reviiri

Hevospsykologia, miksi hevonen tekee sitä mitä tekee.

reviiri

ViestiKirjoittaja Peikko » Ke Helmi 10, 2010 12:29 pm

Pohdin tässä heppojeni kanssa, mikä on hevosen reviiri.
Onko hevosilla perinteisessä mielessä omaa reviiriä, jota ne mahdollisesti puolustaisivat vierailta laumoilta?

Yksittäisellä hevosella on omaan kroppaan liittyvä reviiri, koskemattomuuden ja kohteliaan käyttäytymisen piiri, jota se suojelee ja odottaa muidenkin kunnioittavan. Hevonen myös odottaa ja olettaa itseäänkunnioittavan ihmisenkin osaavan pitävän huolta omasta henkilökohtaisesta tilastaan. Heppa myös omii ruokailualueita ja heinäkasoja omiksi pistemäisiksi reviireikseen, jotka vaihtelevat ruuan määrän ja nälän mukaan.

Hevoset ovat joukko kulkureita, vaeltavien yksilöiden joukko, jossa tammat ja varsat ovat selkeästi lauma, jota ori - mikäli sattuu paikalla olemaan- puolustaa. Nuoret oriit (ihmisten muokkaamassa maailmassa ruunat) muodostavat poikamiesten hamppariporukoita, joissa otetaan mittaa ja leikitään ja ilakoidaan ennen oman tammalauman valtaamista.
Kokeeko kesyhevonen omaa aluettaan oikeasti reviiriksi, johon sillä olisi oikeus ja puolustaisi sitä muilta olettaen, että tilaa on riittävästi kaikille väistyä ja ruoka ei ole rajoittava resurssi?
Tähän reviirittömyyteenkö perustuu karkaavan hevosjoukon logiikka, ettei se ollenkaan välttämättä palaakaan ns. kotiin vaan jää uusille alueille?
Vai onko hevosilla niinkuin peuroilla/hirvillä jne vaelluskäyttäytymistä, jolloin palataan samoille laitumille vuodenkierron aikana?
Mikä silloin olisi hevoslauman reviirin /vaellusalueen koko?

Hevoslaumoissa , pienissäkin, tappelut johtunevat siitä, että ihmisen rajaama tila ei kertakaikkiaan riitä ja eivätkä yksilöt voi ottaa riittävää etäisyyttä toisiinsa. Kymmenen hevosta hehtaarin alueella on selvästikin liikaa monelle. Niiden yksityinen tila rikkoutuu ja aiheuttaa stressiä.

Minkä kokoinen alue hevosille siis olisi ihmismittakaavassa toteutettavissa ja kuitenkin hevosille riittävä?
Mikä on minimikoko tarhalle, jossa jokaiselle olisi tilaa ja mahdollisuus vaelteluun ja valintaan niin ravinnon, suojan kuin turvallisuudenkin kannalta?

pohtivat Nina, Peikko, Kettu ja Turbo
Listen! Or your tonque will make you deaf. -cherokee saying
Peikko
 
Viestit: 121
Liittynyt: Ti Marras 10, 2009 7:49 pm
Paikkakunta: Punkalaidun

Re: reviiri

ViestiKirjoittaja nina V. » To Helmi 11, 2010 12:12 pm

Itse uskon että reviiri merkitsee enmmän laumaa ja sen liikkuvuutta, joka ei olisi sidottu aikaan eikä paikkaan.
lauma luo turvaa, ei paikan koko tai alueen koko,laatu tms tekijät.
Reviiri korostuu ehkä oriin käytöksessä silloin jos laumaan tai sen lähettyville askeltaa vieras "kilpaileva" yksilö.
Varsinaisesti raja alueita ei hevonen merkkaa esim muiden eläinten(pedot) tavoin.
reviiriä en tiedä samassa merkityksessä olevan myöskään muilla laidun eläimillä kuten lampaat,lehmät,tms ns kotieläimet/tuotantoeläimet.
ravinnollisesti sanotaan että hevoselle tulisi olla ns viljellyssä laidunmaassa 0,3- 0,5 ha laidunmaata.Kun taas luonnonalueilla tulee olla hieman enemmän n 0,7ha->.
Itse uskon ravinnon olevan merkityksellisin missä hevonen kulkee ja valitsee hyvät elinolosuhteet.
hevosen reviiri on varmasti henkinen ja sen "iholle" ei saa tulla kuka tai mikä vain.

Porotokat kulkevat pohjoisessa ravinnon ja lauman johtajien mukaan, ei "poronkuseman" mukaankaan poro merkkaa alueita muuta kuin kiima aikoina etsiessään puolisoa.

Olisikin mukava tietää löytyykö tähän jokin tietopohjainen info isku jostain.
Valtaosa meistä hevosmaailman tälä puolen olevista ihmisistä varmaan ajattelee myös, reviirin olevan jokin muu kuin ns raja alue maastossa.

Norsut ja seeprat savanneilla kulkee satoja satoja kilometrejä ruuan mukaan.
samoin valaat norjan rannikoilla kulkee alueilla joiden kiinotpiteet ovat hyvät ruoka apajat, hyvät poikimis lahdet sekä puolison etsintä aavat.
nekään ei merkkaa reviiriä,vaan kutsuvat toisiaan muiden syiden perusteella ja niiden kulku reitti onkin maailman pisin.

Jokaisella on siis oma reitti,kulkutapa ja laumaelämään perustuvat tavat.
Liemmekö me ihmiset ainoita, jotka aitaamme tonttimme tarkasti, hoidamme vain oman alueemme ja tervehdimme naapuria kerran vuodessa joulun alla väkipakolla(kärjistetysti..)
nina V.
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ke Joulu 02, 2009 10:10 am

Re: reviiri

ViestiKirjoittaja riparapa » Ke Helmi 17, 2010 3:33 am

Ovatpa edelliset laittaneet mielenkiintoisia pohdintoja. Ihan tarkkaan en muista lukemaani, mutta kommentoin jotain...

Mikä on reviiri? Jonkinlainen oma tila jota hallita? Reviirikäyttäytyminen riippuu lajista, olosuhteista, resursseista... Varsinainen, suppeasti ymmärretty reviirieläin hevonen ei ole. Kait. Lauma liikkuu tai on paikallaan ja "rajat" ovat enemmänkin eläinten itsensä ja tilanteen luomat, kuin maastoon kiinteästi liittyvät. Siis luonnossa.

Kyllä hevosetkin merkkaavat, mutta eivät niin "pysyvästi"? Varsinkaan villihevosina, mutta kenellä meistä sellaisia on (oikeasti)?

Mutta miten ihminen on muokannut jonkin yksilön käytöstä? Moni hevonen (yksin yksiössään) pitää hyvinkin kiinni seinien rajoittamasta alasta. Tai tarhan aitojen rajoista. Tai vaikka pieni lauma? Ellei pääse pakoon, on hyökkäys tai vähintäin sillä uhkailu paras puolustus? Pakoon mennään, kunnes tuntuu turvalliselta. Ellei turvaa ole, pako jatkuu.

Itselläni on hämmentäviä kokemuksia sekä tilan/alueen puolustamisesta, että sen uudelleen hakemisesta.

Tästäkin olisi kiintoisaa keskustella! Palaillaan?
riparapa
 
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Helmi 15, 2010 12:39 am

Re: reviiri

ViestiKirjoittaja Ane » To Helmi 18, 2010 8:07 pm

Ensimmäinen hevoseni, pv-tamma, sisäisti oman tilamme rajat reviirikseen. SE vietti paljon aikaa vapaana pihalla. Sillä oli mm. tapana ajaa naapurin koira pois tilaltamme, jos se pihaamme eksyi. Tamma ajoi koiran tontin rajalle ja palasi itse sitten pihaan.

Samoin tämän tamman toinen jälkeläinen, joka minulla on edelleen, tiedosti reviirinsä erittäin hyvin. Kerran, kun orimme karkasi tarhastaan ja houkutteli tamman vielä mukaansa ja lähtivät viilettämään tietä pitkin raitille päin, ruuna paineli perästä ja toi nämä kaksi kyykyläistä takaisin pihaan.

Kuitenkin sen tilani pihapiiri oli verrattain pieni, vain puolisen hehtaaria. NÄytti kelpaavan reviiriksi hevosilleni.
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm


Paluu Hevosen käyttäytyminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron