olisiko jotain vielä kokeiltavissa?

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

olisiko jotain vielä kokeiltavissa?

ViestiKirjoittaja hummanihei » Su Joulu 25, 2016 6:52 pm

Meillä on vanha suokki eläkeläisruuna, ja kaksi lasten ponia. Toinen poneista ollut meillä pian kaksi vuotta, ja toinen reilun vuoden. Ovat asuneet kolmistaan laumassa, tullen hyvin toimeen. Niillä on pihatto, ja tilaa pari hehtaaria. Lisäksi meillä on karsinatalli, mutta siellä ponit ovat lähinnä varusteltavina/hoidettavina.

Vanhin lapsi jo pidempään halusi toisentyyppistä ponia; nopeaa ja reaktiivista. Isojen luokkien hyppääjää. Sellainen sitten pitkän etsinnän päätteeksi löydettiin. Aina kysellessäni myyntiponista, kyselin tarkkaan, kuinka se on tullut toimeen muiden kanssa, onko ollut laumassa yms. Tämä tamma oli asunut myös pihatossa ja laumassa.

Meillä se ensin reilun viikon tarhasi yksin. Sitten päätimme kokeilla laumaan. Ensin poni oli toisten ponien ollessa pois kotoa ongelmitta suokin kanssa isolla pihattoalueella.

sitten kun halusimme kokeilla ponia toisten ponien kanssa, laitoimme ne ratsastuskentälle. Ensin toinen poneistamme jahtasi uutta ponia niin,että se hyppäsi langan rikkoen pois kentältä. Poni haettiin takaisin, ja nyt toinen poni rauhallisesti nuuski sen läpi, ja sitten ponit olivat rauhassa vähän aikaa siellä kentällä.

Joidenkin päivien kuluttua päätimme taas jatkaa totuttautumisharjoituksia, ja laitoimme ponit noin hehtaarin laidunlohkolle. Aluksi ne vähän juoksentelivat, sitten rauhoittuivat. Vein niille heinää, kaikille kauas toisistaan. Uusi poni ei rauhoittunut syömään , vaan kuljeskeli syövien ponien lähellä. Ei kuitenkaan liian lähellä, vaan piti sellaisen välimatkan, jonka toiset ponit sallivat. Toiset ponit söivät kolmannenkin heinäkasan.

Sitten ne alkoivat juoksemaan. Ihan mielettömän kovaa. Vetivät laidunta päästä päähän. sitten kävi niin,että laitumen päässä kääntyvällä uudella ponilla oli vastassa toiset ponit, ja se kääntyi takaisin aitaa kohden mennen langoista läpi, toiset ponit pomppasivat perästä. Toiset ponit eivät ole ikinä ennen menneet langoista. Sitten ne juoksivat ja vielä kovempaa. uusi poni ajautui pienelle purolle, missä se yritti jarruttaa ja kaatui. Meno oli hillitöntä. Saimme ponit sieltä kiinni.

lapsi huusi ja syytti,että äidin vika, kun olen halunnut laittaa ponit samaan... nyt on kylmätty ponin jalkaa ja nähtäväksi jää, vammautuiko.

Uusi poni on tamma, muut ruunia. Edellisen ponin tullessa meille kesäaikaan veimme ne samalla laitumelle tutustumaan toisiinsa, ja ystävystyivät välittömästi. Tämä uusin ponitamma ei ole näyttänyt mitään uhkailua muita kohtaan, vaan on pyrkinyt väistämään.

Miksiköhän tuo ensimmäinen ponimme alkaa jahtaamaan uutta ponia? Onko mitään keinoa, millä ne voisi turvallisesti totuttaa toisiinsa. Nyt uudella ponilla on pieni yksittäistarha, ja yöksi se viedään talliin,ja tuodaan aina joku hepoista sille kaveriksi.

Paljon mieluummin vain pitäisin hevoset laumassa ja pihatossa.
hummanihei
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Joulu 25, 2016 6:30 pm

Re: olisiko jotain vielä kokeiltavissa?

ViestiKirjoittaja hummanihei » Su Joulu 25, 2016 8:40 pm

Huomaan,että kirjoitukseni on luettu, mutta ei kommentoitu. Olisi kiva, jos kommentoisitte. Vaikka pohdintoja -se auttaisi minua eteenpäin. Nyt ollaan pohdittu, kuinka saadaan tilat jaettua uudelleen niin,että olisi kaksi kahden hevosen pihattolaumaa!
hummanihei
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Joulu 25, 2016 6:30 pm

Re: olisiko jotain vielä kokeiltavissa?

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Tammi 02, 2017 7:15 pm

No laumakäyttäytyminen on joskus agressiivista alussa, todella agressiivista.
Se menee kyllä ohi ajan kanssa. Tokihan laumoissa on paremmin toimeentulevia ja huonommin mutta se on luonnollista. Sellainen ääretön ajaminen loppuu yleensä muutamassa päivässä. Orilaitumellekkin kun nuoret orit viedään on muutama eka päivä ihan 'hirveää' menoa. Siksipä ei kenkiä tms voi ollakkaan. Mutta viikonpäästä pojat laiduntaa ihankuin parhaat kaverit keskenään ja makoilevat auringossa.

Tuollainen hierarkinen käytös on normaalia. Vanhat saattavat yrittää pitää uudet tulokkaat erossa laumassa, tavallaan etteivät olisi tervetulleita (koska pihattolauma ei koskaan ole kuitenkaan ole luonnollinen lauma). Tämäkin tasoittuu aikanaan kyllä ja se hierarkia löytyy sieltä kuka kuuluu mihinkin (sekin muuttuu kokaojan tottakai vaikka hyvin hienovaraisesti ihmisen silmiin pidemmällä aikavälillä).

Vaarana toki on loukkaantuminen tai langoista läpi meneminen. Itse olen ne vaarat hyväksynyt kun uusia jäseniä pihattolaumaan laittanut koska uskon pidemmänpäälle asian kuitenkin olevan parempi, että ovat yhdessä laumassa. Nykyisin toki mulla enää on 2 hevosta mutta aikanaan oli noin 10 hevosen lauma jossa jonkunverrankin muutosta oli vähänväliä.

Toki voi kokeilla tehdä niinkin että tarhaa uutta tulokasta osan kanssa erillään ja sitten integroi ne suurempaan laumaan yhdessä taas jokusen viikon päästä. Talvella omat ongelmansa kun suojan tarvitsisivat molemmat 'laumat'.

Mitä kommentointiin tulee niin foorumia lukee jonkunverran ihmiset, tosi vähän tänne enää kukaan vaivautuu mitään kirjoittamaan. Itse mukaan lukien. Samat kysymykset nousevat esiin uudestaan ja uudestaan usein vaikka vastaukset ovat samoja niihin kun vaan kysyjä jaksaisi selata tarkemmin. Sosiaalinen media ajaa perinteisten foorumien ohi aikalailla nykyisin.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron