Pihattoesittelyt

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Intsi » Ma Marras 09, 2009 4:36 pm

Meiltä, kun löytyy tuo pihatto niin itseä kovin kiinnostaa kaikki erilaiset pihattoratkaisut.
Meidän pihattoon saa toki tulla ihan paikan päällekin tutustumaan, mutta myös kotisivuilta http://www.hippiina.com/talli.html voi katsella kuvia ja tietoja. Kysyäkin saa.

Itse haaveilen erilaisista sulan veden systeemeistä talvella ja siisteistä heinän syöttö ratkaisuista, joissa monessa tuntuu olevan jotain vikaa (varisee maahan ym.) Minkälaisia kelläkin, joilta pihatto löytyy ?
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Emili » Ma Marras 09, 2009 7:28 pm

EDIT // olinkin poistanut nuo kuvat... No, linkki Petsien kansioon :3

http://www.petsie.fi/pet.php?petid=49325&s=images&setid=19177
Viimeksi muokannut Emili päivämäärä Su Touko 02, 2010 5:49 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Kirsi Paavola » To Marras 26, 2009 3:06 pm

:P Tervehdys Kuusamosta. Minun pikkutallissani on kahden hevosen pihatto paikka vanhassa navetassa. Olen laittanut pari-oviaukkoon kaksi huopaa vierekkäin tuulen suojaa jättäen raon valon tuloa varten. Hevoset oppivat päivässä kulkemaan sujuvasti tämän "ahtaan" kulun kautta. Pihattoni ei kuitenkaan ole lämmin. Pakkanen tulee sisään talvella, joskus kovastikin. Mitä mieltä olette tästä? Tuulen suoja siis on hyvä ja seinät pitävät sateen ja lumet poissa. Juotan hevosilleni vain lämmintä vettä, joka estää myös veden jäätymisen täyttökertojen välillä. Pihaton pohja on valettu betoni ja kuivikkeena käytän paksua kuivaturvepohjaa. Hevoset makoilevat siinä paljon. Olen koettanut hakea tietoa pihatoista ja niiden käyttö ehdoista, mutta yhtenevää tietoa ei juuri ole. Jokainen pihatto on omanlaisensa. Kiitos teille vastauksista.
Kirsi Paavola
 
Viestit: 4
Liittynyt: To Marras 19, 2009 3:22 pm

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja M-H » To Marras 26, 2009 3:49 pm

Ei vaadi eläinsuojelulaki olemaan pihaton lämmin. Ainoa jota vaaditaan on se minimikoko (neliöissä) per hevonen/poni.

Riippuu pitkälti kanssa kunnan eläinlääkäristä minkä rakennelman hyväksyy. Jotkut kun ovat sellasia joiden mielestä hevosen oikea paikka on lämmitetty karsina 22 tuntia vuorokaudessa ja sitten parituntia ajetaan kärryillä niin on hyvä. Ihmisiä omine mielipiteineen ovat myös viranomaiset jotka tekevät omia tulkintojaan. Valitettavaa on se, että heillä on yllättävän paljon valtaa toteuttaa omia mielipiteitään.

Ihan kylmä tuo meidänkin pihatto on. Tuulen ja sateensuoja siis. Hevoset kasvattavat valtavan karvan aina talvisin. Sitä riittää sitten melkein junannukseen asti, ennenkuin viimeisetkin hapsut on vaihtunete kesäkarvaan.
Yleensä hevosemme viihtyvät pihatossa parhaiten märkinä sadekausina jolloin kaikki paikat ovat kuralla ja sataa päiviä putkeen. Kovalla pakkasella (vaikka olisi 30 astetta) ovat mieluummin pihalla kuin suojassa. Makaavat myös talvisin mieluummin usein lumen päällä kuin turvekuivikkeessa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Jessi » Pe Marras 27, 2009 4:16 pm

Mitenkäs pihaton oviaukko, millaisethan muoviliuskat / tuuliesteet oviaukolla ovat käytännöllisimmät? Meidän pihatto tulee ison aukean päähän, eikä nyt ainakaan täksi talveksi ole mahdollisuutta rakentaa tuulitunnelia siihen oviaukon eteen. Toiselta foorumilta vakoilin, ettei pelkät muoviliuskat riitä pitämään tuulta poissa, vaan joku oli lisäsuojaksi kiinnittänyt räsymattoja oviaukolle.

Poni on varmasti aivan onnessaan, kun saa olla pihalla kokoajan. :) Hevonen nukkui kesälläkin yöt sisällä (pääsi vapaasti kulkemaan oman karsinan ja tarhan välillä), saa nähdä viekö se ponin mukanaan unikaveriksi sitten.
Avatar
Jessi
 
Viestit: 75
Liittynyt: La Marras 14, 2009 8:16 pm

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Ivus » To Maalis 11, 2010 12:21 pm

http://www.pixbox.fi/alb1156039

Tuoltapa löytyy kuvia meidän pihatosta.
Meillä kun aakeella laakeella asutaan, tuulikaapit on melkolailla pakko olla, ei pelkät muoviliuskat riitä. Myös tarhojen saaminen virikkeelliseksi tuottaa hieman päänvaivaa, muutama mäki koetettiin tehdä, mutta siinäpä ei kauan turvat tohissu kun nekin oli tallattu pannukakuiksi :) Onneksi tuo "etutarha" on sellainen kivinen niitty, että joutuu siinä silti vähän jalkoja nostella. Kesällä viihtyvät parhaiten tuossa kiviniityllä, talvella hakeutuvat etupihalle kuusten suojiin.
Pihatto on mitoitettu 6:lle hevoselle, ja tarhoja on n. 1,2ha, laitumet erikseen. Tarhat sijoittuvat ikäänkuin sulkumerkin muotoon pihaton ympärille, ja hevoset liikkuvat tosi paljon höylätessään "sulkumerkkiä" päästä päähän. Nyt heppoja asuu pihatossa 5, ja hyvin on sopu säilynyt.
Vesiastiasta en hoksannutkaan ottaa kuvia, pitänee niitä vielä lisätä.. Tehimmä laatikon, johon sisälle pyöräytettiin peltisyvennys johon istuu 80l saavi. Laatikon sisällä peltiä vasten kulkee sulanapitokaapeli, ja eristeenä on uretaania. Vesi pysyi jopa haaleana tulipalopakkasillakin. Tämä tuli maksamaan kaikkineen n. 60€, mikä on melko huomattava säästö markkinoilla oleviin lämmitettäviin paljuihin (n. 500€).
Kuulisin mielelläni kommentteja ja vinkkejä miten saada noita tasaisia tarhoja mielenkiintoisemmiksi :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Warda » La Huhti 10, 2010 10:34 pm

Hienoja pihattoja teillä. Minulta löytyy kahden hevosen pihatto, kokoa on 8,5*4,5m. Lisäksi on samankokoinen eteinen. Karsinan ovella on muoviliuskat ja eteisen ovella matot. Karsinan puolella on lämpöeristys, mutta eteisen puolella ei. Karsinapuolen lämpötila harvoin laskee alle -15 asteen kovillakaan pakkasilla. Jos ulkona on kovin kylmä, elikkäs n. -20 astetta niin laitan heposille ohuet toppaloimet päälle (varmaan oman mielenrauhan takia :D )Kuivikkeena käytän purua sekä talvella ehdoton suosikki on olki. Olki ei jäädy, vaan pysyy pehmeänä ja hevoselle miellyttävänä.

Vesiastia on karsinassa ja jostain maagisesta syystä se pysyy sulana lähes kokoajan. Ehkä -30 asteen pakkasilla siihen tulee jääkerros.

Hepat ovat vesisateella sisällä ja ottavat yleensä iltapäivällä torkut karsinassa. Kylmillä ilmoilla iltaheinät annetaan sisälle, jotta karsinan puolelle tulisi muka lämpimämpi:) Yöt ne viettää sisällä ja päivät riekkuu tarhassa. Heinät levittelen ympäri tarhaa, jotta tulisi liikettä mahdollisimman paljon.

Olen itsekin miettinyt tuota virikehommaa. Hepot tykkäävät kuusista, mutta toisaalta nekään ei jaksa loputtomiin kiinnostaa. Eniten niille tulee touhua levitellystä heinästä. Lisäksi ne peuhaavat keskenään ihan mahdottomasti, se lienee parasta viihdettä hevosen päivään.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ti Huhti 27, 2010 9:54 pm

Emili kirjoitti:Jes, pääsen esittelemään loistavia kuviani. (yritin pienentää niitä sen verran että pitäisi hitaillakin yhteyksillä ladata nopsaan.)

Onkohan miun selain asetuksissa joku vika, kun en saa näkymään noita kuvia? :shock:
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja tuulikki » Ke Tammi 12, 2011 4:21 pm

*kiroaa mokkulan syvimpään maanrakoon, kirjotin pitkän pätkän ja sitten se hävis kun netti pätkäs!!*

Meillä on tarkoituksella jätetty maapohja pihattoon, tuntui alusta alkaen parhaalta ratkaisulta. Tehtiin pohjaan kerroksia, jotta sen "suodatus" toimisi pidemmän päällekkin hyvin :D Eli siis, kuorittiin pintaa pois, lisättiin n.15cm kerros hiekkaa pohjimmaiseksi. Hiekan päälle samanmoinen kerros kasvuturvetta puutarhalta ja sen päälle vielä n.15cm Vapon kuiviketurvetta. Pohjaa tuli siis se reilu 45cm. Päällimmäiseksi reilukerros puruja, joita lisätään tarpeen tullen. Ensimmäisenä talvena pohja oli aika kova ja niin kylmä, että pintakin jäätyi. Nyt tänä talvena on pysynyt tosi hyvänä, mitä nyt noita -30asteen pakkasia ei jaksanut pitää sulana. Nyt se on taas sula ja hyvin pysyy kuivana! Siivoan isoimmat kakkakikkareet pois, kusläntteihin en koske, vaan lisään kohtiin reilusti purua.
Kai tää meijän systeemi on jonkinlainen versio entisajan lantapatterista?

Seinissä on laudoitus-10cm villa-vaneri, oviaukossa muovisuikaleet ja tarvttaessa siihen saa liukuoven paikoilleen, en ole sitä kyllä pitänyt oikeastaan ollenkaan. Lämpinä se ei pysy, mutta aina siellä on pari astetta lämpimämpi kuin ulkona ja tuuli ei pääse sisään. Harmi, kun ei ole kuvia, olen ollut tosi tyytyväinen :)

*edit, kirjoitusvirheitä taas :roll:
Viimeksi muokannut tuulikki päivämäärä Ke Tammi 12, 2011 6:38 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja M-H » Ke Tammi 12, 2011 6:20 pm

Jaoin tän keskustelun kahtia kun alkoi menemään ohi aiheen huolella.

Eli tähän topicciin pihattoesittelyt ja pihaton vaatimuksista sitten tuo toinen topicci löytyy missä voi jatkaa niistä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Tammukka » Ti Elo 02, 2011 12:26 pm

Nostanpastämän keskustelun nyt syksyn kynnyksellä :)
Meille on tekeillä navetan halliosan päätyyn pihatto, jossa hevoset saisivat olla mahdollisimman paljon. Meillä on myös karsinat ja ajattelin hepat laittaa paukkupakkasella karsinaan, jotta ei olisi ihan niin kylmä. Talli on 50-luvulla rakennettu navetta ja jo aika huono kuntoinen, mutta ajaa asiansa. Jossain vaiheessa puramme koko navetan pois ja rannamme uuden systeemin. Minulla ei ole aiemmin ollut pihattoa ja kaikki vinkit on tervetulleita kuivikkeista hevosten ruokintaan! Meidän pihatossa on valettu lattia ja seinissä ei ole eristeitä. Pihatto on siis hallin sisällä ja n.13 neliötä. Asukkaina lämppäri ja shettis.
Etsin oveen muovisuikaleita ja yllätyin kuinka kalliita suikaleet ovat. Meidän pihattoon suikaleet maksaisivat n. 300€. Olisiko kellään edullisempaa vaihtoehtoa? Tuolla rahalla rakennan jo tuulikaapin..
Entäs mitä kuiviketta käytätte? Meillä on nyt kesällä käytössä turve, mutta se kuulemma jäätyy talvella, jos ei ole lämmintä säilytys tilaa. Onkohan pakko mennä purulla? Turpeesta tykkäisin eniten.
Sitten pihattolaisten ruokinta ja aktiviteetit tarhassa :) Mitä syötätte pihatto hevosille? Meidän lämminverinen ei siedä kauraa, joten ajattelin kokeilla D&H Build Uppia. Onko kokemusta tästä rehusta? Lisäksi hepoilla vapaa heinä. Kumpikin liikkuu kevyesti.
Mitäs puuhaa hepoille keksisi tarhaan? Tarha on n. 2000 neliötä.
Tammukka
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Elo 02, 2011 11:56 am

Re: Pihattoesittelyt

ViestiKirjoittaja Warda » Ti Elo 02, 2011 11:41 pm

Kyllä ne suikaleet kannattaa mielestäni laittaa. Pitävät kuitenkin hiukan lämpöä pakkasilla ja kesällä itikat pois sisätiloista. Ja kyllä se tuulikaappikin kannattaa olla. Kuinka suuret ovaiaukot sinulla on? Silloin kun minä tilasin muoviliuskat, niin maksoi jotain 150 ja rullaa jäi reilusti vielä jäljelle. Talvella kannattaa käyttää olkea. Eli alle purua tai turvetta ja päälle olkea. Olki tekee alustan pehmeäksi ja lämmittää samalla. Minun kokemuksella purukin jäätyy.
Avatar
Warda
 
Viestit: 378
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2010 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron