ajanvietettä hevoselle

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja Tuizu » Pe Loka 21, 2011 10:26 pm

Syksy on välillä kamalaa aikaa. Tammani on niin kyllästynyt mutaiseen tarhaan, että sillä menee kohta hermo. Jos olen sen kanssa tuntikausia tallilla, se on vielä seuraavan päivän ihan oma lunkki itsensä. Mutta jos se joutuu olemaan päivän tarhassa, se on ihan hermona. Tarhaan vienti on kamalaa kun heppa pistää hanttiin. Olen ajatellut, että sen voisi siirtää puolipäivätarhaukseen siksi aikaa, että kelit paranee. ongelmana on ajan viete, kun en voi muuttaa sinne karsinaan. Tamma on nyt jo ylipainoinen ja ruokaa ei voi lisätä. Mitä olette keksineet ajanvietteeksi hepoillenne? Onko jotain pureskeltavaa, josta ei saa lainkaan energiaa? Entäs lelulja? Tammani ei ole leikkisä, lelun pitää olla tosi motivoiva.

Tarha on iso ja siellä on lauma, mutta sekään ei saa tammaani haluamaan sinne. kesä ja kuivat kelit menee ihan hyvin. Saa nähdä, miten talvi sujuu.

Muut tallilla ihmettelevät, että miten niin ei tykkää olla tarhassa, eihän se hanttiin pistä. Mutta kun eihän se näytäkään muille, miltä tuntuu, koska se on turhaa. Sehän saa vain komennusta. Minulta se saa ymmärrystä ja pienen osanoton jälkeen menee tarhaan, vaikka ei halua.Ja hermostuminenkin on sellaista, että se täytyy tuntea huomatakseen sen.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja Ivus » La Loka 22, 2011 9:33 am

Ajanviete-ongelma on meilläkin kurakelien aikaan. Tarhoista n. puolet on ihan kuralla, ja hevot mieluummin pysyttelevät kuivalla maalla, jolloin tulee liikuttua vähemmän. Ajanvietettä ilman mainittavaa energiaa saa kuusen ja haavanoksista (kannattaa kokeilla myös pajuja, leppää ja mäntyä), leluja on tarjolla hevosille suunniteltuja, mutta myös isojen koirien aktivointileluja voi kokeilla. Myös pressut ja puolikkaat autonrenkaat on hevoille sopivia leluja.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja Bessie » To Touko 03, 2012 11:27 am

Alkuperäisestä viestistä on vierähtänyt paljon aikaa mutta laitan silti ajatuksia :). Miten olisi ruuan lisäämisen sijasta sen saannin vaikeuttaminen eli hidassyöttö? Karsinaan voi virittää heinänsyöntiä hidastamaan vaikka mitä, mm. heinäkulmia tai heinätyynyn:
Kuva
Väkirehuakin voisi kokeilla antaa samalla periaatteella eli vaikka puolet ruokakuppiin ja puolet johonkin pyöriteltävään aktivointileluun..? Onnistuisikohan? Innostuisiko jonkinlaisesta harjasta leluna? Tykkäisikö räplätä vaikka seinään naulattua/ roikkumaan kiinnitettyä harjaa?
Ja auttaisiko yhtään se, jos ajaisi tarhaan jotain materiaalia, jotta tulisi kuivempaa? Hiekkaa, soraa tms... :S (ei kyllä ole kokemusta, en tiedä onko se mahdollista..)
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja tuulikki » To Touko 03, 2012 9:30 pm

Meillä on tällainen viritys puussa roikkumassa :mrgreen:
Laitan sinne yleensä kivennäistä (muro) tai biotiini-raetta reilun desin. Menee pitkä tovi kun ravistelee purkin tyhjäksi!

Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja Bessie » Pe Touko 04, 2012 9:01 am

Tuulikki: Mainio!!! aivan loistava :D.

Muok. Arjen innovointia! Tuollanen tulee kyllä meillekin, jos vaan mahdollista joskus :P
Viimeksi muokannut Bessie päivämäärä Pe Touko 04, 2012 11:17 am, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja tuulikki » Pe Touko 04, 2012 9:09 am

Bessie kirjoitti:Tuulikki: Mainio!!! aivan loistava :D

Ja ennen kaikkea lähes ilmainen! ;) Noita mehukatti purkkeja kertyy ja paljon. Kun niistä ei panttia saa, niin laitetaan sitten toisenlaiseen hyötykäyttöön!
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: ajanvietettä hevoselle

ViestiKirjoittaja Koo » La Touko 05, 2012 12:08 am

Itse olen syöttänyt tekemisen puutteessa imppaavalle hevoselle puolet pelleteistä suoraan maasta, heittelen siis karsinan etuosaan josta ruuna saa ne etsiä. Täysin ongelmattomalla ponillani taas on aina puolen litran muovipullo jossa n. kourallinen kauraa roikkumassa pitkällä narulla kaltereista, ja tykkää sitä heitellä ja pureksia kunnes koko pullo on lytyssä. Heinää molemmat saavat reilusti, imppaava onkin kovin laiha otus ja ponin kanssa olen ylihysteerinen parin tunnin ruokintaväleillä. (viettää kyllä aina ehdottomasti maksimissaan 10h sisällä, kun taas tallin muut hevoset ~14) Tiheäsilmäistä heinäverkkoa olen miettinyt, mutta aina vaan jäänyt tilaamatta... Tuokin on tosiaan ylipainoisen rajalla, ei passaisi yhtään enää lihoa.

Tarhaan kannattaa muuten levittää heinät aina moneen moneen kasaan! Meidän nelikon tarhassa on yleensä 20-40 kasaa, syömiseen menee välillä jopa kolme-neljä tuntia! Sen sijaan esim erään yksin asuvan hevosen aamuheinissä menee vajaa puolisen tuntia, vaikka saa sen neljäsosan tuon lauman heinämäärästä -vaan sen omistaja on kieltänyt laittamasta mutaan/lumeen/märkään, joten syö heinänsä ämpäristä... Toinen yksineläjä syö hitusen enemmän, ja heinät jaetaan useaan kasaan -aikaa kuluu 1-2h. Helppo tapa saada hevoset liikkeelle ja mahan edes jotenkuten kylläisenä.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa