Hevonen ilman kenkiä

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Anna-Maria » Ke Huhti 21, 2010 1:17 pm

Nina, olipa mielenkiintoinen viesti! Tarkoitan sitä vanhaa norjalaista tapaa suojata hevosen kaviot talvella vuoristossa. Eihän sinulla ole kuvaa siitä, miten lampaan nahkan pala sidotaan kiinni kavioon, ettei se haittaa liikettä mutta on olisi napakka? Ajattelin heti kokeilla tätä vinkkiä, koska meillä on Keski-Suomessa tavattoman kovat soratiet kesäisin ja hevoset arkovat jalkojaan tiellä ratsastettaessa. Idea sammalesta ja varvuista vielä pehmikkeinä oli kerrassaan loistava! Kiitos, että jaat tällaista vanhaa, arvokasta kansanperinnettä meille!
Anna-Maria
 
Viestit: 71
Liittynyt: To Marras 12, 2009 9:27 pm

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Ivus » Ke Huhti 21, 2010 8:24 pm

Nutukkaissa (lappilaiset poronnahkakengät) pohjaan pannaan karvapuoli menosuuntaan vastakarvaan, jolloin pito on taattu myös peilijäällä.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja M-H » Ke Huhti 21, 2010 8:58 pm

Ivus kirjoitti:Vastatkaa toki viisaammat, mutta oma ruunani reagoi trapetsin (eli siis se suuri ylempi kaulalihas:) jumiutumiseen ja kipeytymiseen kuluttamalla etusten varvasta.
Itse en madalla kantoja sädeongelmaisella ennen kuin säde on saatu kuntoon ihan sen takia ettei hevoselle aiheudu "turhaa" epämukavuutta ja kipua. Kun terveessä kaviossa on kannat kohdallaan (yksilöllistä), ja hevonen astuu heel first, säde toimii iskunvaimennustehtävässään.
Korjatkaa vapaasti jos tuntuu siltä, en ole ammattilainen :)


Noh jos kannat eivät ole tarpeeksi matalat ei kavioluukaan ole tasan maatavasten ja moni expertti on sitämieltä, että seon yksi pahimpia ongelmia kaviossa.
Tiedä sitten.

Itselle kun tullut noita hevosia millä aivan paskat kaviot (sellainen rusinan kokoinen säde ja kaviot haperot) niin olen kyllä kantoja madaltanut kohtuu normaalisti. Säde kasvaa hiljalleen ja vaikka ei olekkaan osana ottamassa painoa vastaan niin silti kannat tulevat ensin maahan ja kavio parantuu nopeasti.
Toki otan huomioon kavion normaalin ja luonnollisen (tai luonnottoman) muodon. Joillain hevosilla on pystyt kaviot vaikka mitä tekisi, ei vaan pysty tarpeeksi ottamaan kantoja kerralla. Eikä liikaa pidäkkään yhdellä kertaa ottaa.

Tiedä sitten. Tästäkin varmaan löytyy sata eri mielipidettä riippuen miltä kantilta katsoo.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Ivus » To Huhti 22, 2010 8:43 am

Kyllä toimin kuten M-H, jos kaviossa ei varsinaisesti ole mitään akuuttia vikaa, on vaan "huono". Sädeongelmaisella tarkoitin lähinnä vakavia sieni-infektioita tms.
Meillä on nyt se tilanne, että uudella hevosellani poistettiin kengät huhtikuun alussa, ja alta paljastui tosi pahat irtoseinämät, todennäköinen aiheuttaja pitkälle edennyt valkoviivantauti ja kengitys liian pitkään kavioon.Kaviot on kuvattu ja mitään muita muutoksia ei paljastunut. Myös antura on liian matala ja säteet surkeat, kannat ovat "oppikirjan" mukaan hivenen korkeat. En ole madaltanut kantoja ollenkaan, koska hevosella ei ole juuri mitään muuta millä seistä. Hepo pärjäsi tosi hyvin lumen aikaan, mutta kurakelin alettua alkoi arkoa pahasti. Eläinlääkärin suositus oli liimakengät, mutta katsoin sen huonommaksi vaihtoehdoksi kuin bootsit, jotka saa pois ja kavion hoidettua päivittäin. Nyt käytetään bootseja tarhatessa kunnes saadaan tuo huono kasvamaan ulos. Pihattohevosen elämään jo tottuneena rouva protestoi kovasti kun joutuu yöt olemaan sairaskarsinassa, kun ei ole hyväksi käyttää bootseja ympäri vuorokauden.
Pointti nyt kyllä taisi jäädä hämäräksi jos sellaista koskaan olikaan :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja nina V. » To Huhti 22, 2010 2:37 pm

Hei.
Olen itse erityisesti lapsena käyttänyt jos jonkin näköisiä tossuja,lapikkaita ja töhvelöitä. Poronnahasta valmistetut tallukkaat ihmisille ovat mielestäni kamalan kylmät, joten ne täytyykin olla isot, jotta niihin saa heiniä sekaan lämmikkeeksi.
Jäällä on ollut ennen ja nykyäänkin sellaisten seutujen asukkailla pakko olla jalkineet jotka pitävät jäällä.Olipa kyseessä vetokoira,ihminen tai muu ajopeli.
Ihmisten tossujen ympärille on kiedottu vielä pitoaineeksi nyöriä ja nauhoja.
Hevosille nuo nahkatöppösten laitto on verrattavissa koiran töppösiin. Täysin napakkaa ei koskaan "kotikeino" tossuista saa, mutta pitävät kylläkin. Napakkuuden puutos ei liene haittaavan kuin ihmistä. Kyllä ne jaloissa pysyy kun tekee niistä tarpeeksi korkeat ja sellaiset tiiviit sidoskohdasta. (voisi matkia vaikkapa balettitossujen nyöritystä,mutta narua ei nosteta sääreen asti vaan pidetään vain vuohis kuopan alueella. Kokeilemalla oppii huomaamaan miten pito kiinnityksessä on kullekin parasta.

Niin, kyllä minä itse tykkään kovastikin jakaa menneen ajan vinkkejä,nykypäivän teknologian rinnalle. Niinhän se on, ettei nykypäivää voi ymmärtää täysin, ellei tiedä menneisyyttäkään.Itselläni on myös mahdollisuus verrata eri kulttuureita toisiinsa, läheltäkin katsottuna. paljon on sellaisia luonnossa selviämisen keinoja löytynyt ja kokenut äitini suvun puolelta,Norjasta. Muistan kerrankin kun olin pieni,ehkä n 7 vuotias, kun olimme karhuvuorilla äitini mummun mökillä hiihtoretkellä ja pienet poskeni alkoivat palaa auringon ja lumen vaikutuksesta..Silloin äitini siveli poskiini ällöttävää voita ja sen päälle hän plättäsi vessapaperin palat ja siihen vielä aurinkolasit..jumatsukka kun oli Nina tyttö aivan ilmetty Aku Ankka, ja isä filmasi vanhalla kaitafilmi kameralla koko session.. eli kyllä siinäkin periaatteessa oli viisautta,voissahan on a-vitamiinia ja e-vitamiinia sekä rasvahappoja, jotka auttavat palovammojen hoidossa..noh,se siitä. Viimekesänä sain oppia taas äidiltä, kun aurinko oli polttanut hartiani ihan karrelle,en malttanut mennä varjoon. Hierottiin ihoa tomaatilla..jee, olin kuin kauhufilmistä,puukosta saaneen näköinen.Mutta uskomatonta oli, että illalla iho oli kuulas ja raikas eikä yhtään arka.Kokeilin tomaattihoitoa mustaan hevoseeni,jonka karva helposti kärventyy kesäisin,ja toimii..Konstit on monet../Älkää kuitenkaan luulko mua ihan hulluksi!!
Mutta ennenkaikkea oppii huomaamaan, kuinka paljon entisaikaan ollaan nähty vaivaa jos minkäkin asian tiimoilta.Tyhmyyttäkö,sanoo tämäpäivän ihmiset?Ei, vaan viisautta joka on johtanut moneen tämänpäivän patenttiin ja konstiin,ihminen vaan tuppaa menemään viisaudessaan joskus vähän liian pitkälle.
Luonto se on joka loppujen lopuksi kumminkin sanoo, missä kaappi seisoo.
nina V.
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ke Joulu 02, 2009 10:10 am

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Fast » To Huhti 22, 2010 4:55 pm

Kengättömyydessä mielellään itse teen jaon siihen onko hevonen syntyjään kengäti vai ei. Tämän mukaan tulee todennäköisesti erilainen vuolu/eri asioita huomioitava, kengässä ollelle korjausvuolua kavion tasapainon saamiseksi, kun taas syntyjään kengätön ei liikkuessaan juurikaan tarvitse vuolua, hiukan kynsien viilailua vain. Lähtökohtana pidän täysin kengätöntä kaviota, jolla hevonen pärjää hyvin jopa urheiluhevonen, myös Suomessa kelillä kuin kelillä. Kengättömissä hevosissa huomaan eron siinä millä alustalla hevonen on elänyt eli savimaa pehmeä ei edistä kavion pysymistä terveenä vaan kavio auttamatta haprastuu kun ei saa tarvitsemaansa rasitetta, tärähtelyä/kaviomekanismi ei toimi pakosti.

Kavion symmetrisyys kaikin puolin vaikuttaa tärkeältä, koska virheestä heijastuu selkävaivoja ym. eli vuolu on hyvin tärkeä juttu ja tehtävä huolella.
-tälläisiä aatoksia tällä hetkellä... :D
Fast
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Marras 09, 2009 2:56 pm

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja resunen97 » La Elo 06, 2011 10:50 pm

Onko ideoita jos hevosella on tosi kuluneet kaviot ja se on kengättä ja aristaa sorateillä (siirtyy ojanpenkkaan, kävelee melkein ojassa) ennen ei edellisessä paikassa noin tehnyt. Niin oisko mitään millä sais kavioita "vahvemmiksi"? Aika hölmö kysymys mutta... Vai pitäskö sellaset "tossut" hommata, aristaa vain etukavioita ;) Kyseessä lv. Suokkimmehan ei arista kavioitaan missään..
resunen97
 
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Elo 05, 2011 4:16 pm

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Ivus » Ma Elo 08, 2011 9:30 am

Jos hevosella on kuluneet kaviot ja se arkoo, sinun on joko suojattava kavio, tai kuljettava pelkästään alustoilla joita hevo ei arista. Kavion voi suojata joko rautakengällä tai lenkkarilla. Suosittelen lenkkaria.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja anutus » Ma Syys 19, 2011 9:51 pm

Meillä oli samaa aiemmin. Pehmeällä alustalla liikkui hyvin, mutta sepelillä ja soralla "sipsutti". Hankin bootsit ja comfort padit etusiin ja a vot: liike parani hurjasti. Suosittelen lenkkareita. :) Lenkkarit suojaa ankaralla pohjalla ja mahdollistaa silti kaviomekanismin toimimisen, jolloin kavio vahvistuu joka reissulla.

Toiveissa minulla, että esim. vuoden päästä kuljettaisiin soratietkin pääsääntöisesti avojaloin. Bootsit sitten vauhtilenkeille ja kosteille säille, jolloin soratie höylää ihan tosissaan kosteudesta pehmennyttä kaviota.
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Pirelli » Ma Loka 10, 2011 11:21 pm

Hei! Onko teillä sanoa mielipidettä kun hevoseni oikea etunen (ja vähäsen myös vasen) on virheellinen jalka asennoistaan, kääntynyt ulospäin. Astuu jalalle niin että astuu eka ulkosyrjälle ja sitten vasta sisäpuolelle ja siinä näyttää tulevan jonkunlainen kiertoliike... Näitähän ei oikein enää voi korjailla kun hepo on 14 vuotta vanha mutta mietin että kun on just puhuttu että jos jalkaasentojen takia tarvitsee tukea kengistä niin olisikohan tämä semmoinen tapaus... Vaikea sanoa näkemättä tiedän. Ja hevosella kovin ohuet anturat arkoo etusia paljon, nyt saa syksyllä lepoa/kevyempää että ehtii vahvistua kunnolla. Bootsejakin on nyt tämän kesän käytetty, kengät otettu pois viime vuoden maaliskuussa. Muuten hyvä kavioaines, oli jo kengissä ollessakin, silloin rengaskengät kun oli ollut kavioniveltulehdusta vasemmassa etusessa edellisillä omistajilla, rasitusvammana.
Me ollaan maastoiltu paljon ja menty tänä kesänä parit matkaratsastuskisat 30km ja sillä olisi tarkoitus jatkaa ensi vuoden puolella... Myös koulu esteet kiinnostaa ym hauskuuttelu, temppujen opettelu jne.. Mutta siis kuitenkin olisi sitten jos vaan ei niveltulehduksia esiinny niin aika kovassa käytössä matkaratsastuksesta kun me molemmat tykättiin niin bootsihan ei tue virheellistä jalkaa...

Toinen ois toi 7 nails mitä vähän kattelin, ehkä voisi tukea sitä oikeaa jalkaa, onko jollain käyttökokemuksia?
Pirelli
 
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Maalis 26, 2010 10:42 am

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Loka 10, 2011 11:28 pm

Yhdenkään jalka-asennon takia ei tarvitse tukea kengästä vaan osaava vuolija voi aivan hyvin hiljalleen palauttaa jalkaa mahdollisimman lähelle optimaalista asentoa. Toki 100% täydellistä jalkaa ja kaviota ei ole olemassakaan yhdelläkään hevosella, joten tämä on myös hyvä muistaa. Tietotaito ei vaan useimmilla riitä tähän kun perus ymmärrys kavioista, kengistä yms. on useilla vuolijoilla/kengittäjillä todella hataralla pohjalla. Mitenkä se kenkä 'tukee' yhtään mitään haluaisin jonkun kenkiä suosittelevan ammattilaisen suusta kuulla.

Tämä on minun omiin kokemuksiini ja oppimiini asioihin perustuva henk.kohtainen mielipide. Ei palkokasveja sieraimiin kiitos.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Mimmi » Ke Loka 19, 2011 8:57 pm

Meidän hevosemme on ollut kengättä 6 vuotiaasta saakka, elikkäs yli 20 vuotta, eikä ole ollut minkäänlaisia ongelmia kavioiden, eikä muunkaan suhteen. Samoin edesmennyt hevosemme käveli ilman kenkiä, eikä silläkään ollut mitään vaikeuksia. Vaan miksipä olisikaan, kun luonnollisin vaihtoehtohan se on... :)
Mimmi
 
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Loka 07, 2011 3:29 pm

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja heponen » La Marras 19, 2011 6:30 am

Pihattotallilla, missä käyn, kaikki hevoset ovat kengättömiä. Poni, lämppärit ja sh. Kun uusi hevonen on tullut, on kengät otettu pois ja vuoltu maltillisesti. Mukava nähdä muutaman kuukauden päästä, kun hevosen liikkeet ja ketteryys on parantunut, kun kaviot saavat luonnollisesti toimia ilman rautaklönttejä.

Useamman vuoden aikana, kun olen noita kengättömiä seuraillut, olen havainnut seuraavaa:
- hevoset eivät astu ihmisen jaloille, kavio on herkkä tuntemaan
- hevoset eivät onnu tai sairastele kavioistaan
- hevosten tasapaino on parempi, kun tuntevat maan herkillä kavioillaan
- hevoset liikkuvat täysin äänettömästi, välillä ihmettelee itse pihatossa, että miten tuo hevonen ilmestyi kuin aave selän taakse katselemaan
- hevonen liikkuu jäällä kuin hiekalla (ilman ratsastajaa)
- talvella huomaa, miten hyvä verenkierto kaviossa on, kun se on sulana pakkasella
- hevoset eivät potkuillaan vahingoita toisiaan, kun ei ole rautaa kaviossa
- ratsastettaessa ei tarvi käyttää jalkasuojia, koska hevoset eivät kolhi kengillään jalkojaan

Mitään negatiivista en ole havainnut. Onhan kengättömyys se luonnollinen olotila hevoselle.
heponen
 
Viestit: 8
Liittynyt: La Marras 19, 2011 5:44 am

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja anutus » Ma Marras 21, 2011 3:17 pm

Pakko hehkuttaa! Viikonloppuna oli ekat pääkallokelit täällä Oulun lähistöllä, ja hevosella hokilliset glovet 6mm pohjallisilla.

Mentiin vajaat pari tuntia liukkailla (kosteana jäätynyt tienpinta + vastasatanutta hötölunta pikkuisen päällä) ja kivikovilla sorateillä eikä ruunis tiennyt mitään. Yritin pitää vauhteja maltillisina, kun hirvitti se tien kovuus, mutta ruuniksella oli niin meno päällä, että varsinkin alkumatkasta vauhti meinasi karkailla. Vähän huolestuneena sitten lenkin jälkeen kävin jalkoja läpi, mutta jokaikinen sääri oli aivan viileä ja rutikuiva kuten aina ennenkin, eikä kaviotkaan tuntuneet yhtään normaalia lämpimämmältä.

Jei!!! \o/

Saisi silti tulla jo sitä lunta...
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Kerppa » Su Huhti 15, 2012 11:27 pm

Itselläni siis nyt 3-vuotiaaksi kääntynyt russitamma, eikä (tietenkään?) vielä ole ollut kengässä. Syksyllä opetettiin kärryille ja nyt on aloitettu myös ratsutus. Kavioita on vuoltu tähän mennessä tarpeen mukaan ja ainakin toistaiseksi olisi myös tarkoitus jatkaa tällä linjalla. Anoppi toki puhui jo, että kohtahan se pitää sitten kenkäänkin varmaan laittaa, kun kerran rupeaa reenit olemaan säännöllisempiä ja vaativampia pikkuhiljaa - tähän kommenttiin en varsinaisesti vastannut juuta enkä jaata.

Toiveena olisi siis, että pystyttäisiin jatkossakin olemaan kengättä, mutta mietin, että tulisiko täten myös vuolijalle (eli appiukolle) esittää jotain erityistoiveita vuoluun liittyen, vai mennäänkö tällä, millä tähänkin asti? Tällä hetkellä ei siis ongelmia liikkumisessa ja kaviot kasvavat hyvin ja tasaisesti joka suunnalta. Tulisiko kuitenkin jatkuvaan kengättömyyteen tähtäävänä kiinnittää erityishuomiota kaviota vuoltaessa johonkin tietynlaiseen muotoon, vai riittääkö kavion tämänhetkisen, "luonnollisen" muodon pitäminen?
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Huhti 16, 2012 10:52 am

Kerppa kirjoitti:Toiveena olisi siis, että pystyttäisiin jatkossakin olemaan kengättä, mutta mietin, että tulisiko täten myös vuolijalle (eli appiukolle) esittää jotain erityistoiveita vuoluun liittyen, vai mennäänkö tällä, millä tähänkin asti? Tällä hetkellä ei siis ongelmia liikkumisessa ja kaviot kasvavat hyvin ja tasaisesti joka suunnalta. Tulisiko kuitenkin jatkuvaan kengättömyyteen tähtäävänä kiinnittää erityishuomiota kaviota vuoltaessa johonkin tietynlaiseen muotoon, vai riittääkö kavion tämänhetkisen, "luonnollisen" muodon pitäminen?


Vuolijan tulisi tietää ja ymmärtää kavion toiminta ylipäätään kun tehdään kengättömyysvuoluja. Ei se ole vain että "napsaistaan kun liian pitkä".

Tärkeintä jokatapauksessa tarpeeksi pyöristystä jokapuolelle kaviota ettei se leviä. Sillä pääsee pitkälle. Lähes valkoviivaan tai jopa sinne asti ylettyvät pyöristykset. Jos flarea (leviämistä) alkaa tapahtua niin sitten raspataan siitäkohtaa ulkosyrjää tarpeeksi pois ja huolehditaan pyöristyksestä.
Ylipäätään kengätön (ja kengällinen) kavio pitäisi huoltaa mahdollisimman usein eli noin 4-8viikon välein viimeistään. Jos itse tekee vuolennan niin 5minsan raspaus 1-2viikon välein riittää kaviohoidoksi hyvin. Ymmärrettävää, että ulkopuolista ei välttämättä halua kutsua 'töihin' muutaman minuutin homman takia 2 viikon välein.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Koo » Ma Huhti 16, 2012 2:31 pm

Onko ihan normaalia, että poni joka ollut nyt kengättä... pari-kolme kuukautta? vaatii vuolua viikottain, joskus useammankin kerran viikossa? Ollut siis kengässä ainakin kymmenen vuotta, ja kenkäysvälit voineet olla useammankin kuukauden niin hidaskasvuisten kavioiden takia. Aines on erittäin luja, eikä poni aro edes sepelillä eikä asfaltilla. Vuollut olen tosiaan itse, ja lähes aina vierailevien hevosihmisten kommentti kavioista on "eikö nuo oo ihan liian lyhyet?", joten tuskinpa jatkuva vuolemistarve johtuu siitä etten tarpeeksi paljoa ottaisi pois -tosin pyöristyksiä en edes kunnolla ehdi tehdä kun pitää lyhennellä jatkuvasti enkä jaksa raspata pitkää aikaa putkeen.

Tuota on liikuteltu nyt vähän huonommin, mutta silloin kun on liikutettu niin koko hiekkakentällä, kovalla hiekka(?)tiellä, asfaltilla tai sen reunassa. Tarhassa tällä hetkellä jäinen hiekkapohja, jossa on 14-18 tuntia päivässä ja liikkuu reippaasti yksin ja kavereiden kanssa.

Niin joo, ja varsin tyytyväinen kengättömyyteen olen, ainakin tähän mennessä. Hokinpolkemia/potkuja tulee vain laumakavereilta, askel on keventynyt ja kuulemma etenkin laukka parantunut hurjasti. (noussut ylöspäin, tarmokkaampi, eikä enää niin laiska ja laahustava, kertoi kaveri joka ratsasteli tuota lähinnä kesällä ja nyt kenkien poistuttua kapusi selkään uudelleen)
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Huhti 16, 2012 3:09 pm

Koo kirjoitti:Onko ihan normaalia, että poni joka ollut nyt kengättä... pari-kolme kuukautta? vaatii vuolua viikottain, joskus useammankin kerran viikossa? Ollut siis kengässä ainakin kymmenen vuotta, ja kenkäysvälit voineet olla useammankin kuukauden niin hidaskasvuisten kavioiden takia. Aines on erittäin luja, eikä poni aro edes sepelillä eikä asfaltilla. Vuollut olen tosiaan itse, ja lähes aina vierailevien hevosihmisten kommentti kavioista on "eikö nuo oo ihan liian lyhyet?", joten tuskinpa jatkuva vuolemistarve johtuu siitä etten tarpeeksi paljoa ottaisi pois -tosin pyöristyksiä en edes kunnolla ehdi tehdä kun pitää lyhennellä jatkuvasti enkä jaksa raspata pitkää aikaa putkeen.


Pyöristys ja lyhentäminen eivät poissulje toisiaan. Mutta kyllä pyöristystä pitäisi aina olla.
Ei se kasvuvauhti ihan hirveä ole joitain millejä viikossa kärjeltä. Riippuen hieman hevosesta/ponista. Poneilla voi olla hyvinkin kestävät kaviot.

Asiasta tietämättömien (lue sellaisten jotka eivät oikeasti vuolemisesta tiedä) kommentteihin ei kannata laittaa painoarvoa yhtään. Suomessa on tapana pitää aivan liian pitkänä kavioita. Ei sitä pituutta nää ulkoapäin milloin sopiva. Se pitää katsoa pohjasta, että about anturantasalla olisi ulkoreuna.
Anturaa ei toinna turhaan vuolla ilman syytä.

Ilman kuvia tuosta on nyt hankalaa sanoa oikeasti mitään varmaa. Voit laitella mulle yv:nä kuvalinkkiä niin kommentoin jos et tänne julkisesti halua.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Koo » Ma Huhti 16, 2012 5:16 pm

Meinasin siis sitä, etten jaksa pyöristää aivan niin paljoa kuin pitäisi, kun joka raspauskerta pitää kavioita lyhentääkin. :) Pyöristyksiä kavioissa kyllä siis on, muttei kait ihan valkoviivaan saakka. Voin kuvata ja linkitellä loppuviikosta kuvia, tällä hetkellä istun junassa 500 kilometrin päässä ponista ja edelliset nettiin ladatut kuvat ovat ensimmäiseltä paljasjalkaviikolta, jolloin ponilla oli myös lähes täyspitkät kannat, kenkiä ajatellen siis. (vuolin kannat alas vähitellen, ettei alkaisi arkoa kun säde osuu maahan, ja pysyisi siis käyttökuntoisena ilman bootseja)
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Huhti 16, 2012 5:21 pm

Koo kirjoitti:Meinasin siis sitä, etten jaksa pyöristää aivan niin paljoa kuin pitäisi, kun joka raspauskerta pitää kavioita lyhentääkin. :) Pyöristyksiä kavioissa kyllä siis on, muttei kait ihan valkoviivaan saakka. Voin kuvata ja linkitellä loppuviikosta kuvia, tällä hetkellä istun junassa 500 kilometrin päässä ponista ja edelliset nettiin ladatut kuvat ovat ensimmäiseltä paljasjalkaviikolta, jolloin ponilla oli myös lähes täyspitkät kannat, kenkiä ajatellen siis. (vuolin kannat alas vähitellen, ettei alkaisi arkoa kun säde osuu maahan, ja pysyisi siis käyttökuntoisena ilman bootseja)


Joo toi raspaamisen raskaus on varsin yleinen ongelma varsinkin monet naiset sitä valittavat. Itsekkään jaksa ihan älyttömiä raspata sitkeää kaviota. Nopeasti siinä voimat loppuu varsinkin jos useampi polle pitäisi raspailla. Siksi vedän tongeilla ulkoseinää 90 asteen kulmassa pois ja jätän noin 2-3mm valkoviivaan ja sitten pyöristys siihen vasta raspilla. Helpottaa urakkaa aivan valtavasti kun vertaa, että parhaillaan jotain 1.5cm tarvittis ulkoseinää raspata. Siis sama tulos molemmilla tavoilla on.

edit:
Joku teline auttaa kanssa ihan helvetisti raspaamisessa. Saa tuettua jalan telineeseen ja painaa rauhassa raspia kaviota vasten ilman, että se notkuu omien reisien varassa/välissä joustaen siinä ja vieden suurimman osan raspauksen tehosta pois.
Parhaat on kaviotelineet mutta olen hätäpäissään joskus aiv kanistereita yms. käyttänyt kanssa jos on oma teline unohtunut matkasta jostain syystä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Tunante » Ma Huhti 16, 2012 10:37 pm

Koo kirjoitti:Meinasin siis sitä, etten jaksa pyöristää aivan niin paljoa kuin pitäisi, kun joka raspauskerta pitää kavioita lyhentääkin. :) Pyöristyksiä kavioissa kyllä siis on, muttei kait ihan valkoviivaan saakka. Voin kuvata ja linkitellä loppuviikosta kuvia, tällä hetkellä istun junassa 500 kilometrin päässä ponista ja edelliset nettiin ladatut kuvat ovat ensimmäiseltä paljasjalkaviikolta, jolloin ponilla oli myös lähes täyspitkät kannat, kenkiä ajatellen siis. (vuolin kannat alas vähitellen, ettei alkaisi arkoa kun säde osuu maahan, ja pysyisi siis käyttökuntoisena ilman bootseja)


Moikka, Koo! Olisin HIRRRRVEEN iloinen, jos "uskaltaisit" heittää kaviokuvat tänne, yhteiseksi iloksi ja opiksi! Sitku M-H:n kommentit perään, niin vot! Nimim. Todella kiinnostunut
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Kerppa » La Huhti 21, 2012 3:42 pm

M-H kirjoitti:Vuolijan tulisi tietää ja ymmärtää kavion toiminta ylipäätään kun tehdään kengättömyysvuoluja. Ei se ole vain että "napsaistaan kun liian pitkä".

Tärkeintä jokatapauksessa tarpeeksi pyöristystä jokapuolelle kaviota ettei se leviä. Sillä pääsee pitkälle. Lähes valkoviivaan tai jopa sinne asti ylettyvät pyöristykset. Jos flarea (leviämistä) alkaa tapahtua niin sitten raspataan siitäkohtaa ulkosyrjää tarpeeksi pois ja huolehditaan pyöristyksestä.
Ylipäätään kengätön (ja kengällinen) kavio pitäisi huoltaa mahdollisimman usein eli noin 4-8viikon välein viimeistään. Jos itse tekee vuolennan niin 5minsan raspaus 1-2viikon välein riittää kaviohoidoksi hyvin. Ymmärrettävää, että ulkopuolista ei välttämättä halua kutsua 'töihin' muutaman minuutin homman takia 2 viikon välein.

Oukhei, tarvii toi pyöristäminen pistää mieleen ja kattoa, rupeaako appiukko tekeen vai pitääkö humpuukina, jolloin jää mulle. Muutenkin oon kyllä mietiskelly, että helpottais vielä entisestään, jos vaan ite kattelis kaviot - ni vois just tehdä useasti ja vähän. Vaikka tälläkin hetkellä vuolija melkein aina käytettävissä kuin vain tallilla olen, niin jotenkin tuntuu aina hankalalta "vaivata" toista. Olen vain arastellut pitkästä aikaa ottaa sitä raspia käteeni, mutta tässä kun sitä eilen pyörittelin, ei ollut enää yhtään niin "pelokas" fiilis sitä kohtaan :D Tarvii tosin työstää ponin kanssa nyt asioita, tehdä tosta vuolusta sille mielekkäämpi juttu, kun on näköjään oppinut kenkkuilemaan. Pomppas hyvin rivakkaan pystyyn, kun edes sovittelin etujalkaa koipieni väliin :o No, kyllähän mä sen tiesin, että appiukolla on ollu sen kaa joku painimatsi, jonka oletan johtuneen siitä, että sillä on jonkunsortin vihasuhde tohon poniin, niillä ei oikein kemiat mee yksiin.
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Koo » Ti Huhti 24, 2012 8:32 am

Tämä foorumi onkin ainut, mihin uskallan kaviokuviani linkitellä...
Täällä eilisiä, täällä..... kuukauden?-pari vanhoja kuvia. Tosiaan, vain etujalat tällä hetkellä kengättä, takasistakin pitäisi ne pois repiä kunhan saan kunnon hohtimet. (oli tuon peilijää-ajan alla, ettei poni liukastelisi. Ja joo, tiedän, että ovat erittäin pitkät, mutta asiaan tulee muutos ihan lähipäivinä...) Jokainen kuka veikkaa jotain kavioista tietävänsä, saa noita kommentoida -erityisesti noita säteitä, ovat aina näyttäneet tuolta ja kenkääjä vain nykäisi noita repaleita pois, mutta minusta eivät näytä ihan normaaleilta... Noita kuvia tarkastellessani huomasin itsekin joitain kohtia, mitä pitäisi vielä hioa, mutta mieluusti kuulisin muidenkin mielipiteitä. :)
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja anutus » Ke Huhti 25, 2012 2:51 pm

No ei ole minusta ainakaan pitkät. :) Antura näyttää lujalta ja valkoviiva on terveennäköinen.

Säteet näyttävät omasta mielestäni sieniseltä (erityisesti keskivako), mutta toisaalta olen itse aika neuroottinen niiden suhteen ( :ugeek: ), joten ei ole välttämättä mistään ihmeellisestä kyse. Jos hevonen arkoo/on haluton liikkumaan/varvistelee sorikolla, niin voisin veikata, että säteet ovat arat, jolloin niissä on jotain hoidettavaa. Jos ei aristele missään, niin sitten taitaa olla enempi kosmeettinen vaiva. :)

Minusta näyttää hyvältä, mutta en ole todellakaan mikään asiantuntija, vaan itseopiskellut ja vasta vuoden päivät rapsutellut oman ruunan kavioita.
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ilman kenkiä

ViestiKirjoittaja Pia_Lilius » Su Huhti 29, 2012 9:47 am

Meillä on kaikki omat ja täysihoitohevoset kengättä, yhtä lukuun ottamatta ( sekin tosin siksi, että on aina ollut kengässä.. :| ). Osa on ollut kengättömiä meille tullessaan ja osa taas kengässä. Ennen laumaan laittoa on otettu kuitenkin aina kengät pois. Oman suomenhevosorini liike on kengättömyyteen siirtymisen jälkeen pehmentynyt ja nivelvaivat kadonneet, joten olen erittäin vahvasti kengättömyyden kannalla:) Hepo tarvitsee kuitenkin bootsit kovilla sorateillä.

Kaviokuumeen sairastanut ponimme saatiin kuntoon bootsien ja oikean vuolun avulla, toki heinä muutettiin vähäsokeriseksi myös. Eläinlääkäri suositteli kengittämistä, mutta totesi nähtyään bootsit, että niidenkin avulla kuntouttamista voi kokeilla.

Myös toinen suokkimme, jolta otettiin kengät pois viime syyskuussa, kulkee jo arkomatta ja hyvin kaikilla pohjilla. Etujaloissa olevat kavioruston luutumat eivät tunnu vaivaavan.

Uskon, että olen kengättömyyteen siirtyessäni säästänyt satoja, ellen tuhansia euroja rahaa, sekä runsaasti aikaa ja kärsimystä hevosilta naulanpainamien, hokinreikien jne puuttuessa.

Toisaalta, joissain tilanteissa ja tietyissä lajeissa kengät puolustavat paikkaansa. Itse en takaisin kenkiin siirry ilman pakottavaa tarvetta! :D Minulla hevosten käyttö onkin aika normaalia joten erikoiskengityksille ei ole tarvetta. Kuitenkin kengättömyys ei rajoita tekemistä mitenkään. Menemme koulua, esteitä, maastoesteitä, maastoilemme ja ajamme. :)
Pia_Lilius
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Huhti 29, 2012 9:27 am

EdellinenSeuraava

Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron