JOTTEI HEVONEN KYLLÄSTY

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

JOTTEI HEVONEN KYLLÄSTY

ViestiKirjoittaja satula » La Syys 21, 2013 1:21 pm

Olin hevoseni kanssa maastakäsin kurssilla ja nyt ollaan tehty harjoituksia kotona. Mietin sellaista että kuinka usein harjoituksia voi tehdä ettei hevonen kyllästy harjoituksiin. Tulisiko aina yks asia opetella kunnolla ennenku siirtyy toiseen harjoitukseen? Mihnä vaiheessa voin alata säkittämään hevosta? voiko jo siinä vaiheessa kun on rento ja osaa seistä nätisti, peruuttaa ja tehdä takapääväistöt? Kaikki neuvot ovat tarpeen? Pohjanmaalla asustelen ja ketäs muita opettajia tällä aluella on Leena Kurikan lisäks?
satula
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Kesä 29, 2010 8:16 am

Re: JOTTEI HEVONEN KYLLÄSTY

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Syys 23, 2013 8:28 am

satula kirjoitti:Olin hevoseni kanssa maastakäsin kurssilla ja nyt ollaan tehty harjoituksia kotona. Mietin sellaista että kuinka usein harjoituksia voi tehdä ettei hevonen kyllästy harjoituksiin. Tulisiko aina yks asia opetella kunnolla ennenku siirtyy toiseen harjoitukseen? Mihnä vaiheessa voin alata säkittämään hevosta? voiko jo siinä vaiheessa kun on rento ja osaa seistä nätisti, peruuttaa ja tehdä takapääväistöt? Kaikki neuvot ovat tarpeen? Pohjanmaalla asustelen ja ketäs muita opettajia tällä aluella on Leena Kurikan lisäks?


Voit tehdä harjoituksia oikeastaan vaikka jokapäivä. Kyllästyminen tapahtuu jos teet aina kaikki samankaavan mukaan ja yhtä harjoitusta pitkään jankutat/opetat. Maastakäsittelyä voi tehdä ihan hoitotoimien lomassa kätevästi. Opettelet harjaamaan/hoitamaan hevosen niin, että itse olet paikalla ja asettelet hevosta haluttuun kohtaan yms.
Kun hevonen osaa perusteet harjoituksesta (eli peruuttaa suht ok vaikka narun ravistuksesta) niin voi alkaa lisätä objekteja harjoituksiin niin taas se muuttuu hevoselle haastavammaksi. Peruutetaan seinää päin, perutetaan karsinasta ulos/karsinaan, perutetaan tötterön ympäri, perutetaan kakkakasan yli jne. Mielikuvitus vain rajana.

Harjoituksesta toiseen voi siirtyä ihan hyvin kunhan siirtymä on hevoselle selkeä ettei se luule että harjoittelet vielä peruutusta kun oletkin pyytämässä ympyrälle. Tämä ongelma oikeastaan tulee vain ihmisen epäselvistä kehonkielistä. Voi harjoitusten välissä pitää vaikka 1min tauon jona aikana ei tee mitään. Jos ihan opetteluvaiheessa niin kannattaa selkeästi ottaa erityyppisiä harjoituksia peräkkäin eikä kovin samantyylisiä jolloin sekoittumisen riski pienempi. Esim peruutus ja ympyrä narun päässä ovat hyvin erityyppisiä mutta etupään väistätys ja peruutus voi olla jo helpommin sekoittuvia jos ihmisen oma positio on hieman pielessä ja käytettään samantyylistä painetta (staattinen tai rytminen). Mutta voi ottaa vaikka etupään väistö->ympyröitä->peruutus->jotainmuutan.

Perus nyrkkisääntö on, että dominoivat, rohkeat ja helposti pitästyvät hevoset vaativat enemmän vaihtelua. Vaihda harjoitusta minuutin tai kahden välein (tai nopeammin/hitaammin tarvittaessa). Kun taas pelkäävät, huolestuneet hevoset kaipaavat turvaa toistosta joten yhtä asiaa tehdään pitempään. Pieniä taukoja voi tottakai ottaa väliin. Opettelet katsomaan ja lukemaan hevostasi tarvitseeko se vaihtelua vai rauhoittumista enemmän.

Säkittämisen voit aloittaa milloin tahansa, millä tahansa hevosella. Varsinkin kun vaan tosiaan kiinnität siihen huomiota miten se reagoi. Voi olla, että joudut alottamaan kauempaa ja pienemmillä liikkeillä ja isommalla poistumisella mutta eihän se haittaa. Säkitystä ei kannata liikaa tehdä ja siihen keskittyä, sillä saa helposti varsinkin dominoivasta/kyllästyvästä hevosesta turhankin turran.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: JOTTEI HEVONEN KYLLÄSTY

ViestiKirjoittaja satula » Ke Syys 25, 2013 9:57 pm

Kiitos vastauksesta. Hevonen on dominoiva mutta rauhallinen ja antaa anteeksi aika hyvin mun virheet nyt ku on harjoiteltu enempi. Haastavaksi koen toisen hevosen joka on tosi herkkä ja ärsyttää aivan selvästi kun pyydän jotain. Sitten mun kehonkieli varmaan ristiriitainen ja merkit liian "selviä" niin menee tavallaan lukkoon ja alkaa kaahottaan ja siitä saaminen rauhalliseksi on hankalaa. Kun vien tarhaan heinää niin en ole enää antanu tulla ottamaan sylistä ensin mainittu kävelee edellä ja jää odottamaan kun taas tämä jälkimmäinen yrittää koko aika tulla ottamaan syötävää. Kun ajan pois niin johan tinttailee luimii ja loikkii ja pomppii.
satula
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Kesä 29, 2010 8:16 am

Re: JOTTEI HEVONEN KYLLÄSTY

ViestiKirjoittaja Jossu » Ti Tammi 27, 2015 11:47 pm

Axel Hellsten pitää Pohjanmaalla (ainakin) maastakäsittelykursseja.
Jossu
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Tammi 27, 2015 11:25 pm


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron