Ponille ristiaskeleet (''pohkeenväistö'')?

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Ponille ristiaskeleet (''pohkeenväistö'')?

ViestiKirjoittaja anskuuun. » La Huhti 27, 2013 1:26 pm

Hei.

Eli, käyn liikuttamassa shetlanninponia, jolla en enää pysty ratsastamaan.. Ponilla voi ajaa, mutta se on hankalaa, erittäin, sillä poni ei edes maastakäsitellessä osaa ristiaskeleita.. Miten ponille voisi opettaa kääntymään ristiaskeleitten kautta? Poni hermostuu kärryjen edessä kun aisat painaa ja hyppää pystyyn..

Osaako joku auttaa?
anskuuun.
 
Viestit: 1
Liittynyt: La Huhti 27, 2013 1:20 pm

Re: Ponille ristiaskeleet (''pohkeenväistö'')?

ViestiKirjoittaja Tinanja » Pe Syys 06, 2013 1:38 pm

Itsellä on shettistamma, jolla olen ajanut melkein kymmenisen vuotta. Neiti on innokas ja sopii tilanteeseen sen kautta, että reellä jos ajetaan, aisat eivät saa koskea mihinkään. Muuten on ihan sama esim. kärryjen kanssa.

Itse lähdin joskus joitain vuosia sitten tätä ratkaisemaan isolla sänkipellolla. Ajeltiin ihan normaalisti, tein pysähdyksiä, siirtymisiä ja pyysin neitiä kuuntelemaan. Kun vähän koko ajan antoi jotain kommenttia, vaikka vain kehui, niin tämä alkoi keskittyä vähitellen. Ja aisapaniikista päästiin eroon iisoilla ympyröillä, joita pienennettiin vähitellen. Tämä sillä oletuksella, että poni menee ihan nätisti kärryjen kanssa, vaikkei kaikkea vielä hallitsekaan.

Koulutusvaiheessa toinen talutti ja toinen ajoi, ja harjoiteltiin ihan perusjuttuja.. Itse lähtisin tuota ratkaisemaan nyt ihan samalla lailla, mitä tein vuosia sitten oman tammani kanssa. Shettikset osaavat olla itsepäisiä, mutta ne ovat useimmiten myös yhteistyöhaluisia ja kun muistaa kehua ja tehdä tarpeeksi helppoja harjoituksia, ne toimivat todella hyvin.

Ristiaskeleita en ensimmäisenä lähtisi opettamaan, vaan niitä loivia käännöksiä ja niistä vähitellen jyrkemmiksi. Nyt oma neiti kääntyy helposti kärryjen kanssa jopa jalkakäytävän levyisessä paikassa huolimatta siitä, että aisat ovat kiinni kyljissä. Oma poni myös hyppi joskus pystyyn, mutta se johtui ihan vain siitä, että tätä ei huvittanut tehdä töitä... Nykyään ei tee sitä enää oikeastaan koskaan.

Ja jos poni pelkää aisoja ja kärryjä, niin pitäisikö tämän antaa tutustua niihin itsekseen, ja sitten valjastaessa nostellaan niitä sivuille ja laitetaan takaisin, ja osutaan "ohimennen" vaikka lautasiin ja kylkiin niin, että palkitaan ponia, kun se ei hermostu ja käyttäytyy nätisti? ehkä tälle on tapahtunut jotain aiemmin kärryjen kanssa, ja siksi tämä pelkää aisoja? Onko joku lyönyt sitä, pakottanut?

Toivon mukaan hieman sekavista ajatuksistani on jotain apua ^^ Ja ponikohtaisestihan pitää mennä, ja pappa sanoi, että hiljaa hyvä tulee ^^
Tinanja
 
Viestit: 8
Liittynyt: Pe Tammi 06, 2012 9:02 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa