Etupään väistätys

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Etupään väistätys

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Marras 23, 2009 3:07 pm

Jatkampa turinoitani.

Kehoitan lukemaan myös seuraavat kirjoitukset (nimi toimii linkkinä)
Paineen käyttö
Peruutus
Takapään väistätys ja varsinkin tämän koska kyseessä on hyvin samankaltainen asia.

Miksi etupäätä pitää pystyä väistättämään helpost
Jos hevosen takapää on moottori, niin etupää on se ratti joka ohjaa liikettä ja voimaa.
Etupään väistätys on hyvin dominoiva liike myös hevoselle. Kuten takapäänkin kanssa johtajahevonen vain 'kävelee' alistuvan hevosen etupään läpi ja hierarkiassa alemman hevosen tehtävä on väistää pois johtajan tieltä. Lisäksi etupään väistätys avaa lapoja ja parantaa fyysisesti hevosen etujalkojen käyttökykyä. Se myös siirtää hevosen painoa sen takapäälle ja opettaa sen kantamaan enemmän ja enemmän painostaan takapäällä. Tämä on toivottavaa koska esim. luonnollinen kokoaminen tarvitsee hevoselta kyvyn käyttää takapäätään painonsa kantamiseen. Tämä on perusliike joka tulisi olla osa päivittäista rutiinia harjoitusten lomassa. Etsi paikkoja jossa voit luonnollisesti ja osana elämää väistättää hevosesi etupäätä. Esim kun hevosesi seisoo turpa aitaa/seinää kohden ja haluat toiselle puolelle. Voit joko a) peruuttaa sen tai b) väistättää sen etupäätä kävellen vain tyynen rauhallisesti toiselle puolelle ja antaa hevosen väistyä pois tieltäsi. Kaikista huonoin vaihtoehto on, että itse liikut toiselle puolelle ja hevonen ei. Silloin jätät käyttämättä hyvän mahdollisuuden maastakäsittelyyn arkirutiinien ohessa.
Lisäksi molempien päiden väistätys on esiaskel vaativammille asioille kuten sivuttainliikkuminen, pohkeenväistö jne.

Tarvitset
Hevonen, naru+riimu, hetko aikaa +raippa/tikku rytmiseen väistätykseen.

Turvallisuus
Hevonen jos puree tai yrittää potkia tee samat jutut kuin takapään väistön kohdalla. Jos hevonen yrittää iskeä etujaloilla sinua (kyseessä ei kuopiminen vaan ihan oikeasti yrittää iskeä) niin silloin seon selvä merkki, että hevosesi pitää sinua todella alapuolellaan ja on vaarallinen. Suosittelisin jotain kauempaa tapahtuvia harjoituksia kuten peruutus, ympyrät tms. kunnes saatte suhteenne hieman paremmalle mallille. Etukaviolla iskeminen on hevosille yksi äärimmäisistä tavoista osoittaa dominointiaan ja johtajuuttaan. Tätä ei pidä sekoittaa sitten turhautumisesta tai vastaavista johtuvaan kuopimiseen. Orit esim. usein etukavioillaan yrittävät iskeä toista selvittäessään välejään.

Toinen pointti on se, että kun väistätät etupäätä kauemmas sinusta, muista että hevosen peppu tulee sinua kohti. Hevonen saattaa helposti lähteä rynnimään eteenpäin(poispäin sinusta) väistettyään pari askelta ja silloin hevosen takapää onkin sylissäsi.
Narua ei saa pitää kireällä! On kuitenkin oltava hereillä, että jos meinaa näin käydä se estetään narulla.

Positio
Siinä etujalan tienoilla hevosen sivulla.. Ei ainakaan säästä taaempana, mieluummin aavistus etupuolella jalasta kuin taaempana. Ajolinjan etupuolella suurimmaksi osaksi.

Staattisella paineella etupään väistätys
Samat painevaiheet kuin takapäässäkin ovat ihan ok.
1) karva
2) iho
3) lihas
4) luu

Kohdista sormillasi toisella kädellä paine hevosen etulapaan. Usein tämä ei ole tarpeeksi selkeä hevoselle alussa joten kannattaa auttaa sitä kohdistamalla paine toisella kädellä kaulan tyveen (siihen 'kuoppaan' mistä kaula loppuu ja pää alkaa). Tällä kädellä voidaan siis kääntää hevosen päätä poispäin joka joskus auttaa selkeyttämään hevoselle asiaa. Palkitse kuitenkin vasta jalkojen liikkeestä ettei hevonen sekoita pään väistätykseen tätä.
Herkemmillä hevosilla voi painekohdat olla vaikka etulapa+kaula tai se pelkkä etulapa jos toimii siitä.

Joskus jotkut opettavat ensialkuun väistön hevoselle painamalla harjoitustikun päällä tuota kaulantyveä ja sitäkautta pää sivulle->jalatkin seuraavat perässä ja siitä palkitaan. Seon myös ihan mahdollista kokeilla.


Rytmisellä paineella etupään väistätys
Taas ollaan tilanteessa jossa tapoja on monia.
Tässä ehdottomasti yksi tärkeä turvallisuuspointti hevoselle Älä lyö/taputa hevosta päähän ettet satuttaisi sen silmää vahingossakaan. Eli jos käytät taputtamista tikulla (raipalla en sen epävakauden vuoksi tekisi ollenkaan) niin taputa korvalinjan takapuolelle kaulaan!. Silmä on todella herkkä hevosella eikä sitä tule vahingoittaa.
Lisäksi hevonen usein varoo päätään rytmiseltä paineelta, eli hyvinkin pieni 'heiluminen' pään sivulla saattaa aiheuttaa yllättävän suuren reaktion.

Esimerkkejä painevaiheista mitä ne voisivat olla.

1) Sormet osoittavat päätä (kuin pistooleilla ampuisit)
2) Sormet heiluvat eteen/taakse (HUOMN! ei vasemmalta oikealle jos opetit tästä peruutuksen)
3) Tikku nousee ylös liittyen sormien liikkeeseen
4) Tikku+kädet heiluvat eteen/taakse reippaasti ja tikku osuu hevosta kaulaan liikkeessä tap tap.

Muistetaan taas vapauttaa hetikun jalat liikahtavat. Ensimmäisellä kerralla mistä tahansa liikkeestä voi palkita mutta sitten seuraavilla sivuttaisesta tai edes sen yrityksestä.

1) Tikku osoittaa päätä
2) Tikku heiluu hieman
3) Tikku heiluu voimakkaasti (vasen/oikea akselilla esim.)
4) Tikku osuu hevoseen kaulan tyveen tap tap

Maata en alkaisi hakkaamaan tikulla etupään väistätyksessä. Silloin paine tulee alhaalta voimakkaana joten se saattaa laukaista herkällä hevosella tarpeen väistää sitä yläviistoon eli se hyppää pystyyn.

Voi käyttää pussiraippaa tai mitä haluaakin. Raipat/tikut on siitä hyvä opetella niin voi sitten joskus aikanaan vaikka ratsastaa hevosta kahdella raipalla/tikulla kontrolloiden sen liikkeitä ilman ohjia. Heiluttaa vaan aina toisella puolella raippaa niin hevonen kääntyy vastakkaiseen puoleen.

Tässäkin kun kaikissa harjoituksissa pitää muistaa Hevonen ei saa pelätä käytettävää välinettä. Säkitä se ensin sille tai käytä muuta välinettä jos se arkoo sitä


Ongelmat

Hyvin pitkälti samat jutut kuin takapään väistätyksessä pätevät tähän. Lunttaa sieltä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Etupään väistätys

ViestiKirjoittaja HSH » To Marras 26, 2009 10:07 pm

*poistanut viestinsä*
Viimeksi muokannut HSH päivämäärä La Tammi 02, 2010 10:35 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
HSH
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 12:10 pm

Re: Etupään väistätys

ViestiKirjoittaja M-H » To Marras 26, 2009 10:28 pm

Juu mielestäni jossain (oisko ollut paineen käyttö ketju) höpisinkin tuosta katseesta, että aina katsoo osaa jonka haluaa liikkuvan (tai koko hevosta).
Voi olla kyllä, että tarkoitus vain oli höpistä asiasta ja dementoituneet aivoni sekoittivat todellisuuden ja suunnitelman yhdeksi kokonaisuudeksi :lol:

Kyllä katse kuuluu aina osana jokaista liikettä tavalla tai toisella.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron