Hepan lihaskunnon kohotus

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Hepan lihaskunnon kohotus

ViestiKirjoittaja hennuli » To Touko 12, 2011 10:18 am

Heips! Tarvitsisin pikaisesti neuvoja kuinka toimia hevoseni kanssa. Ollut muutaman kuukauden TOSI vähällä liikunnalla, nitkautti selkänsä joulukuussa ja sen jälkeen vain muutaman kerran ratsastettu. Nyt tarvitsisi alkaa kohottaa herran (20v) lihaskuntoa, mistä aloittaa ja kuinka paljon kerrallaan että ei tulisi uudestaan kipeäksi. TAlven aikana hoikkunut heppa, ennen niin muhkeat lihakset hävisi :? Selkä edelleen arka kun painaa kevyesti, heti satulan takana kipein kohta.. Mitä mieltä olette onko paras maastakäsin vai tohtisko selästä? Vastustaa satulointia ja selkäännousua mutta sitte ku pääsee satulaan niin ei mitenkään ilmaise kipua.. ´rasittaako esim ympyrällä juoksutus kohtuuttomasti? Taustaa sen verran että aiemmin aktiivisesti menty esteitä, maastoa ja koulua vuorotellen.
Riittävästi mutta ei liikaa ja juuri sen verran kuin on tarpeen.
hennuli
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ma Helmi 28, 2011 12:27 am

Re: Hepan lihaskunnon kohotus

ViestiKirjoittaja Jessica » Su Touko 15, 2011 9:06 pm

Parasta on aloittaa säännöllisellä liikunnalla, mutta vähän kerrallaan. Hevonen tarvitsee päivittäin liikuntaa, mielestäni ihmisten ei pitäisi luistaa siitä mikäli syy ei ole todella hyvä. Teillä nyt on ollutkin ihan hyvä syy.
Meidän raakileella aloitettiin neljä vuotta sitten heti päivittäinen liikunta, mutta vain pieni aika kerrallaan ja liikutettiin monipuolisesti päivästä toiseen, jota kyllä yhä tehdäänkin. Nykyään vain pidempiä aikoja kerrallaan kuin silloin.

Maastoilu on varmaan parasta, löytyy ylä- ja alamäkiä, juuria, oksia ja epätasaista maastoa. Näillä hevonen pääsee hyvin kuntouttamaan etenkin selkäänsä, mutta on myös hyvää liikuntaa ja aivojumppaa! :) Ja mielestäni aluksi näitä olisi hyvä tehdä maasta käsin. Kävellä vaativissa maastoissa, voihan sitä ravailla myös jos itse jaksaa pysyä mukana ;) Satulaa en menisi laittamaan selkään, kun hevosella on aivan selkeät kivut. Tulee vain takapakkia sitten.

Mitään kaviouran kuluttamista en suosittele yleensäkään hevoselle ainoaksi liikuntamuodoksi. Kuluttaa hevosta, etenkin henkisesti. Mutta mikäli kentällä ajattelit myös liikuttaa, ota puomit ja vaikka minimaaliset kavaletit mukaan myös juoksutuksessa. Ihan rauhallisessa askellajissa kuitenkin, ettei venäytä selkää. Käynnissä aluksi, ravissa ehkä myöhemmin.

Ainoa liikuntamuoto ei ole ratsastaa vain lujaa. Jo pelkällä käynnillä ja hitaalla ravilla ja laukalla saa jo vaativammassa maastossa paljon enemmän aikaiseksi kuin esim. kentällä ympyrällä laukkaamisessa.

En osaa sanoa tarkkaa aikaa, kuinka pitkiä pätkiä kerrallaan kannattaisi tehdä, kun en tiedä kuinka pitkiä aikoja olet nyt sitä liikutellut. Mutta ehkä ihan 5min kerrallaan olisi hyvä aloittaa, ja tarkkailla heti sen ajan jälkeen hevosen jaksamista (hengästyykö, vaikuttaako kipeämmältä..jne.).

Onko muuten ketään ammattilaista mukana kuntoutusprosessissa? Hieroja, eläinlääkäri...? Onko tullut neuvoja, miten hoitaa selkää?
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Hepan lihaskunnon kohotus

ViestiKirjoittaja hennuli » Ma Touko 16, 2011 9:44 am

Kiitos vastauksestasi. Taluttaen tehty lenkkejä metsässä ja tiellä, jonkin verran liinassa juoksuttanut, muutama kiekka molempiin suuntiin käyntiä, sitten 1-2 kierrosta ravia ja suunnanvaihto, tätä maks 10 min kerta ja pari kertaa viikossa.Lisäksi selkälihasten venytystä ja taivutuksia maasta käsin. Käyntiä ilman satulaa. Mietityttäny vaan että voiko pahentaa ongelmaa jos ilman satulaa menee, kun satula ei ole jakamassa painoa. :?: Ongelmana vielä se että itse en pääse tallille kovin säännöllisesti ennenkuin saadaan polle omaan pihaan parin viikon kuluttua. Polle on nyt isolla metsälaitumella jossa myös itse liikkuu enemmän kuin tarhassa. Hieroja neuvonantajana, halusin kuulla muidenkin mielipiteitä asiasta.
Riittävästi mutta ei liikaa ja juuri sen verran kuin on tarpeen.
hennuli
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ma Helmi 28, 2011 12:27 am

Re: Hepan lihaskunnon kohotus

ViestiKirjoittaja Jessica » Ma Touko 16, 2011 6:13 pm

Riippuu vaivasta, onko kyse jumista, tulehduksesta vai mistä.
Jotenkin kuitenkin vaisto sanoo, että jos hevonen oikeasti kertoo ihmiselle, että kipeää tekee, ei kannata väkisin mennä selkään.
Onhan toki poikkeuksiakin, esim. jos hevonen ontuu lihasjumin takia tms. on enemmänkin hyvä liikuttaa kun että antaa seistä.

Tuosta satulasta myös; riippuu täysin satulasta. Satulan takakaari voi myös ilkeästi painaa kipeää kohtaa.

Antaako hevonen silittää tai hieroa siitä kohtaa?
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron