Voiko notkoselkää ehkäistä?!

Yleinen hevostelualue.

Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Majava. » Su Syys 16, 2012 8:27 pm

Hevoseni suvussa on paljon notkoselkää, enkä halua omalleni sellaista. Voiko notkoselän tulemiseen jotenkin vaikuttaa?
Majava.
 
Viestit: 4
Liittynyt: La Elo 25, 2012 12:14 pm

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Warda » Su Syys 16, 2012 10:51 pm

Rakennehan on aina mitä on:) Mutta tietenkin oikeanlainen liikkumisasento ja lihaksiston kehittäminen helpottavat aina. Onko sinulla kuvia niistä notkoselistä? Onko se oikeasti rakenteellinen juttu, vai seurausta vääränlaisesta liikkeestä?
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Majava. » Ma Syys 17, 2012 3:56 pm

Hevoseni emä on varsonut monia varsoja ja ensimmäisen hyvin nuorena ja kyseinen tamma oli 25 voiko se vaikuttaa?? entä jos vahvistaa selkälihaksi notkistuuko selkä silti...
Majava.
 
Viestit: 4
Liittynyt: La Elo 25, 2012 12:14 pm

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Syys 17, 2012 6:00 pm

Tätä asiaa ei varmasti ihan kauheasti tutkittu joten hieman mutua varmasti kaikki mielipiteet.

Mielestäni suurin syy notkoselkäisyyteen on käyttö ja huonot selkälihakset. Ainakin mitä nähnyt tosi pahoja notkoselkiä niin kyllä siellä ollut käyttökin sen mukaista.
Eli ehdottomasti selkälihasten vahvistamista.

Lisäksi hyvä painoa jakava satula varmasti auttaa sekä asianmukainen käyttö. Ettei siellä pompita 3h harjoitusravissa päivässä jos lihaksisto on huonossa kunnossa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Tucca » To Syys 20, 2012 5:45 pm

Kyllä kyseessä on rakennevirhe ja näin ollen notkoselkää on vaikea ehkäistä. Selkää kuitenkin tukevat hyvät vatsa- ja selkälihakset, joten niiden kunto on ensiarvoisen tärkeää. Nostaisin erityisesti tapetille vatsalihakset, sillä niiden avulla hevonen pyöristää selkäänsä. Selkälihakset kuormittuvat myös enemmän, mikäli vatsalihakset ovat heikot. Ihannetapauksessahan hevosella olisi hyvä lihastasapaino vatsan ja selän välillä.

Vatsalihasten ja selkälihasten vahvistamiseen auttaa se kuuluisa hyvä perusratsastus ja monipuolinen "jumppaaminen" (laatu korvaa määrän). Vatsalihasten tehojumppaa on lisäksi puomi- sekä kavalettityöskentely.
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja luonnonmukaista » Ma Marras 25, 2013 10:36 pm

Oletteko huomanneet painuuko hevosen selkä enemmän rungotonta satulaa käytettäessä? Minusta kokeilun jälkeen näytti silminnähden siltä vaikka muulloin en ole sellaista havainnut. Tällä foorumilla enemmistö on niiden puolella mutta jos jollain on sellaisia kokemuksia niin niistä olisi hyvä keskustella. Mistä se voisi johtua ja mihin johtaa? Rungoton satula kiinnostaa mutta hieman pelottaa hankkia jos se tekee ajanmittaan notkoselän hevoselleni. Laadultaan kokeilemani satula on hyvä.
luonnonmukaista
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Marras 04, 2013 12:34 am

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Runotar » Ke Joulu 18, 2013 1:40 am

Rungoton satula jakaa 'huonommin' ratsastajan painon kuin rungollinen, kuten ylempänä ja todettiinkin. Rungoton satula vaatii ratsastajalta enemmän työtä, tasapainoa, taitoa ja keskittymistä, eli siihen ei voi unohtua istuskelemaan samalla lailla kuin tavan. satulaan (jonne myöskään ei tulisi unohtua vaan kuljettumaan mukana) oletko koskaan perehtynyt omaan istuntaasi ja sen kehittämiseen ohjatusti? Harmillisen usein ratsastajat unohtavat selässäpysymisen jälkeen että tasapaino on muutakin ja laittavat vaan hevosen tekemään duunin liikkumisesta ja kantamisesta.

Rungollisen satulan tarkoitus on optimoida ratsastajan painon jakautuminen hevosen selässä. Ja tässäkin sitten se iso pointti, että istuva satula on se a ja o, mittatilaussatulakaan ei useinkaan mene nappiin, ja hevosen selkä kehittyy käytön, iän, ruokinnan ja parhaillaan menevän lihaskunnon mukaan. Ja satulan pitäisi pysyä mukana muutoksissa, valitettavan usein rungollisten satuloiden synniksi luetaan kaikenlaista sellaista, joka oikeasti menisi vain sen piikkiin että omistaja ei ole viitsinyt miettiä onko ko satula enää omalle pollelle sopiva.
Taivaallinen on se tuuli joka puhaltaa hevosen korvien välissä... Eiku?
Avatar
Runotar
 
Viestit: 11
Liittynyt: Su Syys 22, 2013 5:38 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja M-H » Ke Joulu 18, 2013 10:03 am

Nyt menee hieman välinepuolelle enemmän kuin yleiseen hevosteluun, jos haluatte enemmän jatkaa keskustelua välineiden erosta niin se kuuluu välinepuolelle. Tässä tarkoitus keskustella notkoselän ehkäisystä.

Toisekseen muistakaa, että todistusvastuu yleensäkkin tieteessä on väittäjällä. Ylläolevassa viestissäkin melkoisia heittoja ilman mitään statistiikkaa tai selitystä miksi näin on. En odota välttämättä tieteellistä tutkimusta väitteiden tueksi (niitä tuskin on) mutta edes jotain silloinkun poiketaan yleisestä käsityksestä ja muiden tekemien testien tulosten mitätöimisestä. Ei ihan "tää on parempi kuin tuo koska toi on paska" argumentit mene läpi.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja Runotar » Pe Joulu 20, 2013 8:47 pm

Vaikka viesti menee enemmän siihen välinepuoleen, niin toivon saavani avata nämä heittoni 'miks on paskempaa kun toi' tässä niin tulee loogiseksi jatkoksi edelliseen :D Yritin tällä myös vastata alkuperäisen kysyjän kokemukseen siitä, että rungoton on 'notkistanut' selkää, eli herätellä kysyjää pohtimaan onko hän ratsastanut rungottomalla samalla rutiinilla kuin istuu rungollisessa, vai onko hän huomioinut painoon keskittymisen tärkeyteen. Jos hänen hevosensa on herkkäselkäinen 'väärin' (tarkoitan tällä painokeskittymätön) ratsastus rungottomalla on voinut rungottomaan ja suoraan painokontaktiin tottumattomalla hevosella aiheuttaa sen, että se silmämääräisesti käyttää ratsastuksen ja 'jännän' painon päätyttyä selkäänsä eri asentoon kuin tavallisesti.

Rungoton satula jakaa 'huonommin' ratsastajan painon kuin rungollinen,----- liikkumisesta ja kantamisesta.
Rungoton satula ihan eri valmistajien sivujenkin mukaan tarkoitus (ja myös itse ainakin olen ymmärtänyt näin) tuoda läheisempi kontakti hevoseen niin, että hevosen reagointia painoon ja painolla toteutettaviin apuihin voidaan optimoida. Tätä ei voi saavuttaa samassa mittakaavassa rungollisella satulalla jonka runko on suunniteltu (tämän voi myös tarkistaa es. satulasepiltä tai satulanvalmistajien markkinointipuheista, en usko että tähänkään valitettavasti löytyy tieteellistä, tutkittua näyttöä) nimenomaan jakamaan paino selässä. Tämä ominaisuus ei kummassakaan satulassa ole on-off asennossa, eli ollessa rungottomassa satulassa perse kiinni penkissä niin tulisi huomioida nimenomaan, että kun on se laiskempi ratsastuspäivä, niin myös silloin muistettaisiin kantaa itsemme siellä ylhäällä, koska satula ei ole jakamassa istuinluita leveämmällä painoalueella.

Ja tässäkin sitten se iso pointti, että istuva satula on se a ja o, mittatilaussatulakaan ei useinkaan mene nappiin, ja hevosen selkä kehittyy käytön, iän, ruokinnan ja parhaillaan menevän lihaskunnon mukaan.
Hevosen satulan istuvuus on hyvin paljon kiinni lihaskunnosta, voisin melkein usklataa väittää että löytyy myös tieteellistä näyttöä että yksikään hevonen ei pysy samanmallisena kohdusta kuoppaan. Ja empiirisenä kokemuksena olen nähnyt sopimattomia mittatilaussatuloita. Sama satula ei kestä koko hevosen elämänkaarta pysyen kokoajan muodoltaan sopivana. Ja tässä yhteydessä puhun rungollisista satuloista.


Ja satulan pitäisi pysyä mukana muutoksissa, valitettavan usein rungollisten satuloiden synniksi luetaan kaikenlaista sellaista, joka oikeasti menisi vain sen piikkiin että omistaja ei ole viitsinyt miettiä onko ko satula enää omalle pollelle sopiva.
Epäsopivan satulan aiheuttamista selkävaivoista ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ymmärtääkseni siitä ollaan valmistelemassa väikkäriä kroonisten selkäongelmien synnyttäjänä. Ja jälleen puhutaan rungollisista.

Jätinkö jotain epätieteellistä huuhaata selittämättä vai jatketaanko paskaapuhetta-linjalla?
Taivaallinen on se tuuli joka puhaltaa hevosen korvien välissä... Eiku?
Avatar
Runotar
 
Viestit: 11
Liittynyt: Su Syys 22, 2013 5:38 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: Voiko notkoselkää ehkäistä?!

ViestiKirjoittaja M-H » La Joulu 21, 2013 11:08 am

Noh edelleenkin tuo häiritsee minua koska mitään konkreettisempaa ei esitetty. Joidenkin ja jossain ja joku sitätätämieltä lausahduksia.

Itse kommentoin vain tämän viestin enää tähän topicciin ja vain siksi, koska tosiaan puhut ja väität rungottomista satuloista juuri vastakkaisia asioita joita itse väitän niitä myydessäni asiakkaille. Koen siis jollaintapaa olevani vastuussa väitöksistäni ja jotain tukea niille esitettävän.

Olen itse henkilökohtaisesti testannut useita rungottomia, rungollisia, joustorunkoisia satuloita erilaisilla hevosilla ja ratsastajilla geelipädin avulla. Tässä tarkoituksena juurikin olit testata satulan painonjakamisominaisuuksia. Testitulokset olivat sinällään hämmästyttäviä, että 200euron intialainen todella heikkolaatuinen rungoton satula jakoi painoin paremmin ja laajemalle alueelle kuin kalliit merkkisatulat joissa runko. Säkätila oli huono ja selkärangantila olematon intialaisessa halpisatulalla joten hyvä satula se ei ollut.
Olen testannut mm. kari flex, barefoot, stubben,wintec,freeform,trekker, ja muita satuloita joita en nyt tähänhätään muista. Näistä testauksia olen kirjoitellut aikaisemminkin useasti useissa eri lähteissä. Perustulos on aina sama: Rungoton pesee rungollisen painonjakautumisessa aina. Ihan fysikan lakien mukaankin seon loogista koska rungottomassa satulassa paino jakautuu paljon laajemmalle alueelle. Lisäksi rungottomissa voidaan iskunvaimennusta (joka itseasiassa melkeinpä tärkeämpi useassa tapauksessa) vaimentaa tehokkaammin koska sisällä on kerroksittain materiaaleja vaimentamassa ratsastajan pomppimista eikä kiinteää runkoa joka siirtää tärinän tehokkaasti.

Lydia Nevzorov on tehnyt paljon lämpökuvausta hevosten seljistä ja satuloiden istuvuudesta (tästä jokusia vuosia kun viimeksi hänen tutkimuksiaan luin). Hänen päätelmänsä eivät suoranaisesti tukeneet rungotonta (silloin ainakaan hänellä ei ollut käytössään laadukkaita rungottomia satuloita testattavakseen) mutta perinteisen banaanitoppausrunkosatulat saivat täysstopin hänen kuvaustensa perusteella mitä tulee painonjakautumiseen. Hänen mukaan ns. county satulat joissa leveät tasasivuiset olivat parhaan (freeformin tyyliset siis). Nykyisinhän laadukkaat rungottomat jäljittelevät tätä samaa mallia mutta ilman runkoa.

Barefootin sivuilta löytyy valtavasti tietoa jos haluaa tutkia Sabine Ullmannin tutkimuksia ja tietoja mitä satuloihin tulee. Hän on ollut uranuurtaja tässä asiassa jo vuosikausia. Ehdottomasti tutustumisen arvoista materiaalia hevosen anatomiasta ihan vaikkei perustaisikaan rungottomista satuloista.

Asiasta en enää kommentoi, koska en usko väittelyn aiheesta edistävän edelleenkään hevosen notkoselkäisyyden ehkäisyä. Koin tosiaan vain tarpeen jollaintasolla selittää mahdollisille lukijoille miksi itse väitän rungottoman satulan olevan hyvä ja paras vaihtoehto hevoselle. Kirjoitukseni voi kumota puolueellisuudella koska itse tosiaan kauppaan ja maahantuon rungottomia satuloita. Joku syy siihen on miksi ne valitsin, paditestaukset tein ennen tämän toiminnan aloittamista ;)

Jos keskustelu menee vielä rungoton vs. rungollinen niin jaan tämän topicin kahtia ja siirrän välineet puolelle.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Hevostelu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron