Hevonen ei sovellu ryhmätarhaukseen?

Hevospsykologia, miksi hevonen tekee sitä mitä tekee.

Hevonen ei sovellu ryhmätarhaukseen?

ViestiKirjoittaja Chnappi » Ke Kesä 18, 2014 8:15 pm

Hei,

hevoseni on omistuksessani ollessaan (6 vuotta) laiduntanut kaikki kesät laumassa ja mahdollisuuksien mukaan aina tarhannut kaverin kanssa. Ruunani on vahva ja aina ollut arvoasteikossa kärkipäässä. Uuden kaverin tavatessaan on aina rauhallinen ja leppoisa ja homma näyttääkin sujuvan hyvin, kunnes lähes poikkeuksetta vähintään joitain viikkoja tai kuukausia myöhemmin toisen hevosen omistajat saavat tarpeekseen siitä, että hevosiltaan löytyy niin paljon "koulutusjälkiä", puremia ja potkujälkiäkin, ja ottavat kaverin pois. Nyt on käynyt näin jo niin monta kertaa, että on sitkeimmänkin pakko alkaa uskoa, että hevoseni ei sovellu kaverin kanssa tai laumaan. Ilmeisesti kyllästyy ja ärtyy kavereihin jossain vaiheessa? Sitä on tarhattu kaikkien sukupuolten kanssa, ja niin että on ollut kunnolla tilaa väistää yms. Toinen ongelma talvikaudella on myös ollut loimien repiminen jota myös harrastaa aktiivisesti, jos kaveri antaa niin tehdä. (Ja aina ne on antanut :roll: )

Onko käytökselle mahdollista tehdä jotain, vai päättelenkö tästä, ettei hevoseni vain yksinkertaisesti pidä tarhaseuralaisista? Tylsäähän tuo on lähinnä laidunjuttujen kannalta, vaikkakin nykyisessä tallissa onneksi on mahdollista laiduntaa myös yksin. Tarhaus ei ole ongelma kun yksittäintarhaus on tallilla ihan normi, ja hälle varmasti riittää se, että on naapureita joiden kanssa seurustella ja tarvittaessa pääsee niistä eroonkin kun on aita välissä. Kiinnostaa vaan ajatuksena, että mistähän on kyse, ja mietin myös sitä, että asia vaikeuttaa tallipaikan löytämistä jatkossa, jos joskus muutamme, sillä pidän tärkeänä sitä, että hevonen pääsee kesällä laitumelle edes joksikin aikaa, ja usein laitumet ovat laumasellaisia.
Chnappi
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Kesä 18, 2014 8:02 pm

Re: Hevonen ei sovellu ryhmätarhaukseen?

ViestiKirjoittaja Koo » Ke Kesä 18, 2014 8:54 pm

Asuuko hevonen karsinassa? Jos kyllä, millaiset naapurit sillä on, ja millaiset mahdollisuudet olla niiden kanssa tekemisissä? (umpiseinät, kalterit, puoliovet...) Mulla on poni, joka ennen meille tuloaan asui yksin, ja meillä ollut pääsääntöisesti vähintään yhden, parhaimmillaan kymmenen muun hevosen kanssa. (pari kuukautta yksinään erinäisistä syistä) Se asuu pääsääntöisesti pihalla pölyallergiansa vuoksi, muut hevoset viettävät yöt karsinoissaan. Joskus koitettiin erästä saman lauman ponia yökaveriksi tarhaan, ja vaikka tuolla on varsin suuret tarhat, kippasi ponini kuppi nurin kun ei saanutkaan yörauhaa, ja toinen poni sai lähdöt. Tällä hetkellä laumallamme on käytössä tuo suurehko talvitarha ja lisäksi parin hehtaarin laidun. Päivisin tässä on kaksi ponia ja kaksi hevosta, yöksi toinen poni menee karsinaan, ja omani pysyy tyytyväisenä, kun hevosille on toisistaan seuraa ja poni saa olla yksin. Lauma on mielettömän hyvin toimiva, ja kaikki neljä pystyvät syömään samalta heinäkasalta, mutta yleensä ohi kulkiessani ponini laiduntaa yksin ja muut porukassa. On hetkiä, jolloin se lyöttäytyy muiden seuraan ruokailemaan tai lepäämään, mutta ainakin puolet vuorokaudesta viettää omissa oloissaan. Ehkä se vain vaatii omaa yksityistä aikaansa -voisiko hevosesi olla samanlainen? Onko sitä pidetty useamman hevosen laumassa, tai onko sitä kokeiltu jo "valmiiseen" laumaan?
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevonen ei sovellu ryhmätarhaukseen?

ViestiKirjoittaja Chnappi » Ke Kesä 18, 2014 9:08 pm

Karsinassa asuu, välissä kalterit ja on hevoset molemmin puolin. On kuitenkin suurimman osan viime syksystä lähtien tarhannut niin, ettei iltapäivän jälkeen ole ollut viereisissä tarhoissa ketään, ja muutenkin ulkona vaan 1-2 muuta hevosta illalla. On ollut todella seurankipeä, ja vaikutti alkuun todella tyytyväiseltä siihen, että pääsi kaverin kanssa laitumelle. Aiemmin on useimmiten laiduntanut laumassa, joka on alkukesästä mennyt laitsalle yhtä aikaa (n. 8-9 ruunaa) ja loppukesästä siellä on ollut omani lisäksi viimeisenä vain kaksi hevosta. Laidunnus on onnistunut laumassa ihan ok, mutta sieltä on kyllä usein otettu hevosia kesken pois kun on purtu satulan kohtaan tai muuta... Laumassa laiduntaessa hevoseni hakeutuu kyllä muiden seuraan, vaikka saisi olla yksinkin.

Yhteenvetona sanoisin, että se vaikuttaa onnelliselta ollessaan muiden hevosten kanssa, mutta sitten kuitenkin tulee "kouluttaneeksi" kavereitaan kovin ottein, vaikka kaverit olisivat ihan lapasia, jotka väistävät luimistuksestakin. En tiedä onko hevoseni kauheasti ollut muiden hevosten kanssa nuorena, eikö ole oppinut miten laumassa käyttäydytään. On ollut 8-vuotias minulle tullessaan.
Chnappi
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Kesä 18, 2014 8:02 pm

Re: Hevonen ei sovellu ryhmätarhaukseen?

ViestiKirjoittaja Chnappi » Ke Kesä 18, 2014 9:11 pm

Valmiiseen laumaan sitä ei ole kokeiltu laittaa, vaan kaikki on mennyt laitumelle yhtä aikaa. Voisikohan se muuttaa tilannetta, että tulisi jälkikäteen?

Ja olemme siis juuri muuttaneet uudelle tallille tuon "yksinään" tarhaamisen takia, ja nyt on vieruskavereita tarjolla iltaan asti.
Chnappi
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Kesä 18, 2014 8:02 pm


Paluu Hevosen käyttäytyminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron