Pellavansiemenet

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Esteri » Pe Tammi 28, 2011 7:15 pm

Pellavansiemen rouhe tuntuu olevan hevospiireissä erittäin yleisessä käytössä. Oma hevosenikin saa sitä talvisin. Kauhean ristiriitaista tietoa siitä löytyy kuitenkin netistä, ja hieman on ruvennut arveluttamaan, onko se niin hyväksi ollenkaan. Google voi olla pelottava työkalu... :shock:

Joskus 'ennenvanhaan' neuvottiin, että vain pari tuntia keitettyä pellavansiementä saa antaa, muuten myrkylliset sinihappo yhdisteet eivät ole haihtuneet.
Nykyään on rouhetta, jota ei tosiaankaan keitetä, vain liotetaan. Mites syaanivedyn tällaisessa käy?

Toinen haitta on raskasmetalli kadmium, jota kertyy herkästi pellavaan, ja siksi sitä ei suositella esim raskaana oleville eikä pikku lapsille.
Silti suositellaan herkkäsuolistoisille hevosille? Onko tässä ristiriitaa?
Onko kukaan toisinhevostelijoista havainnut mitään hankaluuksia pellavaa syötettäessä?


Tällainen pätkä löytyi netistä:
"Pellavansiemenille ei ole asetettu enimmäispitoisuusrajaa kadmiumille, jota kertyy erityisen runsaasti juuri pellavaan. Pellavansiemenet ja rouhe sisältävät myös syaanivetyä korkeita pitoisuuksia. Syaanivedyn käyttäytymistä ei kuitenkaan tunneta ruoanvalmistuksessa eikä elimistössä. Todennäköisesti osa siitä haihtuu ennen elimistöön kulkeutumista ja vähenee mahdollisesti myös elimistössä.

Pellavansiemenellä on vastapainoksi tiettyjä hyviä ominaisuuksia. Ne sopivat esimerkiksi eräille aikuisille lyhytaikaiseksi lääkitykseksi vatsan toimintahäiriöissä. Lisäksi ne sisältävät kuitua, kasviestrogeeneja ja alfalinoleenihappoa.

EU:n vierasainelainsäädäntötyöryhmässä on nähty tärkeäksi lainsäädännön puuttuessa, että kansallisesti kuluttajaa informoidaan pellavan sisältämän kadmiumin haittavaikutuksista.

Elintarvikevirasto on antanut pellavansiementen kadmiumille ohjeellisia arvoja kuluttajan terveyden suojaamiseksi. Kun pellavansiementä tai rouhetta käytetään elintarvikkeiden valmistuksessa, tulee lopputuotteen kadmiumpitoisuus tarkistaa ja olisi hyvä, jos se jäisi alle 0,2 mg/kg, joka on EU:n uusimman vierasainedirektiivin mukaan viljavalmisteille sallittu korkein kadmiumin pitoisuus. Suositeltavaa on, että pellavansiemeniä käytetään alle 10% elintarvikkeessa. Silloin ei synny myöskään vaaraa syaanivedystä.

Elintarvikevirasto suosittelee seuraavaa varoitusmerkintää sellaisenaan myytäville pellavansiemenille:

- "aikuisille enintään 2-4 ruokalusikallista vuorokaudessa"

Lapsien on syytä välttää pellavansiementen runsasta syömistä, koska heidän katsotaan olevan yleensä herkempiä myrkkyjen vaikutuksille kuin aikuisten."
Avatar
Esteri
 
Viestit: 72
Liittynyt: La Loka 02, 2010 11:20 pm
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Ivus » Pe Tammi 28, 2011 9:23 pm

Hevosille myytävä pellavarouhe on öljyn puristuksessa syntyvää "jätettä", jolloin rouhe on jo käsitelty niin ettei syaania muodostu. Syaania muodostuu siis vain kokonaisista käsittelemättömistä siemenistä.
Pellavarouhe ja pellavansiemenet ovat "erikois"rehua, ja aina kannattaa miettiä mihin tarpeeseen sitä annetaan. Pellavansiemeniä ei kannata antaa rehuna, vaan ainoastaan lääkinnällisiin tarkoituksiin asianmukaisesti käsiteltynä (vatsahaava, suolistohäiriöt, tms.). Pellavarouhe on hyvä (muttei välttämättä tarpeellinen) lisä herkkämahaisille hevosille, joilla on esim. lisääntynyt rasvahappojen tarve, tai tilapäisesti heikentynyt suolistofloora (madotus, ripuli, tms.).
Itse syötän pellavarouhetta -20c, kun hevosilla on vapaa heinä (normaalisti säännöstelty), madotusten jälkeen, ja huonompihampaisille eläkeläisille talven ajan.
Aina kannattaa miettiä että onko jonkin "epänormaalin" (hevosen anatomian mukaan kaikki paitsi ruoho ja heinä) syöttämisellä oikea ja perusteltu tarve, eikä uskoa markkinavoimia jotka kauppaavat hyväntahtoisille hevosenomistajille rehuhuoneen täyteen erilaista säkkiä,pussia ja purnukkaa :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Esteri » La Tammi 29, 2011 7:06 pm

Okei, mie muistelenkin jostai nkuulleeni, että syyanivety ongelmaa ei rouheessa ole. Kadmiumiin se ei kyllä vaikuta.

Mutta tosi ristiriitaista tietoa tulee muutenkin pellavasta, jossain ohjeessa ihmisiäkin neuvotaan syömään kokonaisina ja pureskelemaan kunnolla, toisessa taas kielletään.. :roll:

Mutta tuo on varmaan erittäin hyvä ylesiohje, että ei syötetä 'varmuuden vuoksi' tai kun 'aina on syötetty'..
Avatar
Esteri
 
Viestit: 72
Liittynyt: La Loka 02, 2010 11:20 pm
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Ruma-Ruba » Su Helmi 20, 2011 1:01 am

Tätä olen itsekkin miettinyt, kun pellavasta on niin monenlaista juttua. Toisaalta niin taitaa melkein mistä tahansa hevosteluun liittyvästä olla. Minulla on nuorehko tamma, jolla herkkä vatsa ja olen sen vuoksi tuota pellavan syöttöä harkinnut. Ei kestä säilöheinää (menee ripulille ja alkaa oireilemaan), mutta muiden ruokien kanssa ei ole ongelmia (ei oireile porkkanasta, rehuista, valkosipulista tms.). Ei olla tutkittu mistä johtuu (minulla vain ylläpidossa, omistajan mukaan ei ole ikinä säilöä kestäny), toki olisi ihanne tutkituttaa, mutta toistaiseksi kun pärjää hyvin kuivalla heinälläkin.

Haluaisin kuitenkin parantaa vatsan hyvinvointia ja juurikin sen takia mietin pellavaa. Sen kun useimpien tietolähteiden mukaan pitäisi juurikin auttaa limakalvoihin ja suoliston toimintaan(?). Tällä hetkellä saa maitohappobakteeria, joka se ainakin auttaa, mutta voisiko pellava vielä parantaa tilannetta / korvata maitohappobakteerin?
Avatar
Ruma-Ruba
 
Viestit: 16
Liittynyt: Su Helmi 06, 2011 6:40 pm

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Vanessa » Su Helmi 20, 2011 1:15 pm

Meillä kokeiltiin pellavaa joskus hevoselle, jolla epäiltiin olevan lievää mahahaavaa. Tämä hevonen meni pellavan lisäyksen myötä aivan löysälle. Naapurikarsinan kaverille, joka oli normaalivatsainen, kokeiltiin pellavaa myös (ilman erityistä syytä siis) ja se meni myös löysälle. Joskus keittelin pellavansiemenlimaa hevoselleni ja sille tuli ns. valkuaispatteja, jotka hävisivät heti, kun pellavan syöttäminen lopetettiin. Mutta, moni sitä tuntuu syöttävän.
Vanessa
 
Viestit: 29
Liittynyt: To Helmi 03, 2011 2:30 pm

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja Helmi » Su Helmi 20, 2011 2:17 pm

Meillä myös herkkävatsainen vuonis, 20-vuotias vanha herra. Vatsa on aiheuttanut enemmän ja vähemmän harmaita hiuksia käytöshäiriöiden muodossa. Nyt pysynyt pitkään kunnossa kun heinää on lähes vapaasti saatavissa, sekä riittävästä veden saannista on pidetty huoli ihan ämpärillä juottamalla. Ruuna syö pellavarouhetta turvotettuna, eikä sen lisäksi paljon muuta. Ruokintakalkilla pidetään vatsan happamuus sopivana, lisänä vatsahaavaiselle suunniteltu yrttiseos ja Minesyl-kivennäinen.

Tuo ei myöskään kestä säilöheinää, mutta ei sitten paljon mitään muutakaan "ylimääräistä". Pellavaisen jos jättää pois, alkaa vatsaongelmat lähes heti eli meillä toimii. Tosin toisella taas on ongelma liian kova vatsa ja saa pellavaista myös, koska sillä se toimii taas päinvastoin ;)
Matkassa mukana norjanvuonohevosruuna Linus -91 ja islanninhevosruuna Ljúfur frá Ökrum1 -97
Avatar
Helmi
 
Viestit: 28
Liittynyt: Ma Heinä 12, 2010 3:02 pm
Paikkakunta: Pyhtää

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja sos-84 » Su Helmi 20, 2011 5:05 pm

Meillä pellavaruohetta annetaan turvotettuna, n.0,5-1dl aamua, iltaa(eli 1-2dl päivässä). Toimii "hissinä" yrttiseoksille, sekä mahaa rauhoittavana.
Nuorempi on herkkämahainen, ripuloi herkästi, vanhemman suolistoakin voitelee ja auttaa pitämään massaa yllä(+hissin virka tärkeä, on todella nirso syömään). Muuta ei puurot oikeastaan sisällä, pellavarouhetta, yrttiseosta ja vanhemmalle ripaus kauraa.
Hyvin riittää virtaa. Heinässä(esikuivattu säilöheinä, tosi kuivaa, ilman säilöntäaineita) on reilusti valkuaista(154) ja sokeria(164), joten senkään takia en enempää pellavaa, enkä kauraa anna. Heinää saavat kuitenkin vapaasti/lähes vapaasti.
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ti Maalis 01, 2011 2:02 pm

Mie ajattelin kokeilla pellavarouhe-limaa tuolle "imppari" ruunalle aktivoinnin lisäksi. Nyt imppaaminen on vähentynyt paljon alkuajoista, mutta silti sitä esiintyy vielä joinain päivinä enemmän kuin sallisin. (aktivoinnilla tarkoitan mm karsinatallista pihattoon muuttumista, lähes vapaa heinä ja lisäksi havuja tarjolla pureskeltavaksi). Lueskelin tänään Tuire Kaimion Hevosen kanssa-kirjaa ja siellä mainittiin, että puunpurenta ja ilmannielentä voi olla oire huonosta suolen toiminnasta ja kun asiaa vähän mietin, niin ruuna kyllä tekee tarpeensa normaalisti mutta kuitenkin "tikistäen". Jospa tuo lima auttaisi ja helpottaisi. Mahahaavaa en edes haluaisin epäillä, koska mitään muuta oiretta ei ole, kuin tuo puunpureminen.
Huomenna käyn hakemassa rouhesäkin kaupungissa käydessäni ja ajattelin aloittaa liman syötön loppu viikosta viikonloppua vasten, kun silloin on enemmän aikaa tarkkailla, että näkyykö muutosta.
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Pellavansiemenet

ViestiKirjoittaja johannaKS » Pe Maalis 11, 2011 12:53 am

Suosittelisin psylliumia (rohtoratamon siemeniä) pellavansiementen sijaan! Psylliumia on hyvä apua ärtyvälle vatsalle ja suolistolle.

Psylliumia käytetään hiekkaähkyn akuuttin hoitoon ja ennaltaehkäisevänä lisärehuna jottei hiekkaa ja savea kerääntyisi suolistoon. Myös sekä ripulin että ummetuksen hoitoon.
Psylliumia on hyvä käyttää ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, kun epäillään että hevonen syö hiekkaa ja multaa ja/tai jos hevosella on usein ähkyä. Psyllium on erinomaista apua hevosille joilla on hiekkakeräymä suolistossa. Psyllium siemenet sisältävät kuituja jotka liuotettuna muodostavat kasvispohjaisen geelin joka sitoo hiekkajyvät ja vievät ne mukaansa ulos.
Psyllium siemenet sisältävät runsaasti kuitua. Kuidut hierovat ja puhdistavat suolen seinämät ja edistää suoliston toimintaa. Psylliumkuidut sitovat nestettä vatsassa ja suolistossa, mikä vaikuttaa suolen sisällön koostumukseen sekä parantaa ruoansulatusta. Lisäksi kuitujen muodostama geeli voitelee ja suojaa suolistoa.

Mulla itsellä herkkävatsainen vanha tamma (joka myöskin imppaa). Hänelle on tehnyt ihmeitä "rajoitettu vapaa heinän syöttö" (heinä vapaasti, mutta ritilän takaa ettei syö liian nopeasti) ja psylliumia. Vatsa näyttää ja kuulostaa paljon paremmalta, hevonen on pirteämpi ja imppaaminen on vähentänyt huomattavasti.

Psylliumia myy esim. http://www.naturashop.fi
johannaKS
 
Viestit: 8
Liittynyt: Su Helmi 20, 2011 9:21 pm


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron