Slow Feeding

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Slow Feeding

ViestiKirjoittaja _lost_ » Ke Huhti 13, 2011 11:28 pm

Eli mikä on todettu hyväksi tavaksi hidastaa hepojen evästystä?
Ihanteellista olisi löytää ratkaisu pyöröpaalille, nykyään ponit tykkäävät pedata siihen a sit se ei kelpaa enään evääksi...
Verkkoa ei päälle voi pujoittaa koska poneilla kengät ja hienoja kehikoita olen ihaillut mutta budjetti ei juuri nyt kestä...
Kengättömillä hevosilla meillä työmaa verkosta nippusiteillä väsättyjä "säkkejä" joita viskovat pitkin tarhaa ja mutustelevat heinää.
Ei viellä pitkään olleet käytössä mutta hyvin kestäneet ja ponit tykänneet.
Yhdessä tarhassa verkkoaitaa jossa ulkopuolella heinälle "säkit" ja ponit sit syövät aidan läpi. Toimii hyvin mutta parilla niin suuret egot että muut ei sit siihen aidalle uskalla tulla...
Juu mutta en vastaavaa ketjua löytänyt ja jo useasti ihaillut teidän luovuutta joten ajattelin kysyä minkälaisia ratkaisuja löytyy...
_lost_
 
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Huhti 01, 2011 8:50 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja M-H » Ke Huhti 13, 2011 11:33 pm

Tekee itte puusta kehikon (pelkkä neliö tms). Sitten heinät sinne pohjalle ja päälle metalliverkkoa (esim koiratarha tms suht isosilmästä verkkoa) jossa lautareunat. Painaa omalla painollaan itseään alaspäin sitämukaa ku heinä menee. Täytön ajaksi nostaa vaan sen 'verkkokannen' pois.
Tollasen aattelin ite rakentaa vaiheessa kunhan ehdin/jaksan/viitsin. Materiaalit ei montaakymppiä maksa jos sopivaa verkkoa vaan jostain löytää ettei tarvi koko rullaa ostaa.

Pyöröpaalille jotain verkkosysteemejä suuressa maailmassa myydään mutta entiedä niiden toimivuudesta. Kalliitakin ovat. Ei ole oikein toimivaa ja tarpeeksi kätevää slowfeeding pyöröpaalisysteemiä tullu vastaan vielä itselleni.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Warda » To Huhti 14, 2011 7:45 pm

Itselläni on kaksi heinäverkkoa hevosille. Verkot hidastavat syömistä, mutta huono puoli on se, etteivät hevoset oikein liiku syönnin aikana. Jos heinät levittelee tarhaan, niin hepat liikkuvat, mutta syövät nopeampaa. Olen siis ratkaissut tämän siten, että aina kun on tulossa pitkä väli ruokintaan, laitan heinät verkkoon. Muuten levittelen ne maahan.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Jessica » To Huhti 14, 2011 8:08 pm

Itsekin tehnyt juuri tuota hakaan levittämistä. Samoin olen myös laittanut heinäntupsuja puuhun, että olisi muutakin ajanvietettä.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Warda » To Huhti 14, 2011 8:23 pm

Meinaa vain olla niin, että aamuheinät olisivat ne tärkeimmät levitettävät. Työpäivän aikana kun tulee se kaikkein pisin ruokintaväli, mutta aamulla ei ole aikaa kovin levitellä ja asetella heiniä eri paikkoihin. Helpoin laittaa verkkoon.

Olisi hyvä, jos saisi kehitettyä sellaisen kehikon, josta hepat saisivat heinää niin hitaasti, että melkein koko päivän heinät olisivat siellä ja riittäisivät. Illalla voisi antaa sitten helpomman annoksen. Lisäksi nuita heinäpisteitä saisi olla ainakin 3, jotta tulisi liikettäkin päivän mittaan. Nyt hepat liikkuvat vesiastian ja heinän välillä.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Johanna » Ma Elo 22, 2011 10:53 pm

Eipäs ole tullut pitkään aikaan täällä käytyä, mutta nyt taas eksyin (:

http://grazingbox.com/photogallery.htm <--- Tuommosia olisi tarkoitus omaan käyttöön rakennella, karsinoihin (jos niitä vielä on silloin) ja tarhaan ainakin yksi, lisäksi joko toinen samanlainen, tai jos laiskuus yllättää niin heinäverkkoja, liikkuvatkin hevoset jonnekkin. Tommosessa boksissa vaan olisi se kiva juttu, että sinne saisi aina koko vuorokaudeksi heinää, niin hevosilta ei koskaan ruoka lopu ja se pitäisi täyttää vain kerran päivässä, vaikka sitten iltaisin, jos silloin eniten aikaa löytyy. Muita etuja löytyy tuon nettisivun etusivulta.

Jos ei hirveästi jaksaisi panostaa, niin itse näkisin helpoimpana ja myöskin hyvin toimivana ratkaisuna ripotella heinäverkkoja pitkin tarhaa. Syömiseen menee aikaa ja hevoset liikuskelevat niiden välillä. Ratkaisu on hyvä, kunhan huolehtii, että verkkoja on tarpeeksi, jotta heinä varmasti riittää. Slow feedingin ideahan on hyvin pitkälti se, että a) hevonen syö hitaasti kuten luonnossakin ja b) ettei ruoka lopu koskaan, niinkuin ei luonnossakaan. Kun ruokaa on _aina_, hevonen oppii luottamaan siihen, ja rauhoittuu joka tavalla, sillä sen ei tarvitse enää stressata, että saako syödäkseen vai ei. Ja kuten suurin osa varmasti tietää, hevosen vatsahan tuottaa happoja koko ajan, ja ellei siellä ole ruokaa suojaamassa vatsan herkkää yläosaa, hapot pääsevät sinne. Ja jos ikävästi käy, niin se on sitten mahahaava /:

Omilla poneilla nyt vaan heitellään heiniä kasoihin ympäri tarhaa maahan ): en tykkää siitä ollenkaan, epähygienia, heinähävikki, jne. jne. Toivottavasti saadan tilanne korjattua mahdollisimman pian.

ps. Taisi olla vähän vanhentunut ketju, mutta oli ihan pakko tulla jakamaan ajatuksia, tämä kyseinen aihe kun on nyt ollut kovasti omassa päässä ;)
Avatar
Johanna
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Helmi 18, 2010 7:40 pm
Paikkakunta: Masku

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Warda » Ke Elo 24, 2011 1:45 am

Itsellä on käytössä heinäverkot ja heinän levittely. Pidän heinän levittelystä, koska silloin hevoset liikkuvat todella paljon enemmän kuin verkkojen kanssa. Heinän saa levitettyä vaikka pariin kymmeneen pikkukasaan. Verkkoja tuskin on niin paljoa:) Verkkoja käytän lähinnä silloin, kun heinän syönnin tulee olla todella hidasta, esimerkiksi oman työpäivän aikana. Verkosta heinä on kuitenkin hitaampi syödän kuin maasta.

Heinähävikin eroja en ole juuri huomannut. Hepat hamuaa heinän todella tarkasti kummassakin tapauksessa. Tippuuhan verkostakin maahan heinää, jonka hepat sitten syövät.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Johanna » Ke Elo 24, 2011 3:05 pm

Periaatteessa hevoset liikkuvat verkkojenkin kanssa yhtä paljon kuin kasojen perässä, jos ne vain sijoittaa eri puolille tarhaa :) ei ne paljoa maksa, eikös yhden verkon saa alle kympillä ihan? joten voihan niitä olla vaikka viis tai kuusikin, jos tarha on iso.

Meillä siis kanssa levitellään abaut 10-15 kasaa ympäri tarhaa, joiden välillä ponit sitten vaeltevat. Mutta heinähävikkiä olen kyllä itse tällöin huomannut; jos poni sattuu kävelemään kasan yli (mitä usein tapahtuu), heinät likaantuvat eivätkä välttämättä enää kelpaakkaan suuhun pantavaksi. Jos on mutaista, heinät sotkeentuvat kuravelliin ja sinne jäävät. Joskus meidän ponit jopa pissivät ja kakkivat heinille /: Tällä hetkellä ponit saavat säännöstellyn määrän heinää, ja lisäksi sitten jonkin verran olkia joita voi mussutella mahan täytteeksi kun heinät loppuu.

Olen itse vahvasti tuollaisen puulaatikkohökötyksen kannalla
1. Se pysyy ainakin paikallaan. Jos heinäverkko on vaikka kiinnitetty puuhun ja se tipahtaa maahan, hevoset voi vaikka vahingossa heittää sen aidan ulkopuolelle.
2. Yhdellä laatikolla pystyy molemmat hevoset (meillä kun on niitä yleensä kaksi) syömään (olettaen että tulevat toimeen keskenään, eikä kumpikaan ole öykkäri (; ) samaan aikaan.
3. Omasta mielestä ainakin helpompi täyttää.
4. Omistajalle helpompi, voi täyttää vaan kerran päivässä niin ei tarvii pitää kiinni tiukoista ruokinta-ajoista
5. Sinne ainakin mahtuu tarpeeksi syötävää, ei lopu ruoka kesken
6. Jotenkin olettaisin olevan siistimpi, kun hevoset mussuttavat pää laatikossa, niin suusta tippuva heinä tippuu uudelleen syötäväksi.

Toki negatiivisiakin puolia on, jotka sitten taas huomaa positiivisina esim. juuri verkoissa. Ne ovat helpompia siirrellä paikasta toiseen, kevyempiä, pysyvät puhtaina, voi ottaa vaikka maastoonkin mukaan jne. Paras ratkaisu jokaisellehan on aina se, mikä on itselleen paras omia tarpeita mukaillen :)
Avatar
Johanna
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Helmi 18, 2010 7:40 pm
Paikkakunta: Masku

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Ivus » Ke Elo 24, 2011 3:56 pm

Johanna kirjoitti:Periaatteessa hevoset liikkuvat verkkojenkin kanssa yhtä paljon kuin kasojen perässä, jos ne vain sijoittaa eri puolille tarhaa :) ei ne paljoa maksa, eikös yhden verkon saa alle kympillä ihan? joten voihan niitä olla vaikka viis tai kuusikin, jos tarha on iso.

Eivät muuten liiku, ainakaan meillä. En tiedä miksi, mutta jos heinät on verkoissa (aina 1 per hevonen, sijoiteltuna hajalleen), sitä seistä tönötetään siinä samalla verkolla kunnes se on tyhjä. Normaalisti meillä levitellään heinät pieniin kasoihin, ja silloin kaikki hevoset, jopa ne laiskimmat, liikkuvat jatkuvasti kasalta toiselle. Joskus kurakelin aikaan on jouduttu käyttämään verkkoja, ja vaikka se vähän hidastaa syömistä, meillä syömiseen käytety kokonaisaika on aika pitkälle sama, sillä kasojen välillä edestakasin ravaaminen vie myös aikaa. Tietty tiheämmät verkot olisi hyvä ratkaisu syömisen hidastamiseen.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Jessica » Ke Elo 24, 2011 8:50 pm

Näyttää tosi hyvältä tuo Johannan ehdotus. Pitääpä heti pistää korvan taakse!
Tuossa pitää varmaan huomioida se, että sateella veden on päästävä valumaan pois?

Itse olen kytännyt Vainikan aitan verkkoa, mutta meidän hevosella ainakin toistaiseksi kengät, niin ei ole halunnut ottaa riskiä että sitten takertuu siihen.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja sos-84 » Ke Elo 24, 2011 10:03 pm

Jessica kirjoitti:Näyttää tosi hyvältä tuo Johannan ehdotus. Pitääpä heti pistää korvan taakse!
Tuossa pitää varmaan huomioida se, että sateella veden on päästävä valumaan pois?

Itse olen kytännyt Vainikan aitan verkkoa, mutta meidän hevosella ainakin toistaiseksi kengät, niin ei ole halunnut ottaa riskiä että sitten takertuu siihen.


Tuollaista laatikkoa mekin suunniteltiin, kunnes aloin miettimään miten sille käy lumisateessa? Vainikan aitan heinäverkkoja olen vakavasti suunnitellut, yhdistettynä matalaan ruokintapöytään, johon hevonen ei kuitenkaan kaviotaan saa.
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Johanna » Ke Elo 24, 2011 10:31 pm

Jessica kirjoitti:Tuossa pitää varmaan huomioida se, että sateella veden on päästävä valumaan pois?


Täytyyhän se, muuten on hevosilla vähän vetistä sapuskaa ;) sinne alareunaan voi tehdä reikiä, joista vesi valuu pois. Helpottaa varmasti, jos laatikon sijoittaa niin, että se on hieman kaltevasti. Ja heinälaatikollahan (toivottavasti) käy päivittäin, joten talvisin voi vaikka lapioida lumet ympäriltä pois, hiukan nitkuttaa laatikkoa ettei se ihan jäädy kiinni (jos se täytyy vaikka kaataa tai siirtää). Ja täytettäessä kansi avataan (lumet tippuvat itsestään pois) ja verkko otetaan pois (jos siinä on lunta, sen voi ravistella ja hanskat kädessä vaikka taputella pois).
Avatar
Johanna
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Helmi 18, 2010 7:40 pm
Paikkakunta: Masku

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Johanna » Ke Elo 24, 2011 10:33 pm

Ivus kirjoitti:Eivät muuten liiku, ainakaan meillä. En tiedä miksi, mutta jos heinät on verkoissa (aina 1 per hevonen, sijoiteltuna hajalleen), sitä seistä tönötetään siinä samalla verkolla kunnes se on tyhjä. Normaalisti meillä levitellään heinät pieniin kasoihin, ja silloin kaikki hevoset, jopa ne laiskimmat, liikkuvat jatkuvasti kasalta toiselle.


Vai niin, meillä ei ole verkkoja ollut niin en ole päässyt katsomaan, miten meillä toimitaan niiden kanssa. Kyllä kasoissa on tämä plussa. Mutta kyllä hevosten tulee liikuttuakin, jos heinäverkot sijoitetaan kauas vesipisteestä. Ja jos verkoissa on niin paljon heinää, ettei se ihan heti lopukkaan, niin (ainakin jotkut?) hevoset voivat syömisen välissä ottaa päikkäreitä ja muita tuokioita, ja sitten taas mennä sinne verkolle syömään. Tämä siis edellyttää sitä, että heinää tosiaan on niin paljon AINA, ettei hevosen tarvitse pelätä, että jos se jättää verkon rauhaan, muut tulevat ja syövät kaiken.

Ja siis jos verkkoja on, niin mielestäni pitäisi ehdottomasti olla mahdollisimman pienisilmäistä. Sitten heinä kestää kaikkein kauiten. Ja verkothan pitäisi aina sijoittaa mahollisimman alas, että hevosella on se luonnollinen syöntiasento (pää alhaalla).
Avatar
Johanna
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Helmi 18, 2010 7:40 pm
Paikkakunta: Masku

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Warda » To Elo 25, 2011 4:02 pm

Meilläkin on useampi verkko, mutta meinaa aina niin käydä, että jämädetään samalle verkolle. Kasojen kanssa puolestaan vaellellaan ja maistellaan aina vähän jokaisesta. Minulla ei ole ainakaan mahdollisuutta laittaa kymmentä eri verkkoa tarhaan. Vaikka tarha onkin suht iso, niin kiinnityskohdat loppuvat väistämättä. Eikä viitsi laittaa tarhaa täyteen tolppia. Maassa olevien heinäkasojen kanssa liikutaan ylivoimaisesti enemmän :)
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Jessica » To Elo 25, 2011 7:46 pm

sos-84 kirjoitti:
Jessica kirjoitti:Näyttää tosi hyvältä tuo Johannan ehdotus. Pitääpä heti pistää korvan taakse!
Tuossa pitää varmaan huomioida se, että sateella veden on päästävä valumaan pois?

Itse olen kytännyt Vainikan aitan verkkoa, mutta meidän hevosella ainakin toistaiseksi kengät, niin ei ole halunnut ottaa riskiä että sitten takertuu siihen.


Tuollaista laatikkoa mekin suunniteltiin, kunnes aloin miettimään miten sille käy lumisateessa? Vainikan aitan heinäverkkoja olen vakavasti suunnitellut, yhdistettynä matalaan ruokintapöytään, johon hevonen ei kuitenkaan kaviotaan saa.


Meinasin juuri tulla foorumille kysymään, että mites tuolle käy pakkasella?
Jumittuuko verkko kun jäätyy, onko vaarana, että hevosen kieli tarttuu verkkoon kiinni?

Mikähän olisi paras slow feeding-vaihtoehto, kun aina ei ole mahdollista levitellä heiniä?
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja PihlaM » To Elo 25, 2011 9:47 pm

Mitenköhän suuri tuollaisesta heinälaatikosta kannattaisi tehdä yhdelle hevoselle? Onnistuuko syöminen verkon läpi kuitenkin OK?

Meillä ei valitettavasti pihattoa saatavilla, joten tarvetta olisi karsinaankin kehitellä jonkinlainen syömistä hidastava systeemi. Vainikan hienäverkkoa en ehkä uskaltaisi kengällisen karsinaan laittaa.. Onko muita ideoita?
PihlaM
 
Viestit: 24
Liittynyt: Ti Marras 10, 2009 6:10 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Ivus » Pe Elo 26, 2011 8:32 am

Jessica kirjoitti:Jumittuuko verkko kun jäätyy, onko vaarana, että hevosen kieli tarttuu verkkoon kiinni?

Siihen verkkoonhan voi käyttää päällystettyä rautalankaverkkoa, jota käytetään mm. puutarha-aidoissa, ei ainakaan jäädy kieli kiinni :)

Onhan olemassa myös "perinteisiä" pienisilmäisiä heinäverkkoja:
http://www.hippoareena.fi/index.php/hei ... tihea.html

Karsinassa tuntuu vielä vaikeammalta saavuttaa tarpeeksi hidas syönti. Heinät saisi mieluummin olla matalalla, mutta laatikkoa tai kaukaloa ei voi laittaa kun se on justiin täynnä purua ja kakkaa, verkot sotkeentuu jalkoihin. Arvelin kokeilla tehdä tavaraverkosta (aika tiheää nylon-verkkoa) "kaukalon", joka sijoitettaisiin kiinteästi seinään n. ryntään korkeudelle. Harvoinhan meillä karsinat on käytössä, mutta silloin kun ovat, syöminen on oikeastaan ainoa ajanviete mitä siellä on, joten siitä saisi riittää puuhaa pitkäksi aikaa.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Koo » Pe Elo 26, 2011 10:40 pm

Olen nyt miettinyt talven varalle heinien jakamista. Meillä siis vaihtuvat tarhajaot, kaksi ponia yhdessä (meidän + eräs toinen) ja loput samassa. Syynä se, että näille kahdelle syötetään omaa heinää, kun tallin heinä ei keuhko-ongelmaisille sovi, ja nämä ponit ovat pihalla muita pidempään. (esim. nyt ovat vielä 24/7 laitumella, kun muut vaan 14h) Noh, molemmilta pitäisi saada painoa pois ilman, että kärsivät nälästä/mahahaavasta. Väkirehuja eivät siis saa ollenkaan, ja liikutetaan niin paljon kuin keritään. Viime talven olivat vapaalla heinällä, niin ovat periaatteessa nytkin. Melko niukkaahan tuo ruoho laitumella enää on, mutta jos nälkä alkaa hiipiä, pitää vähän etsiä ja löytääkin ruokaa. Eniveis, ongelmaan. Meidän tallilla on tarhoissa heinätelineet, siis puiset, maahan upotetut systeemit, joista hevoset syövät ~ryntäiden korkeudelta. Itse en pidä näistä alkuunkaan, luonnottoman syöntiasennon ja "vapaan" heinän takia. (heinät saa syötyä aivan liian nopeasti, etenkin kun telineitä on molemmille omat, ja heinää joutuu sitten lisäämään koko ajan ettei tule liian pitkiä välejä jne...) Mietin, jos laittaisimme avattavat verkot telineiden päälle, vrt nuo heinähäkit. Asento edelleen huono, ja telineen laidat todella matalat --> leviteltynä heinää saa kerralla vähän, siihen kun siis normaalisti lapataan suoraan siivuina kasaksi. Toisaalta, jos laittaisimme noihin telineihin sen mitä mahtuu ja lisäksi 2-3 heinäverkkoa aidoille, tai jokin häkkiviritelmä? Ajattelin kompostiverkkohäkkiä, jos laitettaisiin nippusiteillä kasaan ja päälle avattava luukku joka kiinni jollain soljella/narulla. Se tosin on melko iso...
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja sos-84 » La Elo 27, 2011 9:53 am

Koo kirjoitti: Meidän tallilla on tarhoissa heinätelineet, siis puiset, maahan upotetut systeemit, joista hevoset syövät ~ryntäiden korkeudelta. Itse en pidä näistä alkuunkaan, luonnottoman syöntiasennon ja "vapaan" heinän takia. (heinät saa syötyä aivan liian nopeasti, etenkin kun telineitä on molemmille omat, ja heinää joutuu sitten lisäämään koko ajan ettei tule liian pitkiä välejä jne...) Mietin, jos laittaisimme avattavat verkot telineiden päälle, vrt nuo heinähäkit. Asento edelleen huono, ja telineen laidat todella matalat --> leviteltynä heinää saa kerralla vähän, siihen kun siis normaalisti lapataan suoraan siivuina kasaksi. Toisaalta, jos laittaisimme noihin telineihin sen mitä mahtuu ja lisäksi 2-3 heinäverkkoa aidoille, tai jokin häkkiviritelmä?http://kuvablogi.com/nayta/3209005/ Elikkä noin meillä tällä hetkellä, ruokintakaukaloon kiinnitetty 2 heinäverkkoa, toinen tavallinen isosilmäinen johon mahtuu 8kg heinää, toinen silmäkooltaan n.4x4cm, mahtuu 6kg heinää. Illalla vie ja ne piisaa hyvin seuraavaan puoleen päivään. Syöntiasento ei loistava, mut Ellu varsinkin kauhoo jalalla ja on jo kerran ollut verkossa kiinni karsinassa ja muutenkin levittävät ja sotkevat vaan heinät pitkin poikin jos vaan voivat, puolet menee haaskioon, kun eihän niitä enää voi sitten syödä, kun ne on kerran polkenut... :roll:
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja johannaKS » Ma Syys 19, 2011 7:37 pm

Aivan upea vaihtoehto on nämä pienisilmäiset heinäverkot!

http://www.naturashop.fi/Pienisilm%C3%A4iset-hein%C3%A4verkot.php

joko muutamaa pienempi ympäri tarhaa tai sitten pyöröpaalille. Tosi hyvä nettisivu (englanniksi) erilaisista vaihtoehdoista on muuten http://www.slowfeeding.com
johannaKS
 
Viestit: 8
Liittynyt: Su Helmi 20, 2011 9:21 pm

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Ivus » Ti Loka 04, 2011 10:33 am

Ivus kirjoitti:Siihen verkkoonhan voi käyttää päällystettyä rautalankaverkkoa, jota käytetään mm. puutarha-aidoissa, ei ainakaan jäädy kieli kiinni


Testasimma puutarha-aitaa heinälaatikon kansissa; ei toimi. Meidän pikkupoika-Hevis askarteli ensimmäisenä yönä kaikki neljän laatikon verkot tuhannen päreiksi. Seuraavaksi kokeillaan betoniverkkoa, se kyllä varmasti kestää myös Hempan askartelut, mutta silmäkoko saattaa olla liian suuri.
Näin kurakelillä on pakko keksiä jonkinlainen systeemi heinien maahan sotkemisen estämiseksi, pelkät laatikot ei oikein estä. Hevot lähinnä syytää heinät laatikoista maahan, ja syövät ja tallovat sitten siinä.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Ivus » Ti Loka 04, 2011 10:44 am

PihlaM kirjoitti:Mitenköhän suuri tuollaisesta heinälaatikosta kannattaisi tehdä yhdelle hevoselle? Onnistuuko syöminen verkon läpi kuitenkin OK?


Laatikosta kannattaa tehdä juuri tarpeeksi pieni, ettei hepo mahdu sinne seisomaan, eli esim. 30cmx90cmx130cm. Jo tuollaiseen 30cm korkeaan laatikkoon menee heinää reilusti yli yhden hevosen päiväntarpeen.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja sos-84 » Ti Loka 04, 2011 2:01 pm

Meidän SIAT on saanut tämän minun käsivamman takia kokonaisen suurpaalin katokseensa syötäväksi, mutta totesin heinähävikin ihan käsittämättömäksi, kun 2 hevosta tuhoaa 500kg paalin viikossa!!! :evil: Tämä on siis toistunut nyt jo viiden viikon aikana... 5 paalia viidessä viikossa, normaalisti paali kestää vähintään 3vko. :o Siis toinen kiipeää paalin selkään, hankaa persettään ja hieroo itseään paaliin ja toinen kauhoo etusillaan heinää levälleen... Nyt kun on märkää niin hienohelmat ei edes ulos voi mennä asioilleen, joten lopputulos on aika sotkua. Laskin, että jos vaikka 15kg menee heinää päivässä, per hevo, tekee se viikossa kahdella konilla vasta 210kg, joten reilusti yli puolet menee alusiksi.
Meillä siis syödään taas verkoista ruokintapöydältä, menee vähän enemmän aikaa säkin täyttämiseen yhdellä kädellä, mutta eipähän ponit porsastele. Kutti kutti! :twisted:
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ti Loka 04, 2011 4:45 pm

Meillä syödään näin pakkasilla, verkkoon mahtuu varmasti yli 50kg heinää kerrallaan.

Kuva

ja näin, jos pienempiä määriä (4-8kg) annan kerralla syötävää

Kuva
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Slow Feeding

ViestiKirjoittaja Emili » Su Loka 16, 2011 11:26 pm

Meillä on myös jonkinlainen verkko/katos/laatikko suunnitteilla. Suunnittelutasolle asia on jäänytkin, koska

- puiset rakenteet syödään
- metalliset rakenteet epäturvallisia; en osaa hitsata yms
- verkot ovat %&/%& kalliita. Näitä tosin helppo tehdä itsekin.
- en halua että hevoset syövät maantasoa korkeammalta. Ihan jo kavioiden takia.
- kolmelle ei-niin-hyvin toimeentulevalle hevoselle pitäisi rakentaa aika iso laite, enkä ole siltikään varma, uskaltaisiko meidän kuurosokea vanhus sellaiselle mennä kun toiset ovat lähellä

Luulen että ripustan yhden valmiin (itsetehdyn) verkon isompaan pihattoon. Tai sitten teen uuden verkon itse pienemmällä silmukalla. Tämä toimisi iltaruokinnassa hidastavana tekijänä, kun lämpöiset syövät ihan sovussa vaikka otsat yhdessä (vanhuksella on oma pihatto). Pihatossa heinät saavat tippua maahan ilman pelkoa sotkeentumisesta. Päiväruokintaan (tarhaan) en ole vielä keksinyt yhtäkään ratkaisua, joka tulisi loppupeleissä toimimaan.
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Seuraava

Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa