[ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

[ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja insanity » La Loka 29, 2011 10:22 pm

Viime päivien keskustelujen ja Horse Shown jälkimainingeissa netissä on adressi jossa kuulutetaan hevosen kunnioittamista kilpa-areenoilla. Toivottavasti saamme adressiin mahdollisimman monta nimeä jotta päättäjät näkevät etttä kyseessä ei ole "kourallinen" hevosharrastajia vaan suuri joukko ihmisiä, joille hevosten hyvinvointi on tärkeämpää kuin tulokset:

http://www.adressit.com/kilparatsastus_ ... yvinvointi

Terveisin,
Katariina Alongi
insanity
 
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 11:07 pm

Re: Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Esteri » La Loka 29, 2011 11:34 pm

Hieno juttu. Allekirjoitin, ja pistin naamakirjassa tyrkylle tuttaville.
Avatar
Esteri
 
Viestit: 72
Liittynyt: La Loka 02, 2010 11:20 pm
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Jessica » Su Loka 30, 2011 6:36 pm

Asiallisesti ja oikein ilmaistu ja kirjoitettu!
Vihdoin tämä on otettu puheeksi.
Allekirjoitin ja levitin edelleen.

PS: Saako kysyä, missä on käyty keskustelua ja mistä ajatus lopullisesti lähti? Olisin kiinnostunut lukemaan aiheeseen liittyviä keskusteluja.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja insanity » Ma Loka 31, 2011 2:56 pm

Moi Jessica,

Minna Lindström Tunne Hevonen lehdestä kirjoitti avoimen kirjeen SRLlle jossa käsiteltiin Horse Showssa televisioitua kouluratsastusta ja kuulutettiin kilpaurheilun etiikkaa. Tämä kirje (jonka hän siis laittoi myös yleiseen jakeluun eri paikoissa netissä) sai aikaan hirveät myrskyt sosiaalisessa mediassa. Esim. Hevostalli.net oli täynnä "vihapuheita" joissa Minnaa haukuttiin nimimerkkien suojassa. Oli siellä myös asian puoltajia. Osa viestiketjuista jouduttiin postamaan mutta nyt siellä on kuulemma uudet ketjut kun tosiaan laitoin tuon ilmoituksen tuosta adressista sinne.

Perjantaina Hevosurheilu lehti julkaisi Tom Gordinin haastattelun jossa hän kommentoi tätä asiaa. Gordin ei tosin tuntunut ottavan koko juttua kovin vakavasti, hänen mielestään vain kourallinen ihmisiä ajattelee että kilparatsastuksessa olisi parantamisen eettisestä näkökulmasta katsoen. Itse en usko että kyseessä on vain kourallinen ihmisiä, vaan että tämä aihe on lähellä monen hevosharrastajan ja kilpailijankin sydäntä, siitä ei vain ole uskallettu aijemmin puhua.

Minnan kirjeen voi käydä lukemassa :http://www.kouluratsastus.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=4213
Yle Areenasta voi mennä katsomaan kouluratsastusta http://areena.yle.fi/video/1319294055899 Tosin adressi ei nyt todellakaan koska vain kouluratsastusta vaan kaikkia kilparatsastuksen lajeja. Horse Showssa nähtiin myös muutakin hevosen hyvinvoinnin kannalta kyseenalaista toimintaa, sitä vaan ei näytetty televisiossa ristiriitaisen selostuksen kera. Molemmissa lajeissa nähtiin myös sellaisia suorituksia jotka olivat pehmeämpiä ja hevosen kannalta parempia.

Toivon että adressista on jotakin hyötyä. Jos ei muuta niin ehka se toimii edes keskustelun avaajana. Uskon että meitä on monia jotka haluavat viedä hevosharrastusta yhä eettisempään ja pehmeämpään suuntaan. Itse en enää kilpaile, mutta toivon että ne jotka vielä kilpailevat, haluavat tehdä sitä mahdollisimman hevosystävällisesti!

Terkuin, Katariina
insanity
 
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 11:07 pm

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Loka 31, 2011 3:12 pm

Muutettu otsikkoa hieman ja muutettu viestiketju tiedoitteeksi näkyvyyden parantamiseksi.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Jessica » Ma Loka 31, 2011 6:09 pm

Hienoa että tähän vihdoin puututaan ja asia tuodaan selkeämmin esille.

Tekee pahaa kun noita kilparatoja katsoo, erityisesti sen takia kun itse on aikoinaan kuulunut samaan kastiin.
Melkein kaikki GP-ratsut availevat selkeästi suutaan, eikä siihen näytetä puuttuvan??
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja SanniStella » Ma Loka 31, 2011 6:59 pm

Upeaa !!!! Hyvä Minna !
Avatar
SanniStella
 
Viestit: 58
Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 12:09 am
Paikkakunta: Maapallo

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Loka 31, 2011 9:42 pm

Toinen addressi joka hieman sivuaa tässä ketjussa käsiteltyä. Siinämielessä jopa tärkeämpi omallatavallaan vaikka hyvin 'pieni' parannus suhteessa mutta puhutaan FEI:n säännöstöstä.
http://no-fei.com/

Niinsanottua no-blood sääntöä ajaa. Eli jos hevonen vuotaa verta suusta niin sillä ei saa kisata ja se pitäisi hylätä kuten ilmeisesti ennenkin on. Nyt sääntöihin tullut muutos, että jos eläinlääkäri on sitä mieltä, ettei haava "ole kovin paha" niin hevosta ei hylätä ja se saa jatkaa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Jessica » Ti Marras 01, 2011 6:37 pm

M-H kirjoitti:Nyt sääntöihin tullut muutos, että jos eläinlääkäri on sitä mieltä, ettei haava "ole kovin paha" niin hevosta ei hylätä ja se saa jatkaa.


Tuo on jotain aivan käsittämätöntä.
ALLEKIRJOITETTU.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja insanity » Ke Marras 02, 2011 8:32 am

Uskomatontna todellakin. Tuo FEIn "blood rule" kuvastaa tätä nykytrendiä jossa tärkeintä on kilpailu, ei hevosen hyvinvointi! Ehdottomasti tuokin adressi kannattaa allekirjottaa.
Kiitos M-H tuosta meidän adressille antamastasi "näkyvyydestä" :D
insanity
 
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 11:07 pm

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja mansu80 » Su Marras 27, 2011 8:13 pm

Minun, sekä mieheni puolesta adressi on allekirjoitettu. Lisäsin linkin myös facebook sivulleni ja yhteen toiseen foorumiin missä käyn säännöllisesti ja sieltä löytyy lisää hevosihmisiä.

Tuntuu että meidän hevoskulttuuri on niin retuperällään, että tämmöstä sallitaan tapahtuvaksi :(
mansu80
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Marras 23, 2011 6:50 pm

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Emili » La Syys 22, 2012 10:19 pm

SRL:n vastaus adressiin:

VASTAUS ADRESSIIN KOSKIEN KILPARATSASTUSTA JA HEVOSEN HYVINVOINTIA

Hevosen hyvinvointi on Suomen Ratsastajainliiton toimintaa ohjaava arvo. Urheilulliset ja kaupalliset tavoitteet eivät milloinkaan saa ohittaa hevosen etua. Hevosen hyvinvoinnin on oltava etusijalla sekä valmennuksessa että kilpailutuksessa. Se koskee talliolosuhteita, hoitoa, valmennusmenetelmiä, kengitystä, varusteita ja kuljetuksia. Hevosen hyvinvoinnin varmistamiseksi liitto kehittää jatkuvasti kilpailusääntöjään, kouluttaa toimihenkilöitään ja ylläpitää eri toimintaa ohjaavia järjestelmiä, kuten kilpailu- ja tallijärjestelmät. Ratsastajainliitto noudattaa kilpailutoiminnassaan Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEI:n, yhteisiä kansaivälisiä pelisääntöjä. Ratsastajainliitto on sitoutunut FEI:n Code of Conduct - säännöstöön. Liiton eri toimielimet, mm. koulutusvaliokunta, sääntövaliokunta ja kurinpito- ja valituslautakunnat, työskentelevät hevosen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä kilpailusääntöjen kehittämiseksi. Adressi on toimitettu kyseisille toimielimille sekä liiton hallitukselle.

Liitto osallistuu aktiivisesti valtakunnalliseen ja kansainväliseen hevosen hyvinvointiin tähtäävään työhön. Siihen kuuluu ratsastuskoulutoiminnan ja ratsastuksen opetuksen sekä hevosalan koulutuksen kehittäminen. Liitto on julkaissut alan järjestöjen kanssa yhteistyössä hevosen hyvinvointia käsittelevän nettisivuston , http://www.hevoseni.fi, joka jakaa tietoa hyvästä hevosen- ja tallinpidosta. Ratsastajainliiton jäsenjulkaisussa, Hippos-lehdessä, on säännöllisesti hevosen hyvinvointia käsitteleviä artikkeleita, jotka on suunnattu alan harrastajille ja ammattilaisille. Artikkelit käsittelevät aiheita aina ruokinnasta, terveydenhuollosta ja talliolosuhteista hevosen käsittelyyn ja koulutukseen. Hevostaitoja opetetaan tallien ohella hevoskerhoissa, johon liitto kouluttaa ohjaajia. Hevostaitomerkit mahdollistavat oman osaamisen seuraamisen sekä ohjaavat oppimista.

Kilpailutoiminnassa toimihenkilöillä ja kilpailijoilla on sääntöjenmukainen velvollisuus huolehtia hevosen hyvinvoinnista ja puuttua epäkohtiin. Liiton kurinpitosäännöt on tarkastettu vuonna 2009, ja kilpailusääntöjen yleinen osa uudistettiin tänä vuonna. Kurinpitoon liittyviä asioita täsmennetään edelleen ensi vuoden aikana, ja ne otetaan vielä selvemmin esille liiton toimihenkilökoulutuksissa. Viime syksyn urheilufoorumissa hevosen hyvinvointi nostettiin esille mm. avauspuheenvuorossa ja keskustelua käytiin laajasti myös lajien omissa suunnittelupalavereissa.

Kilpailuissa sääntöjenvastaiseen toimintaan puututaan ja siitä rankaistaan välittömästi. Asiohin voidaan myös puuttua Ratsastajainliitolle osoitetun kirjallisen valituksen kautta. Ratsastajainliitto edellyttää, että toimihenkilöt ja kilpailijat tarttuvat epäkohtiin. Liiton hallitus on myös kokouksessaan vastikään asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on laatia esitys käytöstapojen ja hevostaitojen edistämiseksi.

Suomen Ratsastajainliiton mielestä on tärkeää pitää yllä keskustelua siitä, missä kulkee rajanveto liian voimakkaan/hyväksyttävän avun käytön välillä. Näissä kysymyksissä on tulkinnanvaraisuutta ja eri katsantokantoja. Kiitos, että kannatte huolta yhteisestä asiasta ja nostatte tärkeitä kysymyksiä keskusteluun. Toivottavasti välitätte vastauksemme adressin allekirjoittaneille.

Helsingissä 14.9.2012

Suomen Ratsastajainliitto ry.

Fred Sundwall Marian Seppälä

Pääsihteeri Kilpailu- ja koutuspäällikkö


:roll: :roll: :roll:
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Bessie » Su Syys 23, 2012 4:17 pm

Melkoisen ympäripyöreää :D... käytännössä tuskin mikään muuttuu :)?
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: [ADRESSI] Hevosen hyvinvointi ja kilparatsastus

ViestiKirjoittaja Emili » Su Syys 23, 2012 5:51 pm

No, käytännössä tuossa ei ole yhtään kohtaa jossa myönnettäisiin että jonkinlainen ongelma on olemassa tai sääntöjä on rikottu liiton taholta. Ainoastaan selitetään mitä kaikkea on jo ja ilmeisesti sen pitäisi riittää... Phläää.
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron