miten jatkaa

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Su Touko 02, 2010 12:25 am

pv tammani kulkee vierellä ilman riimua juoksee ja peruuttaa sekä pysähtyy pyynnöstä.mitä voisimme vielä opetella?olemme tunteneet vasta 2 viiiikkoa mutta hevonen ns hyvin peruskoulutettu mutta estepuolella ja kaikki luomu hänelle aiva vierasta,ikinä ei ole esim ilman kuolaimia ratsastettu tms.nyt hällä alkaa eläkepäivät ja neuvoja kaipaillaan!!!
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja Anna-Maria » Su Touko 02, 2010 10:02 am

Itselleni tuli mieleen, että jos olette tunteneet vasta pari viikkoa, niin voisiko sitä antaa aikaa rauhassa tutustua toisiinne? Ettei niin väliä olekaan itse tekemisellä vaan ennemminkin olemisella. Jos tamma on kasvatettu siihen, että aina pitää olla valmis kuin partiopoika ja suorittaa ihmisen käskyjä, niin antaisitkin vain aikaa ja kuuntelisit, mitä tamma alkaa sinulle kertoa. Ehkäpä sinäkin olet saanut vaikutteita ratsastustunneilta, että hevosen kanssa suoritetaan ja tehdään kaiken aikaa jotain. Siinä voi olla kaksi hyvin hämmentynyttä elävää kahdestaan!

Ei kuolaimetta ratsastaminen ole yleensä mikään juttu hevoselle, ennemminkin ihmisellä voi olla jonkinlainen kynnys siirtyä siihen. Tarkoitan, että hevonen "päättäisi" yht´äkkiä hyödyntää tilannetta 100-0. Jos sinulla on aidattu kenttä, miksipä et laittaisi tytölle vaikka pelkkää riimua ja siihen narut molemmin puolin tai vain yksi naru ja menisit selkään ilman satulaa pelkästään vaan huuhailemaan kentälle. Antaisit tamman kertoa, mitä se haluaa tehdä: jos se haluaa seisoa paikoillaan, ok; jos se haluaa käyskennellä: ok. Itsellesi voi olla jännä kokemus kuunnella vain tyttöä ja antaa sen päättää. Tämä kaikki tietenkin vain, jos itselläsi on turvallinen tunne sisimmässäsi että voisit niin tehdä. Kirjoituksestasi päätellen niin juuri on.

Sitten voisit siinä rauhassa alkaa esim pelkästään katseellasi tai painoilla yrittää vaikuttaa tytön liikkeisiin. Voisit kokeilla, alkaako tamma reagoida oman katseesi suuntaan. Aluksi se voi olla vaikkapa katseesi puoleisen korvan liikauttaminen. Tästä voisit palkita hevosta silityksellä ja tulemalla sen selästä pois. Aikaa, aikaa, aikaa ja levollisuutta ilman suoritus- tai etenemispaineita. Se voi olla kuitenkin kaikista nopein tie päästä hienolle matkalle!

Kuulostaa hienolta nyt alkanut yhteinen taipaleenne! Onnea matkaan! Maisemat tulevat varmasti olemaan huikeat.
Anna-Maria
 
Viestit: 71
Liittynyt: To Marras 12, 2009 9:27 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Su Touko 02, 2010 3:32 pm

kiitos neuvoista jotka olivat juuri sitä mitä kaipasinkin..tuo suorituspakko on niin totta hevoseni kohdalla,ja nyt kun mietin niin varmaan se sisällä minussakin on!!tai se että en ole vielä ratasatnanut hevosella,mitähän muut tallilla meinaa jne jne jne....tänään otettiin neuvosta vaari ja vaan käveltiin ja juteltiin ja halailtiin ja yritin viestittää rauhallista ja ystävällistä energiaa ja juuri sitä pois kiire ja kovat paineet juttua.mutta kuinkahan on kun hoitajatyttö hyppele esteitä tammalla,,,olisiko paras jättää sekin pois ja pitää vain kokonaan tälläistä rauhaisaa menoa??mitä mieltä olette?hevonen kyllä näytti nauttivan esteistä mutta kuumeni ja meno oli sellasta kiire kiire kovaa kovaa ja korkeelta...se oli hieman ristiriitaista,,, :(
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Touko 02, 2010 4:33 pm

En pitäisi itsestään selvyytenä, että vauhti esteillä kertoo innosta. Se voi olla ihan vain opittu tapa, on pitänyt juosta rata nopeasti. Toinen juttu on, että alun perin hevonen on vauhdilla voinut jopa viestiä pelosta, sitä ei ole huomioitu ja tapa vaan on jäänyt.

Esteitä voit kuitenkin alkaa hyödyntää yhteisessä hauskan pidossa ihan uudella tapaa. Anna niille aivan toinenlainen merkitys kuin hevosesi on aiemmin saanut esiteiden keskellä. Kun peruutus sujuu, pyydä hevonen peruuttamaan maassa olevaa estepuomia kohti, kahden puomin välistä, puomin yli. Sitten voit harjoitella sivuttaisväistöjä jälleen estepuomin edessä, kun se ensin onnistuu korkeamman aidan vierellä. Voit myös hyppyyttää matalista esteistä yli, siten, että hevonen aina hypyn jälkeen kääntyy ja katsoo estettä. Näin se oppii, että esteen jälkeen ei kuulu "paeta" vaan sulatella asiaa ja toistojen kautta hypyistä tulee rauhallisempia, ja siten helpommin hallittavia.

Sitten voit alkaa etsiä erilaisia ylitettäviä juttuja: levyjä, pressuja, paaleja, vesilammikoita, penkkejä, tynnyreitä, autonrenkaita (niitä voi ihan askeltaakin, ei siis tarvitse hypätä, ja haastetta on kivasti silti..)

Voitte myös etsiä maastosta erilaisia hyppypaikkoja; ojia, tukkeja, maakuoppia ja sen sellaisia. Maastossa muista kuitenkin aina ensin tarkistaa hyppypaikan pitävyys ja ympäristö, että sekä sinulla, että hevosella on homma turvallista. Pitkä naru ja hyvä lähetystekniikka on myös oltava hallussa, ettei hevonen hyppää syliisi.

Ehkäpä näistä on jotain iloa alkuun.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Su Touko 02, 2010 5:03 pm

varmastikkin on opittua tapaa tuo kiihtyminen esteellä pomput valtaisia ja vauhti päätä huimaavaa,,,,raasu pieni :( itseäni ei oikeastaan yhtään kiiinnosta esteiden hyppely vaan juuri lähinnä köpsöttely...tuo hoitaja tuppaa vaan innostumaan noista esteistä ja nyt yritän hienovaraisesti sanoa että joo mutta,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,kovin kun olen huono kieltämään hältäkään tuota mutta tietysti hevonen on tärkein...mietityttäää myös hevoseni käyttäytyminen:kun tarjoan leipää kädestä hän nuuskii kiskaisee pään taakse(aivan kuin olisi jtn myrkyllistä kädessä)nuuskii taas kiskaisee ja tuijottaa epäilevänä ja sit nopeaa sieppaa palan,,,why ???
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Touko 02, 2010 8:53 pm

Tarjoamalla noita vaihtoehtoisia estejuttuja et joutuisi kokonaan kieltämään, mutta hevonen ei joutuisi suureen fyysiseen työhön, vaan kuten sanottu esteet saisivat vallan toisenlaisen merkityksen. Ohella voi tehdä paljon kaikenlaista muutakin, perus maastatyöskentelyä, jalkaisin maastolenkkejä, ihan vain erilaisten asioiden tutkimista ja erilaisia rentoja juttuja, missä tutustutte hiljalleen.

Tuo pään taakse nykäisy, voisi arvella, että ei täysin luota, ja olisiko ehkä joku joskus huitaissut äkäisesti liiasta herkkujen hätiköinnistä. Aristeleeko hevonen muuten päähän koskemista, esim. silmien tai korvien kohdalta tai likeltä. Jos niin on, niin hiljalleen siihenkin siedätystä.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Su Touko 02, 2010 9:39 pm

no tuo huitasu menneisyydessä kävi mielessä kanssa..että kuinka näitä kisahevosia sitten oikein kohdellaan en tiedä.kiinnostaisi kyl tietää!!!.hirmu kuuliainen on mutta tuntuu jo nyt että tämä kuuliaisuus on ikäänkuin pakotettua kuuliaisuutta,,nyt haluisin et lallu rentoutuisi ja nauttis mun kanssa ja nuo metsä lenkit on kyllä nyt ehdoton seuraava juttu,,siellä varmaan löytyy herkkujakin maisteltavaksi,,onko pitkä naru tähän hyvä talutteluun siis vai ihan tavallinen riimunnaru?heti kyllä huomenna lähdemme maastoilemaan..miten muuten kun tuo esteily nyt on kielletty mutta hoitajalikka haluu silti ratsástella kentällä jne,,,liekö se ok...?itte haluisin vaan että hevosen annettais olla lunkisti mutta toisaalta en henno kieltää tyttöäkään..oi ja voi kun yrittää kaikille olla mieliksi,,nyt on kuitenkin sovittu että ratastus on tosi rauhallista ja maastopainotteista.itse en ole ratsastanut vielä ollenkaan kun sen verran arka olen että haluan maastakäsin tutustua kunnolla ja toisaalta en edes näe ratsastusta mitenkään number onena...
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja jatjat » Su Touko 02, 2010 10:45 pm

Muista, että hevonen on kuitenkin SINUN. Sinä päätät, hevonen ei voi sitä tehdä tässä kohtaa, kuka menee ja miten ja missä.

tunne on niin tuttu... itse olen myös "liian kiltti" ja helposti muiden mieliksi tulee tehtyä juttuja , jotka kuitenkin vaivaa mieltä...
on tärkeää, että sinun ja tammasi välinen luottamus ja alkanut yhteinen matka on sellainen mistä olet haaveillut, ja hoitajatyttö on hoitajatyttö, yhtään väheksymättä, (hyvä hoitaja on kullanarvoinen!! ) hän varmasti ymmärtää kun selität hänelle mitä kaavailet hevosesi elämään, jonain päivänä hänellä on ehkä oma heppa, jonka asioista HÄN päättää.

itselleni valkeni nämä asiat kun ostin tammikuussa oman hevosen. masentuneen oloisen , opittuun avuttomuuteen sulkeutuneen 8v ruunan, ja kun tajusin että vain minä tunnen sitä kohtaan niin syviä tunteita, että osasin katsoa sitä tuntevana eläimenä, enkä vain välineenä jonka kautta toteutan omia halujani... ;)

nyt n. 4kk on mennyt, ja hevoseni alkaa tulla pienin askelin ulos kuorestaan... se on alkanut havannoimaan ympäristöään, osoittanut uskomatonta herkkyyttä, se on alkanut olemaan hevonen. mutta paljon on vielä piilossa, pikkuhiljaa se kurkkii kuorensa alta ja katsoo kysyvästi... ihan kuin se ihmettelisi : mitä minulle oikein tapahtuu?
ystäväni vertasi sitä hauskasti burnoutin kokeneeseen työnsä menettäneeseen bisnesmieheen, joka joka päivä paineli kravatti liian tiukalla, tuntematta mitään, tehden vain mitä odotettiin... nyt tämä bisnesmies kävelee edelleen puku päällä.. ihmetellen että mihin kiire loppui, kravatti jo vähän löysemmällä. eikä se tiedä mitä tekisi, mihin menisi.
nyt vain odottelen että liituraitapuku ja salkku jäisi unholaan, kravatti lentäisi roskikseen ja heppani uskaltaisi näyttää MINULLE kaikki itsestään. tiedän että aikaa siihen menee, mutta sitä minulla on, ei ole kiire . ei mihinkään. :)
Suuri asia on että näet asiat "oikein" ja olet valinnut hienon tien, ja palkaksi saat hevosesi kanssa suhteen, mistä moni ei osaa haaveillakaan. :mrgreen:
The more I get to know some people- the more I like animals.
jatjat
 
Viestit: 44
Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 8:04 pm
Paikkakunta: naantali

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Su Touko 02, 2010 11:25 pm

hevosesi kuulostaa hirmusti lallultani..hän on siis ex kansallisentason estehevonen.sanahirviö.ja ajatushirviö.säikkykin on ihan tavallisissa tilanteissa esim ei ole oikein tottunut et silitellään tai et ollaan vaan rauhassa,ikinä ei ole kuulemma ratastettu pelkällä riimulla jne jne..kiltti hän on joo,,mutta varmaan masentunut kovasti...oudolta tuntui kun lalla tuotiin niin hän ei meinannut mitään.ei yhtään mittän.silmäili vaan et aha nyt tällänen paikka,,,oli eka kivaa et jee ompa kiltti hevonen ja ihanaa mutta onneksi onneksi onneksi kohtalo johdatti mut tälle saitille jo tässä vaiheessa ja rupesin heti mkiettiin aivan vallan toisin.olo on oikeesti kuin uudesti syntynyt..tekee mieli kertoo kaikille että hei tajusin just jotain!! :D menee paasaukseksi :) huomenna lallan kanssa tutustumaan metsään kävellen,,:) onko teillä muuten vinkkejä tuohon kun ei raasu uskalla kädestä ottaa,,entä miten teette jos hevonen alkaa raapia itseään teitä vasten,siis päätä,,,että joo alistava ele mutta entä jos oikeesti kutittaa niin`` eikö kaverii voi jeesata ??``ärsyttää kun tallilla kakki sanoo että oppii näykkimään kun annan kädestä leipää....empä tiedä,,haluisin vaan et lallu tajuis et käsi voi olla kivakin....
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja jatjat » Ma Touko 03, 2010 7:50 am

tavallaan on helpompi että annat leivät ja herkut astiasta tai maasta ensin. sitten kun alkaa yhdistää namit sinuun, voit tarjota kädestä.. ja jos ja kun ne uskaltaa ottaa jatkat vaan, mutta älä painosta..
se kihnuttaminen on mullakin vähän sama juttu. toisaalta kivaa mutta.. on hyvä että opetat Lallulle oman tilasi, ja että se oppii arvostamaan sen. pitkä naruköysi on siihen loistava apuvälinen, ja kun tulee liian liki, ravistat sitä ja opetat peruutusmerkin. on hyödyllinen, joskus voit tarvita sitä "tukalissakin" tilanteissa.

meillä on onni ja autuus asua LH-tallilla, missä KAIKKI ajattelee samoin kuin minä, itse asissa tältä tallin omistajalta sain kipinän tälle tielle joka lähti roihuun.
meidän Pelle on se toinen sanahirviö "ex-ravuri" ihmiset ovat kukin mitä mieltä ovat, onko järkevää ostaa ekaksi hepaksi tämmöinen otus, ja kun itsekään mikään pro en ole... mutta ajattelin että tämä heppa ansaitsi mahdollisuuden... ja oi kuinka huumassa vieläkin olen joka kerta kun tallille menen ja näen hevoseni.. joka päivä kiitän etä löysin juuri tämän hevosen :)
ihanaa kuulla samankaltaisia tarinoita, ja miten ne jatkuu... se on parasta !!
The more I get to know some people- the more I like animals.
jatjat
 
Viestit: 44
Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 8:04 pm
Paikkakunta: naantali

Re: miten jatkaa

ViestiKirjoittaja sugardoll82 » Ma Touko 03, 2010 9:21 am

no meillä hyvin samantapaista,sain kuulla et miksi ostan exkisahevosen..ostin kun rakastuin :)talli missä lallu on nyt vielä kuukauden on kauhistus mutta sitten luojan kiitos siirrymnme pieneen maalaistalliin.täällä kaupunkiseudulla kun nuo hyvät tallit on kiven alla mutta onneksi ei ole kuin kuukauden odotus.surkeaa on lallukan menneisyydestä että ollessaan helsingissä kisaheppana hän sai ulkoilla 2 h pvä tarhassa,,ja tarhat lienee siellä postimerkin kokoisia!!!!!
tuo oma tila juttu on jännä että kun kävellään niin jotenkin tykkään kun lallu nuohoaa ihan mun olkapään tuntumassa..hassua on myös kun meitin oona 6 v taluttaa niin lallu laittaa pään iiihan alas ja kulkee miltei hiipien!!!!! <3<3
sugardoll82
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 01, 2010 3:05 pm


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa