Hyvin itsetietoinen eestinhevonen..

Hevospsykologia, miksi hevonen tekee sitä mitä tekee.

Hyvin itsetietoinen eestinhevonen..

ViestiKirjoittaja Faint » Pe Loka 25, 2013 6:49 pm

(En tiedä kuuluuko tänne, mutta tämä kuulosti sopivimmalta)
Eli siis kyseessä olisi 8-vuotias eestinhevostamma. Ei siis ole oma hevonen, vaan tuttuni hevonen jota käyn satunnaisesti ratsastamassa ja hoitamassa. Hevonen on perusasioissa ihan mukava, ei keksi ihmeellisimpiä temppuja ja antaa kiinni kyllä hyvin. Kunnioitusta kyllä puuttuu ja paljon..
Kunnioituksen puute ilmenee parhaiten maassakäsittelyssä: juoksuttaessa pienentää itsestään kehää ja ikään kuin pukittaa "päin" ja aiemmin ei edes väistänyt kunnolla (nyt tilanne hiukan parempi ns. "johtajuusharjoitusten" myötä). Neiti kyllä ymmärtää ja oppii asioita yllättävän nopeasti, mutta välillä saattaa vain jäädä seisoskelemaan ja ottaa "en viitsi"-asenteen. Laukkakaan ei nouse kunnolla, muuta kuin pakottamalla.. Eli miten saisin ponin motivoitumaan ja rakentamaan sille kunnioitusta minua kohtaan?
Faint
 
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:24 pm

Re: Hyvin itsetietoinen eestinhevonen..

ViestiKirjoittaja Pulla » Ti Elo 12, 2014 11:07 am

Millä tavoin käyttäytyy omistajan kanssa?
Jos heppa ei ymmärrä pyyntöjäsi,kokee ne ristiriitaisiksi tai on kivulias (niin,tai testaa)?Kuinka sinun tapasi juoksuttaa eroaa omistajan tavasta juoksuttaa?
Protestointiin ja laukannoston vaikeuteen voi olla ihan fyysisiä syitä ja päin näköä pukkaaminen mielenosoitus jostain.Oma pikkuvikainen eestinponi on ajoittain jäykkä ja toispuoleinen ja pienellä ympyrällä liinassa laukka on voi olla yllättävän vaikea,jos on kipeä jostain (esim selkä,lavat jne).Juoksutus liinassa/ympyrällä liikkuminen on oikeasti hevoselle kuluttavampaa,kun suoralla uralla kulkeminen.Huolellinen alkulämmittely on oikeasti todella tärkeää.Itse yleensä talutan maastolenkin ensin (15-20 min) ja juoksutan mahdollisimman suurella ympyrällä (esim pellolla,koska kenttä pieni) ja tarkkailen vireyttä (halua liikkua),mielialaa ja ennen kaikkea liikkeiden puhtautta ja kehon käyttöä.Jos kulkee huonosti ravissa,niin en pakota laukkaan.Juoksutan max 5-7min suunta ja kierrän vaikka pellon taluttaen välillä ennen suunnanvaihtoa.Ja aina kannattaa lopettaa siihen hevoselle helpompaan suuntaan :) .
Itse käytän pellolla juoksuttaessa koko liinan pituuden ja piiskaa ja ohjaan ulommas kehälle piiskan kärki osoittaen kohti lavan seutua,jos ei pysy ympyrällä.Kentällä käytän liinan ylimääräistä "häntää" heittäen kohti,jos on tarpeen huomauttaa.
Itse en osaa juoksuttaa "ohjasajamalla" kahdella liinalla,mikä olisikin varmaan se paras tapa.
Pulla
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Elo 12, 2014 9:51 am

Re: Hyvin itsetietoinen eestinhevonen..

ViestiKirjoittaja Irene » Ma Elo 18, 2014 9:50 am

En tiedä millaisia aloittajan mainitsemat johtajuusharjoitukset ovat, mutta yleisesti ajattelen, että on tärkeää määritellä aina ennen kuin lähtee touhuamaan hevosen kanssa se, mitä siltä odottaa. Tällöin pitää myös huolehtia siitä, että odotukset täyttyvät. Esim. hevosen pitää pitää tietty kohtelias etäisyys käsittelijäänsä, jos se ei pidä, siltä pyydetään sitä, uudestaan ja uudestaan.

Buck Brannamanista kertovassa Herkkä hevosmies -dokkarissa oli yksinkertainen väistämisharjoitus, jota kurssilaiset tekivät. Siinä hevonen joutui harjoittelemaan reagoimista ihmisen pyyntöihin ja ihminen harjoittelemaan herkkyyttään pyytää hevoselta oikealla tavalla.
Irene
 
Viestit: 10
Liittynyt: To Marras 10, 2011 5:33 pm


Paluu Hevosen käyttäytyminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron