Hevosjalkapallo

Kaikki ratsatukseen liittyvät keskustelut tänne.

Hevosjalkapallo

ViestiKirjoittaja LännenNopein » Su Heinä 21, 2013 11:50 pm

Laji tuskin on Suomessa millään lailla tunnettu (josko sekin vielä muuttuisi!), mutta aattelin kuitenkin kysellä, löytyykö muita harrastajia? Ja etenkin, miten olette hevostanne opettaneet, minkälainen pallo on käytössä jne.

Itse olen pitkään ollut lajista kiinnostunut ja netistä vähän katsellut videoita aiheesta. Toukokuussa sain vihdoin aikaiseksi ostaa pallon ja aloitin vuokraponini, 3-vuotiaan ratsuponitamman, kanssa hevosjalkapallon harjoittelun.

Meillä käytössä oleva pallo on ihan tavallinen jumppapallo 65cm, 7,99€, Tarjoustalo. Se on kuitenkin tarkoitukseen liian pieni, mahtuu hevosen mahan alle ja tästä syystä menossa on jo toinen pallo. Edellinen poksahti rikki ponin innostuttua kuljettamaan vauhdilla ja epähuomiossa kömpi pallon päälle. Sillä kerralla ei sattunut mitään, mutta ei huvittaisi ottaa riskejä. Mietin vaan, että sopivankokoisen pallon joutuu varmaan jenkkilästä tai muualta ulkomailta tilaamaan ja tuskin sopii opiskelijabudjettiin... :/ Niinpä toistaiseksi mennään tällä, varovaisemmin. Vinkkejä asiallisen pallon hankinnasta otetaan vastaan! :)

Aloitin kouluttamisen maasta käsin, poni vapaana. Aluksi pallo oli pelottava, joten riitti että poni uskalsi tulla sen luokse ja siitä sai palkan. Käytän ponin kanssa leivänpaloja palkkana, joita ennen sanon aina "hyvä". Toimii samoiten kuin naksuttimen naksautus. Kun pallo oli tutumpi, vein kädessä olevaa leipäpalaa lähemmäs pallon pintaa, ja odotin, että poni koskettaa palloa joko turvalla tai jalalla, ja palkitsin aina siitä. Nykyään vaadin, että kosketus ei ole vain pikku hipaisu, vaan pallo oikeasti liikahtaa kunnolla paikaltaan. Yhdistän koskettamiseen sanan "pallo". Tehdään myös kuljetusharjoituksia, jolloin en palkkaa heti ensimmäisestä työnnöstä. Sanon "hyvä, pallo!" jolla kerron että tekee oikein, mutta pitää jatkaa, ja palkkaan sitten kun on muutaman kerran putkeen tuuppinut palloa eteenpäin.

Työskentelen vapaana, koska haluan antaa ponille vapauden valita ja liikkua. Toisinaan kentän laidalla kasvava ruoho kiinnostaa enemmän kuin "työ", jolloin käyn lempeästi mutta varmasti ajamassa ponin liikkeelle, käyntiin tai raviin. Yleensä silloin poni ymmärtää mennä takaisin pallon luokse, kun kerran sieltäkin saa ruokaa enkä pallon luota koskaan aja pois. Siellä saa olla rauhassa, kunhan liikauttaa palloa välillä.

Tästä olisi tarkoitus siirtyä jossain vaiheessa selkään kokeilemaan, mahdollisesti myös narun päässä ennen sitä. Voin suositella harrastusta lämpimästi kaikille ihmisille, jotka haluavat tehdä hevosensa kanssa "jotain muuta" millä parantaa suhdettaan hevoseen, sekä hevosille, jotka selvästi tykkäävät aivojumpasta. Kokeilin tätä myös 15v arabiristeytys-ratsuruunan kanssa eikä ollut millään lailla kiinnostunut koko aiheesta, mieluummin seisoskeli paikallaan. Voi olla että pidemmällä treenaamisella tapahtuisi muutosta, mutta lähtökohtaisesti oli aivan päinvastainen kuin vuokraponini. Varsinkin ko. ponista näkee, että sillä on hauskaa, kun saa tehdä jotain missä on hyvä ja oivaltaa mitä siltä pyydetään. Jostain luin myös, että hevosille on miellyttävää vaihtelua, saaliseläimenä, olla kerrankin se, joka jahtaa eikä se jota jahdataan. :)

Kirjoittelen palloilusta, ponin kanssa touhuilusta sekä myös kissojen naksutinkoulutuksesta blogissa:
http://lannennopein.blogspot.fi/

Sekä tässä linkki ihan alkupään pallotreenivideoon:
http://www.youtube.com/watch?v=kDUkb53RXmk
3-vuotiaan ratsuponin elämää hevosjalkapallon, esteratsukoulutuksen ja muun jännittävän merkeissä: http://lannennopein.blogspot.fi/
LännenNopein
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Heinä 21, 2013 11:20 pm

Re: Hevosjalkapallo

ViestiKirjoittaja LännenNopein » Ma Heinä 22, 2013 12:07 am

Lisättäköön pari selventävää videolinkkiä.

Lyhyt intro lajiin:
http://www.youtube.com/watch?v=TEC_WE1AQLg

Palloon tutustuttamisharjoituksia:
http://www.youtube.com/watch?v=E-_pRSuZs8g
3-vuotiaan ratsuponin elämää hevosjalkapallon, esteratsukoulutuksen ja muun jännittävän merkeissä: http://lannennopein.blogspot.fi/
LännenNopein
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Heinä 21, 2013 11:20 pm

Re: Hevosjalkapallo

ViestiKirjoittaja Dazzle » Ma Heinä 29, 2013 5:25 pm

Minä ja hevonen pelataan silloin tällöin hupimielessä. :)
On rohkea kaveri, joten jumppapallo ei ollut alkuunsakkaan pelottava. Sitten opetin pyörittämään palloa käskystä samalla tapaa kuin sinä.
Ei voi tanssiaa kannuksin tai piiskoin opettaa
Dazzle
 
Viestit: 27
Liittynyt: Su Elo 19, 2012 10:33 am


Paluu Ratsastus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa