Onko "muodossa" ratsastaminen pakollista?

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

Onko "muodossa" ratsastaminen pakollista?

ViestiKirjoittaja Xena » Ke Heinä 16, 2014 5:01 pm

Lähinnä hevosen hyvinvointia ajatellen. Kun monesti kuulee/lukee siitä, kuinka hevonen kipeytyy jos sitä ei ole opetettu työskentelemään "oikein" takaosan lihaksilla yms. Tai jos ratsastaja ei osaa koota hevosta ja ratsastaa "pitkänä".

Itselläni ei edes ole kenttää jossa kokoamista treenata... ( enkä edes ehkä osaisi ) Joten ratsastan vain maastossa. Maastolenkit ovat rauhallisia ja maasto on monipuolista ja esim. mäkiä kiivetään usein. Jostain bongasin kerran vinkin hevosen peruututtamisesta selästäkäsin, n. 30 askelta kerrallaan. Näitä peruutusharjoituksia teemme usein maastossa myös. Ajattelen sen jumppaavan selän ja takaosan lihaksia.?

Heppa on entinen kilpahevonen ravipuolelta, hankkarivamman takia nykyään kevyessä ratsastuskäytössä. Asuu pihatossa, jossa liikkuu paljon isossa tarhassa. Tällähetkellä 5,5 ha laitumella, jossa metsää ja peltoa. Koko laumaa liikkuu siellä paljon, arviolta yli 10 km vuorokaudessa + mitä riehuvat ja leikkivät välillä keskenään. En ratsasta jokapäivä, vaan ehkä n. 1-3 kertaa viikossa. Hevosen lihaskuntoa en osaa oikein arvioida, sellainen ravurin selkähän sillä on, ei siis mitään ratsun muhkeita selkälihaksia.
If you can dream it, you can do it!
Xena
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Heinä 09, 2014 12:10 am

Re: Onko "muodossa" ratsastaminen pakollista?

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Heinä 18, 2014 8:34 am

Lyhyesti vastaten: ei ole, päinvastoin.

Asiasta on juttua esim. tällä foorumilla paljon vanhassa ketjussa jossa luonnollisesta muodosta puhutaan: viewtopic.php?f=6&t=62
Lisäksi rollkur ketjussa asiaa myös käydään läpi.

Tätä toki hyvin vaikea saada ketään hyväksymään kuka enempi koulupainotteisen opetuksen saanut. Siellä kun se muoto lähtee enempi arvosteluperusteista kuin itse hevosen hyvinvoinnista kuten lähes kaikki muukin (tuntuma jne.). Se riippuu kanssa mitä teet hevosellasi. Jos haluat koulua kisaamalla kisata niin varmasti parempi sahata se nuppi alas aina ja ikuisesti mutta jos lähetökohtasi ovat enemmän hevosen anatomiaan perustuvia niin kannattaa tutkia muitakin vaihtoehtoja.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Onko "muodossa" ratsastaminen pakollista?

ViestiKirjoittaja Xena » La Heinä 19, 2014 12:52 am

Kiitos rohkaisusta. Vähän tuohon tyyliin itsekkin tykkään asian ajatella. Tämä asia mietityttää myös siksi, kun eräs hieroja moitti heppani selkää lihaksettomaksi. Kuulemma kantaa/kantoi painoa pelkästään rangallaan. Tämä keskustelu käytiin 2 v sitten kun tilasin hierojan auttamaan hevosen selkäjumin kanssa. Kyseinen hieroja on enemmän ratsupuolen ihmisiä. Kun hänen jälkeensä kävi toinen hieroja, joka on ravi-ihminen, totesi hän että ihan hyvät lihakset on pollella... :roll:

Olen nyt tämän 2 v minkä olen kyseisen hevosen omistanut, yrittänyt ratsastaa ja liikuttaa häntä nimenomaan sillä ajatuksella että vahvistuisi selkä- ja takaosan lihakset ja muutenkin pysyisi heppa vetreänä ja hyvävointisena. Mitään kilpailutavoitteita ei todellakaan ole, on sen verran traumatisoitunut (ilmeisesti raviaikoina) omaa kaikki mahdolliset fobiat ja stressit. Tavoitteenani on ystävystyä ja kehittää luottamus niin pitkälle kuin suinkin. Hoitaa ja liikuttaa häntä ( kuten muitakin hevosiani) niin että se palvelee nimenomaan hevosen hyvää oloa, terveyttä ja onnellisuutta. Ei ole urheiluväline.

On tosiaankin ihan totta että perinteisen enkkutyylin "koulutuksen" saaneena on hitsin vaikeaa opetella uudenlaista ajattelumallia... Mieli on kuin kuminauha. Aina välillä venyy ja oppii olevinaan uutta, sitten kohta räpsähtääkin jo takaisin ja alkaa panikoimaan siitä kun polle ei kulje "muodossa" :) ( Toki täytyy muistaa että väkisin kaula kaarelle sahaaminen on aivan eriasia kuin hevosen ratsastaminen oikeasti koottuna, jolloin se käyttää juuri niitä takaosan lihaksiakin...)

Tuosta tuntumalla ratsastamisesta. Toisen heppani kanssa on kohta ajankohtaista alkaa opettelemaan ratsastuksen alkeita. (3v) Tuire Kaimion Hevosen kanssa - kirja on antanut paljon hyviä neuvoja, sieltä olen opetellut mm. positiivista ja negatiivista vahvistetta. Kuitenkin kirjassa kehoitettaan ( ja mielestäni perustellaankin hyvin ) heti alkuun opettamaan nuori hevonen ohjastuntumalle. Tietenkin siellä puhutaan siitä kuolaintuntumasta, itsehän ratsastan aina ilman kuolaimia.
Tälle nuorelle hepalle ei ole edes tarkoitus koskaan laittaa kuolaimia suuhun. Kuolaimettoman ja pehmeän tyylin kouluttajia ei tietääkseni alueellani ole, joten olen päättänyt peruskouluttaa hepan itse. Vielä on mietinnän alla tuo tuntumalla kulkemisen opettaminen vai ei tuntumalla... Jotenkin tuntuisi fiksulta opettaa se siihen ( jatkokoulutusta ajatellen) toisaalta en muillakaan hepoillani ratsasta ohjat tuntumalla, niin tokkopa sitten tulisi tälläkään sitä harjoitettua... Tarkoitus olisi siis peruskouluttaa siten että ymmärrämme toisiamme ja yhdessä puuhastelu olisi turvallista. Eli saada hepasta elämän pituinen ystävä itselleni. Maastolenkeille ja kukaties mitä kaikkea innostummekaan yhdessä vielä opettelemaan.
If you can dream it, you can do it!
Xena
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Heinä 09, 2014 12:10 am

Re: Onko "muodossa" ratsastaminen pakollista?

ViestiKirjoittaja Kolmen kopla » Ma Syys 01, 2014 7:47 pm

Tähän on jo vastannut parempikin aiheen tuntija, mutta haluan silti kertoa mielipiteeni :D

Minusta muotoon ratsastaminen ei ole pakollista ollenkaan. Jos hevonen on rento ja ratsastaja rento ja pari työskentelee hyvin yhdessä, on peräänanto tällöin MAHDOLLINEN saada toimimaan. Minusta hevonen kuitenkin venyyttää ja rentouttaa itseään paremmin saadessaan työskennellä pitkänä. Hevosta ei voi pakoittaa peräänantoon. Tai se ei ole reilua.
Itse annan hevosten työskennellä ensin hyvin pitkänä ja jos poni on rento, saatan joskus koota sitä ja saada sen liikkumaan oikeinpäin. On tämäkin hyvää ja vaihtelevaa jumppaa ponille. Itse pidän enemmän pitkästä muodosta, mutta peräänantokaan ei ole rääkkäämistä jos hevonen on saatu siihen sen omin ehdoin.
Ei ole olemassa tyhmiä, kamalia tai äksyjä hevosia, on vain väärinymmärrettyjä
Kolmen kopla
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Syys 01, 2014 1:38 pm


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa