Satula vs. ilman satulaa

Yleinen välinekeskustelu tänne. Myös kuolaimet ja kengät.

Re: Satula vs. ilman satulaa

ViestiKirjoittaja Mikoto » Pe Joulu 07, 2012 7:36 pm

Warda kirjoitti:Mikotolle eräs pieni kysymys: kuinka harjoittelet kevyttä istuntaa ilman satulaa. Eikös kevyt istunta ota tukensa jalustimista.Kai se vähän riippuu tyylistä.. Minulle on aina opetettu, ettei se kevyt istunta ole jalustimilla seisomista. Se "oikea" kevyt istunta toteutuukin parhaiten kun jalustimet otetaan pois ja tehdään reisillä... Mulla ainakin toimii. :) Riippuu kanssa vähän hevosen askelistaa.. Joissain on helpompi keventää ilman jalustimia, kun toisissa. Satulan kanssa + ilman jalustimia on hyvä alottaa keventämis treeni :D

Enkä ole erityisemmin huomannu että tarvii tarrata reisillä, eikä polvilla varsinkaan... Tai toki reisillä ottaa tuen, mutta... En tideä onko siitä sitten jotai haittaa hevoselle. Ite tykkään joskus.
When riding a horse we leave our fear, troubles, and sadness behind on the ground.
-- Juli Carlson
Avatar
Mikoto
 
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Helmi 20, 2012 10:25 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Satula vs. ilman satulaa

ViestiKirjoittaja Tucca » La Joulu 08, 2012 12:22 am

Kerronpa minäkin lyhyen kokemukseni satulattomuudesta - tai lähinnä lampaankarvasatulasta. Meillä on ollut jo pidempään satulaongelmia eikä sitä oikeaa ole löytynyt. Keväästä / kesästä asti hieroja on käynyt säännöllisesti, joten olen aika hyvin kärryillä siitä missä mennään. Runkosatuloiden / joustorunkoisten kanssa on ollut suurimpana ongelmana lapojen jumiutuminen ja liian pitkät satulat. Toiseksi viimeisimmällä hierojakäynnillä hevoselle oli tullut silloisista satuloista nestepatit lapoihin, jotka siis kertoivat lihaksen estyneestä toiminnasta. Ja niidenkin piti olla hyviksi sovitetut.. Turhautuneena lopetin kaikkien muiden satuloiden käyttämisen paitsi lampaankarvasatulan, vaikka pelottikin mahdollinen pistekuormitus ja selän arkominen satulattomuuden seurauksena. Päätin kuitenkin käyttää lampaankarvasatulaa ja sen alla paksua lampaankarvahuopaa ihan normaalin satulan tavoin seuraavaan hierojakäyntiin asti, jotta näkisin mitä satula tekee hevosen selälle. En siis erityisemmin varonut jalustimien käyttämistä, sillä ravi- ja laukkapätkät pyrin olemaan irti satulasta eli pois pomppimasta. Keskityin kuitenkin tasapainoon, keskellä hevosta istumiseen ja muutenkin mahdollisimman vähän hevosta häiritsevään toimintaan. Tein myös pidempiä (15 km) lenkkejä lampaankarvasatulalla kerran-pari viikossa. Näidenkään lenkkien jälkeen hevonen ei koskaan aristanut selkäänsä, joten ajattelin asioiden olevan aika hyvin. Viimeisin hierojakäynti olikin iloinen yllätys, sillä hevosen selkä ja lähinnä lavat olivat paremmassa kunnossa kuin koskaan. Ei minkäänlaisia jumituksia tai aristamisia.Toistaiseksi ei ole satulahelpotusta näköpiirissä, joten näillä mennään ja hieroja käy edelleen tsekkaamassa hevosen säännöllisesti.
"The technique we use with our horses isn't near as important as the kind of heart we put behind it."

- M. Rashid


Hevosellani on blogi. Jos haluat lukijaksi, laita yksityisviestiä.
Avatar
Tucca
 
Viestit: 90
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2012 1:43 pm

Re: Satula vs. ilman satulaa

ViestiKirjoittaja Kerppa » Ma Joulu 10, 2012 12:19 pm

Tosta keventämisestä ilman jalustimia/satulaa - tokihan niin voi tehdä, mutta kyllä siinä menee mielestäni se keventämisen idea täysin poskelleen. Keventämisessä (tai kevyessä istunnassa varsinkin) on kuitenkin pääsääntöisesti tarkoituksena antaa hevosen selän työskennellä vapaasti ja osittain helpottaa ratsastajankin olemista selässä. Kun sitten teet sen reisilläsi/reisiin tukien, niin silloinhan automaattisesti puristat hevosta, jonka taasen ei pitäisi ainakaan auttaa hevosta rentouttamaan itseään? Toki se on ratsastajalle pirun hyvää lihastreeniä, mutta siihen se sitten jääkin.
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Edellinen

Paluu Välineet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa