Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja M-H » To Marras 19, 2009 8:39 pm

Useat tutkijat jotka jopa kenkiä kannattavat ovat siitä yhtä mieltä, että hevosen ei kuulu kantaa painoaan kavion ulkoseinällä. Kenkiä käyttäville on olemassa kaikenlaisia padeja jne. millä yritetään lievittää tätä asiaa ja jakaa painoa muihin kavion osiin.
Paras ratkaisu tähän on luonnollisesti kengättömyys ja oikea vuolu (pelkkä kienkien poisotto ei siis riitä.)

http://swedishhoofschool.com/Videofilm2.htm

Tuolta sivuilta löytyy monta hyvää videota selittämään asiaa. Kehoitan katsomaan ainakin seuraavat:
(Videoissa käytetään ja puristellaan mekaanisesti teuraskavioita, herkimpien ei toinna katsoa)

Hoof Mechanism
Peripheral Loading I
Peripheral Loading II
Barefoot Peripheral loading
It doesn't have to break. (tämä ennenkaikkea)

Myös muita videoita sivuilla
Alimmat 2 näyttävät selvästi eron kengitetyn ja kengittämättömän kavion iskunvaimennuskyvyssä. Ero on aika huikea. Se ei kuitenkaan tähän topicciin kuulu ja siitä voidaan jatkaa keskustelua tuolla hevonen ilman kenkiä ketjussa.

Eli tässä ketjussa on tarkoitus juuri tuosta ulkoseinän painon kantamisesta keskustella.
Perus kengitetty hevonenhan kantaa aina painonsa kavion ulkoseinällä. Näistä 'padeista' ei ole itsellä kokemusta/tietoa mitenkä toimivat. Ilmeisesti korotusta,että antura/säde ottaa painoa vastaan myös.

Suomessahan useita hirvittää ajatus, että hevonen kantaisi painonsa anturalla/säteellä kun taas muualla se nähdään yleisesti hyväksyttynä hevosen luonnollisena mekanismina. Mistä moinen suuri ero mielipiteiden osalta johtuu? Herääkö muita ajatuksia kellään millä osalla kaviota ja miksi pitäisi hevosen paino jakautua?


edit:
http://www.thehorseshoof.com/Art_Bowker.html Tuossa artikkeli (englanniksi) Robert Bowkerista joka tehnyt tutkimuksen asiasta.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Pe Marras 20, 2009 11:13 pm

Täytyypi otta kuvat meidän hevosten kavioista joita enää vuollaan noin 5 kertaa vuodessa. Hoitavat itse itsensä hyvin pitkälle. Painoa kantava alue on varpaalla antura, sivuilla seinämä ja kannoilla kanta itse. En ole tätä lähtenyt keinotekoisesti manipuloimaan vain sen takia, että joku on joskus sanonut, että toisin pitää olla. Haluan aina kunnoittaa jokaisen hevosen omaa kaviota, en jotain vuolumetodia. Niissä on niin paljon arvelluttavaa. :) Siksi sivuillammekin korostan, että vuolemme rakenteen mukaisesti, emme mitään vuolumetodia käyttäen. Haluan aina hieman katsella, mitä hevonen itse haluaa kavioillaan tehdä.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja M-H » La Marras 21, 2009 12:16 am

Niino tässä nyt oli tarkoitus ihan tuohon painon jakautumiseen hevosen kaviossa teoriatasolla paneutua saavutettiin se sitten keinotekoisella tai ei keinotekoisella asialla. Kysymyksessähän ei nyt ollut mikään vuolumetodi tai sen kannattaminen.

Kuitenkin vapaana elävä hevonen liikkuu helposti moninkertaisen määrän vaihtelevissa olosuhteissa verrattuna kesyhevoseen. Villihevosten kaviot eivät kanna luonossa painoa etuseinämällä sen kulumisen takia juurikin joka tulee tuosta valtavasta liikuntamäärästä.
Poikkeuksena tähän kulumiseen kuuluu euroopassa märissä olosuhteissa elävät hevoset (mm. espanjan suo alueet ) Niillä luonto hoitaa kavion 'kulumiset' irroittamalla kavioseinää ja lohkaisemalla siitä palasia eli tämä ns. flare efekti. Silloinkaan ei hevosilla ole paino suurimmaksi osaksi ulkoseinällä. Tosin pehmeä maasto luonnollisesti jakaa painon myös anturalle jne vaikka ulkoseinä olisi anturaa pitempi osasta kohtaa näissä tapauksissa.

Itse en väitä olevani expertti näissä asioissa enkä kannata mitään varsinaista metodia (tosin tiettyjä mielestäni anatomisesti oikeita ratkaisuja joistain metodeista käytän). Tarkoituksenani on tuoda asioita ihmisten tietouteen jotka mahdollisesti olisi heidän hyvä tietää ja herättää niistä keskustelua.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » La Marras 21, 2009 9:48 pm

Hyvä näin, enkä minäkään kirjoita näitä negatiivisessa mielessä enkä halutakseni arvostella, vaan ainoastaan siltä pohjalta, mitä työssäni päivittäin näen ja koen :) Meidänkään hevoset ei kanna painoa etuseinämällä, se on yksi suurin ero kengälliseen hevoseen. Esimerkiksi suokillani on hyvin vahva varpaan vahvike, ja sen varpaan seinämä on sivusta katsottuna ilmassa, kun paino on vahvikkeen päällä.
On ihan hyvä, että villihevosten kavioita pidetään jossain määrin "karttana", mutta me kuitenkin hoidamme kesyhevosten kavioita, ja mielestäni se usein unohdetaan. Eli jokainen kavio ja hevonen on yksilö, täydellistä kaviota ei ole olemassakaan. Jotkut ihmiset jäävät junnaamaan näihin tutkimuksiin liikaa, kun heidän pitäisi mieluumminkin keskittyä näihin kesyihin kavioihin ja niiden kunnostamiseen. Joskus täysin toimiva kavio voi näyttää omaan silmään aivan kauhealta, mutta kuitenkin hevonen liikkuu puhtaasti ja kevyesti pohjalla kuin pohjalla. Esimerkiksi kaviorustoluutumainen hevonen, jolla on pitkään jatkunut sieni säteessä. Kannat on korkeat ja ahtaat, mutta hevonen menee eikä meinaa. Eipä siinä muu auta kun perusvuolu sen hevosen tarpeiden mukaan, säteen hoito, se on siinä.
Dan korostaa aina kursseillaan, että unohtakaa se tekstikirjojen täydellinen pieni musta kavio. Muutamilla hoitamillamme hevosilla on aivan ihastuttavan muotoiset oppikirjakaviot, mutta ne on ikänsä kengättä eläneitä pihattohevosia. Niitä on valitettavan harvassa. Meillä on onnea kun saamme seurata omalla pihalla sellaisen hevosen kasvua. Odotan innolla, että päästään ajamaan ja kuluttamaan kavioita kunnolla tuonne soratielle :)
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Ane » Ma Marras 23, 2009 11:38 am

Tarkoittaako termi kavion ulkoseinä, siis seinämää? Sitä aluetta, joka jää valkoviivan ulkopuolelle? Kunhan varmistan.

MInä myös haluan mieltää nämä kavionhoitohommat sillä tavalla, että me puhumme nyt kesyhevosista. Kesyhevosista, joiden kulkemat maapohjat ovat hyvinkin erilaisia kuin villihevosilla pääosin. Toki nekin joutuvat kulkemaan kovilla ja mahdollisesti suurirakeisilla sorilla ja ties vaikka asfelteilla (mistäs sitä tietää, mihin asti tieverkosto noissa villihevosmaissa yltääkään), mutta harvakseltaa silti. Mielestäni kesyhevosen työnkuvan kuuluisi vaikuttaa siihen, kuinka sen kavio laitetaan.

Meillä kotona hevosia, jotka pääosan elämästään ovat kengättä. Jos kavioaines on kestävä, niin se seinämä on lähes anturan tasolla näillä. Kannoilla toki seinämä ottaa maahan ensin tai säde, riippuu kavion mallista. Sivuillakin seinämä on näillä yleensä se osa, joka maahan ottaa ensin. LUonnollista liene kuitenkin, että edessä antura on alempana, sillä kavion kärjen rotaatioliike kuluttaa seinämää siltä osin.

Sitten meillä on yksi uusi hevonen, kuopija. Sillä kärjestä seinämät on karannet niin ylös, että sen liikkuminen kengättä on todella tuskaisaa, ellei pohja ole täysin tasainen eli lankku- tai sementtilattia.

Yksikään näistä hevosista ei kuitenkaan nauti tuolla meidän vuoritiellä paljasjaloin kulkemisesta, sillä siellä on yllättäviä teräviä ja epämiellyttäviä kivenmurikoita. Muutoin nämä kyllä mennä viilettävät minkä pääsevät kintuistaan. KYllä maar minä näiden elämää kengillä helpotan, kunnes saadaan varaa ostaa bootseja. Uskon kuitenkin, että hevosen on paras olla kengättä. Mutta ei luonto myöskään ole ihmistä hevosen selkään istuttanut. Sen vuoksi kavio pitäisi suojata, jos hevosella paljon ratsastalee epämiellyttävillä pohjilla.

Muutoin meillä mukaillaan jokaisen hevosen omaa kaviota vuolussa, mutta kyllä minä jonkinsortin suuntaviivaa siinä käytän silti. en tosin ole tutustunutkaan luonnonmukaisiin vuoluihin muuta kuin nähnyt yhden tällaisen osaajan hevosen kaviot ja olin kyllä aika järkyttynyt, millaiset lapiot ne olivat. Hevonen ei pystynyt laukkaa nostamaan kavioiltaan ja seinämät olivat kääntyneet niin paljon ylöspäin, että anturat olivat reilusti alempana ja hevonen arkoi todella paljon kuljettuaan useamman vuoden näillä kavioillaan. Liekö sitten ollut henkilöllä oikea vai väärä tulkinta luonnonmukaisesta vuolusta?
Ane
 
Viestit: 106
Liittynyt: To Marras 12, 2009 7:03 pm

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Marras 23, 2009 11:40 am

Ane kirjoitti:Tarkoittaako termi kavion ulkoseinä, siis seinämää? Sitä aluetta, joka jää valkoviivan ulkopuolelle? Kunhan varmistan.


Kyllä
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Ke Marras 25, 2009 1:13 am

Ane kirjoitti:Muutoin meillä mukaillaan jokaisen hevosen omaa kaviota vuolussa, mutta kyllä minä jonkinsortin suuntaviivaa siinä käytän silti. en tosin ole tutustunutkaan luonnonmukaisiin vuoluihin muuta kuin nähnyt yhden tällaisen osaajan hevosen kaviot ja olin kyllä aika järkyttynyt, millaiset lapiot ne olivat. Hevonen ei pystynyt laukkaa nostamaan kavioiltaan ja seinämät olivat kääntyneet niin paljon ylöspäin, että anturat olivat reilusti alempana ja hevonen arkoi todella paljon kuljettuaan useamman vuoden näillä kavioillaan. Liekö sitten ollut henkilöllä oikea vai väärä tulkinta luonnonmukaisesta vuolusta?


Oikeilla jäljillä olette :) Toisin kun tuo "osaaja" :shock: Liekö tulkintaa edes hevosen kaviosta!
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Chinggis Khan » Su Huhti 18, 2010 11:10 pm

Jos kenkä laitetaan niin että paino tulee anturalle, on riskinä että kenkä jää puristamaan liikaa ja antura tulee kipeäksi. Ainakin jos siihen sarveisanturaan jää vahingossa joku korkeampi kohta tms. Pari vuotta sitten oli yksi ruotsalainen seppä pitämässä sliding-kengityskurssia ja hän kertoi laittavansa ne sliderit niin että paino tulee myös anturalle.. Sillä tavalla on nyt sitten tullut itekkin laitettua, sliderit kun laitetaan yleensä kuumana niin ei oikein ole sitä riskiä että ettei kenkä istuisi millilleen sopivasti ja alkaisi painaa.
Kengän ja kavion väliin voidaan laittaa se sädetukipohjallinen, jos halutaan esim. kaviokuumeisella painoa enemmän sinne säteelle.
En halua provosoida mutta tuon sivuston jotkut väittämät esim. "Peripheral loading comes with an enormous risk that no one should take." vähän kummastuttavat ( ja yleensä vievät kyllä silmissäni uskottavuuden koko sivustolta vaikka seassa olisikin myös hyvää asiaa) , itse kun otan sen riskin joka päivä lyödessäni hevosille kenkiä jalkaan mutta suuresta riskistä huolimatta ne kaviot eivät mene huonommiksi vaan nykyään saan niitä välillä jopa vähän parempaan suuntaan :)
Mongoliassa tuli ratsastettua parilla hevosella joilla oli aika pitkät kaviot ja peripheral loadin käytössä, niillä pystyikin menemään vaikka missä neulanterävässä kivikossa ilman ongelmia.. Ja sitten välillä tuli mentyä hepoilla joilla ne kaviot oli aika kuluneet ja paino siellä anturalla ja niistä osa sitten arkoi pahassa kivikossa. Siellä mongoliassahan kavioille ei tehdä mitään paitsi kuulemma jonkun verran altai-vuorilla kengitetään kun maastot ovat todella kivisiä.Kun koitin kysellä niiltä vuoluista yms. kavionhoidosta niin he eivät meinanneet edes ymmärtää ensin että niille kavioille pitäisi tehdä jotain. Tosin yhdessä kaupungissa näin itse tehdyt kumitöppöset kärryjä vetävällä hevosella.
Oon kyllä usein huomannut miten kengättömyys tekee hyvää kavioille, ja aika usein sitä suosittelenkin vaikka olenkin kengittäjä. Mutta en oikein silti jaksa uskoa kaikkiin väitteisiin kenkien haitoista, jännevammat yms.Kyllä siellä on sitten virheellinen vuolu sen kengän alla joka sen vamman aiheuttaa. Kengittää voi myös niin että se etuseinä ei kanna painoa, esim. Natural Balance kengillä.
Chinggis Khan
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 10:32 pm

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Chinggis Khan » Ma Huhti 19, 2010 7:15 am

Tuolla mongolian esimerkillä en muuten yrittänyt sanoa että se peripheral loading olisi se ainoa oikea ja parempi tapa kantaa painoa, yritin vaan tuoda esiin että se ei ehkä kuitenkaan ole vaarallista tai vahingollista.
Suurin osa niistä kaviosta oli juuri sellaisia aika kuluneita, etuseinä ei kantanut ollenkaan painoa ja säteet oli isoja ja "levinneitä".
Chinggis Khan
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 10:32 pm

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Huhti 19, 2010 2:08 pm

No mitä etuseinämän painon kantamiseen tulee niin eipä tuo ruottalaissivusto ole ainoa. Samaa toitottaa lähes kaikki paljasjalkavuolijat (Ramsey, Bowe, Jackson, Strasser, jne.). Samasta asiasta kirjoitettu kirjojakin valtava määrä joista jokainen voi tutkiskella itse faktoja tai faktaksi väitettyjä asioita. Sen puolesta tuo ruotsalaissivusto ei tuo asiaan mitään uutta tietoa. Ainoastaan havainnollistavat asiaa videoleikkein.

Jos argumentoidaan jotain esitettyä asiaa vastaan argumentilla 'x tekee niin' ei olla kovin pitkällä. Suurin osa maailman käytössä olevista kesyhevosista kengitetään käsittääkseni joten ei varmaankaan aivan tappavaa ole tuo ulkoseinämän painon kantaminen. Se lienee selviö. Toisenkautta en ole kuullut/lukenut yhtään edes puolitieteellistä argumenttiä perustuen kavion anatomiaan miksi pitäisi kantaa paino etuseinämällä tai käyttää kenkiä. Haluaisin sellaisia kuulla/lukea.
Se, että kaviot eivät kestä ilman kenkiä ei argumentoi vielä sitä vastaan. Kyseessä on kuitenkin aina monen asian summa ja kestävyyden määrittelee pitkälti työ ja olosuhteet. Eli mielestäni kengillä ostetaan enempi 'tehokkuutta' hevosen käyttöön samoin kuten esim. lääkkeillä,hormoneilla, ravintolisillä yms. Sitä, että ne olisivat hevoselle hyväksi en ole mistään lukenut. Missä sitten menee se kohtuuden raja on jokaisen päätettävissä eikä tähän keskusteluun kuulune.


Ps. Tuota muokkaa nappia voi painaa niin voi muokata edellistä viestään niin ei tarvitse tehdä tuplapostauksia.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Hevosen paino kavion ulkoseinällä.

ViestiKirjoittaja Chinggis Khan » Ma Huhti 19, 2010 11:20 pm

Tuo oli kyllä mielestäni aika hyvin sanottu, jollain tapaa kengillä ostetaan lisää tehokkuutta hevosesta.
Siis tuo sivuhan ei havainnollistanut etuseinän painon kantamista vaan sitä että kavioseinä ylipäätään kantaa painoa.
Enpä ole kyllä itekkään lukenut tieteellisiä argumentteja miksi sen etuseinän pitäisi kantaa painoa ( tai käyttää kenkiä).. Varmaan osasyynä täällä suomessa on se että täällä perinteisesti eniten käytetty kenkämalli on se varvaskäännekenkä jolloin se jää väkisinkin niin että paino tulee varpaalle. No ite en itse asiassa ole niin huolissani siitä että painoa on myös varpaalla ( jos nyt puhutaa ihan "normaalikaviosta" ) vaan mielestäni se pahin haitta on se että pyörähdyspiste voi silloin jäädä liian kauas kavionivelestä ellei kenkään taota rolleria.
Jos argumentointi perustuu siihen että x tekee jotain , perustuu se silloin empiiriseen kokemukseen eikä sen takia ole mitenkään arvotonta. Ne tuloksethan näkee joka kerta kun seuraavan kerran menee paikalle. Pelkkä tieteellinen argumentointi ilman kunnon käytännön kokemusta, laajaa aineistoa ja seurantaa on sekin aika hatara pohja.
Chinggis Khan
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 10:32 pm


Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa