Lastaaminen ja kuljetus

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja jaana » La Touko 15, 2010 8:37 pm

Kilpailuissa näkee ja kuulee kaikenlaista. Hevosen lastaaminen tuntuu olevan melko yleinen ongelma. Lastaaminen voi olla jopa hengenvaarallinen tilanne sekä hevoselle että lastaajalle - siksi onkin ihmeteltävä miksei asiaa vaivauduta harjoittelemaan sen enempää, vaikka traileri monessa pihassa seisookin. Lastaamisen ja kuljettamisen on todettu nostavan hevosen sykettä ja kortisolipitoisuuksia, jotka ovat merkkejä stressistä. Kuljettamisessa ja lastaamisessa on monia fyysistä ja psyykkistä stressiä aiheuttavia tekijöitä; yleensä hevonen joutuu matkustamaan ilman lajitoverin seuraa, se joutuu kokemaan lastaustilanteessa kaikenlaista usuttamista ja lisäksi se joutuu tasapainottelemaan keikkuvassa kyydissä parhaansa mukaan.

**************************************************************************************************************************************************************************************************************
Lue lisää lastauksesta ja kuljettamisesta: http://elainkoulutus.wordpress.com/2010 ... staaminen/
jaana
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2010 1:26 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja nina V. » Ma Touko 17, 2010 5:11 pm

Muistan nuorena tyttönä kuulleeni vanhalta kengittäjältämme, että hevosen ja ihmisen välisen suhteen näkee kun seuraa lastaus tilannetta.
Joskus teurastaja saa paremmin hevosen viimeiselle matkalle,kun omistaja, joka kulkenut hevosensa kanssa kilpakentillä vuosia.

Nämä ovat usein tilanteita, joissa oma sydämeni ja sieluni voi huonosti,nähdessäni ns työotteen ihmisillä. Jokainen voi aavistella sydämissään, miksi joskus hevonen ei tee tee niinkuin ihminen haluaa? vaikka hevosella usein on suuri halu miellyttää ihmistä. Hevonen ei synny vihaiseksi eikä vaikeaksi. On tilanteita, joissa usein ihminen hoitaa hommansa ns väärin perustein,tai jopa täysin perusteitta.(pieni puolesta puhe hevostemme puolesta.)
nina V.
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ke Joulu 02, 2009 10:10 am

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja naappero » Pe Touko 21, 2010 9:32 am

Kun oma tamma haettiin 6kk sitten, oli sen koppiin laitto suorastaan naurettavan vaikeaa..( vanha omistaja vei )
Koppi täytyi peruttaa mahd. lähelle tallia ja kolme ihmistä työntää hepoa koppiin.. Kun sen viimein sinne sai niin äkkiä silta ylös.. :?
Pari viikkoa sitten kokeilin uudestaan miten koppiin meno sujuu( ei menty minnekään ), tamma käveli perässäni löysällä narulla suoraan koppiin ja vielä monta kertaa.. Ette arvaakaan kuinka tyytyväinen olin :D
Pieni pelko oli siinä yrityksessä et tamma menee ihan tolaltaan mutta vielä mitä :)
Ainakin on pieni luottamus muodostunut "pipipää" polleni kanssa :)<3
"Ei riitä, että osaa ratsastaa, pitää osata myös pudota"
"Seek the stallion born of fire, harness the flaming horse"
Avatar
naappero
 
Viestit: 18
Liittynyt: To Huhti 08, 2010 1:03 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Maj » Ma Kesä 14, 2010 12:20 pm

Onko kellään kokemusta hevosen uudelleenkouluttamisesta lastaamiseen? Omalle hevoselleni on sattunut ikävä kuljetustilanne edellisessä kodissa. Ennen sitä hevonen on ollut luottavainen lastattava, mutta pelkää nyt traileriin menoa. Olen miettinyt tapoja lähestyä tätä vaikeaa ongelmaa. Aloittaako koulutusköyden kanssa negatiivista vahvistetta käyttäen (kopin lähestyminen -> paine pois) vaiko positiivista vahvistetta käyttäen (kopin lähestyminen-> makupala). Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta luulisin positiivisen vahvistamisen olevan siinä mielessä turvallisempi vaihtoehto, että satunnainen vahingossa väärästä palkitseminen on parempi kuin myöhästynyt paineen poistaminen.

Taitaa olla edessä pitkällinen prosessi...
Maj
 
Viestit: 50
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 10:56 am

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Kesä 14, 2010 2:03 pm

Maj kirjoitti:Onko kellään kokemusta hevosen uudelleenkouluttamisesta lastaamiseen? Omalle hevoselleni on sattunut ikävä kuljetustilanne edellisessä kodissa. Ennen sitä hevonen on ollut luottavainen lastattava, mutta pelkää nyt traileriin menoa. Olen miettinyt tapoja lähestyä tätä vaikeaa ongelmaa. Aloittaako koulutusköyden kanssa negatiivista vahvistetta käyttäen (kopin lähestyminen -> paine pois) vaiko positiivista vahvistetta käyttäen (kopin lähestyminen-> makupala). Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta luulisin positiivisen vahvistamisen olevan siinä mielessä turvallisempi vaihtoehto, että satunnainen vahingossa väärästä palkitseminen on parempi kuin myöhästynyt paineen poistaminen.

Taitaa olla edessä pitkällinen prosessi...


Pitkällinen prosessi varmasti tai sitten ei. Eipä noista koskaan etukäteen tiedä.

Makupaloissa on se ongelma, että 90% kerroista ihmiset käyttävät niitä houkuttimena eivätkä positiivisena vahvistamisena. Silloin ei hevonen opi.
Toinen ongelma on se, että usein ajatellaan hevosen priorisoivan asiat seuraavanlaisesti: Turvallisuus,mukavuus,ruoka, leikki. Eli makupalla 'houkuttelu' tai palkitseminen ongelmassa joka liittyy turvallisuuteen ei ole kovinkaan tehokasta. Lähempänä on tuo mukavuus jonka kanssa paineella pelataan.

Itse lähtisin negatiivisesta vahvistamisesta trailerin kanssa MUTTA!! tekisin harjoituksia jotka eivät ole traileriinlastaamista sen trailerin kanssa. Perus maastakäsittelyä trailerin lähellä, sillalla yms. Esim. ympyröitä tai puristuskujia sillan kanssa, vierellä yms. Sitten hiljalleen edetään asiassa hevosen ehdoin. Usein ongelma tulevat siinä, että ihmiset katsovat trailerilastausta (ja kaikkia muitakin asioita) liian putkimaisesti. "nyt harjoitellaan traileriin lastaamista". Jos traileri on vain yksi paikka, esine tai asia monien harjoituspaikkojen, esineiden ja asioiden kirjossa ei se ole sen kummoisempi.

Makupaloja voisi antaa harjoitusten palkinnoksi sillointällöin joka mielestäni olisi parempi vaihtoehto. Muutenkin itse vaadin hevosilta jotain 'suoritusta' makupalan saamiseksi. Jos en vaadi niin selvästi silloin vaan heittelen makupalat tarhaan tms. en 'anna' niitä niille varsinaisesti.


Jos ruualla trailerilastausta tai traileriin tutustumista niin silloin varmaan paras perinteinen traileri laitsalle ja kaurat sinne tapa. Hevonen saa omassa tahdissaan siedättää itseään siihen jos meeinaa kauroja saada. Pitää vain tukea se hyvin ettei keikkaa hevosen painosta siellä. Siinä kyllä myös se vaara, että usein hevoset maistelevat sitten innostuttuaan trailerin vilkkuja,pressuja,seiniä,ovenkahvoja yms :lol:
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Maj » Ti Kesä 15, 2010 3:25 pm

Maastakäsittelyä on harjoiteltu koppiin menoakin ajatellen, mm. erilaisilla alustoilla kävelyä ja niille lähettämistä. Samoja harjoituksia ajattelin jatkaa, otan vain sen kopin siihen läheisyyteen. Paras keinohan varmasti olisi juuri että hevonen itse opettelisi sinne menemään, mutta epäilen kaurasangon tenhoa näin kesäaikaan. Sen näkee sitten. Jos ei itse sinne kipua, sitten teemme harjoituksia. Negatiivisen vahvisteen ja makupalan yhdistäminen on mielestäni hyvä ajatus. Makupala mukaan vaikkapa siinä vaiheessa, kun aletaan käydä kopissa asti. Ennen sitä treenataan kauempana ilman makupalaa.
Maj
 
Viestit: 50
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 10:56 am

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja zelex » To Heinä 01, 2010 7:37 pm

Tuossa traileri-laitsalle tekniikassa lienee se ongelma että monella on auto päivittäisessä ajossa eikä muutenkaan halua sitä jättää hevosten armoille. Traileriahan ei missään nimessä saa jättää kiinnittämättä tai se voi keikahtaa kun utelias hevonen astuu sillalle.

Tuntuu että etenkin isoilla hevosilla on paljon ongelmia lastauksessa ja kuljetuksessa. Niille käy helposti vahinkoja kuten pään osumista trailerin yläreunaan sisään tullessa, on saatettu viedä liian matalassa tai pienessä trailerissa tai sitten yksinkertaisesti ovat kokoaan hyväksikäyttäen oppineet useita temppuja kuinka välttää traileriin menoa. Etenkin tuossa viimeisessä tapauksessa on ollut yksinkertaisesti pakko joskus turvautua vähän epämiellyttävämpiin keinoihin kun esimerkiksi uusi hevonen on ollut vain yksinkertaisesti pakko saada kotiin eikä kukaan ole sitä osannut lastata. Tällöin reipasotteinen negatiivinen vahvistaminen on saattanut tuottaa tulosta ja näissä tapauksissa hevonen on yleensä ollut minulle ihan kelvollinen lastattava seuraavan kerran vaikka siihen mennessä ei sen kummempaa suhdetta olisi ehtinytkään syntyä.

Tällähetkellä mulla onkin sitten oma erittäin suuri ruuna, joka tuli Virosta viime kesänä n.12h automatkan ja kuljetusväline oli niin matala ettei se mahtunut täysin nostamaan päätään. Lisäksi tuntemattomasta syystä se kuljetuksen jälkeen ontui toista takasta voimakkaasti ensimmäisen päivän ja lievemmin toisena päivänä ilman ulkoisia syitä. Tämä meni ohi eikä jalka ole vaivannut sen koommin, se on ehkä kuitenkin kuljetuksessa sen venäyttänyt horjahtaessaan tai jotain vastaavaa. Meillä on hevosen kanssa melko lämminhenkinen suhde, mutta kotoa hevosen koppiin saaminen ei suju toivotulla tavalla. Pelkää selvästi tilannetta kovasti ja koska hevosella on muutenkin vielä vähän rikkinäinen itsetunto niin en haluaisi mennä sen kanssa liian vaikeisiin harjoituksiin.
To the battle we ride / We crossed a starlit sky / No space no time / We'll catch the wind
Avatar
zelex
 
Viestit: 79
Liittynyt: Pe Huhti 09, 2010 7:40 am
Paikkakunta: Vihti

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Maj » Ti Syys 21, 2010 1:49 pm

Kirjoitin tähän ketjuun aikaisemmin ja päivitän tilannetta:

Rauhallinen harjoittelu tuotti onnistumisen. Kesällä vain pyörittiin kärryn luona talutusharjoitusten merkeissä ja lisäksi traileri seisoi laitumella viikon. Tietenkään hevonen ei sinne mennyt kun ruokaa oli maassa yllin kyllin, mutta hyöty oli se, ettei hevonen enää hermostu pelkästä vekottimen näkemisestä. Kesällä talutin hevosta lastaussillalle ja pois. Sisälle pyytäessä se hermostui täysin. Jätin asian pariksi kuukaudeksi kokonaan. Loppukesä uitiin ja lenkkeiltiin taluttaen mitä erilaisimmissa paikoissa, mikä oli erittäin mukavaa touhuamista molemmille. Nyt kun hain trailerin taas lainaan ja määrätietoisesti askel kerrallaan hevosta sinne pyysin, se tuli perässäni. Jos lähti peruuttamaan, peruutin sitä opettamallani merkillä taakse. Polle selvästi hoksasi idean: liikutaan eteen (siellä saa seistä rauhassa ja syödä heinää) tai liikutaan taakse (siellä pyydetään peruuttamaan lisää). Aluksi kopissa oltiin pari sekuntia ja sitten pois. Pikku hiljaa seistiin pitempään ja kun se onnistui, myös puomia kolisteltiin ja suljettiin (ei oikeasti kiinni) ja hevosen takapuolta ja jalkoja koskettiin kädellä.

Tietty takapakkia voi vielä tulla, mutta olen iloinen jo tästä etapista...
Maj
 
Viestit: 50
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 10:56 am

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Frida » Pe Marras 05, 2010 8:37 pm

Oma hevoseni ei ole mikään ongelmatapaus, mutta kyllä on ollut ongelmia lastaamisen kanssa. Kun hevonen oli puolikin vuotta ilman, että lähdettiin trailerilla minnekään, olinkin yllättänyt kun sitä en sinne enää saanutkaan. Aikaisemmin tuli koppiin täysin ongelmitta. Kokeiltiin sitten kaikenlaisia keinoja makupaloista liinaan ja piiskan heiluttamiseen hevosen pyllyn takana (todella surkea valinta...). Väkisin(kin) sen sai koppiin liinojen avulla, mutta eihän se kovin kestävä ratkaisu ollut, sillä harvoin on sellainen luksustilanne, että lastauksessa on auttamassa kaksi ihmistä.

Aloitin treenin niin, että varasin lastaukseen aikaa. Odotin vaan lastaussillalla, että hevonen tulisi perässä. Naru löysänä. Useita kertoja se tulikin sillalle etujalkoineen, mutta sitten aina peruutti. Yhden kerran kävi todella ankea takapakki, sillä yhtäkkiä tallillle sattunut ravimies tempaisi narun kädestäni ja sanoi että tuosta ei tule mitään ja alkoi kiskoa hevosta koppiin. Sain aika raivarit ukolle, sillä tämän jälkeen en meinannut saada pollea lähellekään siltaa.

No, lopulta sain hevosen koppiin (tunnin odottelu) ja siellä se sai kauroja. Seuraavalla kerralla lastauksessa meni vartti, sitten viisi minuuttia ja nykyään se tulee koppiin ihan säyseästi.

*Muokkaus: Ja juuri kun kerkesin tänne kehua miten hevonen lastautuu hyvin, niin tänäänpä ei mennytkään koppiin ratsastustunnin jälkeen. Avustajaa tarvittiin liinan kanssa... Näin toisinaan siis takapakkia.
Avatar
Frida
 
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Marras 02, 2010 9:02 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Maj » Ma Marras 08, 2010 11:25 am

Frida: Näinpä, pienestä se voi olla kiinni joskus. Meillä on nyt tullut ahkeran harjoittelun tuloksena paljon onnistumisia lastauksessa ja ilmeisesti hepalle mukavia kokemuksia matkustamisestakin, sillä nyt on käyty viikottain tunnilla 10 km päässä maneesilla ja tehty yksi pidempikin reissu valmennukseen. Joka kerta on hevonen tullut ihan taluttamalla koppiin ja joka kerta olen sen palkinnut herkuilla. Joskus hevonen empii jan jumittuu, mutta nyt muistan etten tee siitä minkäänlaista numeroa vaan pyydän hepan peruuttamaan pois ja sitten uudestaan koppiin. Aikaa ei tähän mene kauan ja hevonen pysyy täysin rauhallisena, mikä on todella ihanaa. Heinätkin on alkanut maistua matkalla.

Takapakkiakin tuli kerran, kun jouduimme samanlaiseen tilanteeseen kuin Frida. Käsittämätöntä kyllä, eräs ratsastuksenopettaja alkoi mätkiä hevostani takapuomilla persiille yhtäkkiä, vaikka en todellakaan pyytänyt häneltä lastausapua. Olin todella raivoissani. Onneksi tuosta päästiin yli, mutta opettajan pisteet silmissäni romahtivat totaalisesti.
Maj
 
Viestit: 50
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 10:56 am

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Warda » Su Joulu 05, 2010 1:23 am

Minulla on käynyt kans harmillinen takapakki lastauksen kanssa. Aikaisemmin muutamia vuosia sitten kävin heppani kanssa säännöllisesti maneesilla ja heppa meni koppiin lähettämällä. Itse jäin siis ulkopuolelle ja hepo käveli koppiin yksin. Sitten sattui haaveri, jonka takia heppaa piti käyttää useamman kerran klinikalla ja siellä oli aina hyvin ikävää. Sen jälkeen alkoikin ongelmat. Lähettäminen ei enää onnistunut ja vinkkaan meno oli epävarmaa.

Nykyään heppa kyllä kävelee ihan suoraan koppiin, mutta lähettämistä en ole onnistunut vielä opettamaan uudelleen. Lisäksi tarvitsen kaverin, koska jos heppa jää koppiin yksin niin se peruuttaa sieltä heti pois. Eli jonkun pitää olla laittamassa takapuomi kiinni. Tavoitteena on saada tuo lähettäminen toimimaan uudelleen.

Varsani menee koppiin ihan loistavasti, eikä onneksi mitään ikävää ole sattunut (ainakaan vielä). Mutta nyt voin olla ainakin siitä onnellinen, että ensimmäiset kuljetusreissut ovat olleet onnistuneita, eikä mitään traumoja ole päässyt syntymään.

Tämä lastaaminen tuntuu olevan hankala asia. Ja jotenkin tuntuu, että hevoset ottavat sen tosi raskaasti jos jotain ikävää tapahtuu. Silloin pitäisi tietty heti päästä harjoittelemaan ja saada taas hyviä kokemuksia, mutta aina se ei ole mahdollista. Yleensä ottaen lastaamista harjoitellaan liian vähän ja sitten lastaustilanteissa on aina kiire jne. Soppa on valmis...
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Misslich » Pe Joulu 10, 2010 4:23 pm

Muistan kans kun mentiin hakemaan mun pollea uudelle tallille viime keväänä.. edelliseltä omistajalta.. Eipä ruuna koppiin tahtonut mennä. edellinen omistaja houkutteli kipollisella leipää ja polle venytti itseään niiden suuntaan muttei koppiin asti mennyt. Kyllä se siitä hetken odottelun jälkeen.. Samaa ongelmaa oli mullakin aluksi ja siinä oli sitten ratsiopettaja ja hänen miehensä auttamassa liinojen kanssa :? Tällä tavoin kai sitten yritettiin nopeuttaa sitä hepan lastaamista.. huoh..
No mutta kerrankin kun sain.. tai siis jouduin ihan itse lastaamaan pollen ja valvomassa oli sitten hevosista tietämättömät minun ja kaverini isät :D poni meni heti koppiin ilman mitää houkuttelua ja naru löysällä (: Tuohon mennessä suhteemme ponin kanssa tosin oli huomattavasti parempi, johtuu varmaan sitten siitä (: Sen jälkeen ei olekaan lastaamistilanteeseen päädytty. saa nähdä miten ensikerta menee..
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja jaana » Ma Maalis 28, 2011 3:11 pm

Hevosen kouluttaminen lastaamiseen kannattaa aloittaa mattojen ja levyjen päällä kävelystä. Sitten lisätään seinät ja viimein katto. Ongelmalastattavaa on hankala kouluttaa oikean traikun kanssa, kun vahvisteväli jää liian pitkäksi kun vain seistään rampilla. Hevosta on päästävä palkitsemaan tiheästi, jotta se tietää mitä tässä oikein haetaan.

Video lastaamisesta: http://elainkoulutus.wordpress.com/2011 ... staaminen/
jaana
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2010 1:26 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ke Helmi 15, 2012 7:09 pm

Tähän topiciin olettaisin tämän kuuluvan.

Kertokaa, että vedättekö koppia itse vai onko teillä "vakikuski", millaisella autolla ja onko teillä pikku-e:n vaativa koppi?
Olis myös mukava saada tietää tuon pikku-e:hen liittyvistä "myyteistä", joita teille on tullut vastaan, kun melkein jokaisella tuntuu olevan oma käsityksensä asiasta...
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja hiippari » To Helmi 16, 2012 12:40 am

Mikä siinäkin nyt sitten on niin mystistä? Jos yhdistelmän vetoauto on henkilö- tai pakettiauto ja yhdistelmän kokonaispaino ylittää 3500kg mutta on alle 7000kg, pikku-E-kortti pitää olla. Kokonaispainot voi laskea auton ja kärryn otteista yhteen. Kannattaa sitten huomioida että pakettiauton näköinen auto voi olla rekisteröity kuorma-autoksi, tällöin tarvitaan vähintäänkin C1E-kortti jos peräkärryn kokonaispaino on yli 750kg (kaikki hevostrailerit menevät kuorman kera tämän yli).

Ei oo pikku-E:tä, pitäis vissiin käydä ajamassa.
hiippari
 
Viestit: 36
Liittynyt: Pe Joulu 16, 2011 1:32 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja tuulikki » To Helmi 16, 2012 7:43 pm

hiippari kirjoitti:Mikä siinäkin nyt sitten on niin mystistä?

Joskus näkee tosi hurjia yhdistelmiä ja tulee mietittyä, että mitä ihmettä ihmiset oikeen ajattelee, kun lähtevät liikenteeseen sellasilla...
Jättikoppeja pienten henkilöautojen perässä tai vastaavasti koppeja, jotka näyttävät siltä, että jos kyydissä oleva hevonen vaihtaa painoa jalalta toiselle, niin se keikahtaa nurin.

En siis oleta, että kaikki ajelisivat joillain super-maastureilla ja uusilla laivamaisillä böckiksillä, mutta joskus tuntuu, että se vähäinenkin järjen hiven on unohtunut matkasta...
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja hiippari » Pe Helmi 17, 2012 11:37 am

Joo totta. Ne vetopainot selviää otteesta. Yksi mikä on vähän hurjan näköistä, on se kun kahden hevosen kärryä vedetään 124-korisella tai Väyrys-mallin mersulla, mutta se on itse asiassa täysin luvallista eikä edes paha rasti. Noilla saa otteen mukaan vetää muistaakseni 1900kg manuaalivaihteisena ja 2100kg automaattina, ja isolla dieselmoottorilla siinä on ihan hyvin voimaakin, ei hirveästi mäet tunnu. En ole tollasella hevoskärryä vetänyt mutta autotraileria kyllä ja kärryn paino kuormineen oli tuolla kahden tonnin huitteilla. Se meni ihan nätisti suoraan, ei hirvittänyt yhtään.

Sen sijaan kiskoin samaa traileria paria päivää myöhemmin uudehkolla neliveto-Audilla jolla sitä sai kyllä papereiden puitteissa vetää, mutta ei hyvä helvetti sentään sitä ajotuntumaa :shock: Siinä tuli aika äkkiä hylättyä alkuperäinen suunnitelma ja mietittyä uusiksi, että mitä ajoväyliä pitkin kehtaa körötellä max. viittäkymppiä koko matkan...
hiippari
 
Viestit: 36
Liittynyt: Pe Joulu 16, 2011 1:32 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja westerngirl » Pe Helmi 17, 2012 8:15 pm

mulla on vetoautona erittäin perinteinen 850 farkkuvolvo automaatilla ja perässä tulee yksiakselinen 2 hepon umea..
muuten menee iha ok mut noi yks akseliset hevoskopit ei ole mun suosikkeja kun ovat herkkiä niiaamaan..

enkä kyllä laittais 142 volvon perään =) saatika kesä-autoni amazonin perään,vaikka silläkin sais tuota vetää =)
en omista kallista rotuhevosta,mutta tallissani asuu laatupolle ja paras ystäväni..
Avatar
westerngirl
 
Viestit: 51
Liittynyt: Ti Maalis 22, 2011 9:14 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja hiippari » Su Helmi 19, 2012 12:11 am

enkä kyllä laittais 142 volvon perään =) saatika kesä-autoni amazonin perään,vaikka silläkin sais tuota vetää =)


Niinno, eipä välttämättä ole kovin mielekästä lähteä museokalustolla kiskomaan kärryä. Alkaa noi 124-mersutkin tosin jo hiljalleen mennä siihen osastoon, uusimmatkin on kohta 20 vuotta vanhoja. On se silti yksi parhaita vetoautoja mitä tonnilla parilla saa.
hiippari
 
Viestit: 36
Liittynyt: Pe Joulu 16, 2011 1:32 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja ruoholaukka » Ke Tammi 01, 2014 10:25 pm

No niin, antakaapas noviisille hyviä neuvoja, pliis!
Olen ostamassa heppaa (10v pienhevoskokoinen ruuna, roteva ja ruoalle perso) joka on ollut eläessään tasan kerran traikussa liki 7 vuotta sitten. Tallin pihassa seisoo traikku ja on nähnyt heppojen lastautuvan ja purkautuvan, mutta ei siis ole itse matkustanut yli kuuteen vuoteen. Matka ei ole kuin 4 km, mutta silti mietityttää miten lastaus onnistuu... Hyviä vinkkejä siis kehiin! Traikku 1,5 pollen peruskoppi ja vetoauto vahva jeeppi ja kuskina olen vetänyt paljon "kuollutta painoa", mutta en ikinä heppaa. Reitti mutkainen ja mäkinen ja kuoppainen. Ilmeisesti vanha neuvo pätee, että "aja kuin kyydissä olisi täysiä vesiämpäreitä"? Muita hyviä neuvoja?
ruoholaukka
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Tammi 01, 2014 7:51 pm

Re: Lastaaminen ja kuljetus

ViestiKirjoittaja Maikki » Pe Tammi 03, 2014 12:31 am

Jos matkaa on 4km, miksi et ratsasta sitä? Tai taluta.
Maikki
 
Viestit: 112
Liittynyt: To Elo 16, 2012 6:33 pm


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron