Ajo-opetus

Yleinen hevostelualue.

Ajo-opetus

ViestiKirjoittaja Tuizu » Ke Touko 09, 2012 11:15 am

Heippa!

Koska en tiedä, tuleeko arabistani koskaan ratsua, olen alkanut miettiä sen opettamista kärryjen eteen. Tietääkseni minkäänlaista ajo-opetusta ei ole koskaan annettu ja tammalla on ikää 12 vuotta. Miltä tällainen kuulostaa? Mistä saa hyvää asiantuntija-apua ja vielä pehmein kriteerein? Minä en tiedä asiasta yhtään mitään. Tamma on kyllä rauhallinen ja oppivainen ja tykkää touhuta ihmisen kanssa eikä arastele uusia varusteita ja välineitä. Sitä en tiedä, miten takana kulkeva kärry vaikuttaa, mutta sen verran ymmärrän, että ei opetusta aloiteta niin että laitetaan kärryt perään ja aletaan ajaa.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Ajo-opetus

ViestiKirjoittaja Kerppa » Ma Touko 14, 2012 1:06 pm

Mitä tarkoittaa, ettet tiedä, tuleeko hevosestasi koskaan ratsua?

Hyvää alkutreeniä olisi esimerkiksi ohjasajo, siinä rauhassa yhdessä opiskella vanhat tutut avut (ääni, ohja) käymään lävitse ajovermeet päällä, ilman niitä kärryjä, itse hevosen takana kävellen ja mahdollisesti alkuun joku apukätenä taluttamassa ja varmistamassa, että hevonen tekee, mitä pyydetään. Onko hevonen ollut tekemisissä kärryt perässä kulkevien hevosten kanssa? Pumpulit voi laittaa korviin kärryjä ekoja kertoja sovitellessa, jos on yhtään pelkoa siitä, että hevonen säikkyy niiden mahdollista räminää - ja jo valmiiksi kannattaa opettaa ajovehkeissä tekemään käännökset enempivähempi laajoina ja väistöaskelten kera. Ravitalleilta sekä valjakkoharrastajilta saa varmasti apua ja vinkkejä, pehmeyteen voinee itse vaikuttaa, etenkin jos on mukana touhussa ja painottaa jo ensimmäisellä kerralla kaikkea, mitä ei suvaitse hevoselleen tehtäväksi.
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Re: Ajo-opetus

ViestiKirjoittaja Tuizu » Ma Touko 14, 2012 1:17 pm

Hevoseni on selästään arka ja kipeytyy erittäibn helposti.

Kiitos vinkeistä. Tammani ei yleensä pelkää oikein mitään vehjettä, menee käynnissä olevaa traktoriakin katsomaan läheltä. Täytyy aloittaa tuolla ohjasajolla.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Ajo-opetus

ViestiKirjoittaja Maj » Ma Touko 14, 2012 3:42 pm

Oma kokemukseni on, että kyllä aikuisen hevosen voi opettaa ajolle. Täytyy vain edetä niin hitaasti, ettei vaaratilanteita synny. Toki sama varsan kanssa! Opetin 15-vuotiaan pv-tammani ensin reen eteen ja nyt harjoitellaan koppakärryillä sulan maan aikaan. Miksei voisi opettaa ensin kärryilläkin.

Ekana talvena aloitin ohjasajolla. Pitkiä kävelylenkkejä maastossa pitkillä ohjilla, silat selässä ja myös häntäremmiin kannattaa totuttaa jo tässä. Maastossa siksi, että hevonen ei kääntyile koko ajan 180 astetta kuten kentällä voi käydä. Ja samalla hevonen tottuu siihen, että ihminen on maastolenkillä siellä takana ja uskaltaa kulkea edellä. Tätä tein yhden syystalven pimeinä iltoina ahkerasti, oma kunto kasvoi... Totutin kaikkiin valjaiden osiin, myös länkiin ja luokkiin laittamalla ne hevoselle päälle useamman kerran.

Sitten lisäsin "aisoiksi" ensin lyhyet puutolpat ja sittemmin oikeat rekiaisat ja vedettiin niitä. Avustavat henkilöt ovat kullanarvoisia tässä koko prosessissa. He voivat aluksi vetää aisoja hevosen mukana pitäen niitä hevosen kyljellä. Jos hevosta ahdistaa, aisat saa nopeasti irti kyljistä. Sitten voi jo kiinnittää aisat ja vetää niitä (jotakin painoa vähän aisoihin, että ne pysyvät suorassa). Hevonen tottuu tässä rahisevaan ääneen. En käyttänyt korvapumpuleita vaan totutin kaikkiin ääniin. Tässä vaiheessa tuli kevät ja lumi suli.

Toisena talvena muistinvirkistyksen jälkeen laitoin aisoihin kiinni trukkilavan (hehe) ja vedettiin sitä, minä kävelin takana tai lavan vierellä. Hevonen ei tässä vaiheessa korvaansa lotkauttanut vaan oli aivan tyyni. Istuin myös hulppeassa trukkilavareessä ja ajoin sieltä. Parin kerran jälkeen laitettiin kirkkoreki ja ajeltiin leppoisasti viiden kilometrin hölkkälenkki ilman mitään ongelmia. Ehdittiin ajella useita kertoja ennen kuin lumet taas suli. :)

Nyt sitten aloitin niiden koppakärryjen kanssa niin, että aluksi vain toin kärryt hevosen takaa paikalleen ja nostelin pois. Useita kertoja. Valjastin kärryt paikoilleen ja pyysin hevosta tallin käytävällä eteen ja taakse niiden kanssa. Heiluttelin ja paukuttelin kärryjä. Opetin hevosen väistämään aisan paineesta poispäin siirtämällä kärryjä niin että aisa osuu hevosta kylkeen. Totutin taas uusiin remmeihin, mm rintaremmiin.

Eka kärryajelu tehtiin niin että kiinnitin kärryt vain kevyesti että saan ne nopeasti irti, jos tulee hätä. Talutin hevosta, kärryillä ei ollut ketään. No, kiinnitys oli asteen liian kevyt ja kärrythän tippuivat sitten pellolle, mutta tottuipahan heppa siihenkin... Tokalla kerralla sitten oli apuna taluttaja ja itse ohjastin hevosta pitkillä ohjilla kärryjen takana kävellen. Se meni hyvin. Ei kannata tehdä heti tiukkoja käännöksiä vaan vasta pitkän harjoittelun jälkeen. Seuraavaksi kokeillaan sitten että istun jo kärryissä ja avustaja kävelee hepan vierellä. Kohta mennäänkin ihan itse... ja naapurit on taas ihmeissään. ;) Kokeilemme pian vetää myös peltotyökoneita.

Hiljaa hyvä (ja turvallinen) tulee!
Maj
 
Viestit: 50
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 10:56 am


Paluu Hevostelu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa