Kotikonstit hiekkamahaan?

Yleinen hevosten pitoon liittyvä keskustelu. Pihatot, ruokinnat, karsinat, hoito,sairaudet jne.

Kotikonstit hiekkamahaan?

ViestiKirjoittaja mirkku98 » La Touko 03, 2014 8:03 pm

Miten voisi kotikonstein saada selville onko hevosella hiekkaa mahassa? Klinikalle pitkä matka ja heppa alkaa olemaan jo iäkäs niin en kuljettamaan viitsisi alkaa. Kannattaisiko koittaa niin, että syöttää pari päivää psylliumia ja katsoo sitten kikkareista onko hiekkaa jos näin niin kuinka paljon sitä psylliumia sitten pitäisi antaa? <- Tota jostain täältä netin ihme maailmasta lueskelin ;). Heppa nyt siis talven ajan ollut kiukkunen ajattelin että johtuisi selän kipuilusta, mutta selkä nyt hoidettu kuntoon ja edelleen kiukkuinen nyt ennemmin kun mahaan koskee kädellä tämän seurauksena yrittää potkia. Mahahaavaan en usko. Ajattelin että jos tuon hiekkatestin tekisi ja sitten miettii mitä tekisi. Kunnan eläinlääkäriä turha kysyä ei ymmärrä hevosistä pätkän vertaa. Apu olisi nyt tarpeen. :? :?
mirkku98
 
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 7:41 pm

Re: Kotikonstit hiekkamahaan?

ViestiKirjoittaja TarKa » La Touko 03, 2014 8:34 pm

Kotona voi tehdä sen kumihanska-testin. Pari kakkapalleroa ja vettä hanskaan. Ravistaa ja hetken odottaa, jonka jälkeen katsoo onko hiekkaa kertynyt. Mutta ei kuulemma mikään kovin luotettava testi ole. Hiekka ei välttämättä poistu kakan matkassa. Röntgenillä varma vastaus..
TarKa
 
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2012 10:28 am

Re: Kotikonstit hiekkamahaan?

ViestiKirjoittaja Koo » La Touko 03, 2014 8:42 pm

Hanskatesti kertoo vaan sen, että tuleeko hiekka ulos -eikä se, että hiekkaa hanskaN jäisi, tarkoita suoliston olevan täynnä hiekkaa. Päin vastoin, oikein hiekkamahainen hevonen voi jumittaa kaiken maa-aineksen suolistoonsa, ja kovasti hiekkaa testissä antava voi olla mahastaan hiekasta tyhjä. Laita vaikka kahdelle psyllium-kuurille, voi antaa vaikka kaksinkertaisenkin määrän siitä mitä purkissa, ja katso onko niiden jälkeen parempi. Jos ei, on mahassa joko hirmu paljon hiekkaa, tai vika on muualla. Psylliumista ei ole mitään haittaa kunhan ei ihan törkeitä määriä syötä, (iso ähkyriski jos suolistossa jotain ylimääräistä on ja se lähtee kerralla liikkeelle) vaikkei varsinaista tarvetta olisikaan.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu


Paluu Hevosten pito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron