Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

Yleinen hevostelualue.

Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » To Huhti 07, 2011 5:41 pm

Otsikko kyllä jo kertoo. Mutta siis, esim oma ponskini ei ole ollenkaa innokas päästessään.. vai kirjoittaisinko mieluummin joutuessaan 'töihin'. Mitä tälläisten tapausten kanssa voisi tehdä? Monipuolistaa touhuja..? Ainaki meidän suhde ponin kanssa, ei välttis ole sellane kuin pitäis. Tai siltä musta tuntuu, vaikka yritän kyllä kovasti. Poni helposti kyllästyy touhuihin ja alkaa kiukutella; heittää päätään ja muuta. Muttakun ponski on lihava, ja tarvis liikuntaa.. se on aika hankalaa tämä o.O Oon yrittäny pitää touhut monipuolisena, mutta kaikkeen ei oo mahdollisuutta mitä haluaisin tehdä. hmm.. onko kellään muulla jotain samantyyppistä? =)
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja M-H » To Huhti 07, 2011 8:57 pm

Olet nyt aika perimmäisten kysymysten äärellä ja ei todellakaan ole helppoa vastausta tuohon 'ongelmaan' olemassa.

Lähinnä filosofista pohdiskelua asian tiimoilta.
Ongelmahan on pitkälti ihmisen, ei hevosen. Jos hevonen on ylipainoinen tai mitä tahansa niin ei se halua juosta/kuntoilla. Harva ihminenkään haluaa vaikka ymmärtää terveys yms. hyödyt ko. toiminnalle. Hevonen EI ymmärrä järkiperäistämistä eikä logiikkaa. Eipä hevonen halua yleensä muutenkaan tehdä töitä oli syy mikä tahansa. Se haluaa mieluummin olla kavereiden kanssa, syödä, lepäillä, tehdä omia juttujaan.
Kaiken tämän lisäks on vielä asetelma peto-saaliseläin eli kahden täysin vastakkaisen eläinlajin välinen suhde.

On _täysin_ mahdollista saavuttaa kuitenkin tila jossa hevonen haluaa olla sinun kanssasi enemmän kuin mitään muuta. Täytyy kuitenkin ymmärtää kuinka paljosta oikeasti silloin on kyse. Hevonen siis valitsee petoeläimen mieluummin kuin lajitoverinsa ja niiden tuoman turvan tai ruuan tai olemisen jne. Kysymyksessä on tila johon itse pyrin kaikessa hevostelussani. Joskus ajoittain siinä jopa onnistuen mutta valehtelisin jos väittäisin aina jokatilanteessa olevani tärkein asia maailmassa hevoselleni. Tosin pieni hetkikin riittää tuomaan iloa itselleni.

Hevoset ovat erilaisia perusluonteeltaan kuten ihmisetkin. Riippuen hevosen luonteesta se 'kaipaa' erilaisia asioita. Pelkäävä hevonen kaipaa turvaa. Paksunlaiska pullea hevonen kaipaa jotain muuta motivaatiota (leikki? namit?). Ihmisen tehtäväksi jää miettiä [ï]millä motivoida[/i] hevosta tekemisissä, että hevonen haluaa ensikerrallakin ihmise kanssa olla. Pitkälle pääsee ihan maalaisjärjelläkin. Jos otetaan esimerkki, että juoksutetaan hevosta 20min välillä suuntaa vaihtaen ja raippa viuhuen. Haluaisitko itse olla sellaisen kaverin kanssa monta kertaa joka tekisi sinulle sen saman? Pitäisi aina lopettaa ennenkuin hevonen tylsistyy ja tietyntyyppiset hevoset tylsistyy todella, todella nopeasti joten tehtäviä pitää vaihtaa äärimmäisen nopeasti ja usein välillä. Hyvä hetki lopettaa harjoitukset on kun hevonen on 'vireessä' eli motivoitunut, haluaa itse suorittaa jne. Tässä vaiheessa on ihmiselle yleensä vaikeinta lopettaa harjoitukset kun hevonen antaa parastaan. Tottakai haluaa nähdä "vielä kerran"...

Perussääntö on, että pelkäävät/arat hevoset tarvitsevat toistoja ja rutiineja tunteakseen olonsa turvalliseksi ja laiskanpulskeat vaihtelua, vaihtelua, vaihtelua ja vieläkerran vaihtelua. Sopivassa mittakaavassa näitä yhdistelemällä sitten yksilökohtaisesti. Helppoa eikö :lol:
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » To Huhti 07, 2011 9:42 pm

Helppoa? nojoo teoriassa :D
Mun ponski on sellanen vähän laiskanpulskea, ja sitä voi helposti motivoida nameilla..Ratsastaessa se menee hetken nätisti, kunnes alkaa kiukuttelemaan, samoin liina jutuissa. Mutta sitten se että ponskin pitäisi laihtua..naah.. vaikeaa >.<
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja westerngirl » Pe Huhti 08, 2011 10:54 pm

oisko mahdollista saada ponskille ympäristön vaihdos? jos se vaikka havahduttais sen? ja käytkö ite tallilla vain sillon kuin ponski joutuu töihi?
eli käytkö muuten vaa sitä moikkaan ja rapsuttelee,ettei se ns."aattele" et kun sun naama näkyy se on yhtäku työt..
tai jos saat ponskile vaikka sellasen tarhakaverin joka innostais ponskin liikkumaan ja kisailemaan? (laihtumaan)
tai voiko sillä ajaa? pelaako palloa? (jalkapallo,koripallo,jumppapallo tms)
Avatar
westerngirl
 
Viestit: 51
Liittynyt: Ti Maalis 22, 2011 9:14 pm

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » La Huhti 09, 2011 12:21 am

Hiihtolomalla ponski pääsi toiselle tallille ja sai tarhakavereita. Siellä ponskit lähinnä vaan riitelee, mutta vaihdetaan tarhakaveria piakoin jos ei välit niillä selkeä.
Kun aloitin syksyn aikoihin 'toisinhevostelun' poni tuli vastaan tarhan portille aina. Tarhakavereita sillä ei silloin ollut ja kävin väh. 3 kertaa viikossa hoitelemassa ja ratsastelemassa. Nykyään se vaikuttaa siltä, että on lopen kyllästynyt töihin eikä tuu enää vastaan tarhan portilla, antaa kyllä silti kiinni, toisin kuin ennen toisinhevostelua. Kärryillä ei olla ikinä ajettu, joka olisi tosi mahtavaa, mutta nyt kun talli vaihtui, ei ole lainatakaan mitää vehkeitä. Aloin miettimään, että nyt kun ratsastus on alkanut talven aikana sujua (tarkoitan, ole jännittämättä pystynyt olemaan ponin selässä) niin sitä mukaa ehkä kyllästyminenkin on tullut..? mahtaakohan se johtua ratsastuksesta..jaa-a.
Palloilua on tarkoitus kokeilla, kun saadaan naksutin ostettua. Haluaisin opettaa pallon pyörittelyä (: Välillä tehdään myös siedätysharjoituksia sateenvarjolla ym. Niin ja, käyn tallilla aina vaan tekemässä jotain ponin kanssa, en pelkästään katsomassa sitä. Pelkään, että ponin jalkoihin tulee kaikenlaisia vikoja, jos se ei laihdu tuosta ):
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Jessica » Su Huhti 10, 2011 1:31 pm

Me ratkaistiin aikoinaan tuollainen ongelma monipuolisella liikunnalla ja lyhyillä liikutuskerroilla:

Meidän hevosemme oli aivan lopenuupunut ja väsynyt elämäänsä muutenkin. Ylipainoakin oli silloin.
Ensimmäisen viikon ajan ratsastin hevosella vain 5min kerrallaan, toisen viikon aikana 20min kerrallaan ja kolmannen viikon aikana harjoittelimme laukan ylläpitämistä _yhden_ kierroksen ajan. Meidän hevosemme oli siis todella apaattinen ja motivaatio alhaalla. Ratsastusta tärkeämpi asia oli maasta käsin-harjoitukset, koska hevonen oli todella kova jyräämään ja luottamus ihmisiin oli täysi 0 käsittelytilanteissa.

Tämän jälkeen (kun olimme oppineet tuntemaan toisemme) olimme päivittäin maastossa kolmen kuukauden ajan. Etsimme mitä ihmeellisempiä polkuja ja keksimme mitä ihmeellisempiä esteitä. Toinen oli aina mukana autolla tai kävellen, koska luottamus ei ollut vielä 100%.

Sanotaanko, että vuosi-pari meni siihen, että saimme hevosemme luottamaan meihin. Pukittamiset ja jyräämiset jäivät pois ensimmäisen vuoden jälkeen, ja sivuliirot ja näykkimiset toisen vuoden jälkeen. Kolmen-neljän vuoden jälkeen harjoittelimme jo kunnolla ja menimme maastossa yksin. Nykyään hevosemme rakastaa päästelyä haassa ja maastossakin, ja kuuntelee ratsastajaa ja maasta käsittelijää kuuliaisesti.

Mitä tuohon luimuiluun tulee, voi olla myös sitä, että hevonen ei ihan vielä näe sinua johtajana täysin TAI sitten samat asiat/pyynnöt toistuvat liian usein ja hevonen ei enää jaksa innostua niistä asioista koska ovat tylsiä :D Koita keksiä joka kerralle uusi teema, tai tee vaikka viikkojärjestys "maanantaina esteet, tiistaina maastot, keskiviikkona kouluntuuppausta, torstaina puomit, perjantaina väistöharjoitukset, lauantaina kartiot ja pujottelu, sunnuntaina maasta käsin-harjoitukset"... Helpointa on, kun suunnittelee edes jotain ennen työskentelyä.
Maastoon vaikka porkkananpalasia taskuun, ja välillä heittelet maahan tai annat kädestä, niin saa hevonen siitäkin kivoja muistoja. Ja nythän kesä tuo mukanaan uusia asioita; uittamiset, maastoesteet jne. Anna mielikuvituksen lentää!
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » Su Huhti 10, 2011 1:56 pm

Kiitos! Joo, meikä vois tehdä jonkun 'kalenterin'. Yleensä meen tallille mitään-ei-mielessä ja keksin siellä jotain mitä vois tehdä.
Jätin ratsastuksen nyt hetkeksi vähän sivumpaan kun sitä ollaan varmaan, ainakin ponin mielestä tehty liikaa. Tehtiin talutusharjoituksia yhtenä päivänä,yksi päivä taukoa, toisena juostiin ja taisin käydä selässäkin käymässä, taas yksi vapaapäivä, seuraavana puomijuttuja. Eilen, poni tuli mua sitten korvat hörössä vastaan! Oli kyllä vähän yllätys..Ehkä siitäkin oli hyötyä, kun shettistamma (joka koko ajan vähän pomotteli paddyä..oli muutamia haavoja ponskin selässä kun tamma oli sitä näykkinyt) siirrettiin toiseen tarhaan.
Maastoon on hieman hankala lähteä kun ei ole mitään metsäteitä. Vaan hiekkatie jolla tulee vastaan traktoreita ja rekkoja..Poni pelkää niitä ihan hirveästi. Eikä sekään auta asiaa, että MÄkin pelkään isoja koneita :D
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Jessica » Su Huhti 10, 2011 6:30 pm

Jep. Tuohon olisi kyllä hyvä keksiä joku ratkaisu, että ainoat liikutusmahdollisuudet eivät ole samalla pihalla tai aina vain kentällä. Poni pitäisi hiljattain totutella traktoreihin ja sellaisiin. Jos et itse koe pystyväsi siihen, kannattaa hakea siihen apua. Mitä monipuolisempia vaihtoehtoja on, sitä parempi.
Muutenkin ponin (ja sinunkin :D ) totuttelu uusiin asioihin tekee teidän elämästänne helpompaa ja stressittömämpää. Oma mottoni on, että jos vaikeuksia on hevosen kanssa, niitä ei kannata kiertää kaukaa vaan ne pitää oikealla tavalla kohdata ja työstää. If there is will, there is hope :)
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja westerngirl » Su Huhti 10, 2011 7:42 pm

jos on lähipiirissä (tallilla?) tuttu raktorikuski,pyydä hänet koneineen avuksi.
annat ponskin ensin nuuskia ja tutkia konetta kun se on sammuksissa,sitte nii että se käy paikallaan,muista kiitellä ja rohkaista ponskia välillä.
sit vois olla jees jos kuski antaisi käyvästä raktorista herkun ponskille (meillä tämä tehos käynnissä olevan moottorikelkan kammoksumiseen)
sit voisitte lähestyä käyvää raktoria eri suunnnista ja lopuks toistepäin..
mut pikkuhiljaa vähissä erin,ni kyl tottuu,ja omat pelot pitää työntää syrjään..
meillä tehdään aina, oli pelon aihe mikä tahansa,niin että k aika pysähtyy siihenpaikkaan ku ruuna jotain kamalaa mukamas näkee,asia käydään katsomassa ja nuuskimassa heti eikä huomenna..tietty jos tämä pelon aihe pyyhkäsee 100:sta ohi,ni sit on vähän hankalaa tutkia =)
tämä toimii myös silloin kun on "kyttäily pöljäily päivä" ja esim harmaa lato joka on iänkaiken ollu samaskohtaa muuttuu möröks,ja niin seisoo ruuna nokka kiinni ladon seinässä hetken aikaa,ja sen ilmeistä näkee et se tietää jotta itse aiheutti tilanteen ja sitä hieman hmmm "hävettää" =)
sama on joskus toistunut ison kiven.muurahaiskeon ym juttujen kohdal..

mutta sit on menny myös puimurit,jyvärekat,lautasahuri,lumilingot ym asiat läpi..

no jospas tuli stooria,mut kai sitä vähä kärsii ;)

nii ja kokeiles varsin yhtenä ohjelmana et ajat takaa maastakäsin..eihä siihe tarvita periaattees ku pitkät ohjiksi soveltuvat,laitat ohjat kulkemaa esim satulassa ylhäälle nostetuista jalustimista läpi,ni eivät roiku nii helposti maas,ja sit menette puomien yli,pujottelette ym harrastatte "tarkkuus ajoa"
en omista kallista rotuhevosta,mutta tallissani asuu laatupolle ja paras ystäväni..
Avatar
westerngirl
 
Viestit: 51
Liittynyt: Ti Maalis 22, 2011 9:14 pm

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » Ti Huhti 12, 2011 9:22 pm

Poni asuu kilometrin päässä mun kotoa. Ja silloin kun poni oli kaverini luona maatilalla, traktoreita meni samalla laitumella ja tutki kyllä silloin kun se ei ollut käynnissä, ei vaan jotenkin tajuttu sitte enempää totutella siihen. Sitten kun vaihtoi tallia niin ei pelännyt traktoria silloin kun se oli aidan toisella puolella.Mutta jos se oli saman aidan takana niin kamalaa ): Tänä kesänä olisi taas tarkoitus totutella traktoreihin (:
kiitos tuosta vinkistä! en ookaan ajatellut, että voisin käyttää satulaa valjaiden sijasta apuna tuossa takaa ajamisessa (: täytyypä heti huomenna kokeilla! (:
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Tuizu » La Touko 14, 2011 10:53 pm

Olen tässä viime aikoina käynyt hevoseni kanssa niin kovaa koulua että nyt uskallan ottaa hiukan kantaa tähän pakkopullajuttuun.

Ensin antaisin neuvoksi että yritäppä laihduttaa hevosta muuttamalla ruokintaa, esim. liottamalla ainakin iltaheinät, ehkä aamuheinätkin, riippuen miten hevoset on tapana tallilla ruokkia. Kesällä on tietty laidun aika lihottava. Kaikki väkirehut pois.

Tammani tulee nykyään luokseni isosta laumatarhasta heinäpaalin ääreltä. Hän ei tule, jos kovin paljon huudan ja vaadin, mutta jos vain odotan, tulee. Tätä tilaa on edeltänyt pitkä loma. Ennen lomaa ei edes yhdessä kävelylä käyminen sujunut. Syynä muutokseen on ollut osittain pitkä loma, siis loma ihmisistä, päivät vain tarhailua ja ainoat talutustilanteet kun vietiin aamulla ulos ja illalla sisään.

Sen jälkeen ei olla yritetty keksiä mahdollisimman paljon monipuolista tekemistä vaan on lähinnä oltu. Syöty ruohoa, kävelty ja katseltu paikkoja. Ja oltu mahdolisimman läsnä ja huolettomia.

Minä en tekisi viikko-ohjelmaa. Jos paperilla lukee että tänään on pujottelupäivä ja sinun ei tee mieli pujotella, hevonen huomaa sen heti. Tee hevosen kanssa joka päivä sitä, mitä erityisesti haluat sinä päivänä tehdä. Jos haluat vain harjata, vain harjaa. Puhdista samalla mieli kaikesta siitä mitä sinun olisi pitänyt sen kanssa tehdä. Äläkä kuuntele niitä muita jotka sanovat mitä sinun olisi pitänyt tehdä. Jos jonain päivänä sinulla on hirmuinen hinku ratsastaa väistöharjoituksia, ratsasta väistöharjoituksia vaikka olisit kirjoittanut paperille maastoilua. siis tee sitä, mitä todella haluat tehdä ja hevosesi huomaa sen ja sekin haluaa. ja ole koko ajan 100% läsnä äläkä mieti, lihooko hevosesi nyt liikaa kun et tehnykään sitä mitä piti. Jos hevosesi ei sittenkään tunnu haluavan yhteistyötä, mieti ensimmäiseksi omaa mielialaasi. Haluatko todella tehdä nyt tätä? Jos haluat, oletko joka sekuntti läsnä?Kun harjaat hevosta, nautitko sen pehmeästä karvasta ja kauniista muodosta vai mietitkö että se on liian lihava ja pitäisi saada laihtumaan. Kun teet niitä väistöjä, mietitkö että voi voi kun ei suju ja mitä nuo katsojatkin ajattelee vai nautitko siitä että voittte tehdä yhdessä näitä harjoituksia. Joka tapauksessa hevosesi tietää, nautitko sinä. Siis nautitko siitä tekemisestä vaiko vasta sitten kun saitte sen 100% suorituksen läpi.

Jos jonain päivänä et halua tehdä hevosesi kanssa mitään, älä tee.

Me hevosihmiset haluamme touhuta hevostemme kanssa. Mutta olemme myöskin mestareita tekemään siitä touhusta pakkopullaa. Siis myös itsellemme. Tekemällä viikko-ohjelmia ja ajattelemalla että minun täytyyy, koska... Hevosten ei koskaan täydy siksi että... ne vain on eikä ne ymmärrä mikä meitä ihmisiä vaivaa kaikkine ohjelminemme ja odotuksinemme. Ne eivät ymmärrä miksi täytyy tehdä jotain harjoituksta johonkin asiaan jos se harjoitusta tekevä ihminenkään ei tunnu nauttivan siitä.

voisin kuvitella hevosen ajattelevan jos se ajattelisi sanoilla ja suomeksi:

Miksiköhän minun pitää mennä tätä kummallista liikettä jota tuo ihminen kutsuu pohkeenväistöksi? Miksi hän on hermostunut ja nykii ohjasta ja nykii jaloillaan ja kun menen sitten yhden askeleen eri lailla, kehuu mutta aloittaa taas heti alusta ja hermostuu? Kummalla tässä piti olla kivaa?

Me ihmiset elämme tällaisessa täytyy, kuulluu ja pitää -maailmassa. Hevoset eivät elä sellaisessa. sitten me ihmettelemme miksi ne eivät halua touhuta kanssamme.
tietysti haluttomuuteen voi olla syynä kipu tms.Se on joskus vaikea sulkea pois.

Tämä pitkä teksti tulee omasta kokemuksesta. Täytyy/pitää/kuuluu -ohjelma on ajanut minun kavioliittoni kriisiin jota selvitellään vielä pitkään. Jotkut hevoset kestävät tällaiset ohjelmat paremmin, jotkut huonommin, mutta voisin väittää että yksikään hevonen ei siitä nauti.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Touhuilu ihmisen kanssa hevoselle pakkopullaa

ViestiKirjoittaja Misslich » To Touko 26, 2011 7:01 pm

Kiitos Tuizu!
Joskus mulla tosiaan on päiviä jolloin oon aivan puhki "ois pakko mennä vielä tallille.. en ollu eilenkään.. Paddy lihoo iha sairaasti ää" ja sitte tulee stressiä yms :s Pitäis vaan yrittää nauttia ja elää hetkessä! Kun poni nauttii puuhaamisesta ja minä nautin, onnistuu se laihtuminenkin :3
Loputon on tieni kun yksin sen kuljen ja sydän on kiinni, sen suudelmiin suljen...
Avatar
Misslich
 
Viestit: 174
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 8:18 pm
Paikkakunta: Kauhajoki


Paluu Hevostelu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron