Sivu 1/1

Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Su Touko 20, 2012 10:26 pm
Kirjoittaja Mikoto
Hei! Mistä mahtaa johtua, että hevonen narskuttaa hampaitaan?
Osa kohtaamistani hevosista narskuttavat luimistellessaan ja uhkaillessaan, mikä liittyy varmaankin sen hetkiseen kiukkuun/uhkailuun/tunnetilaan yleensä...?
Eräs hevonen kuitenkin narskuttelee lähes jatkuvasti ratsastettaessa, muttei muulloin. Hevonen myös nakkelee päätään usein, muttei kuitenkaan luimi tai näytä muuten äksyltä... Ettei hevosella olisi hampaissa tai muualla kipuja? Onko ihmisillä kokemusta narskuttelijoista? :)

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Ti Heinä 17, 2012 7:09 pm
Kirjoittaja Afuze
Mie oon tavannu vaan sellasen oriin joka narskutteli nautinnosta ku rapsuteltiin... En ole kuullu että tyytymätön polle narskuttelisi. Mutta jospa kyse on samasta ilmiöstä mitä (kesy)rotillakin, eli että narskutus viestii sekä tyytyväisyyttä että sen puutetta? Toki sen pitäs kuulostaa vähän erilaiselta noissa tilanteissa. Onha aika normaalia että joku ele tai ääni voi olla harjaantumattomalle sama vaikka eri tilanteessa esiintyskin. Kokemuksellahan ne sitten oppisi erottamaan.

En tiedä oliko tästä mitään hyötyä (tai että saiko selvää, en tunne osaavani mitään kun tänne tulen lueksimaan mestarien juttuja), mutta ite oon vaan ymmärtäny että se olis tyytyväisyyttä. Mutta miksei, erilaatunen narskuttelu eri mielentiloissa?


Niitä taas tiedän että joku "jyrskyttää" kuolainta, jauhaa, kuulostaa siltä että heppa yrittäs kaluta sitä suukappaletta. Enkä usko että se ainakaan mikään huippuhieno fiilis on sillon... Mutta en tiedä. Kuolaimettomat suut ei ole kalunneet mitään miun seurassa, eikä toisaalta ole narskunukkaan ku tuon yhen kerran, tuo ori.

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Ke Heinä 18, 2012 12:57 am
Kirjoittaja Warda
Jos hevonen narskuttelee hampaitaan ratsastuksessa, niin aikasta varmasti se on huono merkki. Kipu suussa tai jossain muualla on mahdollista. Yleensä näkee, jos ratsastaja on kova kädellään, niin hevonen narskuttelee hampaitaan. Narskuttelu ei ole hyvä asia, ellei siis ole ihan sata varma, että se johtuu mielihyvästä...

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Ke Heinä 18, 2012 9:24 am
Kirjoittaja hiippari
Meillä narskuttelu tarkoittaa jotain sentyyppistä että "ei huvita yhtään", tai niin sen olen tulkinnut. Jos vaikka maastossa tulee eteen paikka, jonne ei huvittaisi mennä, mutta mennään silti, yleensä liikkeellelähtö tapahtuu narskautuksen saattelemana... Samoin olen huomannut, että jos jotain yksittäistä hankalaa juttua tulee treenattua liiaksi kerralla, tästä tulee noottia narskuttelemalla.

En usko että tässä tapauksessa kyse on kivusta. Tuo on niin selkeästi tilanteesta riippuva juttu. Tapahtuu jopa, jos riimusta taluttaessa pitää ohittaa jotain pelottavaa.

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Su Heinä 22, 2012 1:36 pm
Kirjoittaja sos-84
Hampaiden narskuttaminen ja päänviskely on stereotyyppistä käyttäytymistä, meillä sen laukaisee stressi eli outo tai hevosen mieltä "kiihdyttävä" tilanne. Maastossa jos olisi menohaluja saattaa pää pyörähtää pari kertaa mielenosoituksena, kentällä kun vaaditaan enemmän saattaa hampaita narskutella tai päätä viskoa(kuolaimettomat suitset on käytössä). Kuolaimilla saatiin alkuun todella isoja reaktioita aikaan, pelkkä suupielen koskeminen laukaisi narskuttamisen. Mahahaavaa on samalla tapauksella epäilty ja nuo oireet on liitetty myös kipeään mahaan. Stressi->mahahaava->kipu->lisää stressiä...
Nykyisin ei enää juuri hampaita tarvi narskutella tai päätä viskoa, ellei jotain maatamullistavaa outoa tapahdu, joka aiheuttaa stressiä. Hevonen on entinen ravuri, joka on kovassa ravitreenissä ennen minulle tuloa ollut. Hevosta kun käytiin katsomassa, se seisoi käytävällä lamaantuneena, vain suu kävi kokoajan... Ensimmäiset päivät meillä seisoi pihalla ja pyöritti päätään ja narskutti hampaitaan, nyt parissa vuodessa on nuo huolet jäänyt jo aika minimaalisiksi.

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: To Heinä 26, 2012 5:23 pm
Kirjoittaja Dunja12
Onko narskuttelu alkanut hiljattain vai onko hevosesi tehnyt sitä koko ajan? Varsinkin, jos se on alkanut vastikään, suosittelen lämpimästi tarkastuttamaan eläinlääkärillä, ettei hevonen ole kipeä. Narskuttelu on tyypillinen merkki mahahaavasta, mutta jos sitä esiintyy vain ratsastaessa, voi syynä olla esim. hammasongelmat, ratsastajan kova käsi, sopimaton satula, selkäkivut,... Tietysti syyksi käy myös yleinen huonotuulisuus. Toivottavasti asia selviää!

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Su Marras 11, 2012 11:44 pm
Kirjoittaja Mikoto
Kiitos vastauksista! Mielenkiintoista kuulla kokemuksia. Syitä ilmeisesti voi olla monia. Eipä ole oma hevonen kyseessä, mutta tulin miettineeksi asiaa tunnilla tämän käyttäytymisen nähdessäni :)
Mietin kauhistuneena vain kivusta aiheutuvaa stressin purkamiskeinoa tms. Tosiaan voihan olla, että pollea ei huvittanut työskentely ja osoitti mieltään ja hermotuksissaan jauhoi suutaan.

Tämä on kyllä jälleen yksi niitä asioita mistä on "hyvä tietää" ;)

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Pe Tammi 04, 2013 7:49 pm
Kirjoittaja Herkku
hiippari kirjoitti:Meillä narskuttelu tarkoittaa jotain sentyyppistä että "ei huvita yhtään", tai niin sen olen tulkinnut. Jos vaikka maastossa tulee eteen paikka, jonne ei huvittaisi mennä, mutta mennään silti, yleensä liikkeellelähtö tapahtuu narskautuksen saattelemana... Samoin olen huomannut, että jos jotain yksittäistä hankalaa juttua tulee treenattua liiaksi kerralla, tästä tulee noottia narskuttelemalla.


Itsekkin olen tulkinnut sen näin hoitohevosestani, mutta olen lukenut joskus että se olisi myös tyytyväisyyden merkki.

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Ke Tammi 16, 2013 5:09 pm
Kirjoittaja miranda
Meillä hevonen narskuttelee tätä nykyä todella harvoin, ja silloin kun narskuttaa, niin ilmaisee lähinnä turhautumista/ärtymystä. Esim. maastossa, jos mennään edellä kotiinpäin ja pitäisi odottaa perässä tulevaa hevosta, niin saattaa tulla yksi kovaääninen narskaus, kun odottaminen/pidättäminen ei kiinnostaisi.

Aikoinaan narskutteli enemmän ratsastaessa/viskoi päätä, mutta syy siihen selvisi nopeasti. Hevonen ei ollut silloin vielä meidän omistuksessa vaan puoliylläpidossa, ja toinen ylläpitäjä ratsasti hevosta pakettiin/piti sairaan tiukkaa ohjastuntumaa. Niinpä lähes aina, kun ohjia otti käteen, alkoi narskutus ja pään viskonta.

Molemmat ovat kadonneet täysin sen jälkeen, kun alettiin mennä pitkillä ohjilla/kevyellä tuntumalla ja ostettiin heppa vain meidän käyttöön.

Meillä en ole huomannut hepan tyytyväisenä koskaan narskuttelevan, hörisee ja pärisee ja kiehnää/nojailee silloin, mutta kai se on yksilöllistä. :)

Re: Hampaiden narskuttelu

ViestiLähetetty: Ti Helmi 07, 2017 5:01 pm
Kirjoittaja Joenpelto
Kehottasin lukemaan mahahaavasta ja sen oirehdinnasta. Saattasi hyvinkin kertoa tuosta.