Apua! Antura murenee!!!

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Apua! Antura murenee!!!

ViestiKirjoittaja anutus » Ti Touko 03, 2011 8:29 am

Kelirikon myötä ruunan etusiin (säteisiin) pääsi livahtamaan sieni, joka pääsi kaivautumaan syvälle melkein päkiäisiin asti. Säde vuoltiin auki ja kaivoita on nyt pesty ja voideltu reilun viikon verran sientä tuhoavilla aineilla, ja arkominen ja paha haju on poistunut ja säteet paranevat hyvää vauhtia.

Nyt on kuitenkin ilmennyt uusi ongelma: antura murenee ihan siitä säteen vierestä (erityisesti takasista). Antura on varissut pois ihan muutaman millin syvyydeltä, ja säteen vieressä on siis ihan kunnon kanjoni, johon kerääntyy kaikenlaista sontaa tietysti. En ole havainnut arkomista tai muuta kipuilua, joten kolot eivät näytä vaivaavaan. Päin vastoin: ruuna temmeltää päivittäin tarhassa yksin ja kavereiden kanssa oikein hyväntuulisena ja leikkisänä. Olen pessyt kavioita edelleen parin päivän välein ja rapsutellut rakoja puhtaiksi aina kun mahdollista.

Onko kukaan törmännyt vastaavaan? Mistähän tämä voisi johtua?

Kyseessä on siis koko ikänsä (6v) kengättömänä ollut kavio. Viime talvena varpaat pääsivät vähän pitkänlaiseksi, mutta muutoin kaviot ovat pyöreät ja lujat.
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Apua! Antura murenee!!!

ViestiKirjoittaja Ivus » Ti Touko 03, 2011 10:38 am

Todennäköisesti kyse on vain kuolleen anturan pois rapisemisesta, ei syytä huoleen. Antura kasvaa sisältäpäin, ja pinnalta kuollut antura rapisee pois. Usein keväällä (talvella antura ei juuri kulu) kuollutta anturaa saattaa lähteä jopa isoina liuskoina, tai rapisee vain valkeana jauhona pois. Kannattaa puhdistaa kaviot huolellisesti, ja tarjota heppaselle mahdollisuus kuluttaa anturaa, vaikka säännöllisesti kävelyllä soratiellä.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Apua! Antura murenee!!!

ViestiKirjoittaja sos-84 » Ti Touko 03, 2011 10:40 am

Voisko märkyys vaan pehmentää, että hapristuu pois? Jos paljon on pesty ja rasvattu. Mulla tekee toisen pollen toinen etunen samaa, samaista kaviota tuntuu herkiten sieni vaivaavan, eli on vissiin huonolaatuisin. Jos ei menoa haittaa, eikä enempäänsä murene, niin ei varmaan tarvi huolissaan olla.
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: Apua! Antura murenee!!!

ViestiKirjoittaja Ivus » Ke Touko 04, 2011 2:10 pm

sos-84 kirjoitti:Voisko märkyys vaan pehmentää, että hapristuu pois?

Kyllä märkyys vaikuttaa siten, että pehmentää kuolleen anturan, jolloin se irtoaa helpommin. Mutta ei pesu/märkä pehmennä tervettä anturaa siten että se "haurastuisi". Jos hevo elää jatkuvasti kosteassa ympäristössä, silloin kavioaines muuttuu ajanmyötä pehmeämmäksi ja joustavammaksi.
Kuolleen anturan voi myös (osaava vuolija/seppä) rapsutella pois, mutta silloin hevo saattaa arkoa hetken aikaa. Paras olisi jos antura saisi "luonnollista kulutusta".
Huolellinen puhdistus ja vuolu, sekä hevosen voinnin mukaan liikkumista myös kovilla alustoilla, niin anturat pysyy terveenä ja puhtaana.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Apua! Antura murenee!!!

ViestiKirjoittaja napsanakkeli » La Touko 14, 2011 11:20 pm

Mun hevosella oli märkien kelien jälkeen sama homma että anturasta tuntui vaan rapisevan palasia ja säteetkin siistin useampaan otteeseen kun tuntui tulevan melkoisia poteroita ja repaleita. Kun pääsi talvitarhastaan laitumen puolelle kuivemmalle alustalle niin ei enää mitään ongelmia säteiden tai anturan kanssa. Märkyys vaikuttaa!
napsanakkeli
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Huhti 13, 2011 10:45 am


Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron