temppuja hevoselle

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Quesse » Pe Tammi 29, 2010 5:27 pm

Hei,
olisin kiinnostunut opettamaan hevoselleni temppuja. Löytyykö täältä joukosta ihmisä, jotka on opettanu jotain ? Olen kumartamista harjoitellut jonkin verran, silleen että olen vähän venyttänyt alas päin. Mietin tässä, että pitäisikö eka opetella naksutin koulutus vai miten on ? Todella suuri unelma on että saisin hevoselle opetettua menemään makuulle :) Onko jossain Suomessa jotain kouluttajaa joka pitäisi kursseja temppujen opettamisesta tai jotain vastaavaa?
Quesse
 
Viestit: 7
Liittynyt: Pe Tammi 29, 2010 5:14 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Tammi 29, 2010 5:44 pm

Quesse kirjoitti:Hei,
olisin kiinnostunut opettamaan hevoselleni temppuja. Löytyykö täältä joukosta ihmisä, jotka on opettanu jotain ? Olen kumartamista harjoitellut jonkin verran, silleen että olen vähän venyttänyt alas päin. Mietin tässä, että pitäisikö eka opetella naksutin koulutus vai miten on ? Todella suuri unelma on että saisin hevoselle opetettua menemään makuulle :) Onko jossain Suomessa jotain kouluttajaa joka pitäisi kursseja temppujen opettamisesta tai jotain vastaavaa?


Kouluttajia ei varmaan kauheasti löydy Suomesta jotka olisivat erikoistuneet asiaan. Itse opetan oppilailleni hevostemppujakin ja milloin mitäkin sitten haluavatkaan oppia. Muitakin varmasti löytyy jotka muun ohella opettavat jonkinlaisia temppujakin.
Naksutinkoulutus ei ole välttämättömyys temppujen opettamisessa. Itse en naksutinta käytä mutta monet taas sitten käyttävät. Koen sen jotenkin hankalaksi ja toimimattomaksi. Turhaa sähellystä vaan se naksutin. Toki käytän makupaloja motivaattorina liikkeissä joissa hevosen oma motivaatio on tärkeää (kaikissahan se on mutta joitain ei oikein ilman sen omaa motivaatiota voi suorittaa).

Makuulle menon opettaminen menee muutaman välivaiheen kautta yksinkertaistettuna seuraavasti:
1)Hevonen oppii kumartamaan yhdelle jalalle (lapojen venymistä ja fysiikkaa voi harjoittaa esim espanjalaisella käynnillä)
2) Hevonen oppii kumartamaan kahdelle jalalle
3) Kahdelta jalalta sitten maahan mahalleen
4) Mahalta kyljelle
5) kyljeltä selälle
6) Nousu ylös ja jos istumista haluaa niin tässävaiheessa sitä sitten.

Näissä sitten hieman koulukuntaeroja että skippaako 1 tai 2 vaiheen välistä ja opettaa vain toisen tai sitten opettaa molemmat.

Miten sitten tuo alku.
Periaatteessa jalka ylös tavalla tai toisella niin, että sääriluu on vaakatasossa ja sitten hiljalleen opetetaan hevosta viemään painoaan _taaksepäin_ tässä asennossa. Palkitaan pienestäkin yrityksestä aina eikä kannata harjoitella liikaa kerralla.
Tässä sitten helposti paskoo tulevaisuutta jos käyttää narua malttamattomana kuten itse olen tehnyt. Sitten onkin ongelmaa miten pääsee narusta tai jalan tukemisesta irti (voi lukea eräästä projektistani päiväkirjassani). Toisenkautta pelkällä naputuksella jalan ylhäälläpitäminen ja painon taaksepäinsiirto voi olla yllättävän vaikeaa alussa jos ei muuten ole harjoitellut asioita paljon. Kaikkinensa riippuu valtavasti hevosesta mitenkä nopeasti sen saa opetettua kumartamaan. Parhaillaan olen sen opettanut 45minuutissa ja joitain omia hevosiani en ole koskaan saanut sitä tekemään enkä ole jaksanut niin paljoa uhrata edes aikaa, että olisin katsonut kauanko se veisi. Arvioilta helposti muutama kuukausi voisi olla parhaillaan jollain juntturalla joka ei kovin herkkä paineelle ole.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Ellemy » Ti Kesä 29, 2010 12:56 pm

kiitos hyvistä neuvoista alankin opettamaan hepalleni maahanmenemístä :) mutta miten saan hevosen painon siirrettyä taakse jotta se voisi kumartaa kahdelle jalalle ? :)
Ellemy
 
Viestit: 6
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 8:12 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja M-H » To Heinä 01, 2010 4:34 pm

Ellemy kirjoitti:kiitos hyvistä neuvoista alankin opettamaan hepalleni maahanmenemístä :) mutta miten saan hevosen painon siirrettyä taakse jotta se voisi kumartaa kahdelle jalalle ? :)


Ensin opetat peruutuksen joko ohjista, rinnasta painamalla tms. mistä parhaiten saatkin sitten itse kummaruksen aikana pyydettyä hevosta.
Samalla tavallahan se paino taakse siirtyy, peruutuksessakin hevonen ensin siirtää painoa taaksepäin ja sitten vasta askeltaa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja zelex » To Heinä 01, 2010 7:23 pm

Täällä kun on asiasta tietäviä niin kuinkahan onnistuisi opettaa hevonen kumartumaan niin että pääsisi selkään ilman satulaa. Ja ennenkaikkea turvallisesti....
To the battle we ride / We crossed a starlit sky / No space no time / We'll catch the wind
Avatar
zelex
 
Viestit: 79
Liittynyt: Pe Huhti 09, 2010 7:40 am
Paikkakunta: Vihti

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja M-H » To Heinä 01, 2010 7:28 pm

zelex kirjoitti:Täällä kun on asiasta tietäviä niin kuinkahan onnistuisi opettaa hevonen kumartumaan niin että pääsisi selkään ilman satulaa. Ja ennenkaikkea turvallisesti....


Ihan perus kummarruksesta se on mahdollista nousta selkään. Toki aikaa pitää hiljalleen pidentää minkä hevonen on kumarruksessa ilman mitään hoppua selkäännousuun koska seon fyysisesti aika raskas liike hevoselle. Ihan tuo perussetti eli jalka ylös, sääriluu vaakatasossa ja painoa taaksepäin pollella saa sen kumartamaan ennemmin tai myöhemmin. Tapoja tuon toteuttamiseen on sitten valtava määrä.
Kirjoitan joskus (taas se kuuluista joskus) pidemmän artikkelin kumarruksen opettelun eri tavoista kunhan ehdin/jaksan.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Intsi » To Heinä 01, 2010 11:38 pm

Jep, ja kun ajan kanssa pääsee siihen, että hevosen selkään menoa kumarruksessa voi alkaa valmistella, niin ensin on maltettava ihan vain tehdä kaikenlaista muuta kuin sitä itse selkään menoa. Siinä voi silitellä selkää, taputella, liikuttava siinä vierellä, että hevonen ymmärtää ja hyväksyy sen kuuluvan osaksi entistä temppua, mikä onkin vain jalostettu vähän eteen päin. Lopputulos on siis purettava pieniin osiin, ja palkittava edistymisestä.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Warda » La Heinä 03, 2010 11:04 pm

Naksukoulutus on mielestäni kaikkein tehokkain tapa opettaa heppaa. Siinä pitää vaan edetä tietyssä järjestyksessä, mm. opettaa hevonen luopumaan namista. On kuitenkin täysin turhaa hommata minkäänlaista naksutinta, se on vain tiellä. Tee naks-ääni omalla kielelläsi ja saat merkistä mielettömän tarkan. Kädessä oleva naksutin on vain tiellä.

Hevosellehan voi opettaa mitä vain hauskaa. Kannattaa tutustua siihen hevosagilityyn:)
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Jennapa » Su Kesä 19, 2011 4:45 pm

Olen tuota makuullemenoa harkinnut jo.... mutta mihin antaisin avut(selästä käsin)? Mitkä avut ? pohkeet? Pidäte? raippa? Ääniapu?
Rakkahin ylläpito ponskini :)
Jennapa
 
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Kesä 17, 2011 11:50 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Johanna » To Elo 25, 2011 8:40 am

Warda kirjoitti:On kuitenkin täysin turhaa hommata minkäänlaista naksutinta, se on vain tiellä. Tee naks-ääni omalla kielelläsi ja saat merkistä mielettömän tarkan. Kädessä oleva naksutin on vain tiellä.


Olen itsekin huomannut, että naksutin on todellakin tiellä, menee kokonainen käsi siihen. Mutta mites sitten, jos tekee naksahduksen kielellään, ja hevonen oppii, että sen jälkeen tulee nannaa, ja minut kun on vuosien varrella koulutettu naksauttelemaan hevoselle eteenpäin kannustavasti esim. ratsastuksen ja ajamisen aikana. Vaikea kuvitella, että minusta saisi tavan kitkettyä pois noin vaan, yleensä se tulee kutakuinkin automaattisesti :?

Ps. Miten opetan ponille espanjalaisen käynnin? Nyt ollaan harjoiteltu, että raipan naputuksella jalka nousi ennen ylös, nykyään pysyy jo sekunnin tai kaksikin ylhäällä, sitten seuraavaksi jalka piti nostaa ja ylhäältä alas pamauttaa sillä autonrengasta (vähän niinkuin jalan liike sitten itse "tempussa"). Mutta nyt on kyllä seinä edessä, miten tästä jatkaa?
Kyseessä siis shettis-tammani, jota ei aina kaikki oikeen innosta, mutta temppuilua rakastaa. Isäni tietysti nauraa, että vain siksi, kun siitä saa herkkua, mutta itsestäni tuntuu, että poni pitää siitä siksi, kun saa käyttää päätään _saadakseen herkkuja. Tamma on todella älykäs (köh paljon älykkäämpi kuin kaverinsa, anteeksi meidän hiukan hömelö Pertti♥). Viimeksi kun lopeteltiin, ja lähdettiin pois "sirkuspaikalta", poni ei meinannut ollenkaan tulla, vaan jäi junnaamaan renkaan viereen ja yritti kovasti minulle viestittää sitä paukuttamalla ja katsomalla tiiviisti ja merkitsevästi. Melkein kuulin päässäni sen yleensä lasten suusta kaikuvan: "Äitiiii ei vielä ei vielä lopeteta, leikitään vielä pliiiis?!" :lol: Siltikään en sillä kertaa viitsinyt sen enempää, oltiin harjoiteltu jo varmaan lähemmäs 10 minuuttia, ja kyseessä oli siis vasta toinen kerta ikinä kun temppuiltiin ;)
Avatar
Johanna
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Helmi 18, 2010 7:40 pm
Paikkakunta: Masku

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Koo » To Elo 25, 2011 3:30 pm

^Sen äänenhän ei tarvi olla naksautus, voit vaikka käyttää jotain pilliä josta teet lyhyehkön äänen "naksautuksena". Jos oikein muistan, naksuttelu on lähtenyt delfiinien kouluttamisesta, ja delfiineille luontainen äännähdys on juurikin naksautus. (esim. Tuire Kaimiohan käyttää "naksutellessaan" kullekkin lajille sopivaa ääntä, eli ei siis kaikilla naksahdusta. En nyt muista, mitä hevosille käyttää, tuskin sentään hirnumaan alkaa... :lol: )
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja L_H » Ma Marras 07, 2011 7:48 pm

Mites on, jos opetan hevosen menemään makuulle, voiko siitä nousta selkään? Ei jatkuvasti mutta silloin tällöin? Onko jotain haittoja tai onko liian raskas liike hevoselle?
L_H
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Marras 03, 2011 11:37 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja M-H » Ti Marras 08, 2011 9:32 am

L_H kirjoitti:Mites on, jos opetan hevosen menemään makuulle, voiko siitä nousta selkään? Ei jatkuvasti mutta silloin tällöin? Onko jotain haittoja tai onko liian raskas liike hevoselle?


Voit nousta kunhan hevonen on oppinut maatemenon ja ylösnousun tarpeeksi hyvin, että käyttää oikeita lihaksia ja et ole mikään ihan jumalaton tonnikeijukainen. Raskas liikehän seon hevoselle mutta ei mielestäni mitenkään turhan raskas sillontällöin tehtynä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja L_H » Ti Marras 08, 2011 4:11 pm

M-H kirjoitti:
L_H kirjoitti:Mites on, jos opetan hevosen menemään makuulle, voiko siitä nousta selkään? Ei jatkuvasti mutta silloin tällöin? Onko jotain haittoja tai onko liian raskas liike hevoselle?


Voit nousta kunhan hevonen on oppinut maatemenon ja ylösnousun tarpeeksi hyvin, että käyttää oikeita lihaksia ja et ole mikään ihan jumalaton tonnikeijukainen. Raskas liikehän seon hevoselle mutta ei mielestäni mitenkään turhan raskas sillontällöin tehtynä.

Hyvällä omalla tunnolla voinen sanoa etten liian painava ole :) Kiitos vastauksesta.
L_H
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Marras 03, 2011 11:37 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Misslich » To Marras 24, 2011 10:43 pm

Tietääkö kukaan löytyisikö netistä jotain hyvää videota, mistä näkisi mitenkä joku on opettanut temppuja hevoselle? =) Onko kellään esim tämän foorumin immeisillä videoita, niitä vasta mielenkiintoista olisi katsoa =)
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » Su Marras 27, 2011 11:04 pm

Onko olemassa aiheeseen liittyviä kirjoja? suomeksi?
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Marras 28, 2011 1:16 pm

Pojuheppanen kirjoitti:Onko olemassa aiheeseen liittyviä kirjoja? suomeksi?


Ei ole suomeksi.
Englanniksi vaikka kuinka paljon.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Bessie » Ke Huhti 11, 2012 8:08 pm

Johanna kirjoitti:
Olen itsekin huomannut, että naksutin on todellakin tiellä, menee kokonainen käsi siihen. Mutta mites sitten, jos tekee naksahduksen kielellään, ja hevonen oppii, että sen jälkeen tulee nannaa, ja minut kun on vuosien varrella koulutettu naksauttelemaan hevoselle eteenpäin kannustavasti esim. ratsastuksen ja ajamisen aikana. Vaikea kuvitella, että minusta saisi tavan kitkettyä pois noin vaan, yleensä se tulee kutakuinkin automaattisesti :?


Minua kiinnostaisi kanssa tämä, että mitä jos käyttää kielellä naksauttamista naksuttimen sijasta..? Vai pitäisikö tehdä erilainen naksautus kuin maiskuttaessa eteenpäin vauhtia?
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Warda » To Huhti 12, 2012 1:10 am

Naksautus ja maiskuttaminen ovat ihan erilaisia ääniä ja tehdään erilailla. Mutta jos naksautus tuntuu vaikealta, niin monethan käyttää esimerkiksi vihellystä:)
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Bessie » To Huhti 12, 2012 8:06 am

Vihellys taasen ei lähde joka yrittämällä :? , ehkä voisin harkita tuota erilaista naksautusta kuin maiskutus-ääni...
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Warda » To Huhti 12, 2012 2:11 pm

Minä ainakin teen sen naksautuksen ihan tuolla kielen kärjellä. Siitä pääsee sellainen "klok" ääni:D Vähän niinkuin lapsena, kun matkittiin kelloa.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: temppuja hevoselle

ViestiKirjoittaja Bessie » To Huhti 12, 2012 3:01 pm

Ok, juuri sitä ääntä ajattelin mutta en olisi paremmin osannut kuvailla sitä :). Mietin onko se ääni liian lähellä normi maiskutusta, mutta jos sun heppa erottaa sen niin eiköhän minunkin (tuleva) opi...
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron