Sivu 1/2

Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: La Huhti 23, 2011 1:48 pm
Kirjoittaja tuulikki
Kerättäiskö tänne niin hyviä kuin huonojakin esimerkkejä kengättömistä kavioista kuvina ja ihmetellään niitä sitten yhdessä :O)

Meillä kävi eilen vuolija. Ruunalle ilmestyi kavioihin muutama viikko takaperin "lärpäkkeet", siis sellaiset taskut säteen päähän ja ne todellakin ilmestyi ihan parissa päivässä, ihan kuin olisivat repeytyneet auki. Vuolija oli sitä mieltä, että ne ovat ns valeanturat. Millään tavalla ne ei tuntuneet ruunan menoa haittaavan ja kaviokoukulla niitä sai kaivella ihan niin paljon vaan huvitti, ei aristanut.

Kuva

Mitä mieltä olette? Ilmeisesti nuo aiheutuivat vaan liian pitkästä vuoluvälistä?

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: La Huhti 23, 2011 9:53 pm
Kirjoittaja M-H
Lärpäkkeitä tulee jos vuoluväli pitkä. Ei mitään vakavaa, aivan normaalia. Ei kärsi hevonen niistä mitenkään käsitykseni mukaan. Jotkut sanovat tuota ns. tuplasäteeksi just kuka mitenkin.


edit:
Hitonhyvä topicin idea kyl. Lupaan itsekkin joskus omistani napsia kuvia ja laitella.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ma Touko 23, 2011 11:41 pm
Kirjoittaja orvari
Tuossa minun eteeni tullut tapaus, hevosella on tänä päiväna kengät edessä. On ollut ilmeisesti
kengättömänä jonkun vuoden. Aika kipeä oli etusista, mutta nyt kulkee puhtaasti kun kengitettiin.

Ratsastettu aikaisemmin bootseja käyttäen, ja toiminut hyvin myös niillä.

Kuva

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ti Heinä 05, 2011 11:28 am
Kirjoittaja anutus
Oma panokseni aiheeseen. :)

Hepan kaviot oli vielä maaliskuussa tosi pitkät, ja kannat karanneet pitkälle alle. Silloin naapurikengittäjä nykäisi mittaa pois, mutta jätti omasta mielestäni liikaa seinämää kengättömään kavioon. Kaikissa kavioissa myös irtoseinäisyyttä, jonka oletan syntyneen mekaanisesti, kun kynsi on ollut liian pitkä. Huhtikuussa iski sieni säteeseen ja valkoviivaan, joka irtoseinäisyyden vuoksi oli haperoa ja otollista maaperää kaikenlaisille pöpöille. Toukokuuhun mennessä olin saanut opiskeltua kengättömän kavion vuolusta sen verran, että uskalsin ryhtyä itse raspailemaan. Nyt on siis toukokuusta lähtien yritetty päästä eroon tuosta irtoseinäisyydestä pyöristämällä kynttä varpaalta ja nyt sivuiltakin. Tähän mennessä on onnistuttu saamaan kannat oikeille paikoilleen ja säde kasvamaan vähän leveyttä. Sieni on taltutettu valkoviivasta, mutta säteeseen sieni uusii aina kun on vähän kosteampaa. Valkoviiva on nyt kova, vaikkakin edelleen venynyt. Toiveissa on, että tiheällä raspailulla valkoviivan saisi kasvamaan taas tiukkana viivana alas asti. Muutoin ruuniksen kaviot ovat ensiluokkaiset. Siellä ei ole ollut koskaan kenkiä, arkomista ainoastaan terävällä sepelillä ja kavioaines niin kovaa, että jos kavio on hyvin kuiva, raspi ei pysty siihen ensinkään.

Alla pari kuvaa. Oej-sivuprofiili tärähti ikävästi, mutta kyllä nyt tuosta suunnilleen näkee, että missä asennossa se tällä hetkellä makaa. :)

oej:
Kuva

ot:
Kuva

oej:
Kuva

ot:
Kuva

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 10, 2012 1:34 am
Kirjoittaja Dileany
Minä kaipailisin näitä kuvia lisää. Varsinkin sellaisilta jotka siirtyneet kengistä kengättömyyteen, eri vaiheista jne :) Kuvailen oman tamman koivet kunhan pääsen tallille.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: La Elo 18, 2012 11:35 am
Kirjoittaja Dileany
https://picasaweb.google.com/102595825382446058502/MaddenTassut?authuser=0&authkey=Gv1sRgCP7N8aWCp-7rOg&feat=directlink Tuolta löytyy kuvat heppasen tassuista ja myösjalan asennoista. Tämän jälkeen kävi kengittäjä pistämässä vähän parempaan asentoon jo :)

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: La Elo 18, 2012 11:38 pm
Kirjoittaja Warda
Mites Dileanyn hevosen kaviot? Mitä kengittäjä sanoi? Itsellä on myös ponski, jolla kannat ovat karanneet ja kaviot ovat vuoltu aivan liian pieniksi.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: To Elo 23, 2012 7:50 pm
Kirjoittaja tuulikki
Mitä tämmöselle osaa tehä?
Hevonen ei onnu, ei arista kosketusta tuohon, ei kavio kuumota eikä tuo vuoda mitään ylimääräistä. Nyt olen vaan puhdistellut ja seuraillut tilannetta, kun en mitään muuta keksi...

Kuva

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 9:27 am
Kirjoittaja M-H
Tuo ilmeisesti ottanut kipiää johonkin.

Eipä tuossa nyt kauheasti mitään ihmeitä voit tehdä. Siteet yms kuitnekin turhan 'järeä' keino ja helposti hautovat vain tuossa vaiheessa. Yrittää pitää kuivalla alustalla parhaan mukaan ja putsata tuota. Betadineä vaan niin kuolee pöpöt ja pysyy alkavat tulehdukset kurissa. Terramycin on hyvä jos alkaa märkää kehittämään. Ainoa vaarahan tuossa on tosiaan suurempi tulehdus eli tosiaan kavion lämpöä ja tuon haavan ulkonäköä tarkkailla säännöllisesti ja usein.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 9:52 am
Kirjoittaja tuulikki
M-H kirjoitti:Siteet yms kuitnekin turhan 'järeä' keino ja helposti hautovat vain tuossa vaiheessa. Yrittää pitää kuivalla alustalla parhaan mukaan ja putsata tuota. Betadineä vaan niin kuolee pöpöt ja pysyy alkavat tulehdukset kurissa. Terramycin on hyvä jos alkaa märkää kehittämään. Ainoa vaarahan tuossa on tosiaan suurempi tulehdus eli tosiaan kavion lämpöä ja tuon haavan ulkonäköä tarkkailla säännöllisesti ja usein.


Itsekkään en mielelläni mitään "paketteja" alkaisi tuohon väsäämään. Ellei tilanne oikeasti rupea näyttämään siltä, että menee huonommaksi. Nyt tuo "repeämä" on siisti kaikinpuolin. Bedadine on jo käytössä, mutta löytyisköhän tuohon joku "voidemaisempi?" desinfioiva aine? Olisi ehkä parempi, kun tuo bedadine kuitenkin häviää herkästi kun on niin liurua...

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 11:16 am
Kirjoittaja anutus
Betadine-voide? On tosi paksu ja tahmea jodivoide ja uskoisin, että tehokkaampi kuin tavan Helosan.

http://www.apteekkituotteet.fi/Betadine-voide

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 11:20 am
Kirjoittaja Emili
Itse ehdottaisin jodigeeliä, on huomattavasti halvempi ja isompi purkki kuin tuo Betadine.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 11:21 am
Kirjoittaja M-H
Juurikaan en itse laittaisi voidemaista koska ne hautoo haavaa. Tarkoitus ois juurikin saada tuo kuivamaan joten ihan perus betadine ja terramycin. Terramycin värjää kivasti ni tulee omistajallekkin olo että aineet pysyvät pitempään kun näkee kauniin sinisen kerroksen ;)

Joku alumiinispray voisi olla kanssa ok, se muodostaa suojaavan kalvon mutta ei haudo kauheasti.

edit:
Siis siksi ei voidemaista koska kyseessä tosiaan kavio. Maassa on kosteutta aina liikaa ja lisäksi voiteisiin tarttuu kaikki fyysinen moska ja sitäkautta myös batkeerit yms helpommin.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 11:36 am
Kirjoittaja tuulikki
Mikä on voidetta "kevyempi käsite"? Geeli? :D

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Elo 24, 2012 6:51 pm
Kirjoittaja tuulikki
tuulikki kirjoitti:Mikä on voidetta "kevyempi käsite"? Geeli? :D

Vastaanpa nyt ite itelleni... Jodivoiteesta oli apteekissa puhe, mutta päädyttiin jauhemaiseen (Basibakt?) antiseptiin ja tiuhaan puhdistukseen. Huuhtelin tuon haavauman tänään vetyperoksidilla ja sekään ei aiheuttanut minkäänlaista reaktiota hevosessa :shock: Eli ei tuo kovin kipeä ole, vaikka pahalta näyttääkin... Mitään siteitä en tuohon laittanut enkä laita, jos ei rupea märkimään tms.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Marras 09, 2012 11:50 am
Kirjoittaja Bessie
Täytyy tätä viestiä käydä päivittämässä.. Meillä on vuosi nyt kengättömyyttä takana ja voisin muutaman kuvan jakaa.

Kannat ovat "peruuntuneet" paikalleen
Kuva
Yritin laittaa viivan ikäänkuin tuohon kantojen ylätasolle jotta näkisi miten ne on siirtyneet suhteessa säteeseen.

Lähtötilanne kenkien poisoton jälkeen:
Kuva
Kuva

Aluksi valkoviiva oli kaikissa jaloissa kiemurainen
Kuva
Kuva
...mutta suoristui muutamassa kuukaudessa.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Su Huhti 07, 2013 8:10 pm
Kirjoittaja Wy8N4d
Viime syksynä otettu kengät pois. Kaviot olivat lohkeilleen, vasemmasta etusesta puugttui suuri pala. Säteet repaleiset ja haisevat, sellaista mössöä. Kuvat otin, mutta hukkasin.
Tässä tämän päiväiset kuvat, pesun ja osin öljyämisen jälkeen otettuna. Kertaakaan ei ole ammattivuolija näitä hoitanut, omistaja on kengittäjä joten... ;)
Itsekseni olen näitä nettioppien mukaan välillä raspaillut ja säteistä järsinyt sairasta osaa pois. Juuri kun näytti hyvältä, niin toissapäivänä oikean puolen jaloista löytyikin vielä terveen näköisen säteen alta haisevaa hötöä. Silvoin armotta säteet ja aloitin taas Pioneerin shampoo + öljy-kuurin.
Otan mielelläni neuvoja ja kommentteja vastaan! :)

Kuva Oikea etujalka
Kuva Vasen etujalka
Kuva Vasen takajalka
Kuva Oikea takajalka

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 1:24 pm
Kirjoittaja Haalinharmaa
Moi,

Olin silloin Glaudian luennoilla ja kurssilla, joitakin vuosia sitten. Eli vuoluista hevosen terveydelle paranneltu versio strasserista, kun ei tule kavio niin matalaksi ja antura liian ohueksi. Sen perusteella ainakin sun Wy.. takasten sivutuet säteen vieressä 'kaatuu' hitaasti kasvavan anturan päälle, ja estää sitä kasvamasta. Vertaa esim etustesi ja takasten kuvia. Kova sarveisosa kiertää siis ulkosyrjät ja sieltä kannoista jyrkässä kulmassa kohti sädettä, pitäis tulla noin puoleenväliin säteen pituutta, ja sen tarkoitus on siis olla sivuittainen pystytuki säteen viereen. Etustenkin näyttäis olevan liian 'kaatuneet', muttei ollenkaan niin kuin takaset. niissä 'kaatunutta' extraa ehkä puoli cm - cm, takasissa jo useampi. Eli jos ei vuolla, alkaa kasvaa maaten anturan päälle, kun tarkoitus olla pystyseinä, joka kuluu askelluksissa ja kantaa. Hieman toistoa, mutta jos sit selkeäis paremmin..

Anturaa ei siis muuten tarttis vuolla, kasvaa joku kolme kertaa hitaammin kuin kova sarveis aines, mutta just se kova sen anturan päältä pois. Siellä menee myös muistaakseni valkoviiva, jos ei näy, niin niin kauan kuin pitkittäistä solukkoa anturan päällä näkyy, on sitä kovaa ja näkyy oikein hyvin tossa sun oikeassa takajalassa.

Linkissä olevassa newsletterissä oikein hieno kuva, miltä näyttää säteen vierestä, kun vuoltu hyvin. ja välde siis anturaa ei muuten tarvis! Ja kun aloitat, ota vähän, ettei tule kanta liian matalaksi, siis vaan tuo 'makaava tai kaatunut' sivutukiaines pois säteen vierestä, sen pitää sitten nousta kuin hyppyrimäki kavion ulkoreunoja kohti sieltä säteen vierestä ulospäin tullessa. Mutta sanallisesti aina vaikea selitää.. :)

http://www.equinesoundness.com/NewsletterMarch2008.pdf

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 1:33 pm
Kirjoittaja Haalinharmaa
Ja toinen kuva, kun avaat tuon newsletterin, kertoo paljon:
siinä vasta puolet kaviosta alta vuoltu, vertaa sitä esim heppas kavioihin!

http://www.equinesoundness.com/Newslett ... ry2009.pdf

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 1:45 pm
Kirjoittaja Haalinharmaa
Innostuin nyt sitten näköjään hakemaan kuvia:

Seuraavan lehden lopussa on oikein nuolilla se sivutukien paikka eli enkuksi Bars - ei sitten tarkoita tässä kaljabaareja.. ;)
http://www.equinesoundness.com/NewsletterJune2008.pdf

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 2:41 pm
Kirjoittaja Haalinharmaa
Tämän linkin takaa kuinka tunnistat terveet kaviot:

http://www.hoofcareunltd.com/healthyhoof.htm

Kuvat kertoo paljon.

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 10:30 pm
Kirjoittaja Peikko
Katsoin vain ihan viimeisen linkin ns. terveestä kaviosta... kannattaa muistaa, että tämä on vain yksi näkemys....
Mielestäni sädettä oli manipuloitu hurjan paljon ja monen opin mukaan anturan tulee osua maahan laajalta alueelta, eikä vain kuunsirppimäisesti kavion kärjeltä. Säde ei tässä mallissa taida laisinkaan osua maahan? Lisäksi kategorinen astelukujen käyttö voi olla turmiollista. Etenkin , jos kulmia ruvetaan muuttamaan aikuisella hevosella, jolloin voidaan saada aikaan jo luutuneissa kintuissa ihmisen silmään ah, niin sieviä kulmia mutta hevoselle tuskallisia hermopinteitä muuttuneiden ja luutuneiden kavioasentojen väkivaltaista muuttamista.

Olisi hyvä kuulla M-H:n mielipiteitä!

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Ke Huhti 10, 2013 10:54 pm
Kirjoittaja Wy8N4d
Kiitos! :)

Pakko se olisi saada ammattivuolija laittamaan nuo jalat kunnon alulle. Toisen etusen säde on alkanut halkeamaan tosi ylös vaikka olen sitä syksystä asti hoitanut, toisessa etusessa taas on syvän lohkeaman jäljiltä edelleen tumma hapero piste joka menee syvälle seinämään..
Ei noille enää itse pärjää. :(
Samalla menisi nuo anturatkin, kun en itse uskaltaisi alkaa niitä rassailemaan.

Edit: Viikolla 17 on tulossa Sara Autelo http://sautelo.wordpress.com/ vuolemaan, olisiko muita Järvenpään sunnalta vuolua vailla tuolle viikolle? :)

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Huhti 12, 2013 12:50 am
Kirjoittaja Haalinharmaa
Moi,

Samoilla perusteilla: luennot & kurssi oltiin Saran kanssa, ite en vaan silloin jatkanut pro puolelle. ja Glaudia on tutkinut kavioita sen usean kymmeniä vuosia, ja tietty vuollut ja opettanut ja käyttänyt röntgeneiden tuloksia etc tutkimuksia apuna näiden arvojen kehittämisessä. Jos pitkään ollut kengät/virhejuttuja, mitään ei hutkita ja just sieltä tutkimusten perusteella nuo on ihanteet, joihin tähdätään, sekä hevosen tilanteen mukaan. Lukaiskaa jos jaksatte ne muutkin linkit tms, ei siis kerralla mitää muutetakaan hurjasti, vaan pikkuhiljaa milli kerrallaan hilataan takaisin oikeaan suuntaan tai aina tietty tilanteen mukaan, mutta siis niin, että nivelet ja jänteet pääsee mukaan adaptoitumaan, tottumaan ja venymään.

Eivät siis pelkästään käytä jotain tiettyä metodia, vaan aina hevosen mukaan, mutta fysiologia ja anatomia vaan antaa ne arvot, joilla homma on optimaalinen. Ovat siis mun käsityksen mukaan muokanneet monia metodeita tähän hevosten parhaaksi, eikä se, että siellä on yhden hevosen kuvat, kerro vielä aina kaikkia. Kattokaa niitä muitakin juttuja ja kuvia, saa näkemystä. :)

K

Re: Kuvia kengättömistä kavioista

ViestiLähetetty: Pe Huhti 12, 2013 8:33 am
Kirjoittaja Suvi
Katselin tätä ketjua taaksepäin ja kiinnostaa, että minkä näköinen Tuulikin hevosen jalka mahtaa nyt olla.
Kun viime elokuussa on ollut aika mielenkiintoinen reikä niin kiinnostaa, että miten se lähti paranemaan ja onko vaiva jo ohi kokonaan?