Hevosen laihtuminen

Yleinen hevostelualue.

Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » Su Marras 27, 2011 10:51 pm

Minulla on siis 8 vuotias lv- ruuna. Tullut minulle suoraan radalta puolitoista vuotta sitten. Ulkonäkö olikin juuri sellainen että ei ole saanut ruokaa sen jälkeen kun kävin katsomassa ruunaa. Eli oli laihtunut. No varmaan meni puoli vuotta ennenkuin sain siihen ulkonäköä, lihasta ja moni sanoi että näyttää ihan eri hepalta, mm. kengittäjäkin totesi että onko tämä sama heppa? vai heppa vaihtunut?

Mutta siis asiaan. Nyt sitten viimeisen kahden kuukauden aikana ollaan oltu hepan kanssa "kilpaa" sairaslomalla syystä, että itselläni murtui jalka, hevosella kaviopaise, söi hiekkaa ja kuopi kavionsa tosi lyhyeksi ja oli siis siitä erittäin kipeä.
Jo kaviopaiseen tultua hevonen laihtui parissa viikossa ihan silmissä. Ruokana se sai vain kivennäiset, koska liikuntaa ei ollut. Tietysti sitten aloimme antamaan muitakin väkirehuja lihomisen toivossa. No mahaa kyllä tulee, kun heinää saa melkein kokoajan syötäväksi. Mutta kylkiluut näkyvät. Nyt on syötetty väkirehuja kuitenkin kolmisen viikkoa, eikä lihomisesta tietoakaan, muutakuin heinämahan puitteissa. Miksi siis näin?

Viime talvena oli myös ihan vapaalla heinällä ja kivennäisillä liikutusolosuhteiden ollessa surkeat. (-30pakkasta, lunta tuli ja tuli) Eikä se laihtunut tuohon kuntoon.

Eli nyt vinkkejä mikä voisi olla? Muuten ei ole käytökseltään muuttunut tms. ruoka maistuu taas tuon hiekan syönnin lopettamisen jälkeen (ja siihen syötettiin ja syötetään edelleen sitä psylliumia) eli sen helpottaa sen oloa selvästi.
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Ivus » Ma Marras 28, 2011 9:31 am

Todennäköisin syy loisinfektio. Anna matokuuri ja ota parin viikon päästä kakkanäyte; jos munia edelleen, hevosella on lääkeresistentti matokanta.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Emili » Ma Marras 28, 2011 10:39 pm

Matojen lisäksi tulee mieleen hampaat. Jos hampaita ei ole hetkeen raspattu niin syy voi löytyä sieltä. Ja mitä väkirehua syötätte? Itse olen vanhuksellani todennut toimiviksi lihotusrehuiksi Dodson & Horrellin 16 plussan ja Marstallin Senior plussan. Racing senior on ainakin ollut yhtä tyhjän kanssa (samoin Racingin muutkin rehut ovat olleet jo pelkkää sisällysluetteloa katsomalla aika karua tavaraa).

Aijoo, ja nykyään suositellaan ottamaan ulostenäyte ennen madotusta ettei syntyisi niitä resistenttejä matokantoja.
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » Su Joulu 04, 2011 9:25 pm

Hampaat on katsottu ja raspattu viime keväänä, eikä siellä silloin(kaan) ollut paljon mitään raspattavaa.
Tällä hetkellä syötetään racing prixiä, koska muusta ei juuri ole kokemusta, tosin sen olen huomannut että kuukaudessa ei ole minkäännäköistä muutosta lihomisen suhteen tapahtunut.

Otettiin myös verikokeet. Verikokeissa ei paljastunut mitään suurta. Rauta-arvot oli normaaliluvuista hieman alhaiset. Samoin suola, mutta suolakivi löytyy joten siihen en oikein voi vaikuttaa. Voisikohan olla mahdollista että tuo rauta ei sitten jostain syystä imeydy? Kuitenkin kun saa kivennäiset, ja käsittääkseni niissä on kuitenkin jonkin verran rautaakin? Voi olla että ei ole. En tiedä.
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja sos-84 » Ma Joulu 05, 2011 3:49 pm

Rauta tarvii imeytyäkseen kuparia, monilla hevosilla huonot rauta-arvot johtuvatkin kuparin puutteesta. Kuparia on vielä aika huonosti heinässä/hevosen rehuissa... Löytyykö verikokeista kupariarvoja?
Himalajan suolakivi sisältää paljon mm.rautaa, tavallista suolakiveä parempi siinäkin mielessä. Monet hevoset ei tavallista suolakiveä juuri käytä.

Lihotusta ajatellen hevoselle voisi tehdä vaikka päivittäin itse mash-rehua; pellavarouhetta(mahan ja suoliston toimintaa parantava ja hoitava), vehnälesettä(kuitua suolistolle) ja greenlineä(paljon valkuaista ja kalsiumia, tasaa mahan ph:ta). Lämpimään veteen turvottaa, vähintään puolisen tuntia ja tarjoilee hevoselle. Mukava lämmin iltapala hevoselle, jos kovin nirsoilee, niin esim.melassiahan voi lorauttaa sekaan hieman houkuttimeksi. ;) Tarvittaessa mashia voi tuunata vielä lisäämällä melassileikettä, jolloin annokseen saa lisää energiaa! Merisuolaakin voi ripsauttaa, jos sitä suolanpuutetta oli. Porkkana ja omena tuo myös lisämakua. Variaatioita on varmasti yhtä paljon kuin käyttäjiä. 8-)

Laiskalle tietty on olemassa valmis mash-seos(mm. eggersmann ja marstall valmistaa), jota minä käytän tällä hetkellä, toiselle hevoselle jolla välillä mahahaavaoireita, lisään vain tuon greenlinen sekaan.
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Tunante » Ma Joulu 05, 2011 6:23 pm

Rautapitoisista kasveista nousee mieleeni myös nokkonen, siinä on paketti, jossa raudan imeytymistä lisäävät ominaisuudet samassa kasvissa ja on luontainen..

Nokkosia (ja kaikkia muitakin "hevoskasveja") saa kuivattuna mm. Luontoäidin hevosista, josta saa myös neuvoja laittamalla sähköpostia..

Nokosesta tietoa, kelaa sivua alaspäin:

http://www.luontoaidinhevoset.com/3

Raaka punajuuri maistuu joillekin heposille...

Oikea monivitamiini-hivenaine -pommeja ovat myös tyrni ja voikukka! Lihoitusaineena myös aruringonkukan simenet ja maapähkinät kannattaa huomioida, mutta kysy annostusta Luontoäidin hevosista ja muutenkin kantsii kysellä sieltä neuvoja..
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » To Joulu 29, 2011 12:55 am

Madotettu on.

Minkälaisessa ajassa voisi olla mahdollista odottaa lihomista? Saa nyt n. 12 kiloa heinää päivässä, johon kivennäiset päälle ja milloin mitäkin herkkuja. Ja heinämahasta ei ole tietoakaan. Madotuksesta on nyt n. 3 viikkoa. Ja nyt alkaa muutenkin uloste tuleen normaalisti pihalle sekä oleen ihan normaalin näköistä (ei kuraa kuten aiemmin oli jonkin verran).

On tietysti vaikea sanoa tarkalleen koska se voisi näkyä. Ja tietysti vielä kun näkee hevosen joka päivä, niin ei sitä eroa huomaa hetimmiten. Pitäisi joku harvemmin käyvän sanoa onko muutosta tapahtunut. Mutta missä ajassa voisi odottaa jotain muutosta?

Ja kyseessä siis 170cm lv.
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Ivus » To Joulu 29, 2011 10:50 am

12kg 170cm lvlle on aika vähän, jos heppaa on tarkoitus lihottaa. Lisää mieluummin heinän kuin väkirehun määrää. Jos laihtumisen syynä on ollut loiset, lihomista pitäisi näkyä heti kun suolisto on kunnossa, ja hevonen saa enemmän ruokaa kun normaalin ylläpitoannoksensa. Mutta jos heinäröllykkä on jo kadonnut, olette ilmeisesti menossa oikeaan suuntaan, eli malttia :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » To Joulu 29, 2011 12:57 pm

Siis no se oli heitto; noin 12 kiloa. Heti kun oon tehnyt sen kanssa jotain kun se menee takasin tarhaan niin heitän heinää, sen normi määrän lisäksi. Eli 12 on ihan minimi. Moni muukin sanoo heittävänsä mun hepalle aina ylimääräiset siivut.

Heinäröllykkää ei ole edes vielä tullut, tai no ehkä aavistus havaittavissa. Tai sitten sitä ei edes tulekaan. Who knows. Väkirehut on jätetty nyt toistaiseksi pois, mutta ainoastaan kivennäiset ja jotain happoja lieventävää (mikähän tänkin oikee nimi on?) ruokaa. Ja herkkuja, porkkanaa, leipää, porkkanaa, leipää. Omenaa.
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja tulppis » Ti Tammi 03, 2012 3:38 am

Syömättömyydestä aiheutunut mahahaava? Voisi olla hyvinkin sairasloman peruja, sillä kipu vähentää ruokahalua.
Avatar
tulppis
 
Viestit: 13
Liittynyt: To Joulu 08, 2011 1:34 am
Paikkakunta: Tammela

Re: Hevosen laihtuminen

ViestiKirjoittaja Pojuheppanen » Su Tammi 08, 2012 7:57 pm

Niin onhan hevosilla kai jotka eivät syö kaiken aikaa, niin jokaisella jonkinnäköinen haava. Eli olisiko tämä sitten puhjennut pahemmaksi sen parin päivän lähes tulkoon syömättömyyden takia?

Kuitenkin, nyt kun olen tehnyt hiekkatestejä niin hiekkaa ei ainakaan ole ollut, vaan koko kikkare on hajonnut kappaleiksi ja siitä löytyy mm. heinää ja muuta kuivaa ainetta.Viimeksi koko kikkare ei sentään hajonnut.
Pojuheppanen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Tammi 17, 2011 9:32 pm


Paluu Hevostelu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron