutta jotenkin se on nyt jäänyt... :? Opiskelin kyllä yhden ilmaisen nettikurssin, jonka pitäjät olivat alunperin Strasser-vuolijoita, mutta irrottautuivat siitä myöhemmin ja perustivat oman koulun, jonka tietosisällöt ainakin jossain määrin perustuivat Strasserin opetuksiin. Siellä oli juttua esim. siitä, että ruununrajan pitää olla 60 asteen kulmassa (en muista nyt sitä tarkkaa lukemaa) suhteessa maan pintaan ja hevosille pitää rakentaa tarhoihin semmoiset kavioiden uittoaltaat, jotka muka simuloivat luonnollista juomistapaa kahlaamalla, jolloin kaviot saavat päiväittäin tarvittavan määrän kosteutta. Muutamat jutut kuulostivat siinä määrin himmeliltä, että silmät pyöreinä luin, mutta ihan hyvä varmaan olla tietoinen nuistakin jutuista... :?

Tästä syystä ajattelin mennä vielä opiskelemaan kengityksen perusteita, niin kuulisin vähän sitäkin meininkiä. Vuolutyylejä löytyy vielä muitakin ja toki niitäkin täytyy selvitellä. Rankka urakka edessä. :mrgreen:

Lisäys: nyt sain luettua tuon linkkaamasi Rameyn kirjoituksen bootseista. Kanta on todellakin lieventynyt verrattuna kirjan mielipiteisiin. ;) Kiitti linkistä, siitäkin sai taas ajattelemisen aihetta.


Onhan siinä hommaa eikä varmaan ikinä tule valmista, mutta varmasti lopussa kiitos seisoo! =D Tässä vielä linkki siihen ilmaiseen nettikurssiin, jos haluat käydä lueskelemassa sitä: http://www.equinesoundness.com/onlinestudentcourse.htm. Kurssia varten piti ilmoittautua Claudialle sähköpostitse ja antaa joitakin tietoja itsestään, mutta minun tietojani ei ainakaan ole käytetty väärin toistaiseksi. Tietääkseni. :P
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja Tucca » Ma Elo 27, 2012 6:14 pm

Tämä ketju nyt menee vain kiittelyksi, mutta kiitos tuostakin linkistä! Oli muuten todella tärkeä linkki. Taidanpa ilmoittautua kurssille..
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja Ivus » La Syys 15, 2012 9:32 am

Anutus: arkominen voi johtua myös tuosta flaresta. Varatessaan painon jalalle (erityisesti kovalla alustalla) levenneeseen seinämään kohdistuu mekaanista vääntöä. Raspaa flare pois, mutta suosittelisin edelleen käyttämään bootseja sorateillä :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja anutus » La Syys 15, 2012 6:03 pm

Kiitos Ivus! :) Nappaan flaret pois, ja katsotaan tuleeko tilanteeseen muutosta.
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Kannan korkeus ja kova pohja

ViestiKirjoittaja Tiina Ahokas » Su Huhti 06, 2014 5:41 pm

Tämäkin taitaa olla todella vanha ketju,mutta vieläpä kommentoin.. Eli mikäli kaviomekanismi toimisi,pitää säteen osua maahan,muuten ei tapahdu toivottua laajenemista ja iskunvaimennusta. Meillä ei kukaan hevonen arro millään pohjalla, edes todella lyhyillä (=kuluneilla) kavioilla. Joten jotain ollaan tehty oikein. Tämä balanssiasia on myös toinen joka tulee vastaan,sekä kavioiden kulmat.

Vuolu pitää olla hevosen luuston mukainen,että otetaan kulmat huomioon. Todella vaikeaa koittaa selittää,pitäisi näyttää mitenkä käytännössä vuolen. Meillä liikkuu hevoset huonommin bootseilla,kuin ilman. Ja,hevonen kyllä tuntee bootsin läpi yleensä kivet ja murikat, mutta ei kuitenkaan niin hyvin kuin ilman; verrataanpas meidän ihmisten kenkien pohjiin,aika isoja eroja eikö? :D

http://www.futurehorsecare.fi/kaviot/
Tuolla olen selittänyt monta asiaa suomeksi.

Ja myös tämä asia,että muutokset eivät tapahdu hetkessä koskaan, vaikka voi hevosesta siltä näyttää (eli esim. liikkeessä). Hevosen kuuluisi astua aina kanta edellä maahan,ei varpaalla. Aina,kun alkaa tämä mistä puhutte selkeästi "flaretus", on kaviot liian pitkät/ väärin vuollut. Yleensä liian pitkät. Kaikista parhaiten oikean vuolun näkee kun katsoo röntgenkuvaa kaviosta aivan sivusta, saman verran pitäisi olla kavioluun joka puolella kavioainesta (eli ne osat kaviota jotka ovat kavioluun ympärillä). Sekä takaa että edestä pitää olla suorat kaviot suoraan alaspäin, eli kasvuraja ei saa mennä sivullepäin (usein näkyy silloin kavion kantapohjasta katsottuna toinen kanta ylempänä kuin toinen,mutta suoraan pohjasta katsottuna näyttää että olisi samanpituiset,silloin on kasvuraja vinossa.) Meillä ei paljoa edes ravureita bootsiteta,koska kaviot pääsee liikaa kasvamaan ja pitäisi raspin kanssa kokoajan olla heilumassa. Talvi on se pahin,kun voi olla liukasta ja jos on hevosia joita on kengitetty,kaviot eivät ole vielä kädenlämpöset eikä kavio saa jäälle tehtyä luonnollista pitoa eikä osaa vielä jäällä liikkua.

Kantakulmat pitäisi olla aina samalla tasolla kuin,missä säteet alkavat.

Se on hyvä asia,että hevosta kuunneellaan eikä pakoteta liikkumaan sellaisella alustalla joka on huono,mutta tässä pitää osata tunnistaa se,että milloin hevonen oikeasti koittaa kertoa että nyt on huono liikkua tässä, tai milloin se koittaa luistaa töistä tai on vain liian mukavuuden haluinen, hevoset ovat kovin yksilöllisiä!
Tiina Ahokas
 
Viestit: 9
Liittynyt: La Maalis 08, 2014 1:14 am


Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron