Yrttien käyttö ruokinnassa?

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Yrttien käyttö ruokinnassa?

ViestiKirjoittaja Ankeliena » Su Loka 03, 2010 4:04 pm

Löytyykö keneltäkään kokemusta yrttien käytöstä ruokinnassa? Tarkoitan ruokintaa missä ei käytetä teollisia rehuja eikä synteettisiä vitamiinejä. Monet varmaankin antavat hevosilleen yrttejä ( esimerkiksi koivukerppuja tai nokkosta) mutta useinhan homman vesittää kaikki muut syötettävät tai ulkoisesti käytetyt lisäaineet. Kivennäiset ja täysrehut kun ovat kaikkea muuta kuin luonnollisia, jos tuoteselostetta rupeaa tarkasti lukemaan. Mitä syötätte ja miksi - näkyykö muutos?
Ankeliena
 
Viestit: 6
Liittynyt: La Elo 21, 2010 2:32 pm

Re: Yrttien käyttö ruokinnassa?

ViestiKirjoittaja Päivi » Ma Loka 25, 2010 6:29 pm

Hei

Yrttien käyttö pelkkänä ravintolisänä, eli korvaamaan kivennäiset...

Ensinnäkin pitää määritellä, mitä tarkoittaa yrteillä. Jos käsitys yrteistä on oikea, niin yrtit tarkoittavat erilaisia kasveja, joilla on terveyttä hoitava ja ylläpitävä vaikutus. Se perustuu useimmiten yrttien sisältämiin erilaisiin fytokemikaaleihin, kuten moniin happoihin, eteerisiin öljyihin, tanniineihin, karvasaineisiin, fenyleihin, alkaloideihin jne. Näillä on elimistöä aktivoiva, kuona-aineita poistava ja aineenvaihduntaa stimuloiva vaikutus ja silloin elimistö pystyy paremmin käyttämään erilaiset ravintoaineet hyväkseen ja muokkaamaan elimistössään niistä uusia tarvitsemiaan ravinteita. Kuten esimerkiksi syntetisoimaan vitamiineja maksassaan tai suolistossaan. Näitä elimistöä aktivoivia yrttejä ovat mm. siankärsämö, voikukka, kultapiisku, pujo, koiruoho, takiainen jne. joilla joko munuaisia, maksaa tai ruuansulatusnesteitä aktivoiva vaikutus.

Toiset yrtit taasen ovat enemmän lääkitseviä, joita elimistö käyttää aktivoimaan omaa puolustusmekanismiaan, siis immuniteettia. Näiden yrttien tarkoitus on vahvistaa elimistön puolustusmekanismia, ja aktivoida esim. solujen uusiutumista. Tällaisia lääkinnällisiä yrttejä ovat mm. auringonhattujuuri, kamomilla, rohtoraunioyrtti, kehäkukka jne.

Yrttien käytön näkisin siksi enemmän olevan terveyden ylläpitoa ja hoitoa, kuin erilaisten ravinteiden lähde perusruokinnassa. Eli yrtit eivät ole merkityksellisiä ravinnonsaannin, siis välttämättömien ravintoaineiden suhteen.

Poikkeuksia toki löytyy, kuten esim. nokkonen, voikukanlehdet ja persilja, joissa paljon mineraaleja sekä aminohappoja, mutta lisäksi myös edellä mainittuja fytokemikaaleja. Tällaisten yrttien käyttö lisäravintona on perusteltua ja suotavaakin, tulee vaan muistaa, että nämä yrtit ovat voimakkaita sekä ne omaavat myös muitakin ominaisuuksia kuin vain sisältämänsä ravintoaineet.

Luonnonmukaisessa ruokinnassa suosittelen ehdottomasti hevoselle syöttämään heinän lisäksi kuivattua porkkanaa, selleriä, omenaa, punajuurta, palsternakkaa sekä muita hevoselle sopivia juureksia ja hedelmiä. Kuivattuina niiden käyttö on helppoa ja taloudellista. Päivittäiset määrät ovat paljon pienempiä kuin vastaava ravintoainemäärä teollisena, koska luonnolliset ravinteet imeytyvät täydellisesti eikä kuormita elimistöä. Näihin peruselementteihin lisättynä vielä nokkonen tai persilja, valkosipuli tai karhunlaukka ja ruusunmarja, niin silloin tarjolla on ravintoaineiden suhteen todellinen ”mineraali-vitamiini” pommi, jota pari desiä päivässä riittää ja josta hevosesi saa kaiken tarvitsemansa. Ja kaiken kruunaa terveyttä ylläpitävä yrttisekoitus, jossa yllämainittuja elimistöä aktivoivia yrttejä, kuten siankärsämöä, pujoa, koivunlehteä, voikukkaa, takiaista… ja jota riittää 1 dl päivässä esim. 3 viikon kuureina.

Sairaustapauksien tukihoidoksi ja jatkohoidoksi sitten ihan omat yrttinsä, joita ei pidä sekoittaa näihin peruselintoimintoja aktivoiviin yrtteihin. Lääkinnällisiä ominaisuuksia sisältävät yrtit ovat voimakkaita sekä niiden käyttö tulee olla harkittua ja perustua diagnoosiin.

Jos haluat lisätietoja, niin kirjoita minulle info@betterchoice.fi vastaan mielelläni kysymyksiin koskien hevosten luonnonmukaista hoitoa ja ruokintaa.

Terveisin Päivi Ahlfors
Avatar
Päivi
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Kesä 09, 2010 2:26 pm

Re: Yrttien käyttö ruokinnassa?

ViestiKirjoittaja Päivi » To Marras 18, 2010 10:42 am

YRTIT VAIKUTTAVAT HEVOSESI HYVINVOINTIIN JA TERVEYTEEN

MITEN JA MIKSI?

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta hevosen luonnonmukainen
hoito ja ravinto


Vaivaako hevostasi kutina, toistuva niveltulehdus, ripuli, satunnainen yskähtely, voimattomuus tai muut epämääräiset ja alkuperältään selittämättömät oireet?

Syynä voi olla usein maksan ja munuaisten liikakuormitus, jolloin hevosesi kuona-aineenvaihdunta ei voi toimia luonnollisella tavalla, vaan kuonaa kertyy mm. nesteenä jalkoihin ja keuhkoihin. Se voi myös pyrkiä lopulta ulos ihon kautta.

Hevosten maksa ja munuaiset kuormittuvat kaikista epäpuhtauksista, tulivatpa ne sitten ruuan (monet synteettiset ja epäorgaaniset valmisteet), juoman, hengitysilman (ilmansaasteet, home), lääkeaineiden (linimentit, madotukset ja rokotukset sekä lääkekuurit) tai hyönteisten pistojen välityksellä. Monen tekijän yhdistelmä ja jatkuva altistuminen on usein syynä oireisiin; hevosen elimistöllä ei ole aikaa ja mahdollisuutta toipua ja palautua kaikesta kuormituksesta.

Luonnon oloissa hevonen puhdistaisi itse itsensä erilaisilla yrteillä, joita se löytää ojien pientareilta pohjilta, niityiltä ja metsistä. Sinä voit antaa hevosellesi myös tämän mahdollisuuden ja hoitaa hevosesi terveyttä luonnollisella tavalla.

Jos haluat kuulla lisää hevosten luonnonmukaisesta ruokinnasta ja miten voit vaikuttaa terveyden ylläpitämiseen yrteillä, niin tule …

19.11.2010 pe klo. 17.30 Klaukkala - Heleniuksen talli,
20.11.2010 la klo. 12.00 Kouvola - aseman Vintti,
21.11.2010 su klo. 11.15 Pori - Talli Priha ja klo. 17.00 Paimio - Vinhan Talli
Ilmoittaudu:
Klaukkala: jenni.flinck@matkaratsastus.com
Kouvola: riikka.patjas@hyotypaperi.fi
Pori: maikki.saari@gmail.com
Paimio: kirsi.suhonen@kolumbus.fitiistaina
Avatar
Päivi
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Kesä 09, 2010 2:26 pm

Re: Yrttien käyttö ruokinnassa?

ViestiKirjoittaja jatjat » Ke Marras 24, 2010 10:33 pm

Kiitos Päivi loistavasta illasta, olisin voinut kuunnella sinua vaikka aamuun asti!! olin paimiossa sunnuntaina 21.11
kyllä ihminen on tyhmä, on itse sössinyt kaikessa viisaudessaan hevostensa elimistöt kaiken maailman ihmerehuilla.

toivon että pääsen luennollesi uudelleen! KIITOS!!
The more I get to know some people- the more I like animals.
jatjat
 
Viestit: 44
Liittynyt: Pe Helmi 12, 2010 8:04 pm
Paikkakunta: naantali


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa