Kaviokuumettako?!

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Kaviokuumettako?!

ViestiKirjoittaja Minnah » Ma Kesä 02, 2014 11:08 pm

Heips.


Heppa karannut kahtena edellis yönä aitauksesta pihalle, ja tänä aamuna hevonen seisoi aitauksen ulkopuolella kun menin aamu ruokintaa suorittamaan. En tiedä onko näillä asioilla yhteyttä..

Koetin taluttaa aitaukseen takaisin, mutta hevonen vaan jäkötti paikallaan, ja kun vihdoin sain liikenteeseen, niin liikkui tosi jäykästi ja kompasteli. Luulin, että kaviossa kivi tms jonka takia ontuu, mutta mitään ei löytynyt. Sain houkuteltua hevosen vaivoin sisälle, ja soitin vuolijan, josko tulisi katsomaan onko jotain mitä en itse huomaa.. Vuoli kaviot, ja koetettiin katsoa liikkeitä, mutta eipä polle suostu liikkumaan. Ihan totaalinen jumi, niin eteen, taakse, kuon sivuillekkin.
Kaviot ei ole kuumat, eikä hevosella ole kuumetta, mutta jotwnkin nyt tuntuu, että hevonen saanut kaviokuumeen. On nyt yötä päivää pihalla aitauksessaan vapaasti, jossa tuore heinä kasvaa koko alueella. Saa racingin kivennäistä, ja suolakiveä, sekä kuivaheinää ruoaksi vapaasti paalista.
Onko ideaa, voisiko laidun olla liian rehevä, ja heppa saanut liikaa vihreää, vai olisiko vapaaksi päästyään syönyt esim homeista heinää vanhoista paaleista? Naapurin vilja-aitan ympäristön kävin kattomassa ettei vaan siellä ole käynyt, mutta ei jälkiä näkynyt..

Huomenna kutsuttava eläinlääkäri käymään, mutta ajattelin myös teiltä kysyä, mitä kaikkea kotihoidollista voi tehdä hevosta auttaakseen, ja onko nyt edes kyse kuumeesta vai jostain muusta?
Sen verran aihetta olen lukenut, että karsinassa lepoa, ja sen jälkeen paljaaseen tarhaan, ettei saa ainakaan liikaa vihreää, ja hyvää kuivaa heinää rajoitetusti..


Oireita siis on vaan lähes totaalinen liikkumattomuus, ja kavioiden lepuutus. Syö ja juo normaalisti, ja on muuten virkeä..
Just kun pääsin miehelle kehumaan, miten terve hevonen meillä on.. :/
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Kaviokuumettako?!

ViestiKirjoittaja M-H » Ti Kesä 03, 2014 8:02 am

Jos kaviokuume tulisi laitumesta niin pahaksi, että ei hevonen liiku pitäisi vuolijan se huomata. Lisäksi jos paino poistetaan etuseinämältä ei kaviokuume pitäisi oireilla niin pahasti edes tuossa tapauksessa. Terveeseen hevoseen/kavioon ei se vihreä pitäisi niin pahasti vaikuttaa. Homeella ei myöskään ole vaikutusta kaviokuumeeseen.

Itse veikkaisin jotan nivel/jänne tms juttua enempikin mutta hankala sanoa. Kaviokuume on kuitenkin hieman pitemmän ajan juttu, kavioiden yleiskunto merkitsee paljon siinä myös onko sitä syytä epäillä. Näkemättä en osaa muuta sanoa. Toivottavasti eläinlääkäri löytää syyn.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Kaviokuumettako?!

ViestiKirjoittaja Unelma03 » Ti Kesä 03, 2014 10:24 am

Hei Minnah!

Tallillamme viime kesänä sairastui hevonen,jossa on puolet ponia, kaviokuumeeseen. Eläinlääkäri antoi kipulääkkeet ja jossain vaiheessa sanoi,että hevonen on lopetettava. Se oli todella kipeä,ei suostunut liikkumaan ja nojasi takajalkoihinsa seistessään. Sitä hoidettiin kipulääkkeillä , hieronnalla, homeopatialla ja energiahoidolla. Hevonen parani muutamassa kuukaudessa,mutta toisen etusen kavioluuhun oli tullut muutosta. Nyt se on erikoiskengässä ja liikkuu hyvin ja on tyytyväisen oloinen. Vihreälle heinälle sitä ei päästetä tänä kesänä.
Joten ,jos hevosellasi on kaviokuume,kannattaa käyttää kaikki hoitomuodot,vaikka lääkäri olisikin toista mieltä. Tottakai silti kannattaa käyttää eläinlääkäriä hevosen luona. Yhteistyö on voimaa!
Unelma03
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 4:38 pm

Re: Kaviokuumettako?!

ViestiKirjoittaja Minnah » Ti Kesä 03, 2014 12:14 pm

Äh, valvoin koko yön ja mietin että mikä ihme miun rakasta vaivaa..
Mahan ympärille tänään ilmestynyt sellaisia pieniä kohoumia, ihankuin jotain nestepatteja. Ei arista niitä, eikä mitään. Kakkaakin tullut jotenkin vähänlaisesti, mutta voinee johtua siitä, että ollut eilis aamusta asti sisällä ja saanut rajallisen määrän kuivaheinää eikä ollenkaan tuoretta. Juonut ja syönyt kuitenkin normaalisti yön aikana. Edelleen on haluton liikkumaan. Laitoin karsinaan vielä lisää purua, jotta pohja olisi mahdollisimman pehmeä, ja paineen tuntu vähenisi jaloissa. Kunnan eläinlääkärit kiroan taas syvimpään sinne.. Vastaaja päällä ollut koko päivän.. :evil: Inhottavaa kun hevonen kipuilee, enkä saa lääkäriltä mitään lääkettä kipuun, ennenkuin suvaitsee vastata puhelimeensa, ja onko koko kunnan alueellakaan, kun on naapurikunnan kanssa yhteinen lääkäri.. Koetan tänään kuvata kaviot, mutta omaan silmään ne ei kyllä näytä ollenkaan huonoilta, ettäkö siitä johtuisi. Pientä haperoa löytyi valvoviivoista, ja niitä olen pioneerin aineilla nyt hoitanut, ja eilen vuolija sanoi tilanteen olevan parempi, ja kavioaineskin biotiinin ansiosta hiukan pehmeämpää työstää..
Toissapäivänä pikkuveli hyppäsi hevosen selkään pitkästä aikaa, mutta ratsastus kesti ehkä 10min ja oli pelkkää köpöttelyä, joten en usko että tästäkään löytyy ratkaisu. Rupesin ajattelemaan sitä toissa päivän aidasta karkaamista, kun puoli aitaa oli nurin, ja aitalanka oli pitkällä metsikössä, että olisiko lanka tarttunut kiinni, ja säikähtänyt, ja juossut tuonne metsään, ja reväyttänyt jotakin. Mutta luulisihan tuo, että olisi kipuillut jo heti sen jälkeen? Tai sitten en vaan huomannut, vaikka olisikin aristanut?

Jotenkaan itse en usko, että tuo tuore heinä saisi aikaan kuumetta, kun on siellä Ruotsissakin ollut vapaalla laitumella vapaalla ruokinnalla, ja miksi se tulisi nyt, eikä jo aiemmin, ja miksi noin yhtäkkinen jumi yhdessä yössä?

Äh, eihän tässä saa kun päänsä vaan sekaisin..

Juu, ja ei ponirotua, vaan puhdas Irish cob, joten taipumustakaan kuumeiluun ei pitäisi olla..
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Kaviokuumettako?!

ViestiKirjoittaja Minnah » Ke Kesä 04, 2014 9:41 pm

Eipä tainnut mitään kaviokuumetta olla. Eläinlääkäriä ei vieläkään saa kiinni, mut jotenkaan ei yllätä.

Kuitenkin eilen pesin kaviot, ja laitoin pioneerin hoitoöljyt jalkoihin, ja siinä sitten huomasin, ettei nosta oikeaa etustaan ollenkaan, vaan kun käskee nostamaan, niin nojaa samointein päin. En alkanut väkisin nostamaan, ja siinä sitten harjatessa huomasin, että lepuuttaa vasenta etustaan paljon, ja keventää kaiken painon siltä pois. Olisiko sitten revähtänyt, kun turvotusta eikä lämpöä jalassa ole. Virkeä polle on edelleen, ja tämän päivän viettänyt sisätiloissa jalkaansa lepuuttaen paksun purupatjan päällä. Huomenna sitten kokeillaan, josko liikkuminen alkaisi maistua, ja pääsee pihatarhaan.. Tänään kuitenkin nosti kaikki kaviot ylös niinkuin normaalistikkin.. Toivottavasti olisi vain revähdys kyseessä. Kuvasin kaviot, ja laittelen niitä kuvia tänne kunhan ehdin viettämään vähän pidemmän aikaa koneella..
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron