Ongelmia varsan taluttamisessa

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja Tiitu » Su Helmi 21, 2010 9:24 pm

Meidän 2-vuotias suokkityttö on ollut tähän asti helppo ja mukava. Siltä jouduttiin leikkaamaan 3 viikkoa sitten irtopala jalasta.
Rassukka joutui seisomaan karsinassa 2 viikkoa. Tarhaan ei saa laittaa kuin 6 viikkoa leikkauksesta. Tyttö on nyt saanut olla pienessä karsinan kokoisessa tarhassa päivät (kun ei paljoa riehu ja hypi vaikka saa olla ulkona).
Nyt varsaa piti alkaa kävelyttää päivittäin aikaa lisäten.

Kävelyttämisestä ei tahdo tulla vaan juuri mitään. Kaveri on niin stressaantunut, kun ei ole saanut liikkua normaalisti että hyppii pystyyn ja pukittelee taluttaessa. Pelkään että leikattu jalka ei kestä riehuntaa. Kovaa liikkumista saisi olla vasta 3 kk leikkauksesta. Kaiken lisäksi tänään se pystyyn hypätessä sai kauhottua kaviolla käsille ja taluttaminen tuntuu vähän pelottavalta. :oops:

Olisi paljon helpompi jos varsa saisi juosta energiansa pois ennen talutusta. Jänskättää että tuleeko varsalle pysyviä henkisiä ongelmia kun se joutuu kestämään pitkään stressiä niin ja yhdistääköhän se tulevaisuudessa kaikkeen koulutustapahtumaan tämän hetkiset jännittyneet "talutusharjoitukset"?
Kaiken lisäksi nyt talutus on aina sellaista ärsyttävää riimussa roikkumista, kun muuten varsa se on heti riehumassa ympärillä ja säntäilee joka suuntaan (ja rikkoo koipensa).

Olisikohan varsalle parempi ettei sitä edes yritä enää taluttaa, kun se on niin hankalaa?
3 viikon päästä sais ottaa rauhallisia hölkkä askelia.. Jos jättäisi taluttamiset sinne.. vai kumpikohan on parempi, se että se ei liiku kuin karsinasta tarhaan ja takaisin, vai se että se riehuu jalan rikki ja oppii tavaksi asti hyppimään pystyyn ja pukittelemaan taluttaessa? :roll:
Tiitu
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Helmi 21, 2010 8:59 pm

Re: Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja Ane » Su Helmi 21, 2010 10:45 pm

Ikävä ongelma. Muistuu mieleeni, kun minulla oli kerran hoidettavana quarter-tamma, 1v, jonka ojentajajänne takasesta oli poikki ja kipsi jalassa. Olipahan melkoisen sisukas sissi. Potki seiniä ihan tosissaan, kun ei päässyt ulos. Potki, vaikka varmasti teki kipeää. Mutta oppihan se olemaan potkimattakin, kun asiasta sille rautalankaverison väänsi ja jalasta tuli ihan ehta.

Mutta 2v:llä on jo kosolto omaa tahtoa. ONko mahdollista siellä pienessä tarhassa levittää sitä heinää pitkin tarhaa, vaikkain vain olisi boxin kokoinen. Saisi siinä edes vähän pakollista liikuntaa. Näin minä tein erään ruunan kohdalla, kun sillä oli jalka ommeltu ja se piti olla pari vko karsinalevossa. Eli tein pienen tarhan ja levittelin heinät pitkin tarhaa. SAi sitä pakollista liikuntaa, vaikkain ihan pientä.

Postiviista vahvistamistakin voisi kokeilla tässä tapauksessa talutuksessa.

Välttämättä täysikasvuisen hevosen kuosiin palauttamiskonstit eivät olisikaan suotavia, koska vamma voisi vain pahentua, jos varsa joutuisi tekemään sellaisia äkkiliikkeitä, joita se ei itse valitse.

Voi sentään. Eihän varsa saa väkirehua nyt kovinkaan paljon???
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm

Re: Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja Tiitu » Ma Helmi 22, 2010 10:21 am

En ole antanut reiluun viikkoon kauraa. Aluksi sai kauroja, koska söi sulfakuuria kaurojen seassa aamuin - illoin.
Mä voin yrittää tänään talutella naksun kanssa. Jospa se malttaisi keskittyä siihen.
Niin ja koitan tuota heinien levittelyä pitkin karsinaa/tarhaa.

Jotenkin pitäis saada sen energiaa purettua..
Karsinassa sillä on leluna hevosten pallo. Välillä oon laittanut leluksi myös koirien kumista aktivointipalloa. Olen laittanut pieniä porkkanan paloja pallon sisälle. Heppa on tykännyt siitä, mutta saa pallon tyhjäksi aika nopeasti, joten siinä ei ole kovin pitkäaikaista aktiviteettiä.
Lisäksi tein viime kesänä ison määrän lehtikerppuja. Nyt niistäkin on vähän ajankulua. Varsa leikkii niillä kepeillä, vielä senkin jälkeen kun on syönyt kerppujen lehdet.
Tiitu
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Helmi 21, 2010 8:59 pm

Re: Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Helmi 22, 2010 5:09 pm

En usko, että varsalla tai hevosella jää 'traumoja' jos se on karsinassa. Eli yhdistäisi tulevaisuudessa koulutustapahtumat stressiin tms. Tottakai jotain kaikki asiast aina vaikuttavat hevosiin seon selvä. Kuitenkin hevonen elää AINA nykyhetkessä, ei menneisyydessä eikä tulevaisuudessa.
Hevonen oppii kaavojen kautta. Jos sinä jännität ja teen jotain määrättyä asiaa kehollasi kun varsa hyppii voi se tästä esim. oppia jonkinlaisen kaavan joka sitten näkyy huonona käytöksenä tulevaisuudessa kun teet asian x. Kuitenkin tälläiset on helppo sitten aikanaan muuttaa erilaiseksi kun rikkoo kaavan (eli hallitsee oman kehonkielensä). Jos kaava jatkuu vuosikaudet on rikkominen vaikeampaa mutta täysin mahdollista aivan minuuteissa (riippuu asiasta) jos osaa. Uusi kaava ei synny sitten taas minuuteissa vaan toiston seurauksena.

Hevonen on muutenkin todella anteeksiantavainen virheillemme ja jopa räikeimmille väärinkäytöksille. Ne tosiaan elävät aina vain hetkessä. Sellaisten asioiden murehtiminen en nyt ainakaan auta mitään eteenpäin.

Eipä tuossavaiheessa enää oikein voi mitään tehdä kun ongelma on jo akuutisti päällä. Kouluttaminen kuitenkin kun tarvitsisi hieman hevosen energianpurkua ja sille vapautta 'riehua' jos halutaan ehdollistaa asialliseen talutukseen siis. Kuten sanonta kuuluu "myöhäistä pyllistää kun p... on jo housussa" :|

JOS (ja todella iso JOS) olisi joku todella määrätietoinen henkilö joka huokuu määrätietoisuutta taluttamassa voisi ehkä teoriassa saada talutettua hevosta suht ok kun ottaisi vaan fokuksen johonkin mihin on menossa ja sitten reippaalla tahdilla lähtisi taluttamaan varsaa niin, että varsa tulisi takana. Tässä on siis _valtavan_ iso jos,ehkä,mutta jne. faktori olemassa. Ainoa asia kyllä mitä keksin.
Usein hevoset (nuoret varsinkin jotka eivät ole oppineet vielä 'jyräämistä') seuraavat edes jollaintavalla asiallisesti jos kävelijä vain kylmästi menee määrätietoisesti paikasta toiseen suhteellisen reippaasti. Ettei kiinnitetä varsin riehumiseen huomiota. Mutta tämä on enempi kiinni henkilöstä joka taluttaa kuin mistään teknisestä asiasta tai taidosta valitettavasti.


Sanoisin, että soita eläinlääkärille joka on leikannut heppasi jalan ja kysy hänen mielipidettään, että kumpi on parempi; täyskarsinalepo vai riehuminen taluttaessa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja jaana » Su Huhti 11, 2010 6:54 pm

Tekisin niin, että kävelyttäisin sitä vain samaa reittiä ja yrittäisin syötellä samalla. vaikka heiniä tai leipiä ämpäreihin joita ripottelisin pihaan ja kulkisin niiden välillä..energian purkamisesta juoksemalla ajattelisin, ettei se ole paras mahdollinen tapa koulutuksessa. vaikka riehumisen jälkeen hevonen on väsyneempi ja helpompi käsitellä, se oppii nopeasti että joka lenkin alussa se saa riehua eikä opi rauhoittumaan ennen sitä. tekisin mieluummin toisin päin: ensin vaikeat jutut ja rauhoittuminen ja lopuksi voi vähän irrotella.

http://elainkoulutus.wordpress.com/
jaana
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2010 1:26 pm

Re: Ongelmia varsan taluttamisessa

ViestiKirjoittaja Warda » To Helmi 03, 2011 9:55 pm

Jaanan kanssa samaa mieltä. Joka kerralla, kun talutat varsaa, koulutat sitä. Siihen ei kuulu riekkuminen ollenkaan, vaan rauhoittuminen.

Jos varsallasi saa peruttaa, niin suosittelisin sitä aina silloin, kun varsa riekkuu. Riekkuminen johtaa peruutukseen jne. Jos sen tekee johdonmukaisesti ja aina samalla tavalla, niin äkkiä se oppii pysymään maan tasalla:)
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron