Naruriimuista ja koulutusköysistä

Yleinen välinekeskustelu tänne. Myös kuolaimet ja kengät.

Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Intsi » Ma Marras 16, 2009 2:23 pm

Kuinka moni täällä käyttävät otsikon mukaisia välineitä?

Itse olen käyttänyt ahkerasti kumpaisiakin. Vielä muistan alku ajat, joina ajattelin, että naruriimut on hyödyllisiä, mutta koulutusköydet eivät ole välttämättömiä. Sitten sitä kokeiltiin jos jonkinlaista köyttä (viritelmää) ja jopa kahden normaali riimunnarun yhteen liittämistä, kunnes lopulta piti uskoa, että se on oikeasti kätevä väline. Kai sitä sitten oli jonkinlaista pihiyttä, itsepäisyyttä tai mitä lie.

Hyödyt, joita koulutusköysissä näen ovat niiden monikäyttöisyys: niillä saa maastakäsin aikaiseksi paljon enemmän kuin lyhyillä ja köykäisillä naruilla (niin näillä meidän "suomen junteilla" kuin monilla muillakin hevostyypeillä), soveltuvat niin maastakäsittelyyn kuin ratsastukseenkin, ratsastaessa niistä saa mielensä mukaan joko "normaali" (noh, vähän paksumpi) kaksi ohjaa tai haastellisen yhden ohjan systeemin, joka taas pistää miettimään ja harjoittelemaan, että mistäs kaikesta muusta se ohjailu koostuu kuin vain naruista käsissä :lol:

Naruriimujen hyödystä voi vaikka kertoa joku muu käyttäjä, jos sellainen paikalta löytyy. Tai sitten palaan itse asiaan myöhemmin.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja orvari » Ma Marras 16, 2009 11:53 pm

Itselläni käytössä naruriimut sekä koulutusköysi, itselläni koulutusköysi on kiinni naruriimuissa. Ostin kyseiset Ed Dabneyltä kun hän viime vuonna kävi täällä. Muuten ihan samanlaiset kuin täällä myytävät, lukuunottamatta että naruun on kiinnitetty muistutuslista jossa "six keys to harmony".

1. Backing - straight with enery
2. Hindquarter Control - 4 ways
3. Forquarter Yielding - back and over
4. Sending - walk, trot and maintain gait
5. Twist - sending througt small space
6. Sidepass - drive both ends alonge fence

Ed kertoi aika mukavasti miksi hän laittoi tekstin naruun. Hän kuvailia asiaa siten että kun lähdemme ratsastamaan, tulisi meidän samalla tavalla tarkastaa onko hevonen ratsastukseen valmis ja kuulollaan - kuin lentokapteeni tarkastaa toimiiko lentokoneen kaikki siivekkeet.
Avatar
orvari
 
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 6:58 pm
Paikkakunta: Kokkola

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Intsi » Ke Marras 18, 2009 5:46 pm

Meilläkin muuten köydet on jatkuvasti kiinni naruriimuissa. Kulkevat siten pakettina paljon helpommin mukana. Irroitellaan vain silloin, jos vaikka hetkellisesti pitää pidempää köyttä vaihtaa johonkin harjoitukseen.

Naruriimuihin palatakseni kerron nyt omat ajatukseni niistä. Meillä ennen käytettiin ihan niitä tavallisia talliriimuja, pääosin nylonista valmistettuja. Rikki niitä meni lukematon määrä vuosittain, milloin jonkun hevosen saadessa pienimuotoisen vetopaniikin, milloin kaverin hampaissa tms. tavalla. Riimut oli tuohon aikaan lähes jatkuvasti päässä, kun tarhasta oli niin kätevää olevinaan se hevonen napata riimusta. Silloin en vain ollut valmis itselleni myöntämään, että kiinniotto oli enemmän tai vähemmän sellaista salakavalaa nappaamista, hevosilla ei ollut juurikaan halua antaa itseään kiinni.

Naruriimujen myötä on tullut riimut tarhatessa riisuttua, ja siten on saatu hyöty, että on ollut pakko opetella se hevosten kiinniotto sellaiseksi, että ne yhä useammin antaisivat itsensä vähintäänkin kohtalaisesti kiinni, mieluiten toki jopa tulisivat itse luokse. Naruriimuilla myös hevosten käsiteltävyys on parantunut valtavasti, toki myös maastakäsittelyllä ja harjoituksien toistoilla yms. eli monen asian summastahan on kyse.

Olen nähnyt valtavasti hevosia, jotka tavallisella talliriimulla menevät painetta vasten eivätkä välitä isoistakaan eleistä, siksi olen itse ihastunut naruriimuihin välineenä. Ne ovat köykäisiä päässä silloin, kun emme yritä hevoselle jotain viestiä. Viestiessä puolestaan paine menee kohtalaisen tehokkaasti perille. Toki ne eivät mikään taikasauva ole, eli muitakin osia tarvitaan toimivaan kommunikointiin hevosen kanssa.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja minna » Ke Joulu 02, 2009 6:38 pm

Itse käytän enimmäkseen taluttaesssani naruriimua mutta usein varsinkin sisään ja ulos vietäessä kaulalenkkiä (hevoseni yöpyvät tallissa paitsi laidun aikaan) Useimmiten työskennellessäkin kaulalenkki on käytössä tai hevonen on irti.
Asioiden selkeyttämiseksi naruriimu on kyllä mielestäni hyvä, sillä se antaa hevoselle selkeemmin viestin mihin suuntaan päätä halutaan ja mikä tärkeintä, se on paineeton, kun itse päästää paineen. Tavallinen riimu ei päästä painetta yhtä selkeästi.

Yksi tuttavani kyllä moitti naruriimua kovaksi välineeksi, kun ehdotin hänelle, että kokeilisi kuolaimettomia. Eli hän ajetteli minun kuitenkin olevan kovakourainen, vaikka en käytäkään kuolaimia, kun minulla kerran on naruriimu. Yritin kyllä selventää hänelle asiaa ja ilmeisesti hän ymmärsi.

Köysi on kyllä hyvä väline viestittämiseen. Sen heilautus vastaa hevoselle ilmeisesti hännän heilautusta.

Donald Newe käytti narua myös niin, että ajoi takaa pitämällä narua pelkästään lepäämässä hevosen päällä. Olen sitäkin harjoitellut, mutten ihan niin näppärästi onnistu, kuin hän...

Naruriimu on hyvä myös silloin, kun kokemattomat ihmiset vievät hevosta laumaan. Siitä saa hevosen nopeammin irti, jos muu porukka tulee komentamaan tarhaan menijää eikä kokematon ihminen saa suojattua hevosta toisilta. Tarhauttaminen on näin turvallisempaa, kun ei o vaara jäädä jalkoihin riimun lukkoa aukaistessa. nim.merk. ratsastuskoulua pitänyt.
Avatar
minna
 
Viestit: 19
Liittynyt: To Marras 12, 2009 10:18 am
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Ane » To Joulu 03, 2009 8:53 am

Meillä ei naruriimuja käytetä muuta kuin kouluttaessa hevosta ja ei aina silloinkaan, jos hevonen on muutoin tarpeeksi herkkä päästään. Arkikäytössä käytän aina ehdottomasti tavisriimuja. Perustelen sitä sillä, että naruriimu kyllä turruttaa hevosta pitkässä piimässä, vaikka sitä talutettaisiin kuinka pelkällä löysällä narulla. Tämä vain oma päätelmäni, sillä en usko niiden naruriimujen solmujen olevan koskaan helliä, sillä nehän ovat koko ajan pintaa vasten kuitenkin.

Osa hevosista menee tarhaan talutettuna riimuilla ja marhaminnalla, osa menee otsatukasta, osa marhaminta kaulalla ja osa riimuista suoraan. Yksi taitaa parhaina päivinä mennä irrallaan, joskus tosin pienen lenkin kautta, jos niin tahtoo. Tämä saa joskus muutenkin päättää, kenen tarhaan tahtoo mennä päivänsä viettämään.

Nuorempana ratsin paljon ilman päävehkeitä ja satulaa. Nyt vanhana ja raihnaisena (kiitos kaikkien kouluttamien hevosien, on olkapäät ja selkä saaneet melkoisia nykäisyjä vuosien varrella, niin ei ruho aina oikein tahdo kestää. Siksi mieluiten nykyään aloittaisin vieraat hevoset aitauksessa liberty ensin.) käytän mieluiten ihan satuloita ja käypäsiä päävehkeitä. Riskien minimoimiseksi nääs.
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Hihii » La Joulu 12, 2009 10:39 pm

Uskoisin, että talliriimut ovat hevoselle mukavampia ainakin pitkäaikaisessa käytössä(ehkä), mutta naruriimut ehdottomasti kestävämpiä. Esimerkkinä Hrókkur, joka toissa viikonloppuna oli sidottuna tallikäytävälle perus talliriimu päässään. Sitten sille vaan tuli mieleen lähteä takaisin kavereiden luokse. Voimalla riimu rikki ja täyttä laukkaa tarhalle.

Glódiskin säikähti kerran(jos ei useamminkin) ämpäriä ja rikkoi riimunsa hypätessään pystyyn. Eikä kyseessä silloinkaan ollut mikään naruriimu. Niin, ja Rusinakin on pureskellut riimujaan sohjoksi. Mutta en tiedä sitten.. Ehkä omalla hevosellani olisi molemmat riimut, jos sellaisen omistaisin.
Hihii
 
Viestit: 164
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 4:34 pm
Paikkakunta: Hahaa enpäs kerro, arvaat kumminkin

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Jenni » Su Joulu 13, 2009 3:27 am

Hihii kirjoitti:Uskoisin, että talliriimut ovat hevoselle mukavampia ainakin pitkäaikaisessa käytössä(ehkä), mutta naruriimut ehdottomasti kestävämpiä. Esimerkkinä Hrókkur, joka toissa viikonloppuna oli sidottuna tallikäytävälle perus talliriimu päässään. Sitten sille vaan tuli mieleen lähteä takaisin kavereiden luokse. Voimalla riimu rikki ja täyttä laukkaa tarhalle.

Glódiskin säikähti kerran(jos ei useamminkin) ämpäriä ja rikkoi riimunsa hypätessään pystyyn. Eikä kyseessä silloinkaan ollut mikään naruriimu. Niin, ja Rusinakin on pureskellut riimujaan sohjoksi. Mutta en tiedä sitten.. Ehkä omalla hevosellani olisi molemmat riimut, jos sellaisen omistaisin.


Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuo riimun rikkoutuminen on aina myös turvallisuustekijä. Mieluummin ostelen uusia riimuja kuin uusia hevosia niskansa katkaisseen tilalle. Toki nykyään riimuja ja naruja on sellaisiakin jotka eivät kestä edes normaalia päähän laittoa. Sapetti kyllä ostaa kallis riimu, josta posken pikalukko jäi käteen ensimmäisellä käyttökerralla...
Avatar
Jenni
 
Viestit: 42
Liittynyt: To Joulu 10, 2009 3:46 pm
Paikkakunta: Legoland

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Joulu 13, 2009 12:09 pm

Minä ajattelen asian niin, että vaikka naruriimu onkin kestävämpi, niin se ei ole se tärkin pointti. Kestävyys ja normi talliriimujen jatkuva hajoaminen vain kertovat minulle jotain. Ne kertovat sen, että hevosille tulee usein riimu päässä ahdistava olo. Niin kauan kuin jotain riimua käytän, teen parhaani auttaakseni hevosta niistä ahdistavista tunteista yli.

Mitä se apu käytännössä tarkoittaa, on esim. että jo laittamisesta teen hevoselle niin mukavaa kuin mahdollista. En "metsästä" hevosta piiloaggressiolla, vaan perehdyn hevospsykologiaan ja opin sekä tiedon että kantapään kautta lähestymistapaa, jonka hevoset hyväksyvät. Samoin opettelen kosketustapaa millä hevonen antaa laittaa riimunsa ja taluttaa niin, että yhdessä kulkeminen, välineissä tai ilman, huokuu molemmin puolista mielihyvää.

Toki minä naruriimua käytän juurikin mm. siksi, että naruriimuihin vaihdettuani en ole joutunut ostamaan yhtäkään uutta riimua hajonneen tilalle. Voisi ajatella, että huih, no sittenhän hevoset kiskoo ne niskansa rikki, kun kovissa varusteissa kulkevat. Hevoseni eivät kuitenkaan ole valvomatta kiinnisidottuna missään sellaisessa paikassa, josta irtipääseminen voisi niitä vahingoittaa. Kiinni"sitominen" on tehty tavalla, josta vapautuminen käy hetkessä ja itse asiassa asiakaskäytön ulkopuolella eli omassa harrastelussani jopa niin, että ne on vain henkisesti sidottu eli naru voi olla laskettu johonkin ikään kuin hevonen olisi paalutettu maahan, mutta todellisuudessa sitä ei ole kiinnitetty mihinkään. Tarhassa niillä ei ole koskaan riimuja päässä, ei myöskään karsinassa, jos siellä joskus majailevat. Jopa silloin, jos ihmisen seurassa pääsevät irrottelemaan vapauteen, silloinkin riimu riisutaan.

Se, että hevoset saavat enimmän aikaa kulkea riimutta, pistää kyllä ihmisen enemmän opettelemaan kiinniottoa ja monia muita asioita, kun ei enää voikaan kiinniottotilanteessa vain vaivihkaa tarttua siihen talliriimuun kiinni. Kuitenkin se opettelu on kaikki nähdäkseni hyödyllistä yhteistä ajanvietettä ja opettaa kärsivällisyyttä ja itsetutkistelua enemmän kuin moni muu asia :P

Vielä yksi "puolustuspuhe" naruriimujen puolesta, vaikka en varsinaisesti yritäkään sanoa, että kaikkien niitä olisi käytettävä, kunhan vain haluan jakaa tietoa. Naruriimu on todella kevyt hevosen päässä silloin, kun sillä ei viestitä mitään eli se ei aiheuta turhaa, turruttavaa painetta hevosille, tai muutakaan epämiellyttävyyttä. Se ei myöskään aiheuta niitä kipuja mitä nylonriimu ennen kuin se katkeaa rikki hevosen riuhtoessa, JOS ihminen vaivautuu "kovemman" välineen käytössä lisäksi perehtymään myös hevostaitoihin, eikä vain kuvittelemaan, että mikään välinen (kova, tai kevyt) itsessään tekisi sen enempää hyvä tai pahaakaan, ihminen on se mikä asenteellaan ja teoillaan määrää lopputulosta hyvin pitkälle. Eli nähdäkseni tavisriimulla hevoset usein kerta toisensa jälkeen kiskovat tajunnan räjäyttävään kipuun asti, kun taas naruriimulla ne useimmin oppivat kohtalaisen nopeasti, että on parempi myödätä ennen kuin sattuu pahemmin.

Molemmissa kuitenkin hevoset joutuvat kokemaan erilaisia epämiellyttäviä tunteita. Jos ajatellaan, että ihminen yrittää hallita hevosta tavisriimulla ja hallinta sattuu olemaan sellaista, että ihminen uskottelee itselleen sen sujuvan, mutta käytännössä hevonen vaivihkaa vie ja ihminen pärjää lähinnä vain tutuissa rutiineissa ja hevosen ehdoilla.. silloin hevonen joutuu kokemaan turvattomuutta, kun ihminen ei ole johtaja. Jos ihminen tällöin yrittää tapella vastaan, joutuu se myöskin kohtaamaan periksiantamatonta painetta, tavisriimulla, kun on vaikeampi myödätä hevoselle.

Naruriimulla hevonen luultavasti kiskoisi ihmiseltä itsensä irti, jos ihminen yrittäisi jäädä kiinni niin kovaan ja jatkuvaan paineen käyttöön mitä surullisen usein näkee tavisriimuilla. Silloin ihmisen olisi pakko alkaa miettiä, että miten se kommunikointi sujuisi paremmin. Toki ei tule unohtaa, että hevosen paikalla pitäminen, tai kuljettaminen, vaatii paljon muutakin kuin välineet, joista tässä puhutaan, mutta niistä en nyt ala luentoa pitämään :lol:
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Jenni » Su Joulu 13, 2009 4:20 pm

En tiedä kirjoititko Intsi vastineeksi minulle vai muuten vaan, mutta vastaanpa kuitenkin ja tarkennan omaa kirjoitustani. Missään nimessä en siis ole naruriimuja vastaan, oikein kelpo kapineita ovat koulutukseen. Itse en kuitenkaan siitä koskaan hevosta sitoisi kiinni, ehkä eniten siksi, että tunnen itseni ja tiedän, että äkillisessä tilanteessa (hevonen säikähtää, vetopaniikki) on minulla ensimmäinen reaktio täydellinen jäätyminen, huiapuamitänyt?!?, muutamaksi sekunniksi, ennen kuin "herään" ja alan toimia. Siinä ajassa hevonen ehtii jo rikkoa itsensä pahastikin jos huono tuuri käy.

Ja jos jollain muuten on hyviä vinkkejä millä omaa reaktiokykyä tuollaisissa tilanteissa on mahdollista parantaa, niin saa kertoa :)
Avatar
Jenni
 
Viestit: 42
Liittynyt: To Joulu 10, 2009 3:46 pm
Paikkakunta: Legoland

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja M-H » Su Joulu 13, 2009 6:26 pm

Kaikki kun tuntuvat pelkäävän tuota, että naruriimu ei hajoa ja ei voi siksi sitoa kiinni yms. perusjuttuja mitä täällä pohjolassa toitotetaan (nämä asiathan eivät ole aivan näin mustavalkoisia ison rapakon tuollapuolen) niin miksi ei voi voi sitoa kiinni vain senverran, että se aukeaa tarvittaessa? Tällä talliriimun hajoamisellahan niitä juuri perustellaan esim traileriin sidottaessa/ketjuihin jne.

Esim koulutusköyden (riippuu hieman köydestä) kun kieputtaa 3 kertaa puomin ympäri on se tavallisen 'tiukka' kitkansa puolesta jos hevonen hieman nykii mutta jos saa vetopaniikin niin se kyllä aukeaa siitä. Eikä tarvitse edes solmia mitään. Huomattavasti järkevämpää kuin antaa hevosen rikkoa talliriimuja.

Itse käytän nykyisin vain ja ainoastaan naruriimuja joka-asiassa. En ole nähnyt useampaan vuoteen tarvetta käyttää talliriimua missään tilanteessa, päinvastoin.
Koen myös, että naruriimujen kanssa hevoset ovat kaikkinensa herkempiä eivätkä ole turtuneita käsittelyyn. Toki saattaa johtua yleisistä toimintatapojen muutoksistakin itsessäni.

Jenni kirjoitti: Ja jos jollain muuten on hyviä vinkkejä millä omaa reaktiokykyä tuollaisissa tilanteissa on mahdollista parantaa, niin saa kertoa :)


Ennyt tiedä paljonko reaktiokyky auttaa edes asiaa mutta toki rauhallinen suhtautuminen varmasti ennenkaikkea. Jos panikoi itsekkin, panikoi hevonen kahta enemmän.
Muuten reaktiokykyä voi harjoittaa esim. tietokonepeleillä (ei kovin urheilullista) sitten ihan itsepuolustuslajit harjoittavat reaktiokykyä ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä/tekoja opittujen asioiden pohjalta.
Metsästys myös parantaa reaktiokykyä toimia nopeasti yllättivissä tilanteissa. Se opettaa myös olemaan hosumatta vaikka tilanne olisikin päällä. Kyseessä kuitenkin enemmän 'todelliset' asiat tuossa metsästyksessä kuin esim. itsepuolustuslajeissa/tietokonepeleissä joten henkinen painekkin tilanteissa on usein suurempi varmasti monellakin tapaa.
Varmasti moni muukin laji ja asia parantaa reaktiokykyä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Jenni » Su Joulu 13, 2009 7:15 pm

M-H puhuu täyttä totta kyllä. Tosin, voihan siitä talliriimustakin hevosen sitoa kiinni samaan tyyliin kieputtamalla. Meillä valitettavasti ainoa hoitopaikka on käytävällä kaksin puolin ketjuissa kiinni. Siinä on sellainen paikka missä en naruriimua käyttäisi. Toisaalta, enpä sellaista vielä omistakaan, joten ei tarvitse vielä miettiä :D Hankintalistoilla on kyllä ihan kärkipäässä.

Loppujen lopuksi se kai on ihan sama mitä käyttää ja miten, jos sen kokee toimivaksi eikä hevonen siitä kärsi :)
Avatar
Jenni
 
Viestit: 42
Liittynyt: To Joulu 10, 2009 3:46 pm
Paikkakunta: Legoland

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Intsi » Su Joulu 13, 2009 8:18 pm

Lähinnä hihiin kirjoitus nosti noita ajatuksia esiin, ihan siis yleisesti ottaen pohdiskelen ja kertoilen.

Kaksin puolin ketjuihin en ole aikoihin hevosta kiinnittänytkään, aina on joko puomissa, tai jossain mihin saa yhdellä narulla kiinni tai sitten narutta eli vain näennäisesti kiinni. Ja se taasen juontanee ihan siitä, että itse koen kaksinpuolin kiinnittämisen henk.kohtaisesti vakikäytössä liian voimakkaaksi keinoksi sitoa hevosta, se kun ei jätä liikkumisvaraa hevoselle pääpuolesta juuri lainkaan. Toki, jos vaikka eläinlääkäri vaatii sitomaan enemmän, se sitten tehdään, mutta aika harvoin nekään onneksi moista vaativat, sen verran nätisti noille yleensä kaikki toimet saa tehtyä, kun paineesta pois päin ja rauhoittumisen ovat oppineet monissa monituisissa tilanteissa.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja jatjat » Pe Helmi 12, 2010 9:35 pm

Hei vaan kaikki!
täällä yksi vihreä "lh-hörhö" . hevosen omistajana olen varsin tuore, joulukuussa solmin kavioliiton ihanan ex-ravuri lämppärin kanssa, jota on aika " kovakouraisesti" käsitelty, valitettavasti se näkyy arkikäsittelyssä...
no huimat hankaumat riimusta oli pollen päässä tullessaan meille.
nyt n. 1kk jälkeen kun ollaan naruriimuun siirrytty, hankaumat ovat lähes kokonaan hävinneet. tietysti osansa tekee myös se paljonko riimua päässä pitää ja jne, mutta ajattelen että se on niin kevyt, ettei hankaa eikä paina, tavis nylon-riimu sen sijaan on aika painavaa materiaalia... eikö? :roll:

Kyllä tavis riimustakin saa kovan jos vaan riittävästi vetää, kiskoo... naruriimusta sen sijaan ei tarvi kun antaa pienenpieni paine, ja sen jälkeen myötäys, hevosen toimii hyvin.
näihin kuvii, ja tunnelmiin... :mrgreen:
The more I get to know some people- the more I like animals.
jatjat
 
Viestit: 44
Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 8:04 pm
Paikkakunta: naantali

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja juusa » Su Maalis 21, 2010 12:10 am

Heitämpä ilmoille tällaisenkin näkemyksen asiaan...
Fysioterapeutti/hevosterapeutti joka on hoitanut useampia polultaan eksyneitä ihmisiä ja hevosia kuntoon ja opiskellut aiheeseen liittyen myös akupainantaa,kertoi minulle näkemyksensä solmujen alkuperäisestä tarkoituksesta (jos ne on sijoittuneet päähän oikeisiin kohtiin).
Eli niissä kohdissa joissa solmujen kuuluisi olla, on akupisteet jotka aktivoivat endorfiinin tuotantoa ja näin ollen rauhoittavat.
Hän kyllä myös allekirjoitti tuon naruriimun täsmällisyyden paineen käytössä.
Olen kokeillut ihan vain keinutella rauhassa riimua ja voin vain todeta tuon rauhoittavuuden olevan täysin totta ainakin omani kohdalla, pää laskee,mäyssy alka jne.
juusa
 
Viestit: 6
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 10:42 pm

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Jen-ska » Ma Maalis 22, 2010 9:46 am

Varmasti on hevosenkin päässä akupainantapisteitä, mutta se, että naruriimun solmut niitä kohtia painelisivat ja siten hevosta rauhoittaisivat, olis aika monen sattuman summa. Kyllä se naruriimun teho perustuu mielestäni vaan siihen, että sitä vastaan punkeaminen on kivuliasta. Siinä hevonen hyvin äkkiä hoksaa ettei kipu ole kivaa, ja alkaa (alistuu..?) toimimaan.
Avatar
Jen-ska
 
Viestit: 170
Liittynyt: Ke Marras 18, 2009 9:35 am

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja juusa » Ma Maalis 22, 2010 9:51 pm

Niin no mielipiteitä mahtuu mailmaan :)
Akupisteitähän hevonen on kuitenkin täynnä.

Itse en kyllä näe asiaa ihan kipu näkökulmasta, koska useat hevoset rentoutuvat ja selkeästi endorfiini jyllää,jos naruriimun paine sattuisi en usko että hevoset yhdistäisivät sitä helposti mielihyvään. voimakas paine ja sen poistaminen on tietty ihan realia, muttei välttämättä sama asia kun kipu.
Se että tuottaako sillä kipua on mielestäni kiinni täysin välineiden käyttäjästä.
juusa
 
Viestit: 6
Liittynyt: To Tammi 14, 2010 10:42 pm

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja M-H » Ti Maalis 23, 2010 8:45 pm

Jen-ska kirjoitti:Varmasti on hevosenkin päässä akupainantapisteitä, mutta se, että naruriimun solmut niitä kohtia painelisivat ja siten hevosta rauhoittaisivat, olis aika monen sattuman summa. Kyllä se naruriimun teho perustuu mielestäni vaan siihen, että sitä vastaan punkeaminen on kivuliasta. Siinä hevonen hyvin äkkiä hoksaa ettei kipu ole kivaa, ja alkaa (alistuu..?) toimimaan.


Itse olen kuullut vastaavan tapaisen selityksen. Väittävät, että solmut ovat jossain hermopisteessä tms. joka oikeasti tehostaisi solmujen vaikutusta epämieluisaa tunnetta tuottaen kun hevonen punkeaa vastaan.
Itse en käyttäisi ihan kivulias termiä (ellei hevonen nyt rysäytä vetopaniikissa riimua vasten) mutta varsin epämieluisan tunteen aiheuttanee kun painaa sitä riimua vasten. Toisenkautta kun ei paina niin naruriimu on äärimmäisen kevyt ja 'huomaamaton' eikä aiheuta turhaa painetta hevoselle.

Toisen legendan mukaan lehmipojat olisivat tarvinneet kestävän ja helposti valmistettavan käyttöriimun joten alkoivat tehdä naruriimuja. Tämä kuulostaa loogiselta mutta tuskimpa joku lännenmies on aku tai hermopisteistä mitään tietänyt.

Tiedä sitten mikä totuus on. Liekkö solmuilla muuta funktiota, että pakko sellaiset olla kun solmii riimun :lol:
Muuten kyllä naruriimu toimii juurikin tuolla kuvailemallani tavalla.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja zelex » Pe Huhti 09, 2010 9:20 am

Uskon naruriimun toimivan nimenomaan selkeänä paineen antajana ja poistajana. Hevosen on helppo reagoida oikeaan suuntaan koska kevyenä reaktiot ovat nopeita.

Käytän naruriimua + koulutusköyttä vain koulutustilanteissa tai varmistuksena esim. lastatessa ja vieraassa paikassa. Joskus myös ratastan sen kanssa.
En usko että tavallisen riimun käyttäminen huonontaa hevosteni käsiteltävyyttä mitenkään, koska riimu on vain apuväline eikä itsetarkoitus. Meillä kuitenkin talutuksessa pienet tehtävät hevosille kuuluvat ihan päivärutiineihin ja nämä pyritään joka tapauksessa suorittamaan löysällä narulla. Hevonen on kuitenkin niin herkkä että kun se osaa myödätä paineelle niin tavallinen riimu riittää varsin hyvin jos kehonkieli ei silläkertaa jostain syystä riitä. Harvon myöskään tarvitsen perusrutiineissa niin pitkää köyttä ettei tavallinen naru riitä.

Toinen asia on se, että hevosiani käsittelee välillä myös muut kuin minä. Hevosilla on hyvä olla riimut päässä että myös oudompi saa ne kiinni tai osaa ylipäätään kuljettaa ne paikasta a paikkaan b. Esimerkiksi miestäni ei voisi vähempää kiinnostaa opetella solmimaan riimuja, joten hevoset tarhaavat riimut päässään koska hän auttaa joskus ottamaan niitä sisään tai viemään ulos. Meillä käy vuokraaja jolle on jo ihan tarpeeksi "uusia outoja sääntöjä" kaikenmaailman löysällä narulla taluttamisen ja muun kurinpidon suhteen.
To the battle we ride / We crossed a starlit sky / No space no time / We'll catch the wind
Avatar
zelex
 
Viestit: 79
Liittynyt: Pe Huhti 09, 2010 7:40 am
Paikkakunta: Vihti

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Koo » Su Joulu 05, 2010 2:52 am

Mitä/minkä merkkisiä naruriimuja (+ köysiä) käytätte? Minulta löytyy tällä hetkellä merkittömät (Börjesin?) päitset, naruna toimii lähes mikä vain, esimerkiksi lukoton juoksutusliina.
Professionals Choicen settiä (Scanarab) olen katsellut, onko kenelläkään kokemusta? Samanlainen pehmeä pumpuliköysi, kuin noissa halpiksissa, vaiko oikeasti jämäkät?
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Ivus » Ke Tammi 26, 2011 12:28 pm

Koo kirjoitti:Mitä/minkä merkkisiä naruriimuja (+ köysiä) käytätte? Minulta löytyy tällä hetkellä merkittömät (Börjesin?) päitset, naruna toimii lähes mikä vain, esimerkiksi lukoton juoksutusliina

Meiltä löytyy sekalainen setti halpiksia, ja pari Double Diamond-riimua, jotka ovat kyllä osoittautuneet kestäviksi (näissä myös löytyy oikeasti isoja kokoja). Köysinä on sekalainen joukko halpiksia ja itsetehtyjä, mitat 3,5-8m, vähän käyttötarkoituksen mukaan.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ke Tammi 26, 2011 12:40 pm

Miulta löytyy tämä köysi, http://www.scanarab.net/verkkokauppa/pr ... .php?p=787
ja tämä riimu, http://www.scanarab.net/verkkokauppa/pr ... .php?p=795
Turtiasen Ursulalta tilasin, todennut olen hyväksi käytössä :)
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja taruntaika » Pe Loka 21, 2011 8:36 pm

Itse ostin naruriimun ja koulutusköyden enkä ole ostostani katunut. Omistan siis 14v vahvatahtoisen suokkitamman, joka vei mua normiriimulla minne ite halus ja millon halus. Jouduin taluttamaan tammaa naru turvan yli mikä entisestään suututti sitä. Oikein puhisi kiukusta jos sujahutin narun turvan yli :x

Nykyään naruriimu on jatkuvasti käytössä, vain kuljetuksissa käytän normiriimua. Tällä hetkellä tamma itse työntää päänsä naruriimuun, mitä se ei koskaan tehny normiriimuun. Joten ei se kovin kova riimu ole, jos käsi ei ole kova ;) Ostin ite naruriimun hevoskuiskaajalta ja köyden valmentajaltani. Köysi on melko keskiverto, ei mikään hirveän painava, mitä sain kokeilla Vepsän demossa viime sunnuntaina Haapavedellä..Siihen köyteen on vielä paljon matkaa :D
taruntaika
 
Viestit: 2
Liittynyt: La Syys 17, 2011 5:33 pm

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Jessica » La Loka 22, 2011 11:24 am

Meillä on käytössä aina naruriimu joka tilanteessa sen takia, kun sillä on helpoin korjata nopeasti "virheet".
Tosin nykyään hevonen reagoi kaulanaruunkin jo aika hyvin, mutta riippuu aina päivästä milloin tuodaan riimut päässä sisälle ja milloin kaulanarulla. Pyritään aina siihen lievempään paineeseen jos vain mahdollista.

Yhden virheen olen tehnyt ostaessani koulutusköyden: Hööksistä ostin valkoisen koulutusköyden, ja sen lukko osoittautuikin aivan järkyttävän suureksi, raskaaksi ja kovaksi. Ei mitenkään voinut käyttää sitä missään tilanteessa; vähänkin ravisteli niin osui hevosta ikävästi leukaan. Se laitettiinkin heti vaihtoon ja hankittiin hevoskuiskaajasta ah-niin-ihanan pitkä ja sopivasti kädellä lepäävä koulutusköysi. En vaihtaisi ikinä!

Tätä pitkää koulutusköyttä käytetään lähinnä silloin, kun harjoitellaan asioita maasta käsin tai erityisesti silloin, kun harjoitellaan paikallaan seisomista.
Köysi on niin pitkä, että kun hevonen hiemankin alkaa hivuttautumaan heiniä kohti ja itse olen satulahuoneen puolella, pääsen hyvin reagoimaan sieltä käsin heilauttelemalla narua. Toisin sanoin, opetetaan hevonen siihen että paikalla seistään vaikkei mamma ole lähelläkään :) Hevonen on jo onneksi hyvin herkkä narunheilautukselle.

Samalla naruriimulla sitten ratsastelen, ja samat avut menevät perille selästä käsin kuin mitä maasta käsin. Ratsastuksessa ja lyhyessä käytössä käytän tavallista lyhyttä naruriimuihin tarkoitettua riimunnarua, olisikohan 2m luokkaa tuo pituus. Päässä on "käärmeenkieli" kyllä, ja sopii hyvin myös tavalliseen maastakäsittelyyn. Tämä naru on myös aina kiinni riimussa itsestään.

Naruriimussa hienointa on juuri se, että sitä käyttäessä tuntuu avut hevosen päässä välittömästi ja oikeanlaisella käytöllä hevosesta tulee hyvin herkkä. Meilläkin vanhat nailonriimut ovat pölyttyneet karsinan edessä. Muistan aikoja, jolloin käytin naruriimuja vain harjoituksia tehdessä ja aina sitten tarhasta taluttaessa metallirinkulat kolisivat hevosen leuan alla kun välillä joutui ravistelemaan.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Koo » Ma Touko 06, 2013 8:34 am

Oliskos täällä ketään, jolla olisi kokemusta sekä Silvertipin että Double Diamondin köysistä? (toki myös riimukokemukset kiinnostavat) Mun pitäis oikeasti nyt hankkia paremmat välineet, mutta kumpi... DDn väreistä en tykkää, meillä oli köysi lainassa ja oli kyllä mielettömän hyvä -mutta vaihtoi väriään. Riimujenkaan värit eivät ole meille sopivia -ja sehän se pääasia on! ;) Silvertipillä on ihan herkkuvärit, ja riimutkin kuulemma ihan hyviä. Kiinnostais vaan, että onko köydet vaan pitkiä riimunnaruja, vai onko niissä painoakin...
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Naruriimuista ja koulutusköysistä

ViestiKirjoittaja Bessie » Ma Touko 06, 2013 12:24 pm

Koulutusköysi on yksi parhaimmista hevosvarustehankinnoista, enkä vaihtaisi sitä pois mistään hinnasta. En kärsi käyttää ns. normaaleja höttö-riimunnaruja enää ollenkaan. Minun piti jopa teettää koulutusköydestä riimunnaru, jotta voin hakea hevoseni tarhasta jollain muulla kuin 4,5metrisellä koulutusköydelläni ja jota myös tallihenkilökunta osaa käyttää.

Höttönarujen kanssa on ihan sama onko siinä välissä mitään (paitsi tietysti hevonen seuraa eikä lähde kuin pieru saharaan), mutta koulutusköyden kanssa tietää tasan tarkkaan missä se hevonen tulee vaikka ei olisikaan silmiä selässä. Tuntuma ei häviä kuten käy höttönarun kanssa silloin kun naru ei ole kireällä.

Tuntuma on ylivoimainen hyvässä koulutusköydessä verrattuna höttö-riimunnaruihin. Piste. Olen siis aivan myyty.

Koulutusköysien kuningas on siis minun mielestäni tämä http://www.scanarab.net/verkkokauppa/product_details.php?p=786
Silver tipin köysi, 1,5cm paksu, 4,5metriä ja painava köysi, hinta 60€ ja jokaisen euron arvoinen. Ainot pieni miinus pinnan kärsiminen kovassa käytössä joka ei haittaa käyttöä tippaakaan.

Halusin sitten köysiohjat joilla voisi myös taluttaa ja tilasin tämän
http://www.scanarab.net/verkkokauppa/product_details.php?p=784
Silver tip tämäkin, 1,6cm paksu, 3,6m pitkä. hinta 26€. Teetin tästä köysiohjat eli pistettiin pikalukot molempiin päihin. Mutta ei ollutkaan hyvä. Ehkä himpan parempi kuin höttöriimunnarut mutta ei paljon, tähän olin siis pettynyt ja jouduin sitten teettämään tuosta kuningasköydestä samanmoisen. Ihan liian kevyt siis minun makuuni.

Minulla on myös silver tipin naruriimu eikä siitä ole mitään moitteita, mutta se lojuu kaapin pohjalla kun tallillamme ei saa käyttää naruriimuja tarhaanvientiriimuina, enkä sitten jaksa sitä vaihtaa jokapäivä vaan omaan käyttööni. Perusriimulla on pärjätty ihan hyvin kun aluksi koulutti muutaman kerran naruriimulla joka välittää viestit selkeämpinä.

Ursula Turtiainen Scandinavian Arabians Oy:stä on myös loistava ja nopea asiakaspalvelija.
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala


Paluu Välineet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa