Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle...

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle...

ViestiKirjoittaja ponimus » La Marras 05, 2011 9:05 pm

Kuinka usein liikutatte hevosianne, mitä pidätte sopivana määränä? Täällä ainakin yksi tuskainen hevosenomistaja potee jatkuvaa stressiä liikuttamisesta - tai sen puutteesta, joka vastaavasti uhkaa syödä ilon koko hommasta. :(

Meillä lv, ex-ravuri liikkui aiemmin 5-6 kertaa viikossa ja stressasin hirveästi sitä, saako se tarpeeksi liikuntaa. Nyt se on ollut selkävaivan vuoksi toipilaana ja liikkuu käytännössä 2-4 kertaa viikossa. Hierojan mukaan tämä passeli, sillä tottunut aktiiviaikanaankin liikkumaan vain 2-3 kertaa viikossa. Olen ajatellut jättääkin liikutuksen 3-4 kertaan viikossa kunhan selkä kuntoutuu. Itsellä kuitenkin jatkuvasti huono omatunto liikutuksen vähyydestä, joka johtuu siitä että tallin muut (ratsu) hevoset liikutetaan lähes tuo 6 kertaa viikossa. :roll:
Ponin liikutuksesta en niinkään ota stressiä, sillä se ei ole tottunut aktiivikäyttöön ja olen ajatellut, että entisen kerran kuussa sijaan aluksi 2-3 kertaa on sopiva määrä.

Mutta siis, jos muillakin elämässä "elämää" ja kiirettä, niin mielelläni kuulen keskustelua siitä, kuinka usein ehditte pollejanne liikuttamaan.
ponimus
 
Viestit: 47
Liittynyt: La Joulu 25, 2010 1:12 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Tuizu » La Marras 05, 2011 9:44 pm

Olen isolla tallilla hevoseni kanssa. Sielläkin on monilla käsitys, että hevosta pitää "liikuttaa" monta kertaa viikossa. Vain yksi vapaapäivä sallittu.

Onko hevosesi pienessä tarhassa? Onko kokopäivätarhaus? Nämä ovat ne asiat, joita kannattaa miettiä. Hevonen ei tarvitse joka päivä ihmisen järjestämää liikuntaa. Tällä hetkellä oman hevoseni kanssa lähinnä kävelen nelisen kertaa viikossa. Välillä se on vain tarhassa kolme päivää peräkkäin. Eikä se ole koskaan ollut niin terve kuin nyt. Ylipainoa on jonkin verran, siitä yritän nyt päästä ruokintaa säätelemällä.

hevoselle on haitallisinta omistajan stressi. Se voi parhaiten, kun omistajallakin on kivaa. Jos hevosesi tarhailee kokopäiväisesti ja pystyy tarhassaan liikkumaan haluamallaan tavalla ja sillä on kavereita siellä, ole aivan huoletta sen liikutuksesta. Mieti vain, voiko se henkisesti hyvin.

Kuuntelen välillä tallillamme lauseita: mun on pakko liikuttaa tää tänään, koska... Ja perustelu on jokin aivan kummallinen. Kummallekohan se on kivaa se pakko, hevoselle vai ratsastajalle?

Meillä on täällä Suomessa hevoskulttuurissa ihan kummallisia asenteita ja yksi niistä on tuo pakkoliikutus. Monelle pakkoliikuttajalle ja hevoselle tekisi hyvää, kun välillä vain oltaisiin yhdessä. Jos sinulla on mielestäsi liian vähän aikaa hevosellesi, katso kuitenkin että edes puolet tuosta ajasta olisi vain oleskelua, rapsuttelua ja harjaamista. Liikuta sitten se jäljelle jäänyt aika.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja ponimus » La Marras 05, 2011 9:56 pm

Olen kanssasi samoilla linjoilla!

Kyllä, on kokopäivä tarhaus 12-14 h. Tarha ei ole hirvittävän suuri, mutta onneksi on nyt myös seuraa, joten leikkiivät jonkin verran kaverin kanssa.

Kesäksi ajattelin etsiä sellaisen laidunpaikan, jossa se saisi laiduntaa laumassa ja olla "vapaa" 2-3 kk, nyt ovat kyllä laitumella, mutta aika pienissä lohkoissa ja hevoseni on joutunut olemaan yksin. Kesä ja kaverit tekisivät varmasti sille hyvää, juoksuttaisivat varmasti toisiaan niin paljon, ettei siltä osin tarvitsisi edes huolehtia siitä saako se tarpeeksi liikuntaa.
ponimus
 
Viestit: 47
Liittynyt: La Joulu 25, 2010 1:12 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja ponimus » La Marras 05, 2011 10:00 pm

Korjaan, siis tälläkin tallilla ovat laitumella. Eivät kuitenkaan enää nyt marraskuussa. :D
Paras tietysti olisi jos saisi pollen sellaiseen paikkaan, jossa olisi suuri tarha ja oma lauma. Nyt joutui puolisen vuotta olemaan yksin (viereisessä tarhassa kavereita kylläkin) ja se otti koville.
ponimus
 
Viestit: 47
Liittynyt: La Joulu 25, 2010 1:12 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Koo » Su Marras 06, 2011 12:31 am

Myönnän, että koen järkyttävän huonoa omatuntoa jos poni jää liikuttamatta vaikka viikonlopun ajalle. Välillä oli aikoja, jolloin oli liikutettava hevonen kaksikin kertaa päivässä (lähinnä taluttaen siis, ei mitään hikirääkkiä :D) kun hevonen on luotu liikkumaan jajaja. Tuo tarhaa päivät kahden kaverin kanssa, tarha ihan kivan kokoinen mutta pohja niin hirveän mutainen, ettei mielellään edes mene sinne... Yöt on yksin pihalla, n. 1/3 tuon päivätarhan pinta-alasta olevasssa aitauksessa jossa pohja ei ole mennyt vielä rikki. Pyrin pitämään ponia yötkin liikkeellä, heittelemällä porkkanoita (aamulla on suurinpiirtein kaikki syöty) ja sijoittamalla heinät ja veden eri puolille tarhaa. Ongelmana tässä on tosin se, että heinäverkot voi laittaa vain kahdelle aidalle, ettei tarvi syödä naama tuulta vasten ja vedet on näistä toisen aidan vierellä, keskellä... (ja myös se, että haluaisin ponilla olevan heinää koko yöksi. Verkot mitä meillä on, ovat liian suurisilmäisiä ja poni syö samalla lailla kuin kasasta -tosin ei tallo heiniä maahan. Porkkanasäkkeihin olen laittanut, niistä syötynä menee vähän kauemmin aikaa kun joutuu repimään reikiä, mutta nämä taas kestävät tasan sen yhden yön. Jonkinsortin heinähäkkiä olen kyllä suunnitellut, mutta edelleen suunnitteluvaiheessa...)

Poni siis on pihalla vähintään 23 tuntia päivässä, joista vähintään 20 tarhassa ja niistä 8-12 noiden kahden kaverin kanssa. Ehkä se ei niihin vapaapäiviin kuole.... Ylipainoa löytyy täältäkin, vaan pikkuhiljaa talven mittaan -etenkin jos ne heinähäkit saadaan käyttöön.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Warda » Su Marras 27, 2011 10:09 pm

Ihanaa, kun muillakin on samoja ressin aiheita:) Kaksi omaa heppaani ovat pihatossa ja niillä on lisäksi kolmas kaveri. Tarha on iso ja hepat liikkuvat paljon keskenään siellä. Toinen hevosistani on kolmevuotias ja oikeen hyvässä kunnossa ulkoisesti katsottuna. Siltikin on kauhea ressi, että kerkeääkö liikuttamaan tarpeeksi niitä. Varsinkin nyt ilmat ovat olleet niin kaameat, ettei lenkille ole pystynyt lähteä. Normaalina viikkona tavoitteena on käydä liikkumassa 3-4 kertaa. Kolmivuotiaan kanssa kolme kertaa on tällä hetkellä maksimi.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Jessica » Ma Marras 28, 2011 1:46 pm

Meillä on heppa yhdessä äitini kanssa. Eli pistetään puoliksi vastuu hoidosta ja liikuttamisesta. Yksin minulla ei olisi vielä aikaa pitää hevosta, koska mielestäni hevosen perusoikeuksiin kuuluu säännöllinen liikuttaminen. Tosin tämäkin riippuu hevosesta (ikä, hyvinvointi, onko pihatto/talli jne.).
Esimerkiksi postimerkin kokoisissa tarhoissa ja puolipäivätarhauksella hevosen liikuttaminen on tärkeämpää kuin esim. pihatossa ja suurella laitumella ja laumassa elävät hevoset (jotka liikkuvat ja pääsevät liikkumaan myös itsekseen).
Myös esim. meidän mahalla oireilevalle hevoselle on tärkeää myös liikuttaa ilmat pois mahasta päivittäin.

Hevonen on iso "lihaskimpale" joka vähäisellä liikunnalla ja liiallisessa karsinaseisonnassa menee huonompaan kuntoon, niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.
Tärkeintä on oppia tuntemaan hevonen ja sen tarpeet. Mielestäni kuitenkin hyväkuntoisella peruskoulutetulla hevosella on suuri liikunnantarve ja liikunnan puute johtaa erilaisiin ongelmiin. Ja eihän liikunnan tarvitse aina olla hikitreeniä, vaan on muistettava monipuolisuus ja oma (ja sitä kautta hevosen) rentoutuminen.

Mutta voin kuvitella että yksin tulee stressi, kun meikäläisellä tulee tästä "puolikkaasta hevosestakin" niin kova stressi :D Meillä tosiaan periaatteena, että säällä kuin säällä mennään toki maalaisjärkeä käyttäen. Ainoastaan kesän helteillä hellitetään.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Marras 28, 2011 10:05 pm

viewtopic.php?f=20&t=847

Tuolla hieman asiaa sivuava topicci jossa mm. oma vastaukseni

Empä pahemmin stressaa hevosen liikuttamisesta koska tällähetkellä hevosieni ei tarvitse olla kovin hyvässä lihaskunnossa ja tuskinpa tarvitsee koskaan kovin huippukunnossa olla. Vaikka ei kiireitä/motivaatipulaa yms selityksiä olisi niin en silti kuin joku 2-3x viikko max jotain tekisin. Omat harjoitukset kanssa hyvin kepeitä fyysisesti, tai ainakin lyhytkestoisia. Henkisesti enemmänkin vaativia kyllä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja nyssa » Ma Marras 28, 2011 11:27 pm

Mä en juurikaan ratsasta..Ja tietenkin koen siitä huonoa omatuntoa,mutta ponit tarhaavat laumassa ja tarha on riittävän iso myös juoksemiseen(eli ei iso,muttei pienikään)
Paljonhan sitä keksisi tekosyitä,mutta mieluummin mä irtojuoksutan kentällä tai harjailen/teen muita juttuja.

Jos ratsastan niin ilman satulaa pieni maastoilu.

Mulla suurimman osan ajasta vie nuo lapset.
Siihen päälle 3 ponia ja kaksi hevosta ,niin päivä koostuu lähinnä kakan kärräämisestä.

En mä usko,että tuo poniini kärsii..On metsätarha jossa paljon kaikennäköistä puuhaa.
kotona hevosia ja pari akvaa
Avatar
nyssa
 
Viestit: 11
Liittynyt: La Touko 21, 2011 10:17 pm
Paikkakunta: vihti

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja anutus » Ti Marras 29, 2011 9:48 am

Mun pihattoruuna liikkuu 4krt viikossa mieluiten 2pv peräkkäin ja parempaan en tällä hetkellä pysty. =\ Toisaalta olen myös sitä mieltä, että liikunnassakin laatu korvaa määrään eli silloin kun liikutan niin yritän liikuttaa kunnolla ja ajatuksen kans eli meillä tuo tarkoittaa 1-2h reippaasti maastossa sellaisella vauhdilla, että hevonen rasittuu sopivasti tai sitten ratsutus. Ruunalle vasta rakennetaan peruskuntoa, joten nuo meidän reippaat maastot on käytännössä käynti-ravi-maastoja (8-10km/h), ja vauhtia säädellään ruunan hengästymisen ja mielialan mukaan. Helppoja lenkkejä kai nuokin lopulta on, kun ei se edes hikoa niiden aikana. :roll:

Meillä ko. systeemi on kuitenkin toiminu kivasti: kunto on noussut nopsaan, ja kaveri on poikkeuksetta aina innoissaan lähdössä lenkille. Pöllöenergiaa pitää tietysti purkaa vähän lähtiessä erityisesti lepopäivän jälkeen, mutta rauhoittuu onneksi pian, kunhan päästään liikkeelle. Kunto kasvaa levossa ja jänteet ym. rasittuvat kudokset saa palautua rauhassa rasituksesta.

En usko, että meidän kummankaa pää kestäis sitä perinteistä 6-7pv liikutusta viikossa. xD Yritän silti käydä tallilla aina, kun vain ehdin ja jaksan, sillä siellähän on tunnetusti muutakin tähdellistä hommaa kuten varusteiden hoitoa, vuolua, tai ihan vain hyvän mielen hengailua. ;)
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Jessica » Ti Marras 29, 2011 9:51 pm

Meidän hevosen pää ei puolestaan kestä ylimääräisiä vapaapäiviä (varsinkaan sillon kun energiaa riittäisi). Imppaaminen on heti aktiivisempaa ja stressaa mahallaan. Tarvitsee tekemistä, mutta myös henkisen energiakuormituksen päästelyä. Mutta tämä kaikki myös sen takia, koska on tosiaan tallihevonen, eikä saa oman valinnan mukaan liikkua miten haluaa.

Tosin pitää muistaa, että myös hevonen tarvitsee lepoa aivan kuten urheilijatkin. 6-7 päivää viikossa ei pidä paahtaa menemään, vaan muutama päivä raskaampaa ja muutama päivä kevyempää. Mikäli hevonen kuormittuu psyykkisesti liikkumisesta, on hyvä monipuolistaa sitä tavalla tai toisella. Meillä ei myöskään noudateta mitään 1h / päivä -rutiinia, vaan kun huomaa hevosesta että riittää, niin sitten riittää. Joskus 20min, joskus taas pitkiä rentoja maastoja.

Yksilöllistä ja tilannekohtaista siis. Eilenkin kömmittiin keskellä metsää kun meinas olla vähän liukasta. 50m pehmeä maastopolku löydettiin ja sitä sitten hyödynnettiin.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Hevosten liikuttaminen -> stressi &burnout omistajalle..

ViestiKirjoittaja Frida » Ma Joulu 05, 2011 10:51 am

Vähän sama tilanne kuin nyssalla: kaikki aika kuluu kakkaa kärrätessä ja muita tallihommia tehdessä. Meillä on lisäksi myös muita eläimiä ja pikkulapsi - ei tahdo olla aikaa ainakaan ratsastaa likikään joka päivä. Usein ajanpuutteen vuoksi heitän tammalle naruriimun päähän ja lähdetään metsään kävelylle. Pääsee nopeammin liikkeelle, ja ennättää edes jotain tehdä.

Kokopäivätarhaus meillä on, kaksi hevosta: parikymppinen ex-ravuri, lv, jota ei paljoa liikuteta, ja sitten tämä 5-vuotias suomenhevostamma, joka tarvitsisi kyllä enemmän liikuntaa. Onneksi siellä tarhassa kyllä leikkivät.
Avatar
Frida
 
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Marras 02, 2010 9:02 pm


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa