Bootsit

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Bootsit

ViestiKirjoittaja Intsi » Ke Marras 11, 2009 8:29 pm

Moniko teistä kengättömien hevosten kanssa touhuavista käyttää bootseja, minkälaisia käyttökokemuksia teiltä löytyy?

Meillä ei ole tullut tarvetta vastaan itselle, mutta jos olisi vain hevonen tai pari, niin varmaan hoitopakista sellaisetkin löytyisi.
Monelle asiakkaalle olen myös bootseja suositellut rautakenkien tilalle, jos on kengättömyys kiinnostanut, mutta samalla myös arveluttanut.
Satulla (Vainikan aitta) ainakin näitä myynnissäkin on, taisi olla muutamaakin mallia.

Lähinnä itseä mietityttää, että kuinka vuolujen välissä, istuvatko siis kuinka kavion kasvettua? Meillä se tuskin haittaisi, koska pyritään vuolemaan muutaman viikon välein, mutta tiedän paljon ihmisiä, joilla ne vuoluvälit sitten kuitenkin milloin mistäkin syystä venyvät.

Pohtinut olen sitäkin, että antavatko bootsit kuinka suurta turvaa liukkailla keleillä? Monellehan kengättömyyteen siirtyminen on juuri liukastumisvaaran vuoksi se toteutumaton haave tai sitten kuljetaan kengättä vain kesät, jolloin kavio ei koskaan pääse täyteen kovuuteensa asti, kun uuden kavioaineksen kasvu vie sen likimain vuoden aikaa.

Itse kyllä liukkailla keleillä olen hieman arkajalka kentällä tehtävissä, joissa pitäisi ratsastaa vauhdikkaasti kaarteita. Olen kyllä sitä rautakengässä kulkevan hevosenkin kanssa, joten omien kengättömien kanssa on sitten vain laskettu vauhtia, suurennettu kaaria, tai siirrytty maastoilemaan tms. Yleensä maastosta löytyy lähes kelillä kuin kelillä paikkoja, joissa pääsee liukastumatta kulkemaan, esim. metsät ja tien pientareet.

Meinasi taas juttu lähteä bootseista sivuraiteille, mutta siis kertokaahan te, joilla on kokemusta..
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » To Marras 12, 2009 10:06 am

Meiltä löytyy valikoima parhaiksi toteamiamme merkkejä, pyrimme siihen, ettei asiakkaan tarvitse lähteä tilaamaan bootseja ulkomailta ja sitä kautta asia tulisi vaikeammaksi. Haluamme, että kengättömyys olisi huojentava kokemus ja siihen siirtyminen mahdollisimman kivutonta ihmiselle. Hevoselle se sitä on, jos se vain tehdään asianmukaisesti.
Bootseihin saa asennettua hokit tai nastat. Meillä on käytössä nastabootsit, joilla ajan ja ratsastan. En lähde talvella maastoon ilman nastabootseja, koska haluan että hevonen saa liikkua paikassa kun paikassa rennosti. Autojen renkaan jäljet on usein niitä, mitkä tamppaantuvat ikävän liukkaaksi ja meillä suurin osa maastoista on pieniä hiekkateitä joista näitä löytyy. Mutta metsät ja pellot on hyviä pohjia ratsastaa talvella ilman lenkkareita.
Yhdellä asiakkaallamme on 25 hevosen talli, ja hän on jo ennen meidän ilmaantumistamme kuvioihin hankkinut koko repertuaarin bootsikokoja, koska hevoset kulkevat kengättä. On sitten bootsit varalle, jos joku niitä tarvitsee.
Kaikissa bootseissa on kasvuvara, ja bootsit kannattaakin mitata niin, että se tulee hyödynnettyä. Eli jos mittaa juuri vuolun jälkeen, ei kannata ottaa sitä kaikista naftinta kokoa. Kaikesta tästä voi lukea lisää sivuiltamme.
Lainatakseni Dan Guerreraa: jokainen kengätön hevonen ansaitsee parin bootseja.
Tämä pitää paikkansa, koska kohtaamme myös paljon hevosia, jotka on vuosien kengättömyyden jälkeen kehittäneet itselleen aikamoiset jumit lihaksistoonsa, kun ovat talvella joutuneet varomaan alustaansa. Ja nämä kaikki näkyy kavioista. Niinkun näkyy vääränlainen ruokintakin.
Bootsien tarkoitus on nimeomaan auttaa hevosta selviytymään kaikista ihmisen kehittämistä alustoista rennoin askelin. Tämän päivän hevosta ja sen käyttöä kun ei voi verrata villihevosiin, joiden alustat on hyvin erilaisia kun meidän soratiet, jäätyneet pihat ja ja tiet jne.
Siksi bootsi on tämän päivän vaihtoehto rautakengälle. Niinkun sivuillamme sanon, hevosen kavio tarvitsee lisäsuojan, jos omistajan vaatimukset ylittää hevosen kavion sen hetkisen kunnon. Voisi myös lisätä, että sen hetkisen pidon.
Alkuun ajattelin, etten halua hevoselleni bootseja, sehän on kengätön. Mutta kun tilasin ensimmäisen parin Simplejä, ne nastoitettiin ja pääsin kunnolla liikkumaan, huomasin konkreettisen eron hevosen liikkeissä ja lihaksissa. Yritin saada paikallista ratsutarvikeliikettä maahantuomaan tuotetta, mutta he olivat hyvin nihkeitä asian suhteen. Asiakkaat soittelivat samaan aikaan mistä niitä saa. Tuskastuin, ja sijoitin perheen veronpalautusrahat bootseihin ;) (niinkun joka vuosi sen jälkeen, heh..). Mutta en ole katunut, (vaikka työskentelen nykyään 18 tuntia vuorokaudessa) ihmiset on olleet tosi tyytyväisiä palveluun ja varsinkin sovituspalveluumme.
Kun vielä saamme vuolukursseja useammin toteutettua, suuri haaveeni on, että suurin osa hevosten omistajista osaisivat jollain tasolla vuolla omien hevostensa kaviot. Kaikki ei halua, mutta useimpia kiinnostaa silti käydä vuolukurssi, että he oppivat sitten katsomaan, mitä se kavionhoitaja puuhaa siellä kavioissa.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Emili » To Marras 12, 2009 8:37 pm

Oi joi, nyt tekee mieli bootseja... Jos vaikka joululahjaksi saisi tarpeeksi rahaa :D

Olen tämän ehkä jostain lukenutkin, mutta jos ostaa vaikka alkuun kaksi bootsia, niin kannattaako niitä pitää etu- vai takajaloissa? Tai vaihdella (jos sattuu olemaan sama koko molemmissa)?

Meillä on maastoilu talvella lähes kokonaan pannassa, etelässä kun sitä lunta tulee se kaksi senttiä, jonka jälkeen se sulaa, sitten sataa loskaa, sitten kaikki paikat on ihan moskassa ja sitten tulee järjetön pakkanen ja tiet ovat luistelurataa. Kenttää meillä ei ole, mutta niitty/pelto löytyy jossa yleensä talvella mennään (hyvää kuntoharjoitusta hevoselle jos on vähän enemmän lunta). Tarhassa on välillä ihan yhtä liukasta kuin teillä, mutta tuntuu että siellä hevonen pystyy hyppimään ja juoksemaan ihan mitä tahtia tahansa, liekö sitten pohja niin tutuksi tullut.
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Intsi » To Marras 12, 2009 9:15 pm

Käsittääkseni etujaloissa, jos vain parin hankkii. Korjatkoon viisaammat, jos sanon väärin.
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Pe Marras 13, 2009 8:00 am

Huomenta!
Viisaudesta en tiedä, mutta kokemuksesta voin sanoa, että jos nasta/hokki bootsit on vain edessä, kadottaa hevonen takapäänsä kokonaan. Tein itse klassisen mokan aikoinaan, kun tiet meni jäähän ensimmäsitä kertaa niin pahasti että oli hankittava bootsit. Ja hankin nastalliset vain eteen. Emme päässeet hevosen kanssa kun sen verran tielle, että takaset tulivat jäälle ja hevonen istui. Ei kun takaisin tarhaan, ja tilaamaan takasiin myös bootsit. Sitten olikin jo helpompaa liikkuminen :D Mieheni sanoikin että nastoitetaanhan autossakin joka rengas, ja se on totta. Ei voida vaatia että hevoselle annetaan pito vain yhteen päähän ja kuvitellaan että toinen pää tulee "mukana".
Tämä siis opittu kantapään kautta (niinkun niin moni muukin asia) ;)
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Intsi » Pe Marras 13, 2009 1:43 pm

Kuulostaa siis siltä, että jos säästää aikoo, niin bootsien hankinta ei ole se kohta missä säästetään. Kiltisti kaksi paria, ja ei tarvitse eläinlääkäri laskua perästä maksaa.

Sitten kysymys, joka säästölinjasta puhuttaessa heräsi itselle. Jos hankkisi bootsit usealle hevoselle, 2 paria / polle, niin montako paria pitäisi ostaa, että saisi jonkinmoista alennusta vai onko niissä varaa alennuksia antaa lainkaan? Tuntuu vain jotenkin niin isolta investoinnilta äkkiseltään, kun ei ole tuntunut valtavaa tarvetta vastaan tulevan. Ymmärrän kyllä toki, että arvon varmaan (kuten monessa muussakin) tajuaa todella vasta perästä päin :D
Joka päivä voi oppia jotain uutta ;D
Avatar
Intsi
 
Viestit: 317
Liittynyt: To Marras 05, 2009 5:31 pm
Paikkakunta: Karvia, Sara

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Pe Marras 20, 2009 11:15 pm

Ilmeisesti ei minun aikaisempi viesti tullut perille... mutta tarkoitukseni oli siis sanoa Intsille, että laittaa minulle säpoa, niin voidaan keskustella bootsien hankinnoista :)
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Itämaanihme » Ke Joulu 09, 2009 12:26 am

Ja lisäys tuohon kysymykseen; kannattaako bootseja hommata etu- vai takapäähän...Jos kyse siis on bootseista yleensä, esim. kesällä niin siihen päähän, joka arkoo ja jossa tarvetta bootsille on. ;) Meidän herra on ollut kengättä keväästä ja alussa arkoi enimmäkseen takapäätään, meillä oli bootsit edessä. Tajusin sitten, että ehkä olisi viisasta hankki takasiin ne bootsit kun kerran takana on arempi pää... :D
Itämaanihme
 
Viestit: 20
Liittynyt: Su Joulu 06, 2009 3:32 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja diome » Ke Joulu 09, 2009 10:49 am

Saako bootseja shetlanninponien kokoa?
diome
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ti Joulu 08, 2009 1:53 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Itämaanihme » To Joulu 10, 2009 12:02 am

Alla olevan linkin tarkoitus ei ole mainostaa vaan tarjota tietoja ja apua jollekin, joka sitä mahdollisesti kaipaa kavionhoitoon ja bootseihin liittyen:

http://www.kengattomathevoset.fi/

Unohdin mainita edellisessä viestissäni, että meillä on bootsit edessä ja takana. Kengät poistettu 24-v. suokilta keväällä, ei sen takia, että olisi ollut ongelmia vaan siksi, että sitä mietittiin 1/2 vuotta ja se tuntui oikealta ja hevoselle parhaalta vaihtoehdolta. Herra arkoi kavioitaan alussa, eritoten takasiaan vaikka käsitykseni mukaan tavallisempaa on etusten aristelu. Bootsit on siis ollut molemmissa päissä enkä sitten kuukausiin edes kokeillut ilman, mitä nyt joitain asfalttilenkkejä tms. joissa ei ollut isompaa kavion pohjaan sattuvaa kiveä. Nyt vasta joku kuukausi sitten kokeilin ilman takasten bootseja ja kehitystä oli selkeästi tapahtunut, arkominen oli lähes mitätöntä. Mielestäni hevonen ei silti vielä pärjäisi kokonaan ilman ottaen huomioon kuitenkin sen, että kaveri on ollut oletettavasti lähemmäs 24-vuotta rautakengässä. Ehkä keväällä ei enää tarvita bootseja jatkuvasti ainakaan mutta nyt talven ajan on bootsit, joissa toisissa 6 hokkia/popo ja toisissa 10 nastaa/popo. Hyvin menee, ei yhtäkään jalan lipsumista eilenkään vaikka "maalaistiet" oli aika jäisiä ja meillä ajoittain oli vauhtiakin kuten Suur-Hollola-ajojen veteraanilähdössä (ei sellaista varmaan edes ole, hah mutta hevosäijä luulee että on :D ).
Itämaanihme
 
Viestit: 20
Liittynyt: Su Joulu 06, 2009 3:32 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Tuizu » Ma Joulu 21, 2009 12:49 am

Olen mietiskellyt tätä kengättömyysasiaa ja siitä jutellutkin Sadun kanssa. Pri kysymystä on vielä kysymättä, siis tällä erää. Eiköhän niitä vielä tule lisää.

!. Pysyvätkö bootsit kura/savitarhassa jalassa?

2. Tammani jalat eivät kestä jatkuvaa pesua, tulee riviä. Tämä syksy on ollut ensimmäinen ilman riviä kun jalkoja ei ole kasteltu kertaakaan, kura on vain kuivuttuaan välillä harjattu hellävaraisesti pois. Jos hankin bootsit, täytyykö ne laittaa aina puhtaisiin jalkoihin? Mietin että sellaisessa kuravellitarhassa ei ehkä välttämättä tarvitsisi bootseja mutta kun menee ratsastamaan, täytyisi ne pukea. Onko siis jalat aina pestävä?
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Ivus » Ma Joulu 21, 2009 12:27 pm

Hei Tuizu! Miksi hevosesi tarvitsee käyttää bootseja tarhassa? Oman kokemukseni mukaan juuri tarhassa ollessa kavioilla ja anturalla on hyvä mahdollisuus paksuuntua ja vahvistua, ja hevonenkin "oppii olemaan" kengättä. Jos kavioissa on jotain spesifisiä ongelmia niin kai bootsit voi auttaa tarhatessakin. Jokatapauksessa bootsit laitetaan hyvin puhdistettuun jalkaan, ei välttämättä tarvi pestä jos harjaamalla saa puhtaaksi. Suosittelen että jos aiot käyttää popoja myös tarhatessa niin kannattaa hommata Easycaren säärystimet myös, estävät hankaumia tehokkaasti. Niitä myös saa Sadulta.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Tuizu » Ti Joulu 22, 2009 6:14 pm

Tammani oli toissakesänä pari viikkoa laitumella ilman kenkiä ja hänen kavionsa kuluivat kovasti aj arkomista riitti pitkälle syksyn vielä kenkienkin kanssa. Oli jopa kaviokuume-epäily. Se tietysti saattoi tulla ruohosta mutta myös kuulemma mahdollista tulla kun oikein kipeytyy jalat.Meillä on savitarhat ja kuivuttuaan pinta on niin kova että se on todellakin kova, kovempi kuin hiekkatarhat. Märällä kelillä taas todella löllöä ja silloin tuskin bootseja tarvitsisi. Meillä oli tänä syksynä ensimmäinen kerta kun ei ollut lainkaan riviä. Oli myös ensimmäinen syksy kun en kertaakaan ole pessyt hepan jalkoja.Toissasyksynä rivit oli niin pahoja että siinä meni taas sairaslomalla pitkään ja parit sulfakuurit ja pistettävät penisilliinit. Siksi tämä kengättömyys ja bootsiasia niin mietityttää. Onkos kenelläkään kokemusta siitä voiko bootsi hangata niin että sitten on taas se rivikierre? Tai voiko ne säärystimet hangata?Saako tuommoisia bootseja ja säärystimiä mistään vuokrata/lainata kokeiluun?

Hyvää Joulua kaikille!
Tuizu
 
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 6:07 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Ivus » Ke Joulu 23, 2009 9:51 pm

Kyllä ne bootsit voi hangata ainakin alkuun, ennenkön ovat muotoutuneet hepan jalkaan. Toisaalta tietty vois yrittää ajoittaa kenkien poiston lumen aikaan, lumi on hyvä pehmuste, enkä ole tavannut kengätöntä hevosta joka lumella liukastelisi.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Ma Helmi 15, 2010 10:05 pm

Tosiaan, bootsit voivat hangata hetkellisesti, mutta se on kyllä harvinaista. Jos tuollaista ongelmaa on ollut, silloin omistajat ovat keksineet esim lampaantaljapehmikkeitä säärystimien väliin. Pienenmpi paha ja helpostin korjattavissa, kun esim rautakengällisten hokinpolkemat.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja tuulikki » Su Huhti 25, 2010 4:24 pm

Löysin tämmöisen linkin huonosti käytetyistä bootseista, http://www.hoofcare.nl/frame_pagina/fra ... hoenen.htm
Minut säikäytti ainakin suht pahasti...

Mietin kesäksi bootsien hankintaa, mutta kun jostain kumman syystä ne tuntuvat minusta niin ihme härpäkkeiltä, että en vaan uskalla hommata niitä!
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Ivus » Su Huhti 25, 2010 7:51 pm

No huhhuh, olipa rumaa jälkeä. Onneksi en ole suomen markkinoilla törmännyt noihin bootseihin. Mutta aivan turha on bootseja syyttää tuollaisesta jäljestä, kyllä syy on vastuuttoman omistajan joka ei a) sovita bootseja oikein, b) reagoi bootsien hankaukseen, ja c) PÄÄSTÄÄ jalat tuohon kuntoon :evil:
Harmi kun oli hattivattien murteella tuo sivusto ettei ollut haisuakaan mitä tekstit sanoivat. Ihmettelen kyllä vaan että mitä se kenkäys tuossa tilanteessa oikein auttoi...?

Bootsit pitää siis sovittaa hevoselle, kaikki mallit ja merkit ei käy kaikille hevosille, bootseja ei tule käyttää jatkuvasti 24/7, ja kaviot tulee vuolla huolellisesti. Kengättömyyden ideahan on että hevonen pärjäisi ilman kenkiä ja bootseja, ja vuolun, huollon ja olosuhteiden korjauksilla tulisi pyrkiä mahdollisimman vahvaan ja toimivaan kavioon. Ihmiset vaan asettavat hevosille/kavioille sellaisia vaatimuksia jolloin lisäsuojaa tarvitaan (esim. liian pehmeät tarhat, kovat soratiet/asfaltti). Mielestäni paras mahdollinen lisäsuoja on sopiva ja hankaamaton kaviobootsi. Bootsi ei häiritse kaviomekanismin toimintaa, mutta antaa tarvittaessa lisäsuojaa ja tukea.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Su Huhti 25, 2010 8:03 pm

Tuli mieleeni, että kuinka monen hevosen päkiäiset silpoutuvat joka talvi hokkikengistä, kuinka moni hevonen saa vaarallisia haavoja kaikkialle kehoonsa, kengistä, kuinka monen hevosen jalat menevät poikki tai murtuvat hokkikenkien takia jne. Bootsien aiheuttamia haavereita en ole kuullut. Tämä on ensimmäinen kuva, minkä näen, jossa jotain tällaista on tapahtunut. Bootsimerkkiä, jotka tuossa haaverin on aiheuttanut, en tunne. Kuvissa on Easycaren parit bootsit, mutta en ole koskaan kuullut niiden aihuettaneen tuollaista haaveria. Näyttää enemmänkin väärinkäytöltä. Jos bootsien, vaikka esm Boa bootsien, kiristyslaitteen ruuvaa liian tiukalle, se toki voi painaa ruununrajaa. Mutta järjenkäyttö on sallittua. Mitään bootsia ei saa kiristää kaikin voimin. Ne kyllä pysyy jalassa vähemmälläkin.
Olemme myyneet Cavallon Simple bootseja jo kolmatta vuotta ja Easycaren toista vuotta, sadoille hevosille, enkä tosiaan ole kuullut vastaavaa.
Noiden kuvien viereen voisi tosiaan laittaa niiden hokkikenkien ja tavallisten rautakenkien aiheuttamien haavereiden kuvia. Kukaan ei koskaan kritisoi niitä, vaikka niitä on mielin määrin. Miksiköhän?
Bootsit ovat monta kertaa turvallisemmat hevoselle kuin rautakenkä.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja M-H » Su Huhti 25, 2010 8:12 pm

Jotain osviittaa saa kun laittaa sivun google kääntäjään. Tulee hoonosoomi tilalle :lol:

http://translate.google.com/translate?j ... l=nl&tl=fi

Tuossa valmis linkki jos ei joku osaa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Su Huhti 25, 2010 8:29 pm

ps. 3 matkaratsukkoa kisasivat esim viikko sitten Vesilahdella 80 kilometriä hevosillaan bootsit jaloissa. Sijoitukset 1. 2. ja 3. =) En usko, että mitkään härpäkkeet kestäisivät sitä.
Bootseja on valmistettu Yhdysvalloissa jo 70-luvulta lähtien, Easycaren toimesta. Yhtiö on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi, ja on yksi johtavista bootsivalmistajista maailmassa. Luultavasti yhtiö ei menestyisi niin hyvin, jos se valmistaisi tuotteita, jotka on vahingoksi hevosille.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja tuulikki » Su Huhti 25, 2010 8:29 pm

Satu Vainikka kirjoitti:Noiden kuvien viereen voisi tosiaan laittaa niiden hokkikenkien ja tavallisten rautakenkien aiheuttamien haavereiden kuvia. Kukaan ei koskaan kritisoi niitä, vaikka niitä on mielin määrin. Miksiköhän?
Bootsit ovat monta kertaa turvallisemmat hevoselle kuin rautakenkä.

Tuo on kyllä ihan totta. Tänäkin talvena tiedän MONTA tapausta, kun hokki on rikkonut jalan ja se on melkeinpä normaalia talvella ja sitähän sattuu kaikille... Ei sen niin kuuluisi olla!
Haluan, että sinun on hyvä olla kanssani.
Avatar
tuulikki
 
Viestit: 285
Liittynyt: La Maalis 27, 2010 2:37 pm
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja PihlaM » Su Huhti 25, 2010 9:00 pm

Meillä Simple bootsit hinkkasi myös aika ilkeästi vuohiskuopasta ihon rikki. Säärystimet oli tuolloin käytössä, mutta ilmeisesti nekin olivat jo liian kuluneet (aika nopeasti menivät huonoiksi, olisivatko muutaman kuukauden kestäneet). Ompelin sitten onnettomilla käsityötaidoillani niihin lisäksi fleecepehmusteet. Ovat taas toistaiseksi lyhyillä lenkeillä toimineeet aivan ok. Nyt on taas varovasti yritän uskaltaa bootsien käyttöä lisätä, kun tammuska on ruvennut arkomaan sorateilllä :( .

Bootsit ovat olleet meillä syksystä asti muutaman kerran viikossa käytössä. Helpot ovat mielestäni pukea, mutta tarrat ovat jo alkaneet repsottaa, ja tossut muutenkin todella käytetyn näköiset. Minulla oli ehkä turhan isot odotukset bootsien suhteen, kun hintakin oli niin suolainen, mutta eipä noissa nyt mitään suurempaa vikaa ole. Pari kertaa on joku bootseista tippunut kesken lenkin, kerran laukassa tarrojen auettua ja toiste lumihangessa kahlaillessa.
PihlaM
 
Viestit: 24
Liittynyt: Ti Marras 10, 2009 6:10 pm

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Satu Vainikka » Su Huhti 25, 2010 9:39 pm

Tarrojen aukeamiset ovat hyvin harvinaisia. Olen kuullut, että joillain ne on lumihangessa auennut. Niihin kannattaa silloin laittaa esim kuminauhat niin, etteivät pääse aukeamaan. Meillä ei kyseistä ongelmaa ole esiintynyt.
Hankaamisesta; niinkun aikaisemmin on joku muukin sanonut täällä, oikean bootsimallin valinta on todellla tärkeää. Jos hevosella on vähääkään ulkonevat päkiäiset, silloin en suosittele Simplejä tai Boa bootseja. Old macsit, Epicit ja Baret käyvät. Niissä on pehmeä säärystinosa päkiäistä vasten.
Mutta, bootsiin kannattaa ostaa esim isompi säärystin, joka suojaa korkeammalle, ja näin esim hiekkaa ei pääse säärystimen sisään, jos tuollaista ongelmaa esiintyy. Joskus jos säärystin on liian pieni (sekin riippuu niin hevosen jalasta), se jää ikäänkuin raolle takaa. Mutta isompi säärystinkoko ratkaisee tuon ongelman.
Satu Vainikka
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 2:57 pm
Paikkakunta: Loppi, Läyliäinen

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Ivus » Su Huhti 25, 2010 11:15 pm

Meillä myös syvässä hangessa kahlatessa joskus aukeilee simplejen tarrat. Ongelman olen ratkaissut vetämällä kierroksen jesaria bootsin päälle, ei aukeile, ja tarrat pysyy hyvänä :)
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: Bootsit

ViestiKirjoittaja Lella » La Kesä 05, 2010 11:27 am

Itse käytän bootsit n. kerran viikossa, ajaessani. Uskoisin että etuset ovat mukana vielä puolen vuoden, ehkä kauemmin, ja takaset vuoden, ehkä kauemmin. Etuvarpaat kuluvat. En käytä säärystimiä kuin alussa (kunnes bootsi on pehmentynyt, Simplet). Alussa käytin niitä aina mutta poni saa riviä aika helposti säärystimien kosteus riitti (myös hivutus-suojilta voi tulla liikaa kosteutta). Ei ole ollut hankausongelmia, mutta kaikki hevoset on yksilöitä ja kaikki yksilöt erilaisia :P Pyrin kuitenkin siihen että kavioista tulisi niin hyvänkuntoisia että pärjäiltäisiin bootsitta, paitsi talvisin.
Suurin haaste kouluratsastuksessa ei ole omistaa paras liikkuva hevonen, vaan mielummin saada jokaista hevosta liikkumaan niin hyvin kun se pystyy.
-Egon von Neindorff-
Avatar
Lella
 
Viestit: 26
Liittynyt: La Kesä 05, 2010 10:52 am

Seuraava

Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron