"Koeratsastus"

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

"Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Noponen » Pe Marras 08, 2013 7:30 pm

Hetken aikaa anonyyminä tarkkailtuani uskaltauduin minäkin lopulta liittymään :D

Olisin vähän kysellyt mielipiteitänne hevosen koeratsastamisesta ostotilanteessa. Hiljaisessa haussa on se hyvä tyyppi, lenkki- ja harjoittelukaveri. Vaatimukseni osaamistasolle on "ei yhtikäs mitään". Käytännössähän hevosella kuitenkin on aina jonkinlaista taustaa, varsinkin kun etsinnässä on jo hieman vanhempi hevonen.

Hevonenhan on täysin vieras kun sitä menee katsomaan, mietinkin mitä sellaista lisäarvoa varsinainen ratsastaminen antaa mitä ei näkisi jo maastakäsin hevosen kanssa toimien? Omistajaa on varmaankin hyvä myös jututtaa ja kysyä miten hevonen on hänellä eri tilanteissa toiminut, toimii kuitenkin todennäköisesti eri tavalla kuin vieraalla ihmisellä ja eri ympäristössä.

Kaikki eivät myöskään jaa samoja arvoja mitä hevosen käsittelyyn tulee, en näkisi siitä itselleni etua kokeilla hevosta "perinteiseen" tyyliin kun tarkoitus on kuitenkin ennenkaikkea löytää se ystävä :D Loput voidaan sitten yhdessä opetella.
Noponen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Marras 08, 2013 7:06 pm

Re: "Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Unelma03 » La Marras 09, 2013 11:55 am

Hei, Noponen

Minulle tulee mieleen,että jos pääasiassa haet ystävähevosta,olisi hyvä ,jos saisit hakea sen tarhasta, taluttaa sitä ja viedä karsinaan. Karsinassa silittely ja koskettelu hevosta´joka kohdasta ja kavioiden nostelu ,näyttää paljon hevosen luonteesta ja käytöksestä. Pelkästään hevosen ulkomuodon tarkastelu sen seisoessa kiinnisidottuna,ei anna paljon tietoa. Tietysti täysin vieraan ihmisen kanssa hevonen saattaa käyttäytyä eri tavalla kuin tutun kanssa,mutta hevonen joka luottaa ihmiseen ja kunnioittaa ihmisiä yleensä, toimii kyllä hyvin.
Kaikki omistajat eivät valitettavasti ole ihan rehellisiä eivätkä kerro hevosen "puutteista" ihan totuuden mukaisesti. ;) Toivottavasti sinun kohdallesi sattuu sellaisia ihmisiä,jotka kertovat asiallisesti hevosen hyvät ja vähemmän hyvät(jos niitä on) puolet. :P
Jokainen meistä etsii hevosta omista tarpeistaan lähtien ja silloin sen ostopäätöksenkin tekee omalla tavallaan. Jos ei aio pääsääntöisesti ratsastaa tai ajaa,niin ei silloin varmaan näitä taitoja tarvitse testata.( On tietysti terveydellisiä ongelmia,jotka eivät saata tulla esille muuta kuin liikuttamalla hevosta reippaasti esim. keuhko-tai jalkaviat.)Ylipäätään meidän pitäisi tehdä asiat niinkuin se itsestä oikealta tuntuu. :lol: Tietysti silloin voi välillä mennä vikaan, mutta eihän tämä elämä muuten niin hauskaa olisikaan.
Onnea hevosen etsintään.
Unelma03
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 4:38 pm

Re: "Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Noponen » Su Marras 10, 2013 7:41 pm

Kiitos vastauksesta!

Mietin juurikin noita mahdollisesti piiloon jääviä terveydellisiä seikkoja.. Varsinkin jos omistaja ei ole ihan rehellinen puheissaan :roll: Vastaan on matkan varrella tullut kaikenlaista :D

Tasapainoinen ja reilusti kohdeltu hevonen varmaan toimii kyllä ihan hyvin vieraallakin. Mutu-tuntuma taitaa tosiaan olla tässä paras :)
Noponen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Marras 08, 2013 7:06 pm

Re: "Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Unelma03 » Ma Marras 11, 2013 10:41 am

Hei!
Yksi keino noiden terveysseikkojen esille saamiseen on teettää hevoselle lääkärintarkastus, joko omaan tai myyjän laskuun. Itse olen käyttänyt tätä keinoa eli maksanut itse sen tarkastuksen. Siinä saattaa säästyä monelta surulta,jos hevosella onkin jokin piilevä vika,jonka takia siitä pitäisi luopua ,kun sen on juuri suurin toivein kaverikseen saanut.
Unelma03
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 4:38 pm

Re: "Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Koo » Ma Marras 11, 2013 4:38 pm

Voithan myös käydä kahdesti (tai miksei useampaankin kertaan) katsomassa hevosta, ensimmäisellä kerralla vähän rapsutella hevosta jne ja pyytää omistajaa liikuttaa, ja toisella puuhailla itse enemmän kaveriehdolkaan kanssa.

Toisaalta, et kyllä oikeasti saa pahaa vahinkoa suhteeseenne aikaan, vaikka kävisitkin hevosen selässä "vanhalla tyylillä". Nimim. kohtelin oikeasti lähestulkoon ala-arvoisesti hevostani neljä vuotta, kunnes heräsin, ja nyt 3,5 vuoden aikana rakennettu täysin erilainen, vahva ja hyvä suhde.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: "Koeratsastus"

ViestiKirjoittaja Pia Lilius » Pe Tammi 17, 2014 7:10 am

Itse suosittelen myös edellämainittua, eli hevonen kannattaa itse hakea ja hoitaa ja maasta käsitellä, lisäksi ell tarkastus on ehdoton joka tapauksessa, ei maksa pitkässä juoksussa paljoakaan. Vaikka hakee kevyeen käyttöön hevosta, on hyvä tietää, mitä sen fysiikka kestää. Voi olla että löytyy jotain vikoja tarkastusessa, mutta nämä eivät välttämättä haittaa käyttöä mutta ne on hyvö osata ottaa huomioon.

Jos aiot hepalla tulevaisuudessa ratsastaa, kannattaa se ehdottomasti koeratsastaa. Juuri myyjien epärehellisyyden vuoksi, ei voi muuten tietää onko se esim oppinut rykäisemään alta selkäännousussa, mikä on todella vaarallista. Kunhan olet ensin tutustunut hevoseen maasta, voit aikuisella hevosella ihan hyvin käydä selässäkin. Kokeile sillä läpi kaikki sellaiset asiat, mitä aiot sillä tulevaisuudessakin tehdä selästä käsin, toki niissä rajoissa mihin hepo on koulutettu:)

Aikuisen hevosen kohdalla tästä ei ole sille haittaa, mutta sinulle paljon hyötyä. Jos sitten päädyt ostamaan hevosen, voit rauhassa ajan kanssa keskittyä luomaan hyvää suhdetta maasta käsin.
Pia Lilius
 
Viestit: 16
Liittynyt: Su Elo 29, 2010 9:31 am


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa