Varsan opetus

Maasta tapahtuvat hevosaktiviteetit. Temput, venytykset, maastakäsittely.

Varsan opetus

ViestiKirjoittaja Boranoaidi » Ma Kesä 04, 2012 8:42 am

Mitä kannattaa varsalle opettaa ensimmäiseksi ja minkä ikäisenä?

Meidän tallilla on vajaa kuukauden vanha varsa, jota kyllä jo talutellaan riimussa. Mutta riimun päähän saanti alkaa olla melko mahdotonta. Aluksi sain sille riimun helposti päähän, laittoi jopa itse päätään sinne. Kunnes tämän varsan omistaja oli sitten laittanut itse varsalle väkisin riimun päähän. Enää en saa minäkään sitä päähän helposti. Miten noin pienelle voisi opettaa riimun uudestaan? Positiivinen vahvistaminen ei varmasti vielä onnistu. Ja pikkuhiljaa harjoittelu on vaikeaa kun välissä aina joku laittaa sen väkisin päähän. :/ Varsan oma emä myöskin opettaa varsalle todella ison epäluulon ja jopa pelon ihmisiä kohtaan. Tammaa on siis hakattu, se säikähtää suunnattomasti jos sille vaan ääntään korottaa tai tekee pienen äkkinäisen liikkeen, ja nykyään minä olen ainoa joka saa sen laitumelta kiinni.

Talutus sujuu suht hyvin, ymmärtää että kun kävelee rauhassa on naru löysällä. Jos vauhti kiihtyy niin luon painetta turvalle ja pikkuinen hidastaa. Haluaisin kovasti opettaa tuon varsan ottamaan riimun päähän nätisti ja kulkemaan narussa nätisti, ettei joudu samaan tilanteeseen kuin isoveljensä, joka kulkee ketju suussa eikä siltä ikinä oteta riimua pois koska sitä ei saa takaisin.

Kiitos jo etukäteen jos osaisitte neuvoa.
Together we can do anything
Boranoaidi
 
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Marras 05, 2010 12:35 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Varsan opetus

ViestiKirjoittaja Kerppa » Ma Kesä 04, 2012 1:59 pm

Inhottavia asioita, kun ei ole itse hevosen omistaja. Ei omistajalle järjen puhuminen auttaisi, onko yritetty? Tuskin kukaan kuitenkaan tahtoo väen vängällä tehdä "mahdottomia" käsiteltäviä, ongelmatapauksia. Onko kyse omistajan välinpitämättömyydestä, osaamattomuudesta, ymmärtämättömyydestä vai näiden sekoituksesta?

Pikkuvarsallehan on juurikin parasta opettaa aivan alusta asti riimun sietäminen, taluttelu, kaikkialle koskeminen. Varsan kanssa vaan ei pitäisi mitään tehdä väkisin, koska se hankaloittaa niin paljon asioita ja uudelleenopettelu vie aikaa..
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Re: Varsan opetus

ViestiKirjoittaja Boranoaidi » Ma Kesä 04, 2012 2:24 pm

Omistaja on näitä ihmisiä jotka suuttuvat heti jos asiallisestikin yrittää jostain mainita.
Semmoinen vanhempi ravimies jonka mielestä hevoselle pitää aina ja joka tilanteessa näyttää kuka on pomo.
Joskus yritin puhua että helpommallakin pääsisi mutta tokaisi vain että "sinä et mistään mitään tiedä, minä olen ollut hevosten kanssa tekemisissä kauemmin". Yritti minunkin hevosia käsitellä miten sattuu mutta loppui kun ärähdin ettei mun hevosia käsitellä noin ja piste.

Yritän kovasti omalla esimerkillä näyttää että olisi helpompikin ja vähemmän hermoja raastava tapa mutta umpiluu mikä umpiluu :D

Pitää mua hulluna kun ratsastelen omillani ilman kuolaimia, se on kuulemma hengellä leikkimistä ja hevonen tarvitsee kuolaimet.

Tamma luottaa kyllä muhun jonkun verran, ei kertaakaan ole riistäytynyt multa käsistä tai rynninyt päälle. Omistajansa mukaan on muka oikukas ja ärsyttävä hevonen jonka kanssa pinna palaa. Mun mielestä taas maailman kiltein ja helpoin hevonen. Huomaa kyllä miten paljon pelkkä ihmisen olemus vaikuttaa. Tätä kautta siis varsakin luottaa minuun enemmän kun muihin ihmisiin.

Auttaisi varmaan jos menisin vaikka muutamaksi minuutiksi iltaisin karsinaan riimun kanssa ja antaisin varsan alkuun haistella ja maistella sitä? Pikkuhiljaa laittaa sitä varsan turvalle ja ottaa heti pois jne? Kuulostaako fiksulta?

Muutenhan varsan koulutus ei mulle kuuluisi muttakun olen tosiaan ainut joka tamman saa kiinni laitumelta ja ainut joka saa tammalle tehdä mitä vaan niin pakosti olen varsankin kanssa tekemisissä eikä hankalan varsan kanssa puuhailu ole kovin mukavaa. Ja olisihan se kiva pystyä tuolle umpiluulle näyttämään että ilman pakkoa saa rauhallisen ja luottavaisen hevosen :D

Ja jos joku tietäisi miten voisi noin nuorelle varsalle opettaa ettei ihmistä saa purra, ilman että varsa säikähtää, olis tosi kiva juttu :)
Together we can do anything
Boranoaidi
 
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Marras 05, 2010 12:35 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Varsan opetus

ViestiKirjoittaja noora96 » Ma Kesä 04, 2012 9:43 pm

vaikea sanoa mitä voi tehdä kun ei kerta ol sinun oma, mutta voihan sille opettaa että toimii sinun kanssa oikein? ainahan on vaikeita hevosia jotka toimii oikean ihmisen kanssa kuin enkelit.. siihen puremiseen miellä ja mulla kaikkien hevosten kaa on toiminu et jos näykkää, niin olen nipistäny turvasta, jonkin ajan päästä on lopettanu kokonaan. eikä siitä ole sen pahemmin ole kukaan säikähtäny kun olen heti sen jälkeen kehunu hyvää käytöstä. tuommoset kertomasi ihmiset on niin rasittavia, tai tunnen eräänki naisen jola on varsoja joilla ei tehä mitään ja joita ei muut saa käsitellä, sitten muutaman kerran olen taluttanu naru löysällä talliin ja ulos ja nätisti menny, mutta se nainen laittaa turvan ympärille narun ja nin tiukalle kuin mahollista ettei se käy "päälle" ymmärrän kylä jos on vaikea joskus mutta en ole kertaakaan kuullut että muille kuin sille naiselle on käynyt huonosti sen hevosen kanssa, joten voisiko olla hänessä vika? meni hiukan ohi aiheen mutta joo:D
Elämä on kuin tiimalasin hiekka se pysähtyy ellet käänny ympäri
Avatar
noora96
 
Viestit: 16
Liittynyt: Su Kesä 03, 2012 2:14 pm

Re: Varsan opetus

ViestiKirjoittaja laurao. » To Heinä 05, 2012 6:40 pm

Meillä varsojen kanssa ei ole koskana pidetty kiirettä riimun suhteen. Helpointa se on opettaa sitten kun varsa n.1,5-3kk:n iässä alkaa syömään kiinteää ruokaa enemmän, esim. täysrehu papanat ovat oikein hyviä makupaloja. Sitä ennen vahvisteena voi käyttää rapsutusta, varsat useinmiten kutisevat hurjasti jo ihan pienenäkin. Lisäksi on ihan turha yrittää laittaa koko riimua kerralla, olen aina aloittanut palkitsemisen pelkästään siitä että varsa koskee riimuun, ja sen jälkeen palkinnut siitä että laittaa turvan turpalenkistä. Samaan aikaan yleensä olen siedättänyt varsaa siihen että niskaan voi koskea ja että se ei tarkoita sitä että sinne luodaan painetta tms.Tämän jälkeen varsa yleensä hyväksyy riimun todella hyvin. Pitää myös muistaa että riimuun kohdistuva paine on aina opetettava erikseen. Jos varsa on jo yhdistänyt riimuun huonoja kokemuksia voi työn aloittaa myös pelkällä riimunnarulla. Suurin osa varsoista (joita on käsitelty asianmukaisesti) luottaa ihmiseen niin paljon että riimun voi rauhassa laittaa päähän palkita rapsutuksilla ja asia on sillä selvä - haastavampien kanssa on edetty palkitsemalla pienemmistä osista ja hitaammin.

Huonot kokemukset riimusta ja kiinnipitämisestä leimaavat herkästi koko varsan suhtautumista ihmiseen. Ainahan varsan saa väkisin pidettyä - mutta mitä se tekee luottamukselle jatkoa ajatellen on mielestäni hyvin varteenotettava kysymys. Itse olen mahdollisuuksien mukaan antanut varsojen juosta irti niin kauan että ne luottavat minuun tarpeeksi, jotta riimun laitto onnistuu ilman mitään stressiä tai pakotetta. Varsan olisi myös aina saatava riittävästi positiivisia kokemuksia ihmisestä. Meillä on ollut muutamia varsoja jotka ovat olleet todella haastavia kiinni saatavia, tällä hetkellä uskon että suurin syy on ollut emä, joka on stressannut kiinniottamistilannetta. Hitaalla ja luottamuksen rakentamiseen perustuvalla työskentelyllä niistäkin on aikaa myöten tullut upeita, ihmiseen luottavia kavereita. Jotka ensimmäisten joukosta tulevat portilla vastaan kun menen riimun kanssa hakemaan.
laurao.
 
Viestit: 3
Liittynyt: To Heinä 05, 2012 12:28 pm

Re: Varsan opetus

ViestiKirjoittaja Boranoaidi » To Heinä 05, 2012 8:26 pm

Kiitos neuvoista. Nyt on jäänyt vähemmälle riimun harjoittelu, mutta aina kun olen vesiä laitumelle vaihtanut niin varsa tulee heti katsomaan. Juuri hetki sitten kokeilin saanko koskea joka paikkaan ja hienosti seisoi pikkumies paikallaan. Harjoiteltiin myös ihan hiukan jalkojen nostoa, niin että päästin irti samantien kun jalka nousi maasta. Sitten vaan rapsuttelin ja paijailin ja toinen niin tyytyväisenä siinä. :) Jospa se tästä, luultavasti luottaa jo jonkun verran muhun. :)
Together we can do anything
Boranoaidi
 
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Marras 05, 2010 12:35 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi


Paluu Maastakäsittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa