Sivu 1/1

Varsan/nuorenhevosen kuolutus

ViestiLähetetty: La Kesä 09, 2012 10:24 am
Kirjoittaja Kameja
Nyt toivoisin kokemuksia tai tarinoita nuorten hevosten koulutuksesta. Hevospuolella, kun nämä positiivisen vahvistamisen metodit eivät ole vielä suuressa suosiossa, niin sen vuoksi teidän kokemukset kiinnostavat.

Onko teillä mitään ns. Nyrkkisääntöä kouluttamiselle, jos puhutaan nuoresta hevosesta? Yhdeltä hevoskouluttajalta kuulin sellaisen, että esimerkiksi 1-vuotiasta koulutetaan viikossa yksi päivä, 2-vuotiasta kaksi päivää jne. Mitä olette mieltä? Toki perushoitotoimenpiteitä opetellaan aina niin tarvittessa.

Oletteko mahdollisesti tehneet minkäänlaisia koulutussuunnitelmia, että minkä ikäiselle opetetaan mitäkin asioita?

Ja miten koette varsan vieroitusiän vaikuttavan käyttäytymiseen? Niistäkin kun toiset ovat sitä mieltä, että puolivuotiaana viimeistään ja toiset sanovat, että kaksi vuotiaaksikin voi pitää emän helmoissa.

Kaikkia ajatuksia otetaan vastaan! :)

Re: Varsan/nuorenhevosen kuolutus

ViestiLähetetty: Ma Kesä 11, 2012 3:17 pm
Kirjoittaja Kerppa
Mulla ei ole ollut varsinaisesti mitään erityisen tarkkaa suunnitelmaa ponin koulutuksesta (tuli mulle siis 2,5v sitten puolivuotiaana, eli nyt kolmivuotias), ollaan tehty aika pitkälti fiiliksen mukaan. Ensimmäinen yhteinen talvi ja kevät meni pitkälti talutuslenkeillä käyden, samalla totutellen kaikenlaisiin vastaantuleviin tilanteisiin - ravureiden, ratsujen, traktoreiden, autojen yms. ohittamiseen. Jos joku tuntui liian jännältä, eikä poni uskaltautunut sillä kertaa perässäni jännittävää juttua katsomaan, mentiin pois ja katsottiin seuraavalla kerralla uudelleen. Opeteltiin tuntemaan toisiamme ja vähän luottamaan toisiimme. Perusjuttuja, kuten käytävällä seisomista, pesupaikalla olemista, ponin siedättämistä kosketukselle kaikkialta jne. tuli tehtyä myös. Välillä kävin tallilla puuhailemassa kerran viikossa, välillä usemman kertaa.

Tähän mennessä on sitten pikkuhiljaa opeteltu valjaisiin, kärryihin, kuljettamiseen, nyt myös satulaan ja ratsastajaan (ja ratsastajaan ilman satulaa). Itse tykkään opettaa 2-vuotiaalle ensin valjaat ja ohjasajolla pidätteet ja kääntävät avut, ääniavuista kuitenkin suurin osa on opeteltu jo talutusvaiheessa. Sitten lisätään syksyllä kärryt perään ja opetellaan asiat uudelleen myös kärryjen kera - ja pikkuhiljaa taluttajan merkitys vähenee ja lopulta ei taluttajaa tarvita ollenkaan ja päästään lenkille ilman lisävoimia. Talven liukkaiden yli sai poni pitää vapaata, käytiin talutuslenkeillä, harjailtiin. Sitten taas otettiin parit kärryttelyt, pikkuhiljaa ruvettiin miettimään, miltä tuntuu ratsastaja selässä, entäs satula, entäs niiden yhdistelmä. Jonkinmoisena tavoitteena oli kevään aikana saada poni kulkemaan ratsastajan kanssa kaikissa askellajeissa ja se kyllä onnistuikin, en tiedä, mahtaisiko kentällä onnistua, mutta maastossa kyllä.

Arh, mä en osaa kirjoittaa koskaan fiksusti :D Eli jos ajatellaan lyhyesti, niin mitä enemmän varsasta asti hevosen kanssa touhuaa, sitä nopeammin se varmasti myös oppii sinun tavoillesi. Mitä muuhun oppimiseen tulee, on varmasti hyvin paljon yksilöstä ja kouluttajan ajasta kiinni, kuinka paljon varsalle on opetettu asioita ennen "töihin" ryhtymistä. Hevonen kyllä kertoo, jos sille yritetään opettaa liian nopeasti, liian paljon - niin kauan kun se mielellään tekee ja opiskelee sekä myös oppii, on tahti varmasti enemmän kuin sopiva. Hevonen turhautuu, tylsistyy helposti, jos sen kanssa jankuttaa liiaksi jotain helppoja juttuja, ja tulee taasen usein passiiviseksi tai pyrkii "häipymään paikalta", jos sen kanssa yrittää tehdä liikaa, liian nopeasti.

Re: Varsan/nuorenhevosen kuolutus

ViestiLähetetty: Ti Kesä 12, 2012 9:49 pm
Kirjoittaja Warda
Minulle poni tuli puolivuotiaana ja on nyt 4-vuotta. Olen käyttänyt paljon naksua sen kanssa ja koulutus on onnistunut oikein hyvin. Kaikki uudet asiat on siedätetty huolella. Ajo-opetus aloitettiin esimerkiksi siten, että ensin tarhassa vedin köyden päässä ämpäriä ja kun se oli ok, se otettiin mukaan kävelylenkeille. Sen jälkeen varsa tuli myös tiuhtina, eli käsihevosena, kun toinen hepo veti kärryjä. Valjastuksessa käytin paljon naksua.

Aika pian aloitettiin peruutuksen harjoittelu, joka pitää tapahtua ihan kevyestä kosketuksesta esim. ryntäisiin. Sitten riimun paineesta alas, sivuille, ylös. Sitten takapään väistö, etupään väistö, raippamerkki jne:) Kuolaimet opetimme baari-auki tekniikalla: kun poni otti kuolaimet suuhun sai se turpansa ruoka-astiaan.

Mielestäni hevosen koulutuksessa on todella tärkeätä käyttää positiivista vahvistamista. Olen käyttänyt sitä kokoajan ponin kanssa ja sen motivaatio on pysynyt erittäin hyvänä ja se haluaa oikeasti oppia. Ja oppiikin todella nopeasti.

Tällä hetkellä ollaan siinä vaiheessa, että opetellaan kentällä laukkaamista. Ajaminen sujuu hyvin, poni osaa väistää kumpaankin suuntaan selästäkin käsin ja peruuttaa maasta. Irtohyppyjä ollaan harjoiteltu. Käymme kentällä harvoin, ehkä kerran viikossa tai kahdessa ja olemme siellä n puoli tuntia kerrallaan. Maastossa olemme ravanneet ja laukanneet jo pitkään:) Aloitin ajo-opetuksen kaksivuotiaana ja ratsastuksen, kun poni kääntyi kolmivuotiaaksi.

Vaikea kertoa mitään erityistä, kun aikaa on mennyt niin paljon ja siihen mahtuu kaikenlaista vaihetta. Jos haluat kysyä jotain, niin vastaan mielelläni:)