Mitä hevosenne syövät?

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Re: Mitä hevosenne syövät?

ViestiKirjoittaja tjuop » To Huhti 19, 2012 1:39 pm

Olen tässä alkanut pohdiskella kauran syöttöä. Onko se hevosille tarpeen vai ainoastaan perinteinen suomalainen tapa ruokkia hevosta? Oman hevosen kohdalla mietin kauran syötön vaikutusta hevosen käytökseen, tamma on herkkis säpsy ja pelkää yhtäsun toista asiaa.
Mikä siinä on hevosen omaa luonnetta ja onko mahdollisesti kauralla osuutta tämätyyppiseen energisyyteen? Hepo käveleekin miltei juosten ja häntä tötteröllä siinä vaiheessa, kun outoa ja pelottavaa on mahdollisesti näköpiirissä.
Hevonen on ollut ja on edelleen hyvin kevyellä käytöllä, kävelylenkkeily päivittäin+ tarhailu.

Kauraa saa päivittäin n.2l, ehkä enemmänkin, iltaisin litistettynä. On entinen ravuri, 8-vuotias tamma, pelkää ravirataa.
Lisäksi nyt saa vähäisiä määriä ruusunmarjarouhetta, tyrnijauhetta, nokkosta, sitruunamelissaa rauhoittamaan + omia keräämiäni ja kuivattamiani pujoa, siankärsämöä ja maitohorsmaa. Näitä kaikkia ei ole syönyt kuin pari viikkoa vasta.
Kivennäisenä olen aloittanut Equistron mega base 50 g/päivä ja chian siemenet n 1/2 dl päivässä. Heinää saa tallin tavan mukaan 3x/pvä,ei runsain määrin.
Kysymykseni on tarvitaanko kauraa tässä ruokavaliossa enää ollenkaan?
tjuop
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Loka 26, 2010 1:58 pm

Re: Mitä hevosenne syövät?

ViestiKirjoittaja hiippari » To Huhti 19, 2012 2:09 pm

Niin no, paha sanoa kun ei tiedä heinästä, mutta kyllä tuo nyt äkkiseltään aika paljolta kuulostaa. Koita hissuksiin vähentää ja katso mitä tapahtuu? Meidän suokista tuli ainakin paljon rauhallisempi kun edellisen omistajan aikainen lähemmä neljä litraa päivässä vähennettiin hiljalleen litraan, joka tuntuis olevan ihan riittävä määrä. Niin, ja 5-6 päivänä viikossa tehdään jotain, pari kolme kertaa ihan kunnon hikeen asti.
hiippari
 
Viestit: 36
Liittynyt: Pe Joulu 16, 2011 1:32 pm

Re: Mitä hevosenne syövät?

ViestiKirjoittaja Marge » Ma Touko 07, 2012 10:01 am

Minä olen jättänyt kauran pois kokonaan, molemmilta. Ja silloinkin kun syötiin niin aika vähän kuitenkin. Silloin tosin liikutettiinkin enemmän, mutta silloin minullakin on "höselö hevonen".
Mutta siihen tulokseen tulin, ettei se/ne sitä tarvi. Paljon paremman näköisiäkin ovat, kun eivät kauraa syö, lihaskuntokin näyttää jotenkin paljon paremmalta. Sitä kun on "aina" syötetty, kyllä se varmaan on jokin pinttynytkin tapa ruokkia hevosta, heinää, kauraa ja kivennäistä, kuulostaako tutulta ;)
Tuollaiset erilliset ruokintakerratkin tuntuvat lähinnä stressaavan hevosia (ainakin meillä jos kesken päivän pitää mennä viemään heinää nälkäisille hevosille ;) , meillä saavat pellava/leipä/yrtti-sekoituksen ainoastaan illalla talliin tullessa kun ovat syöneet jo vähän heiniä, en anna aamuisin, määräkin on niin pieni ettei sitä tarvitse jaotella eri kerroille. Heinätkin vien iltaisin jo valmiiksi ruokapaikkoihin ja todella harvoin sitä pitää käydä viemässä lisää kesken päivän. Nyt vielä harvemmin kun laitetaan neljäs ruokintaverkkopaikka lisää.
Menneisyydelle en voi mitään, tulevaisuuten voin vaikuttaa...
Avatar
Marge
 
Viestit: 60
Liittynyt: Su Marras 21, 2010 10:06 am
Paikkakunta: Kuusamo

Edellinen

Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa