Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Hihii » Pe Marras 06, 2009 9:57 pm

... :D
Viimeksi muokannut Hihii päivämäärä Ma Joulu 14, 2009 10:44 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Hihii
 
Viestit: 164
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 4:34 pm
Paikkakunta: Hahaa enpäs kerro, arvaat kumminkin

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Marras 08, 2009 10:54 am

Hihii kyseli vinkkiä, joten ainakin sellainen tuli mieleen, että malttaisitko hetken vielä lykätä noita kumarrusharjoituksia?
Ymmärrän, että se voi olla vaikeaa, kun itsekin olen sellainen "kaikkea-pitää-saada-kokeilla-HETI" tyyppi.. On kuitenkin eri asia kokeilla ja
sitten todeta, että tämän aika on myöhemmin kuin yrittää harva se päivä ja samalla vahingossa turruttaa hevonen.

Ihan ensin sinuna alkaisin todella kiinnittää huomiota siihen, että hoitohevosesi alkaisi vastata perusasioihin (peruutus, etupäällä väistätys ja takapäällä väistätys) aina jo ykkös- tai kakkospaineeseen. Jos joudut joka kerta menemään sinne isoon paineen käyttöön tutussa asiassa, ei sinulla oikein ole keinoa hämmentävämpään vieraaseen pyyntöön.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Hihii » Su Marras 08, 2009 1:23 pm

Niin.. "Kumarrusta" ei oikeastaan ollakkaan kokeiltu kuin muutama kerta eikä todellakaan joka päivä tai edes joka toinen, kolmas tai neljäs päivä. :D Tai edes joka viikko.. Ihan kokeilumielessä olen siis taivuttanut ponia vähän alaspäin samalla, kun olemme kävelleet metsässä. Myönnän kyllä, että ehkä olen vähän hoppuilutyyppiä. Kiitos viisasta neuvosta joka tapauksessa. ;)
Hihii
 
Viestit: 164
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 4:34 pm
Paikkakunta: Hahaa enpäs kerro, arvaat kumminkin

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Marras 08, 2009 2:30 pm

No sehän on hyvä kuulla, jos teillä ei vielä paineita ole vaikeammista harjoituksista. Tarkoitukseni ei ollut missään nimessä arvostella liian aikaisesta yrittämisestä, jos Hihiille sellainen olo tuli. Halusin vain varoiksi kertoa harjoituksien tärkeysjärjestyksen, jotta hän välttyy niiltä virheiltä, joita itse olen tehnyt ollessani itse aluksi turhankin yli-innokas ja samalla sokea joillekin tärkeille asioille.

Tokihan kaikkia virheitä ei voi välttää, nekin ovat tärkeä osa oppimista. Kuitenkin virheitä tulee kaikille ihan jo siitäkin, että hevosen lukeminen menee silloin tällöin pieleen. Yritetään siis parhaamme ja pidetään mieli avoinna, sekä haetaan oppia muilta ja muualta parhaamme mukaan ;D
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Kabina » Su Marras 08, 2009 9:50 pm

Moiks! Olisiko vinkkiä miten hevonen saataisiin opetettua kumartamaan noin miten 'Intsin' kuvassa näkyy?:)
Kabina
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Marras 08, 2009 9:46 pm

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Marras 08, 2009 10:13 pm

Kuvan hevonen on opetettu siten, että ensin opettelimme merkistä jalan noston. Sitten totuttelimme pitämään jalkaa kavion puhdistus asennossa rauhallisesti, vaikka vyötärön ympäri kulki naru. Narulla oli tarkoitus helpottaa jalan pitämistä oikeassa asennossa (sääri vaakatasossa maan suuntaisesti) samalla, kun keskitytään harjoittelemaan painon siirtoa taakse. Narun ympäri laittaminen kuulostaa varmasti helpolta, mutta hevonen voi herkästi luulla ihmisen aloittavan pakottamisen, kun apuna käytetään narua.

Tuo painon siirto tapahtui käytännössä hyvin pienin etenemisin. Ensin siis vain heijattiin sentin parin verran edes takaisin palkitsemalla hevonen paineesta vapautuksella ja nameilla heti, kun se rennosti antoi viedä painoa taakse. Tuota tehtiin useita toistoja, joiden aikana hiljalleen lisättiin vaatimusta niin, että ikään kuin houkuteltiin hevosen painoa pidemmälle taakse ja samalla myös etupään olemusta alemmas. Kun tuota aikamme jatkettiin, niin sieltä se ensimmäinen kerta sitten tuli joku kerta, että hevonen vahingossa tipahti alas. Siitä ruhtinaallisesti palkittiin, niin pianhan se hevonen ymmärsi, että tämä oli toivottu asia.

Tapoja on muitakin, joku muu voi halutessaan kertoa toisia keinoja.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Ane » Pe Marras 20, 2009 12:12 am

Maasta käsin erilainen harjoittelu on järkevää ja tarpeellistakin, määrättyyn pisteeseen saakka. Kun noita harjoituksia aloittelee, tulee helposti innostuttua liikaa ja loppujen lopuksi työskentely kääntyykin itseään vastaan. Jostain syystä harvat kouluttajatkaan muistavat varoittaa liiasta harjoittelusta ja juuri tuosta jaksottamisen ja levon merkityksestä. Itse näiden omien otusten (n. 10 kavioeläintä) kanssa en juurikaan harjoittele harjotitelemisen vuoksi asioita. Otan asioita esille sitä mukaa, kun niille tarvetta tulee. Toki välillä on kiva kokeilla omia ja hevosen rajojakin, mutta yritän pitää mielessä kohtuuden. Näitä meidän varsoja emme esim. ole oikeastaan varsinaisesti harjoittaneet maasta käsin erikseen. Niitä on vain käsitelty aina ilmeisen loogisesti ja siksi ne ovat suhteellisen toimivia. Osaavat väistää ihmistä, osaavat peruskäskyt jne. Sama se on näiden vanhojen patujen kanssa. Asiat otetaan esille, jos on tarvis. Olen huomannut, että oikeastaan vaikeankaan hevosen uusille tavoille opettamiseenkaan ei välttämättä edes tarvita kaikkia itsekin ihmisille opettamiani maasta käsinharjoituksia. Useimmiten riittää vain looginen käsittely ja periksiantamattomuus. Toki useimmat maastakäsinharjoitukset edesauttavat mm. ratsastuksessa ja ajossa ym. .
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Intsi » Pe Marras 20, 2009 4:16 pm

Ane kirjoitti:
Jostain syystä harvat kouluttajatkaan muistavat varoittaa liiasta harjoittelusta ja juuri tuosta jaksottamisen ja levon merkityksestä.


Se on kyllä totta, että hevoset tarvitsevat myös lepoa harjoituksien väliin ja ne oppivat paljon nopeammin kuin ihmiset, jolloin usein harjoitukset palvelevat enemmän ihmistä kuin hevosta. Kuitenkaan en itse koe, että kovin paljon pitäisi painottaa aloittelijoille, etteivät liikaa harjoittele, sillä useimmat tekevät maastakäsin paljon vähemmän kuin voisi.

Eri juttu on sitten se, että jos jää niitä perusjuttuja junnaamaan tosiaan ihan vain tavan vuoksi yhdellä ja samalla tapaa. Viimeistään ihmisen opittua sen verran, että pyynnöt alkavat jotensakin mennä läpi, kehoitamme heitä pyrkimään luovuuteen ja tietyllä tapaa hevosen vuoksi myös tavoitteellisuuteen, vaikka se ei kaikilla jotain yleisesti katsoen suuren suurta olisi.

Se mitä tuolla luovuudella ja tavoitteellisuudella tarkoitan tässä yhteydessä niin esim. peruutuksen voi, kuten Ane jossain kohdin kirjoitti, pyytää todella monin eri tavoin. Sen hevonen kuitenkin oppii, ne kaikki kymmenet ihmisen keksimät tavat suhteellisen nopeasti. Siihen monella ihmisillä loppuu kekseliäisyys ja oma into tai kärsivällisyys. Sitten voisi vielä hyvinkin saada mielenkiintoa ja vaihtelua harjoituksiin, kun pyytäisi pidemmälle, nopeammin, erilaisessa ympäristössä, erilaisella pohjalla, ylä- ja alamäessä, puomin yli, kahden puomin välistä, puomia kohti jne.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Hanna. » Su Marras 22, 2009 9:10 pm

Näin tähän aiheeseen liittyen, onko järkevää karsinassa harjoitella väistätyksiä, kun hoitoponin kanssa ei ole mahdollisuutta missään kentällä tai maastossa käydä kävelemässä ja samalla harjoittelemassa. Joten ei ole oikein muita mahdollisuuksia kuin karsinassa harjoittelu, ja minua kiinnostaisi tosi paljon harjoitella hoitsun kanssa maastakäsin asioita.

Nyt olemme tarhasta talliin matkalla harjoitelleet peruutusta koskettamalla (staattinen paineenkäyttö, vai mikä se oli?), ja se alkaa pikkuhiljaa onnistua. (: Myös joskus olen tuossa matkalla väistänyt etu- ja takapäätä, mutta tila on aika pieni, ja haluaisin ihan ajan kanssa tätä harjoitella.

Onko ihan mahdotonta harjoitella esim tuota narun heiluttamista peruuttaessa, kun päässä on tavallinen riimu, tosiaan kun oma hevonen ei ole, niin en voi mitään naruriimuja yms. ostella ja käyttää aina, vaikka naruriimun haluaisinkin. :/
Hanna.
 
Viestit: 3
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 8:40 pm

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Ane » Ma Marras 23, 2009 10:59 am

Hannalle:

Ei naruriimu ole mitenkään pakollinen mielestäni. Itse käytän sitä kouluttaessa hevosta vain, jos huomaan, että se on turta päästään ja jos sen huomio on vallan jossain muualla kuin minussa. Kun nämä asiat ovat kondiksessa, pyrin mahdollisimman pian palaamaan takaisin tavisriimun käyttöön. Tiedän olevani poikkeus valtavirrasta tässä asiassa (en nyt tietty ihan se ainoa kuitenkaan), mutta perustelen sitä sillä, että sillä voidaan vain lisätä tunnottomuutta, jos se on jatkuvassa käytössä. Ja esim. lämminveriset ja arabit ovat niin herkkää porukkaa, että useimmiten kovempi päävehje (ja sitähän naruriimu tarvittaessa on) vain taistelee itseään vastaan. Jos siis saan hevosen kunnioituksen ja huomion ihan tavisriimulla, tyydyn yleensä aina siihen perustilanteissa. Mutta tämä vain oma mielipiteeni, ei se ainoa oikea.

Kirjoitinkin tuossa toisessa topiikissa, Hanna, tuosta boxissa harjoittelusta. Lukaise sieltä.

Lisäksi monikaan talutusharjoitus ei vaadi paljoa tilaa, ellei poni nyt vallan villi ole. Eihän sinun tarvitse väistättää sitä takapäätä metritolkulla. Riittää, kun se herkästi naksauttaa painonsa toiselle takaselle. SE on jo ihan mahtijuttu. Pyydät sitten enemmän joskus sellaisessa tilassa, missä sitä avaruutta riittää. Pikkuvähän, pikkuvähän.
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Intsi » Ma Marras 23, 2009 2:29 pm

Hanna kysyi:
Onko ihan mahdotonta harjoitella esim tuota narun heiluttamista peruuttaessa, kun päässä on tavallinen riimu


Minäkin näkisin, että totta kai voit tavallisellakin riimulla harjoitella, jos hevonen tuntuu olevan niin herkkä, että saat sillä tavallisella riimulla vastauksen.
Jos kuitenkin huomaat, että painevaiheista viimeisinkin vain jatkuu ja jatkuu, eikä oikein mitään saa enää lisättyä, niin kovin kauaa ei parane jatkaa, muuten tulet vahingossa turruttaneeksi hevosta vain lisää. Eli ei kannata jäädä harjoitellessa hokemaan jotain mikä ei onnistu. Kerran pari voi kokeilla vaikeatakin asiaa, mutta kolme voisi olla hyvä lukema, että siitä viimeistään muuttaa toimintaansa oleellisesti, että alkaa vaikka käyttää sitä staattista painetta, jossa sormi tai raipan nuppi väistättää.

Mikäli joudut palaamaan helpompiin harjoituksiin, niin mikäänhän ei estä joskus toisella kertaa taas kokeilemasta, joko jo olisitte valmiimpia herkempään viestintään.

Vaihtoehtoisesti raipallahan saat kanssa tehtyä rytmistä painetta, kun hevosen edestä vaikkapa sellaisena viuhkaliikkeenä heilutat tai vuorottaisin ranteen kääntein osoitat raipalla rytmikkäästi hevosen ryntäitä. Tässäkin pitää taas muistaa aloittaa pienestä paineesta, ja lopettaa liike nopeasti heti, kun hevonen alkaa vastata, vaikka vain sillä ajatuksella taakse. Muutaman onnistumisen jälkeen vaatimustasoa toki pitää nostaa ja sitten jatkaa pyyntöään, kunnes saa ihan oikean askeleen taakse. Miten pienet tai isot liikkeet pitää olla mitä sillä raipalla teet, niin se riippuu paljon kuinka herkkä hevosesi on paineelle noin yleensäkin tai miten se suhtautuu kaikenmoisiin liikkumistapoihisi, niin tarkoitukselliseen viestintään kuin tahattomaan.

Mitä useammalla eri rytmisen paineen tavalla hevonen alkaa vastata, niin peruutuspyyntöihin, kuin muihinkin pyyntöihin ajan kuluessa, sitä helpommaksi muuttuu myös tuo narun ravistelulla peruutus. Yksi harjoitus siis auttaa toiseen, niin monessa kohdin. Toisinaan edistyminen on hankala nähdä siinä toimiensa keskellä, ja sitten sitä joku hetki havahtuukin miten moni asia jo käy helpommin.

Mutta siis kaikenkaikkineen pakko sanoa, että kyllä se naruriimu usein paljon harjoituksia helpottaa, vaikka varmaan itseäni toistankin. Ja etenkin, kun harjoituksissa ollaan vasta perustasolla.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Kumarrukset, väistätykset, peruutukset

ViestiKirjoittaja Ane » To Marras 26, 2009 10:20 pm

Narun aaltoliikkeellä hevosen peruuttamisen voi tehdä vielä pidemmällä kaavallakin, varsinkin, jos kyseessä on hevonen, jonka ensi reaktio saattaisi olla painetta vastaan hyökkääminen tai joka ei millään ymmärrä, mistä on kyse, vaan sen jalat kertakaikkiaan juurtuvat maahan. Itse asiassa tämä tapa voisi olla ihan kätevä joka tapauksessa.

Eli minä aloitan usein tuon narun merkityksen ymmärrättämisen ihan tuosta riimun alta olevasta riimunlukosta otteella. Oma rintamasuunta hevosta kohti, käsi lukossa tai välittömästi sen alla marhaminnassa. Kaikki paine pois riimusta ja sitten vain siirrän sitä lukkoa puolelta toiselle rytmisesti pyrkien alussa välttämään painetta hevosen turvalla. Eli käytännössä riimuun aiheutuu samankaltainen paine kuin sieltä koulutusköydestä kaukaa edestä tehdystä vaakatasoisesta aaltoliikkeestä. Tässä vain ei ole hevoselle mitään uhkaavaa siellä edessä, vaan ihmisen ote on sen turvan alla, mistä itse asiassa mielestäni on aika loogistakin sen vaatimuksen tulla. Tuleehan edestä kulkevan hevosen uhkaava ele jalallakin alakautta, joten sitä alakautta olevaa painetta on luonnollista paeta taaksepäin.

Jos hevonen ei ihan pian ymmärrä sitä herkkää heilutusta turvan alla, voi lisätä painetta selkeästi neljään laskien. Itse kyllä hyvin usein kuitenkin tyydyn tuohon ykkösvaiheeseen ja autan hevosta ymmärtämään käskyn joko ääniavulla tai sitten autan sitä koskettamalla sitä ryntäisiin kevyesti tai vaikkapa etujalkoihin esim. ruununrajaan tmv.varsinkin, jos tiedän noiden jälkimmäisten olevan sille entisestään tuttuja. Eli yhdistän uuden asian vanhaan jo opittuun asiaan, niin ei tarvita niin paljon painetta.

Kun sitten saan tästä turvan alta hyvän reaktion toistuvasti, lasken kättäni alemmas marhaminnassa ja toistan saman siitä. Vieläkin pystyn auttamaan hevosta koskettamalla tai ääniavulla, koska asemani hevoseen nähden on vielä sama. Sitten vain käsi kauemmaksi turvan alta marhaminnassa jne. jne. Loppujen lopuksi siirryn pikkuvähän kerrallaan kauemmaksi hevosen eteen ja autan edelleen ääniavuilla, jos tarpeen. Tai sitten laitan marhamintaan enemmän volyymia.

Tällä tavalla tuo köyden aaltoliikkeillä peruuttaminen on pilkottu niin pieniin osiin, että hevosen ei juurikaan tarvitse hätääntyä tai hämmentyä harjoituksen missään vaiheessa.

Opetan yleensä hevosen peruuttamaan myös siitä, että nostan sitä marhamintaa siitä riimunlukosta kiinni pitäen kohti hevosen leukaperiä. Eli en missään nimessä vedä taaksepäin kohti hevosen perää, sillä siitähän hevonen voi halutessaan vastustaa minua ihan satasella enkä myöskään ratsastaessa voi ihan fyysisesti mitenkään vetää saman suuntaisesti taaksepäin. Ja kun yrittäisin, niin istuntani kyllä sitten huolehtisi siitä, että se työntäisikin hevosta eteenpäin, varsinkin, jos jostain syystä tulisikin kilpaveto. Siksi siis paine leukaperiä kohti. Tästä hevonen toimii hyvinkin herkästi lopulta, koska pelkkä löysän riimunnarun nosto leukaperiä kohti jo aiheuttaa pienen paineen turpaan, mutta miellyttävämmän sellaisen, hiukka hackamore-tyyppisen paineen.
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa