eteenpäinpyrkimys hukassa

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

eteenpäinpyrkimys hukassa

ViestiKirjoittaja meitsi » To Heinä 17, 2014 11:23 pm

Moi! Mulla on ollut n. 2 viikkoa poni ratsastettavana/"ylläpidossa". Poni on välillä tosi tahmea, etenkin laukassa se korostuu kun esteillä pitäisi saada pientä säpäkkyyttä laukkaan ja ponin pitäisi reagoida jalkaan. Ei siis reagoi raippaan juuri mitenkään, laukat ym. nostaa ihan hyvin mutta tempoa on hankala muuttaa kun ponia saa jo koko ajan käskeä eteenpäin. Raipasta ei sano yhtään mitään. koeratsastuksessa poni imi tosi hyvin esteelle ja hyppäsi innokkaasti, välillä oli jo ihan pidättelemistäkin. Meille sanottiin kyllä että poni on aika hidas ja laiska mutta koeratsastuksessa jopa reagoi pohkeeseen. Nyt poni ei esteillä välillä vaan nosta jalkojaan, tiputtelee aika turhaan liian pienen vauhdin ja tahmeuden vuoksi luulisin. Ponilla on tosi hyvä tekniikka silloin kun se oikeasti välillä hyppää ihan tosi hyvin. Maastossa poni on innokas ja tosi hyvin eteenpäin pyrkivä, kentällä kaikki vaan lössähtää kasaan ja poni on tahmea. Onko jollain vinkkejä mistä tälläinen voisi johtua? Poni on muuten tosi eloisa ja ihan tyytyväisen oloinen, mutta ratsastaessa ei vaan virtaa löydy ja tuntuu että poni olisi ihan unessa. Toivon asiallista keskustelua kiitos... :)
meitsi
 
Viestit: 1
Liittynyt: To Heinä 17, 2014 11:19 pm

Re: eteenpäinpyrkimys hukassa

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Heinä 18, 2014 8:41 am

No jos sanottu, että seon laiska ja tahmea niin sitä se varmaan yleensä sitten on vaikka kerran olisi erilailla ollutkin. Tämä yleensä johtuu ns. turruttamisesta jota tapahtuu usein epäloogisen paineenkäytön seurauksena vaikka ihminen ei niin ajattelisikaan tekevänsä.

Jokatapauksessa kuulostaa, että syystä tai toisesta poni on turtunut avuille. Joko niiden liiallisen käyttämisen seurauksena ja/tai painetta ei vapauteta niin, että poni kokee saavansa palkinnon. Tai sitten annetaan ristiriitaisia apuja, raippaa persiille ja vedetään ohjista. Taustalla turtumiseen voi olla myös erilaiset kivut jotka ovat voineet vähentää halukkuutta liikkua, tähän yhdistettynä ponin kannalta epälooginen paineen käyttö on valmis paketti. Riippuen kauanko tätä on jatkunut sitten taas kertoo sen mitenkä pahasti on 'turtumista' tapahtunut.

Asian korjaaminen on varmasti todella vaikeaa, se ei korjaannu voimalla tai pienillä vippaskonsteilla. Ihan ensimmäiseksi kannattaa opetella paineenkäytön teoria käytit mitä tahansa tyyliä tai apuja. Paine->liike->vapautus. Tästä on juttua paljon maastakäsittely ja käyttäytymispuolella paineesta ja sen käytöstä vanhoissa topiceissa.
Sitten hiljalleen alkaa herkistäminen kun on perusasiat paineenkäytössä hanskassa. Aikaa vie helposti paljon ja jos poni on turtunut vuosikaupalla niin siitä tullut osa sen persoonallisuutta joten ihan salamaa siitä ei koskaan varmasti tule vaikka mitä tekisit. Hieman vasteaikaa saa lyhennettyä kyllä mielekkäillä harjoituksilla ja saamalla ponille myös omaa motivaatiota. Suosittelen maastakäsittelyä kaikkinensa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa