Naksukoulutus temppuja

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Majava. » La Elo 25, 2012 12:40 pm

Eli olen harkinnut naksukoulutusta hevoseni kanssa, mutta vain sellaisena sivutyönä. Opettaisi joitain pikkutemppuja mutta kun en oikein tiedä niin mitä temppuja ehdotatte? Enkä mielellään käytä namuja koulutukseen, joten mikä olisi palkkio?kiitos vastauksista jo etukäteen. :)
Majava.
 
Viestit: 4
Liittynyt: La Elo 25, 2012 12:14 pm

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja M-H » Su Elo 26, 2012 7:47 am

Majava. kirjoitti:Eli olen harkinnut naksukoulutusta hevoseni kanssa, mutta vain sellaisena sivutyönä. Opettaisi joitain pikkutemppuja mutta kun en oikein tiedä niin mitä temppuja ehdotatte? Enkä mielellään käytä namuja koulutukseen, joten mikä olisi palkkio?kiitos vastauksista jo etukäteen. :)


No naksutinkoulutus perustuu siihen, että alussa luodaan juuri voimakas linkki hevoselle namin ja naksuttimen välille. Silloin naksutin toimii palkintona kun hevonen yhdistää mielihyvän joka tulee namista naksautusaääneen.
Pelkkä naksuttimen ääni ei herätä hevosessa mitään positiivista mielikuvaa ilman tätä alkutyötä.

Kannattaa lukea jotain peruskirjaa naksutinkoulutuksesta ennenkuin alkaa tekemään ja kokeilemaan. Helposti saa kaikkea turhaa opetettua hevoselle sillätavoin.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Bessie » Su Elo 26, 2012 10:38 am

Yksi esimerkki noista käytettävistä nameista voi olla pienet porkkanapalat -yksi porkkana menee aika moneen pieneen osaan. Ideana se, ettei tarvi antaa vaikkapa koko porkkanaa yhdestä "suorituksesta", jos vaan pikkupalakin motivoi hevosta. Liika sokerin saanti voi olla asia jota kannattaa varoa namipalkitsemisessa, joskaan ei vaikka porkkanan sokeri ole sama asia kuin jos käyttäisi palkkiona sokeripaloja.

Jotain kuitenkin tarvitset siihen palkitsemiseen ja pelkkä äänensävy tai rapsutus voi olla liian heikko palkkio naksutinkoulutukseen (?) -melkein se jonkun namin vaatii - jotain minkä eteen hevonen haluaa nähdä vaivaa :D. Myöhemminhän sitä namia ei sitten tarvitse jokaisella kerralla, vaan hepo tietää tehneensä oikein kun kuulee naksun. Näin olen ymmärtänyt.

Kun mietit mitä haluat alkaa opettamaan, voit vaikka miettiä, sujuuko teillä kaikki arkiaskareet normaalisti, vai pitäisikö parantaa (ns kouluttaa) jotain peruskäskyjä paremmaksi, vai opettaa jotain, mikä vaan olisi hauskaa. Kaikenlaisia temppuja löytyy varmaan muista viestiketjuista :)
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Warda » Ti Elo 28, 2012 11:38 pm

Naksukoulutuksessa idea on juuri siinä, että käytetään nameja. Ja kun naksua käytetään, on siitä aina seurattava se nami. Miksi et halua käyttä nameja koulutuksessa? Se on kuitenkin luultavasti tehokkain ja mukavin keino opettaa eläintä kuin eläintä.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Dunja12 » Ma Syys 03, 2012 8:17 am

Bessie kirjoitti:Myöhemminhän sitä namia ei sitten tarvitse jokaisella kerralla, vaan hepo tietää tehneensä oikein kun kuulee naksun. Näin olen ymmärtänyt.


Vaikka edellisessä viestissä jo tätä kommentoitiinkin, haluan vielä korostaa, että naksun jälkeen pitää ehdottomasti aina tulla nami, naksu ei ole palkkio vaan merkki siitä, että nyt hevonen teki jotain palkkion arvoista ja tulee saamaan palkkion tuota pikaa. Jos naksusta ei seuraa aina palkkiota, naksu menettää vähitellen merkityksensä. Sen sijaan kun hevonen oppii tehtävän, jota siltä pyydetään, välillä voi jättää naksauttamatta, ja siinä tapauksessa myös palkitsematta. Tämä saa hevosen yrittämään seuraavalla kerralla vielä kovemmin. Mutta aina silloin tällöin pitää naksu ja palkkio jatkossakin saada.

Jos haluat lukea jotakin nimenomaan hevosten naksutinkoulutuksesta, kotimainen hyvä kirja aiheesta on Tuire Kaimion Hevosen kanssa. Siinä on toki paljon muutakin asiaa hevosten kouluttamisesta. Koirapuolelta naksutinkirjoja löytyy suomeksi paljonkin, pitää vain muistaa että esim. koirien kyvyssä keskittyä, motivaatiossa jne. voi olla eroja hevosiin verrattuna. Mutta naksuttamisen periaate on sama kaikilla eläimillä.
Dunja12
 
Viestit: 7
Liittynyt: To Heinä 26, 2012 5:19 pm

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Tucca » Ma Syys 03, 2012 9:59 am

Jos naksutinkoulutus kiinnostaa, suosittelen lämpimästi lukemaan tämän kirjan aluksi: http://www.sanasilta.fi/kjd.htm

Naksutinkoulutuksesta on saatavilla runsaasti tietoa varsinkin koirille. Perusteokset käyvät oikein hyväksi ohjenuoraksi myös hevosten kanssa, sillä opettamisperiaatteet ja itse oppimistapahtuma ovat aivan samat lajista riippumatta.

Ja miksi et haluaisi käyttää nameja koulutuksessa? Lukaisepa tämä tutkimus, saatat muuttaa mielesi. :)
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Naksukoulutus temppuja

ViestiKirjoittaja Warda » Ma Syys 03, 2012 10:25 pm

Naksukoulutus on todellakin nopein tapa kouluttaa hevosta. Ne oppivat sillä asiat ihan älyttömän nopeaa ja pysyvät motivoituneina vaikeissakin harjoituksissa:) Eikä namilla palkkaamisessa ole mielestäni mitään vikaa, kunhan muistaa opettaa namista luopumisen ja muuten pitää käyttäytymissäännöt mielessä (ja myös hevosen mielessä). :)
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron