Pakkanen puree - vai pureeko?

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tunante » Pe Joulu 24, 2010 2:51 am

Puhutaanpas pakkasesta ja hevosen lämpötaloudesta.

Suljetteko jossain pakkasasteessa hepat täysin sisälle? Onko 29 asteen tuuleton pakkanen jotenkin haitallista hevosille? Hevonen ilmaisee palelunsa selvästi tärisemällä? Meillä heposet ovat normaalisti yön, 9h sisällä, nyt kun pakkanen ollut karvan alle 30 astetta perheemme toinen päättävä elin on päästänyt heposet vain 6h:ksi ulos. Tallin lämpötila on nollassa ja siellä on kosteaa... Issikka hikoilee, huoh!

Itse taipuisin ajattelemaan, että hepat voivat paremmin niin fyysiseti kuin psyykkisesti noinkin kovissa pakkasissa reilusti ulkona.. Olen enemmän kuin kiitollinen kaikista perusteluista - puolesta ja vastaan.

Argumentteja, jota en itse allekirjoita: hevosen keuhkoille näin kova pakkanen on haitallinen. Tammojen nisät paleltuvat. Mutta perustelut puuttuvat tietopankistani :(.
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Ivus » Pe Joulu 24, 2010 11:13 am

En osaa talliasukeista sanoa, mutta pihatosta on kokemusta, jonka mukaan hevot tarkenee ihan hyvin heinällä. Vapaa heinä on tosi tärkeä, sillä tuottavat energian lämpimänä pysymiseen. Kyllä hevot tärisee jos on kylmä, myös jäykkyys ja sahapukkimainen kävely voi viitata paleluun. Toki turkin kasvattamisessa on yksilöllisiä ja rodullisia eroja, kaikki eivät tarkene -30 ilman loimea. Kokemukseni mukaan lämpöset jotka ekaa talvea pihatossa, eivät kasvata "tarpeeksi" paksua turkkia -30 keleille. Lv:sillä lämmönhukka on suurempi kuin kv roduilla, jotka ovat sopeutuneet säästämään lämpöä ja energiaa. Juoksijat päinvastoin ovat sopeutuneet jäähdyttämään elimistönsä tehokkaalla pintaverenkierrolla.
Toisaalta olen huomannut, että mitä kauemmin hevonen saa elää pihatossa (useamman talven), sitä paksumman turkin se kasvattaa, rodusta riippumatta.
Mallu kirjoitti:hevosen keuhkoille näin kova pakkanen on haitallinen.

Höpönlöpön. Ehkä kannattaa se hiittaaminen -30 asteessa jättää, mutta normi ulkoilu ei vaurioita keuhkoja. Hevosen hengitystiet ovat paljon pidemmät kuin esim ihmisellä, ilma ehtii lämmetä ennen keuhkoja. Eikä ole vielä meidän tammojen nisät paleltuneet :)
Hevoset sietävät todella kovaa pakkasta, ja jopa vetoa paremmin kuin kosteata sisäilmaa. Kostea talli-ilma saa paljon todennäköisemmin aikaan niitä keuhko-oireita.
En nyt osannut tämän paremmin perustella, mutta kokemuksen mukaan hevot tarkenee kyllä pakkasella, jos talli ei ole liian lämmin. Tuota lv/kv lämmönhukka-asiaa on tutkittu Ruotsissa, siitä oli netissä sivut, mutta eipä ole muistissa enää.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Joulu 24, 2010 11:37 am

No pihattolaumassa en huomannut hevosen palelevan pakkasen takia juuri koskaan. Kyllä ne ihan olivat yli -30c asteella pihalla. Tässä toki se ero, että olivat _aina_ pihatossa eikä _koskaan_ loimitettu joten se karva kasvaa silloin valtavaksi.
Ne kerrat kun näin pihattohevosteni palelevan olivat sellainen keli kun oli noin +1 - -1c astetta ja satoi sellasta jäätävää vettä joka jäätyi hevosen karvaan kiinni. Silloin karvan antama suoja katosi ja hevoset tärisivät. Tällöin piti harjata jää pois hevosista.

Tammojen tissit on aika suojassa mielestäni jalkojen välissä joten en usko niiden paleltuvan mutta tietoa ei ole.

Hengityksestä luin tutkimustulosta joskus (mutta en tietty tähänhätään muista mistä että voisi kaivaa esille). Hevonen lämmittää hengittämänsä ilman kyllä vaikka pakkasta olisi paljonkin (myös yli -30c). On tuossa kuitenkin perääkin tavallaan. Meinaa esim. ravihevosilla silloinkun niitä ajetaan (tai mikä tahansa hevonen) siihen pisteeseen jossa hevonen ottaa maksimaalisen hapen sisäänsä (valtavan hengästynyt) ei ehdi ilma lämmetä ennen keuhkoihin kulkeutumista riittävästi jolloin on se vaaraksi hevoselle.
Tämän nyt pitäisi järjenkin sanoa, ettei ole hyväksi vetää hevosta maksimissuorituskyvyn rajoilla missään -20c pakkasessa. Ei varmasti tee hyvää lihaksillekkaan.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tunante » La Joulu 25, 2010 12:08 am

Lämmin ;) kiitokseni pakkastietoisuudesta ja joululahjasta meidän heposille :) !! Kylläpä helpotti ! Näillä perusteilla "tallikakku" lyhentyy normaaliin 9h:iin.

Silkkiturkki suomipolle sai fleece-loimen niskaansa ja issikka asteli onnellisena pihalle au naturel, omassa jääkarhuturkissaan 8-)

Meidän issikka on hiilariherkkä ja vähempisokerinen (126g) heinämme loppuu jo normaalisyötöllä maaliskuussa, joten kauheesti emme pysty heinää käytämään lämmikeenä :cry: ( uskon muuten et tamma ollut oireeton (kaviokuumeesta) ja voinut tosi hyvin pitkälti Luontoäidin just meidän hepolle suunnitellulla yrttiseoksella)

Meidän molemmat pollet, issikka ja suomipolle omaavat syvän rungon ja vahvan karvan. Ne sai elää "pihattoelämää" -10 asteeseen saakka, sittemmin joutuneet teljetyksi yöxi.. Karva ei liene ohenevan kesken talvea, kun sen ovat alkutalvesta pitkäksi kasvattaneet, vaikka viettävätkin yön miinus 1 - plus 1 asteisessa tallissa?

Harmittaa vain tuo yö-talleilijoiden (mikä uudissana!) kauhee äkillinen lämpötilanvaihtelu nollasta vaiks -29 asteeseen - ja vastoinpäin... Mut onneksi annoitte lohdutuksen sanoja hevosen pitkästä ilman lämmitysreitistä ulkoa keuhkoihin :) ! Ja tuntuu karva pörhentyvän vinhaa vauhtia kun astuvat tallista ulos. Saavat myös heti aamuheinät kartanolle, niin ehkä kylmän shokkivaikutus lievenee?

Samaa mielipuolta tuosta kosteudesta, siellähän ne pöpöt jyllää ja jytää, kuivan pakkasen taasen antaessa niille kunnon sapiskat !

Jos joskus törmätte niihin tutkimuslinkkeihin, vinkkaatteko?
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Ivus » La Joulu 25, 2010 1:05 pm

http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?tid=268
Löytyi ne sivut. Vähän tuntuu välillä yksinkertaistetulta tuo teksti, mutta seassa oikeaakin tutkimustietoa.
Eli jos hevoillasi on kunnollinen paksu talvikarva, ulos vaan!
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Warda » La Joulu 25, 2010 9:37 pm

Meillä ei ole pihatossa kertaakaan nähty palelemisen merkkejä. Tekipä suokkini myös sen, että kääntyi pois, kun muka menin sitä pakkasella loimittaan:D Kaksivuotias (-08) welshponini on aina ensimmäisten pakkasten tultua yskähtänyt pari kertaa, mutta siihen se on jäänyt. Luulen, että se johtuu vain ilman kuivumisesta, koska yskät ovat sellaisia kuivia köhäyksiä.

Ponille tulee paksumpi karva kuin suokilleni. Luulenkin, että suokkini on aika "kova jätkä" nuiden pakkasten suhteen. Ei pienestä hätkähdä. Pakkassäällä hepat ovat paljon pihalla, mutta tuulisella säällä ne viihtyvät enemmän sisällä.

Ajatelkaapa niitä hevosia, jotka elävät karsinatallissa ja viedään lämpimästä tallista aamulla ulos. Sää voi huonossa tapauksessa olla tuulinen ja räntäsateinen ja siellä hepat sitten napottavan pienessä tarhassa ilman suojaa. Tuo on minusta huolestuttavaa, ei niinkään se, että pakkanen kovenee pihatto-olosuhteissa.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja tuulikki » Su Joulu 26, 2010 10:13 am

M-H kirjoitti: Kyllä ne ihan olivat yli -30c asteella pihalla. Tässä toki se ero, että olivat _aina_ pihatossa eikä _koskaan_ loimitettu joten se karva kasvaa silloin valtavaksi.Ne kerrat kun näin pihattohevosteni palelevan olivat sellainen keli kun oli noin +1 - -1c astetta ja satoi sellasta jäätävää vettä joka jäätyi hevosen karvaan kiinni. Silloin karvan antama suoja katosi ja hevoset tärisivät. Tällöin piti harjata jää pois hevosista.

Komppaan MHta.
Meilläkin hevoset viihtyvät paljon mielummin ulkona pakkasilla ja siirtyvät sitten sisätiloihin jos sataa vaakatasossa. Miulla on siis kaksi suomenhevosta ja pv pihattoelelijöinä ja lähinnä pvtä loimitan, vain jos pakkanen menee reilusti alle -15 tai tuulee inhottavasti. Sateella sitten vähän herkemmin jo kaikille nakkaan loimet selkään. Toisella suokilla menossa nyt ensimmäinen kokonainen talvipihatossa ja sen kyllä huomaa karvasta. Tällä suokilla, joka on jo useamman talven viettänyt pihatossa, kasvaa miun mielestä paljon tiheämpi, ei mikään järkyttävän pitkä mutta sitäkin tuuheampi karva ja se on kyllä tosi lämmin. Hauska työntää sormet sinne karvan sekaan, ei tarvitse pitkään olla niin jo melkein polttaa :D Tämä toinen suokki taas on kavattanut älyttömän pitkän, mutta ei niin tiheän (miun silmään/sormiin tuntuen) karvan ja siitä huomaa, että vähän herkemmin vilustaa. Ja kun sormet työntää siihen karvaan, niin iteksekkin huomaa, että ei se ihan niin nopeasti lämmitä.

Ja juurikin tuo jäinen tihku tekee sen, että karva ei ole niin pörhöllään ja hevosia vilustaa helpommin. Meillä ainakin nauttivat suuresti, kun ihan piikkisualla rapsuttelee karvaan jäätyneen tihkun pois :)
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tuizu » Su Joulu 26, 2010 1:28 pm

Minä arvioin heppani palelemista ihan noin näppituntumalla. Meillä on kivitalli joka kovilla pakkasilla on miinuksen puolella, aamuisin ehkä nollassa. Jouluaattona heppani oli apaattinen tarhassa ja seisoi tuulensuojassa toisten syödessä heinää. Kun vaihdoin sille lämpimämmän loimen, se päätti ruveta syömään. Sisällä sillä on juuttiloimi jossa on 100% villavuori. Olen varma että se on yhtä lämmin kuin naapurikarsinoiden polyesteriset talliloimet, topatut. Yritän välttää yliloimittamista mutta yöt sisällä viettävän hevosen, varsinkaan arabin, karva ei kasva kovin pitkäksi. Mieluummin kuitenkin loimitan kuin palellutan. Suorastaan tärisevänä olen heppani löytänyt kerran +12 asteesta sateesta, siis se kastuminen.

Kerran lähdimme parilla plussa-asteella kosteassa kelissä taluttelukävelylle. Sata metriä käveltyämme minulle tuli tunne että heppani vastahakoisuus johtui kylmästä. Palattiin takaisin ja laitoin loimen päälle. hevoseni piristyi selkeästi ja tehtiin pitkähkö kävelylenkki.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja tuulikki » Su Joulu 26, 2010 9:53 pm

Kuulin muuten kerran, että korvista tuntisi, jos hevosella on kylmä. Eli jos miettii, että kaipaako heppa lisälämmikettä, niin kokeilee korvan juuria, jos ne ovat viileät, niin silloin kannattaa loimittaa/ottaa heppa talliin/lisätä heinää. Onko kukaan muu kuullut tuota?
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Koo » Su Joulu 26, 2010 11:30 pm

Meidän poni (ox-nf risteytys) on ilman loimea pihalla, vaikka pakkasta olisi -30. (äiti tosin jaksaa jankuttaa, kuinka tarvitsisi jo -15 asteessa loimen, vaikkei ponia koskaan näekkään :D) Pihattoa tai mitään suojaa ei ole, tämän vuoksi pitää laittaa sadeloimi päälle jos tuulee/sataa kovasti. Ponilla on älyttömän paksu ja pitkä karva, ainoastaan tallin ikivanha shettis voittaa. Ja se vasta mammutti onkin! :lol: Itse ratsastan sen mukaan, mitä tarkenen. Noin -20 menee raja, silloin en enää jaksa itse kauaa olla kyydissä, jolloin ponilla on rennompi päivä. Tuulisella säällä "pakkasraja" on matalampi, lumisade minua ei häiritse. Tänään oli -16 ja liikutin jopa normaalia reippaammin ja raskaammin. (eikä toki johtunut siitä, että ponilla liikaa virtaa ja halusi päästellä... ^^)

Olikohan tässäkään viestissä mitään järkeä...
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tuizu » Su Tammi 02, 2011 9:33 pm

Minä olen kuullut tuosta että korvista tuntee onko kylmä ja olen sitä käyttänytkin. Tänään oli tästä aiheesta juttua tallilla, siis tästä loimituksesta. meillä on mm. alkuperäisrotujen risteytys jolla tänään (-12 astetta) oli päällä kaksi talliloimea + toppaloimi. Ja tällaisia esimerkkejä on enemmänkin. Torstaina kuulin suomenhevosesta jolla on ollut koko talven ulkona kolme loimea ja sisällä kaksi. Heppa sai jonkun sieni-infektion ja siltä lähti harja ja karvoja. Mikä meitä ihmisiä vaivaa? tajusin tänään että arabini on lähes vähiten loimitettu hevonen tallillamme.Ja sillä ei ole kovin pitkä talvikarva.
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tunante » Ke Maalis 30, 2011 9:07 pm

Hevosen lämpötaloudesta asiaa, linkki islanninhevoset.com -sivustolta otsikolla:

"Hevonen ei ole vilukissa
Hevosen lämmöntarve on huomattavasti pienempi kuin omistajansa. Evoluutio on muokannut hevosesta lämmönsäästäjän, joka sopeutuu erinomaisesti äärimmäisiin lämpötiloihin.
...........
Teksti: Johanna Viitanen
artikkeli on julkaistu alun perin Hevoset & Ratsastus -lehdessä 1/2004:

http://www.islanninhevoset.com/62
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Jessica » Pe Huhti 01, 2011 2:39 pm

Monesti ongelmana onkin vaan me omistajat, luulemme hevosen kokevan pakkasen ja esim. sateen samalla tavalla.

Itse en ymmärrä ollenkaan tuota, että talvisin pidetään 24/7 (sisällä ja ulkona, vuorokauden ympäri) loimea hevosella. Myönnän suoraan, että olen aikoinaan (eikä siitä kauaa edes ole) ollut aivan samanlainen ja paaponut hevosta kuin ihmislasta. Onneksi sitä on tullut järkiinsä.

Ratsastuksen kohdalla olemme kuitenkin aina olleet sitä mieltä, että hevonen on energianpurkua vaativa eläin, ja sitä on liikutettava päivittäin.
Kertokaa muuten lisää, mitä mieltä olette kovilla pakkasilla liikuttamisesta. Meidän stressimahaisen hevosemme kohdalla liikuttaminen on säällä kuin säällä välttämätöntä, ja liikunnan pitää olla riittävää. Ollaan kunnon laukkalenkillä oli sitten lumipyry tai syysmyrsky. Pakkasillakin laukataan, kuitenkin ehkä pidetään enemmän taukoja välillä kunnon pakkasilla.
Meidän hevosemme kohdalla ihmisen olotilaa ei voi liikaa miettiä. Tarpeeksi vaatteita vaan päälle, ja talvisin ratsastetaankin pussihanskoilla ja kaikella epäkäytännöllisellä. Pakko se kuitenkin on.
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Jessica » La Huhti 23, 2011 3:11 pm

Täytyy johonkin avautua: Tuolla yhdellä tallilla hevoset vieläkin loimet päällä. Auringossa tosiaan sen +20 astetta just nyt.
Syynä se, että ovat klipattuja....
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Koo » La Huhti 23, 2011 4:27 pm

Jessica kirjoitti:Täytyy johonkin avautua: Tuolla yhdellä tallilla hevoset vieläkin loimet päällä. Auringossa tosiaan sen +20 astetta just nyt.
Syynä se, että ovat klipattuja....

Samaa olen katsellut, huhhuh... Ei varmastikkaan ole sama talli, mutta kuitenkin. No okei, täällä on se +10-15 astetta, mutta... Eräässäkin aamutallissa kun olin auttamassa, piti varmistella mmmoneen kertaan, että ihan oikeastikko tälle hevoselle tulee Back on Track-verkkoloimi, tallitoppis ja ulkotoppis päälekkäin. Ja niin sitä hevosta puettiin... Tallissa oli "vain" tallitoppis ja verkkoloimi, ja ehkä sen 15 astetta lämmintä... Ja ei, todellakaan tuo yksi ei ollut ainut hevonen, jolle näin tehtiin, vaan lähes kaikki pikkuponeja + piensuokkia lukuunottamatta.

Meidän tallilla onneksi ihmiset ovat tajunneet, ettei enää tarvitse heidän puoliveripalleroitakaan loimittaa, vaan saavat kerrankin olla nakuina. :3 Toisen loimittamisen ymmärrän; 16-vuotias entinen kansallisen tason kilparatsu, eikä ikinä ennen ole ollut pihalla ilman loimea -edes kesällä. Nyt ruuna on koko kesän loimetta, mutta talvella on ihan pakko loimittaa, tai hevonen on umpijäässä. Toinen taas loimitetaan ettei karva kasva. Just. Ei siis klipata.

Hoolla on tänä talvena loimi ollut ööh kolmesti. Fleecevuorellinen sadeloimi, jos on satanut ja tuullut hirrrvittävästi. Eikä puoliarabi kuollut -35 asteen pakkasiin..
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja vilma » La Huhti 23, 2011 6:41 pm

Tuo yli-innokas loimittaminen huvittaa täälläkin. Oma pallero viime talven pakkasilla oli kerran fleecevuorillisessa palttoossaan pihalla, sillä tuloksella että siinä oli puolen neliön "ilmastointiaukko" parin tunnin päästä. Taisi olla kova viima ja 15 astetta pakkasta silloin. Omasta karvapallerosta en ollut yhtään huolissani ja tallin ohutkarvaisia lämppäreitäkin loimitettiin vain tuulisella säällä.

Ajattelen että siinä näkyy miten isot erot on hevosenpitokulttuurissa ja siinä millaiseksi eläimeksi hevonen mielletään.
Toivomuslistalla tänään puhdas ja vapaa,
reipas askel ja liikkuva mieli.
vilma
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ti Kesä 08, 2010 8:49 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja krummela » Pe Touko 06, 2011 4:05 pm

vilma kirjoitti:Tuo yli-innokas loimittaminen huvittaa täälläkin. Oma pallero viime talven pakkasilla oli kerran fleecevuorillisessa palttoossaan pihalla, sillä tuloksella että siinä oli puolen neliön "ilmastointiaukko" parin tunnin päästä. Taisi olla kova viima ja 15 astetta pakkasta silloin. Omasta karvapallerosta en ollut yhtään huolissani ja tallin ohutkarvaisia lämppäreitäkin loimitettiin vain tuulisella säällä.

Ajattelen että siinä näkyy miten isot erot on hevosenpitokulttuurissa ja siinä millaiseksi eläimeksi hevonen mielletään.


Ihmiset ovat nykyään ylihuolehtivaisia oli sitten kyse hevosista tai ihmisistä. Hyvä ettei päiväkotilapsille vaadita kypärää päähän pihaleikkeihin. :roll: Hulluksi mennyt tämä yhteiskunta.
Viimeksi muokannut krummela päivämäärä Pe Touko 13, 2011 12:38 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
krummela
 
Viestit: 12
Liittynyt: To Touko 05, 2011 11:32 am

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Touko 06, 2011 8:27 pm

krummela kirjoitti:Ihmiset ovat nykyään ylihuolehtivaisia oli sitten kyse hevosista tai ihmisistä. Hyvä ettei päiväkotilapsille vaadita kypärää päähän pihaleikkeihin. :roll:


Olen niin samaa mieltä kanssasi!
Yhteiskunta myös holhoaa ihmistä aivan äärimmäisyyksiin asti. Kaikki kielletään ja ei jätetä sijaa ihmisen vapaalle päätökselle (ja sitäkautta myös luonnolliselle valinnalla..).
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Jessica » Su Touko 08, 2011 12:39 pm

Mua niin ahdistaa noiden hevosten puolesta! Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, hevoset hiekkapostimerkkitarhoissa SADELOIMET päällä, ihmiset kävelee t-paidoissa ja ulkona on 19 astetta lämmintä.
Mua ei koskaan ennen oo kiinnostanu puuttua kenenkään muiden hevosten hoitamiseen, mutta nyt alkaa kohta kiehua yli (kirjaimellisesti) :x
If there is will, there is hope.
www.imppaavathevoset.net
Avatar
Jessica
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2011 8:00 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja krummela » Ma Touko 09, 2011 10:53 am

Minullakin sappi kiehuu kun yhteiskunta haluaa päättää asioista minun puolestani ja kieltää asiat, jotka koskevat vain minua itseäni. Hyvinvointiyhteiskunta on jees mutta liika on liikaa ja ihmisten pitäisi saada päättää itse omista asioistaan.
krummela
 
Viestit: 12
Liittynyt: To Touko 05, 2011 11:32 am

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja tulppis » To Joulu 08, 2011 3:07 am

Tämäkin aihe on varmaan kohta taas ajankohtainen. Huomauttaisin siis että älkää ihmeessä loimittako talvikarvaista hevosta FLEECEloimella, vaan laittakaa kovalla pakkasella toppaloimi ja pitäkää muuten ilman. Fleeceloimi painaa karvan lyttyyn eikä hevonen pysy lämpimänä, kun tuuli vielä läpäisee fleecen. Toppaloimi sekä eristää kylmää että pitää tuulta.
Avatar
tulppis
 
Viestit: 13
Liittynyt: To Joulu 08, 2011 1:34 am
Paikkakunta: Tammela

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja RJH » Ke Tammi 04, 2012 9:44 pm

Minulla on ollut hiukan miettimistä tässä pakkas-asiassa näin ensimmäisenä hevosenomistaja-talvena. Koko ajan on ollut huoli paleleeko pikkuiset karvapallerot. Loimien päälle pukeminenkin on aina sellaista saakelin tappelua, että pahemmasta väliä. Meidän pollet eivät siis kovin mielellään ota loimia niskaansa. Joskus olen kuitenkin oman mielenrauhani ja yöunien pelastamiseksi loimittanut ohuilla sadeloimilla.

Tänään +2 asteessa räntäsateessa hevosia hoidellessani sain ymmärryksen. :shock: Itselläni ei ollut pipoa päässä ja pää valui aivan läpeensä märkänä. Kylmä ei päässä kuiteskaan ollut. Ja mitä kauemmin siellä seisoskelin, sitä enemmän pääni alkoi 'tuottaa' lämpöä. Tästä juolahti mieleeni, että olotila oli varmaan melko lähellä hevosen tuntemuksia karvapeitteensä alla. Ei, se ei varmasti ole täysin sama asia, mutta itse tajusin siitä, että ei sitä kylmyyttä niin kovasti tarvitse koko ajan pelätä.

Eli seuraavan kerran kun räntäsade ja loimitus ovat samassa lauseessa ajatuksissanne, seiskää hetki siellä sateessa kokeilemassa. Saattaa helpottaa.
RJH
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ti Elo 23, 2011 9:25 am

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tonttu » Su Kesä 17, 2012 1:25 pm

Mietiskelin tässä eräänlaista vaihtoehtoa issikoille. Eli kun kerta issikat kasvattavat talviturkin ja viihtyvät siksi mieluummin pihalla kuin tallissa talviaikaan, niin olisiko mahdollista pitää issikoita aidatulla niityllä (joka siis toimii sekä isona tarhana että laitumena) koko vuoden ympäri ilman tallia tai pihattorakennusta, kunhan sateen/tuulen/lumipyryn suojasta on huolehdittu? Tietenkin pahimpaan pakkasaikaan vuokraisin tallipaikan, jos polleille tulee kylmä, vaikka en kyllä siihen usko. Inhottaa viedä koko talven öiksi issikat talliin, kun ne tuntuvat läkähtyvän ja viihtyvät muutenkin huonosti, ja lähialueella ei ole pihattoa, josta vuokrata paikkaa. Toivottavasti joku ymmärsi mitä yritin selittää ja osaisi vastata tähän kysymykseen. :)
Tonttu
 
Viestit: 5
Liittynyt: Su Kesä 17, 2012 1:14 pm

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tunante » Su Kesä 17, 2012 9:13 pm

Issikka kyllä tarkenee, mutta sitten tulee laki vastaan. Naapurissa oli pitkä L-mallinen katos kylmäveriselle, pitkän ja paksun karvan kasvattavalle hevoselle. Tähän puuttui eläinsuojeluvalvoja. Hänen tarvitsi rakentaa 3-seinäinen suoja, jossa kiinteä lattia. Täällä on varmasti joitakuita lakiin paremmin perehtyneitä.[

Onkohan tuossa jotakin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100588

Mun issikka vietti yhden talvikauden ennen kotiintuloaan vuokrapaikassa kokonaan pihalla (ilman MITÄÄN suojaa yllä tai alla), kun se ahdistui pienessä sille varatussa siitotallissa ihan skitsoksi. Ostin sille sopivia loimia erilaisten säiden varalle - ja polle hyrisi laumassa tyytyväisyyttään :) Ja pysyi tevreenä sekä henkisesti että fyysisesti.
Tunante
 
Viestit: 148
Liittynyt: La Marras 28, 2009 2:41 am
Paikkakunta: Satakunta

Re: Pakkanen puree - vai pureeko?

ViestiKirjoittaja Tonttu » Su Kesä 17, 2012 9:57 pm

Kiitos vastauksesta. Pitää kai sitten suunnitella, josko rakentaisi jonkun pienehkön pihaton tapaisen rakennuksen tuohon, niin tulee täytettyä eläinsuojelulain pykälät ja talvesta tykkäävien hevosten tyytyväisyys. Pystyykö sellaisessa rakennuksessa pitämään myös vuonoa ja risteytysponia, vai käykö niillä kylmä jo liian kovaksi? Ainakin vuonon uskoisin pärjäävän hyvinkin, mutta ei ole kokemusta.
Tonttu
 
Viestit: 5
Liittynyt: Su Kesä 17, 2012 1:14 pm

Seuraava

Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa