ontuva hevonen,kiire!

Yleinen hevostelualue.

ontuva hevonen,kiire!

ViestiKirjoittaja noora96 » Ma Loka 08, 2012 5:44 pm

vastauksia mahdollisimman pian! eli varsani 2 v. oli tässä toissailtana tarhassa loukannut toisen etujalan, polvi turvoksissa ja lämmin ja haava siinä alapuolella. haavaa on betadin vesi sekoituksella huuhdeltu ja sidottu harsositeillä niin ettei pääse likaantumaan ja olen kylmäys patjoilla kylmännyt jalkaa. nyt karsina levossa. ei ole enää lämmin polven kohdalta, hiukan turvonnut mutta ontuu todella pahasti käynnissä! e. lääkärille aateltiin soittaa jos katsottaisiin vielä vähän, pelottaa vain että onko mennyt niveliä jänteitä tai jtn jalasta... koska asumme lapissa, e.lääkärille (pätevälle joka ei epäile ensimmäisenä ontumista ähkyksi...) meno vaatisi kyydin muutaman sadankilometrin päähän, mitä kannattaisi tahdä? olemme kengittäjän kanssa jutelleet jne. mutta?
Elämä on kuin tiimalasin hiekka se pysähtyy ellet käänny ympäri
Avatar
noora96
 
Viestit: 16
Liittynyt: Su Kesä 03, 2012 2:14 pm

Re: ontuva hevonen,kiire!

ViestiKirjoittaja M-H » Ti Loka 09, 2012 7:31 pm

Kyllä se melkein EL kannattaa kutsua jos pahasti ontuu. Laittaako painoa ollenkaan jalalle?
Voi olla, että tulehdusta ottanut ja siksi kipeä.

Jodihaudetta haavaan suosittelisin jos kerta turvonnut niin jotain tulehdusta siellä on. Mitään nivelside tms vaativia leikkauksia ei voi tehdä tallilla varmaankaan. Joten jollain paikallishoidolla kuitenkin pitäisi edetä. Jos et EL (jonka kutsumista suosittelen) niin jodihaudetta sitten. Eli jotain betadinea tms vastaavaa veteen ja tosi paksua pumpulia/pyyhettä tms tuppoa haavanympärille ja ihan läpimäräksi tuosta betadine/vesi sekoituksesta ja se pintelillä kiinni. Siihen voi ulkopuolelta kaataa sitten sitä seosta lisää 2-4x päivässä että pysyy likomärkänä ja hautoo tosiaan sitä haavaa. Tämä saattaa auttaa haavoissa tulehduksen etenemisen estämisessä ja parantaa sitä.
Tätä eläinlääkärit mullekkin usein suositellut haavanhoidossa.

Mittaa kuumetta. Jos alkaa olemaan 38.2 yli jonnekkin tuolla 38.5 tienoilla niin sitten tarvii kyllä suunkautta jotain viimeistään, eli sulffaa. Ehkä soittoresepti apteekkiin, että sitä saisi?

Ymmärrän tilanteesi hyvin kun asut keskellä ei mitään ja osaavat eläinlääkärit ovat harvassa. Silloin pitää yrittää tulla toimeen sillä mitä on. Tietenkään koskaan ei omahoito korvaa osaavan EL tarkastusta.

Kengittäjä ei varmasti auta asiaa :)
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: ontuva hevonen,kiire!

ViestiKirjoittaja noora96 » Ke Loka 10, 2012 6:02 pm

eilen el kutsuttiin, itse maksoin, antibiootit ja kipulääkkeet, kylmäystä ja side jalkaan, paremmalta näyttää :D :D kyllä tuokin El tuli toisesta kunnasta saakka, että ei aivan halpaa puuhaa, mutta kannatti, jos ei sitten helpota seuraavaksi 500 km päähän hevosklinikalle, ei näin, eli välttelen kyllä sitä klinikalle menoa viimiseen saakka, sen verran kaukana ja kallista, huh :D
meillä täällä parhaimmat jotka tietävät mitä tehdä ovat, juurikin nämä kengittäjät, ravurien omistajat, tallien pitäjät ynm. siksi juurikin välttelen El kutsumista, koska se maksaa niin helevatin paljon, noo toivotaan vaan et se tamma nyt paranis kunnollla :) :)
kiitosta, vinkeistä :)
Elämä on kuin tiimalasin hiekka se pysähtyy ellet käänny ympäri
Avatar
noora96
 
Viestit: 16
Liittynyt: Su Kesä 03, 2012 2:14 pm


Paluu Hevostelu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa