Ratsastuksen eettisyys

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

Ratsastuksen eettisyys

ViestiKirjoittaja Maikki » Ke Heinä 16, 2014 3:28 pm

Joskus jossain topassa täällä sivuttiin aihetta, mutta ei osunut silmään.

Voiko ratsastus olla eettisisesti oikein? Jos voi, minkälainen ratsastus? Hevosten luomuelämä on ollut jo pitkään muodissa. Jollekin se tarkoittaa pihatossa pitämistä, joku toinen syöttää yrttejä ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Kilparatsastuksen ja ylipainoisten ratsastajien kritisointi ovat olleet muodissa pitkään, mutta kovin usein ei kohtaa sellaisia, jotka vastustavat ratsastusta kokonaan. Toinen ääripää vaatii, että hevosta on liikutettava 6 kertaa viikossa hikeen tai muuten se ei ole hevosen arvoista elämää, koska hevonen on luotu liikkumaan. Toiset taas seisottavat hevosia joutilaina pihan perällä vuodesta toiseen. Yleensä joutilaat hevoset ovat joutilaita vanhojen vammojen, iän tai sairauksien vuoksi tai omistajan ajanpuutteen ja laiskuuden vuoksi.

Löytyykö täältä hevosenpitäjiä, jotka ovat jättäneet ratsastuksen sikseen eettisistä syistä? Ei siksi, että on pakko esim. ylipainon tai oman sairauden tai hevosen vamman vuoksi, vaan siksi, että tuntuu epäreilulta vaatia hevosta kantamaan lastia selässään.
Maikki
 
Viestit: 112
Liittynyt: To Elo 16, 2012 6:33 pm

Re: Ratsastuksen eettisyys

ViestiKirjoittaja Koo » Ke Heinä 16, 2014 8:06 pm

En voi sanoa lopettaneeni, mutta vähentynyt on hurjasti. Viimeisen puolen vuoden aikana olen kyydissä ollut 4 kertaa, joista kolme viime viikolla. Nekin lähinnä siksi, että olen tämän viikon muualla ja poni äidin hoidettavana, ja koitin väsyttää ponia ettei se alkaisi äitiä kiusaamaan -siihen kun on osoittanut taipumusta viime kesänä. En koe ratsastusta eettisenä, mutta omasta mielestäni hevosen pito on muutenkin varsin epäeettistä. Koen kuitenkin, että kevyemmän puoleisena kera hyvän kehonhallinnan aiheutan hevoselle vähemmän vahinkoa, kuin esim. hevosten ylipainoiset omistajat tm. Pyrin ratsastaessani kehittämään hevosen fyysistä kuntoa ja ylläpitämään terveellistä lihaskuntoa jne, että hevonen pysyisi hyväkuntoisena ja terveenä mahdollisimman pitkään. Saman voisi varmasti tehdä myös kärryiltä tai maasta, mutta ratsastukseen tottuneella satunnaishoidokilla kyytiin kiipeäminen on helpoin ja tuloksia tuottavin tapa.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Ratsastuksen eettisyys

ViestiKirjoittaja Maikki » Ke Heinä 16, 2014 8:57 pm

Mitä päämäärää varten hevosen lihaskuntoa pitää pitää yllä tai kehittää? Toki lihaksikas hevonen on kaunis silmään ja täysin rapakuntoinen hevonen voi luultavasti huonommin kuin hyväkuntoinen. Mutta ei hevosen onnellisuuteen vaadita urheilijan kroppaa.

Eettiset kysymykset ovat tietysti jokaisen oma asia, mutta täytyy sanoa, että olen saanut pääni pyörälle viime aikoina. Uutta hevosta olen katsellut jo yli puoli vuotta, mutta nyt en enää oikein tiedä, miksi sellaisen hankkisin.
Maikki
 
Viestit: 112
Liittynyt: To Elo 16, 2012 6:33 pm

Re: Ratsastuksen eettisyys

ViestiKirjoittaja Koo » Ke Heinä 16, 2014 9:50 pm

Ei lihaksikas tarvi olla, mutta sen verran että hevonen pysyy terveenä ja on lihaksia tukemaan luita ja niveliä. Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta pitää hevosta monipuolisissa tarhoissa tm. :) Samaa olen kyllä pohtinut, tästä kun aika jättää niin mahtaa hevostelu jäädä. Ehkä sitten joskus kun on kunnon tilat omassa pihassa, niin jokunen "koiran käytöllä" oleva pikkuponi kävelykavereiksi ym.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Ratsastuksen eettisyys

ViestiKirjoittaja Maikki » Ke Heinä 16, 2014 11:30 pm

Pikkuponi minullakin on nyt ja olen kahden vaiheilla, riittääkö se. Häiritsee, kun olin pitkään harkinnut uutta hevosta ja nyt sen ostamiselle olisi hyvä paikka, vaan empä tiedä, haluanko sitä sittenkään.
Maikki
 
Viestit: 112
Liittynyt: To Elo 16, 2012 6:33 pm


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa