Takakavioiden varpaiden kuluminen

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 2:58 pm

Varvas kuluu takakavioissa todella lyhyeksi, lähes olemattomaksi, osin pehmeän kavioaineksen ja osin hevosen laahaavan liikkumisen ansiosta. Molempiin ollaan puututtu ruokinnan ja liikunnan keinoin, mutta tämä lumeton talvi on silti pahentanut tilannetta. Reilu vuosi sitten muutettiin nykyiselle tallille. Sitä ennen hevonen asui vajaan vuoden tallilla, jossa oli välillä todella huono heinä, eikä sitäkään annettu riittävästi. Myös muut ruuat jäivät usein antamatta. Nyt saa vapaasti hyvää heinää, kivennäisen ja hieman yrttipohjaista täydennysrehua + vitamiinit vuodenaikojen mukaan ja syksystä saakka biotiinia. Karva ja lihaksisto on parantunut/kehittynyt, mutta nämä kaviot...Hevonen on kengässä ja kengittäjä todella asiansa osaava ja paneutuva. Onko kellään tällaisesta kokemuksia ja/tai hyviä vinkkejä.
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Maalis 07, 2014 3:10 pm

Ilman kuvia vaikea sanoa mitään.
Liian lyhyt voi olla hyvin moniselitteinen asia. Yleensä vuolu ja olosuhteet ovat ne mitkä eniten kavioihin vaikuttavat, ruoka yms vasta toissijaisesti.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 3:35 pm

Yritän muistaa tänään napata kuvia. En ole vuolun asiantuntija millään muotoa, mutta luotan meidän kengittäjään. Liian lyhyt on tässä kohti melkeimpä reikä siinä missä pitäisi olla varvas. Mikä olosuhteissa voisi aiheuttaa tällaista?

*muoks* Ja anteeksi, tämä taitaa olla väärässä paikassa koko viesti kun tämä osio on vain kengättömyyteen liittyvä. Poistakaa tai siirtäkää modet jos hyväksi katsotte :)
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Maalis 07, 2014 6:48 pm

Kavioasiat kuuluvat tänne, oli kenkä tai ei.

Tosiaan kuulostaa hurjalta tuo kuvauksesi. Kuvia olisi kiva saada. Parhaat kuvakulmat ovat aivan maantasalta kavion sivusta suoraan, maantasalta kavion edestä suoraan ja pohjasta joku kuva mutta 2 ekaa tärkeimmät mistä eniten osaa sanoa.

Jos et julkisesti halua kuvia laitella niin yv:llä voi minulle tai maililla laittaa niin kommentoin. Tottakai toivottaa, että ihan foorumille uskaltautuu laittamaan niin muutkin näkevät ja voivat mielipiteensä sanoa asiaan.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 7:44 pm

Tässä olis jos osasin. Yritin ottaa just sivulta ja edestä. Kengitetty viime tiistaina.

*muoks* En vissiin osannut. Miulla linkki ei ainakaan toimi jos en ole faceen kirjautunut. Laitan yksäriä.
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Maalis 07, 2014 8:00 pm

Mjoo-o Ohan nuo melkosen 'oudot'.

Yritän jotain analyysiä antaa.
https://imageshack.com/i/nsk1wsj

Tuossa pikaisesti paintilla muokattu kuva. Kuva pitäisi olla täysin sivulta 90 asteen kulmassa niin olisi helpompi mutta tässä summittaisesti.
Vihreä viiva on summittainen mitenkä kavion muodon kuuluisi olla.
Punainen karkea mitenkä pyöristys kärkeen tehtäisiin (jos kengätön tai sitten tasaus kärkeen kengän käännöstä varten)
Sininen nuoli osoittaa paikkaa jossa ongelma on. Kysymys kuuluu MIKSI kavio kuluu tuosta kohtaa? Kuvassa näkyy minun mielestäni selvästi raspin jälkeä. Joko kengittäjä raspaa siitä liikaa eikä tajua mitä tekee tai sitten hevonen esim hakkaa takakavioita eteen voimakkaasti ja siitä kuluminen. Teoriassa mahdollista joku laahaaminen mutta, että noin paljon laahaisin, että tuosta asti kuluisi.. melko epätodennäköistä.
Mieleni tekisi osoittaa kengittäjää syyttävällä sormella. Joko hän ei tiedä kavion anatomiasta ja kasvusta tarpeeksi ja ottaa tuosta kohtaa liikaa jokakerta tavan vuoksi tai sitten joku muu syy hänellä. En kuitenkaan voi mitään varmaksi sanoa kun en ole ollut seuraamassa koko operaatiota ja tosiaan kuvista aina hieman vaikea sanoa juuta tai jaata.

Mielestäni ongelmaa ei voi ratkaista ennenkuin tietää miksi kavio kuluu juuri tuosta kohtaa (eli tuo punaisen viivan kohdalla oleva kuluminen ei ole se ongelma) ja korjata syy siihen.

Toki tosiaan itse suosittelen kengättömyyttä kaikkinensa täytyy muistaa se ja tämä on vain minun mielipiteeni asiaan.
Jokatapauksessa itse jos vuolisin kengättömästi nuo kaviot eivät ne mielestäni ole mitenkään ongelmalliset. Perus kengätön vuolu osaavissa käsissä jokusen kuukauden niin alkaa näyttää hyvin erilaiselta.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 8:15 pm

Ne kuvat on nyt sitten liian isoja tänne :(

Kengittäjä ei ole ottanut edestä oikeastaan mitään moneen kuukauteen. Olen seurannut kengitykset alusta loppuun paitsi tätä viimeistä. Muutenkin vuolu on ollut lähinnä pohjan siistimistä nyt talviaikaan kun kavio kasvaa todella hitaasti ja kavion muoto on saatu hyväksi. Raspin jälki on kotkauksen tasaaminen. Etujalat ovat minusta ihan priimat, niistä en nyt tietty ottanut kuvia. Kengittäjä on hurjan paneutunut ja ihan ymmällään tästä myös. Takomista ei ole nyt ollut edes maastossa kovassa ravissa enää aikoihin. Ja tosiaan kengittäjän kuvaus on, että kavio on "kumimainen", antaa periksi. Kiille ei ole kova kuten pitäisi.

Vielä lisään, että en tiedä, kuuluuko asiaan, mutta säde on tosi kova.
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Maalis 07, 2014 8:46 pm

Niino siis eihän nuo olet kuitenkaan mitenkään aivan kauhean huolestuttavat. Muistuttavat aikapaljon villihevosen kaviota. esim http://www.tribeequus.com/latLR.jpg (mustangin kavio)

Sanot, että puututtu liikunnan keinoin, mitä se tarkoittaa käytännön tasolla. Sanot myös, että vähäluminen talvi pahentanut asiaa. Mistä oletat sen johtuvan, laahaako hevonen tosiaan takajalkoja niin valtavasti, että kuluu puolestavälistä kaviota asti?

Onko joku syy miksi pidät hevostasi kengässä ylipäätään, voisitko harkita kokeilevasi jotain muuta?


PS. Linkkinä saa lisättyä kuvia tänne olivatpa kuinka isoja tahansa. Jos laittaa suoraan niin olikohan 800pikseliä maksimi leveys (ellei venyvanu koko foorumi) mutta tosiaan joko thumbnail tai linkki.

edit:
Lisäys vielä edelliseen.
Mun olettamus on, että jos hevonen ei olisi kengässä saisi etukärkeen oikeaoppisen pyöristyksen helpommin. Silloin kavio alkaisi pyörähtää paremmin ja ylipäätään hevonen käyttäisi oikeaoppisemmin takajalkojaan. Jos kerta ongelmana ollut laahaaminen niin en nää mitenkä kengitys missääntapauksessa tekisi hyvää kaviolle.
Toki edelleenkin painotan, että olen todella paljon kalellaan kengättömyyden puolesta ideologiassani. Vuosien kokemus on tämän minulle suonut.

Kengässäkin on mahdollista tehdä suurempaa pyöristystä kärkeen kun muotoilee ja takoo kenkää tarpeeksi siitä etupäästä ylöspäin ja tekee kavioon pyöristyksen.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 9:05 pm

Liikunnassa on painotettu takaosan toimintaa. Paljon puomeja myös, niin, että saisi voimaa takapäähän ja alkaisi vähän enemmän nostella koipiaan. Maastossa paljon erilaisilla pohjilla, metsässä jne. En tiedä, laahaako "valtavasti", mutta takaosan liike on kyllä energiaa säästävä :mrgreen: . Myös tarhassa kaverin kanssa leikkiessä. Osteopaatti hoiti hevosen syksyllä kaksi kertaa ja jo niiden välillä tuli iso muutos hänen näkökulmastaan nimenomaan takaosan liikkuvuuden suhteen. Talven aikana on saanut koko ajan lisää lihasta oikeisiin paikkoihin. Jalat ovat hyvässä kunnossa, ei turvotuksia tai mitään ontumisia. Ei hivuta mainittavasti.

Kuluminen alkoi oikeastaan viime kesänä. Meillä on hyvin pehmeä kenttä, joka oikeasti voi kuluttaa noinkin ylhäältä jos jalka ei nouse. Huolestuttavaa on, ettei tilanne ole yhtään parantunut talven aikana, jolloin kenttä on ollut oikeastaan aika upeassa kunnossa koko ajan.

Jos muuta kuntoa ajatellaan, niin pientä mahaongelmaa on ollut. Välillä kakka on ihan hyvää, mutta yhtäkkiä saattaa mennä löysäksi ja haisevaksi, vaikkei mikään muutu. Yksi vähän hassu, mutta mahdollinen selitys tähän on, että kun tarhasta on paali lopuillaan, alkaa tämä vahtia "viimeisiä" ruokia. Käyttäytyy äksymmin sekä tarhakaveria että meitä kohtaan -> maha menee ruikulille. Voi tietysti olla myös jotain imeytymisongelmaakin. Kaura ainakin tuli läpi sulamatta eli sitä ei enää saa. Verikokeet on viimeksi otettu reilu vuosi sitten ja kaikki oli normaalia. Vaikea kuitenkaan kuvitella tämän liittyvän jalkoihin muuten kuin kavioainekseen, koska maha ei ole kipeä ja hevonen liikkuu normaalisti lörövatsallakin.

Kengättömyys on käynyt mielessä eikä ole poissuljettua ollenkaan. Yksi ongelma on, että meillä päin ei ole yhtään kengättömien vuoluun erikoistunutta ihmistä. Nykyinen kengittäjä ehkä kuitenkin tietotaidollaan ja ennen kaikkea nöyryydellään uutta kohtaan voisi sen hoitaa. Tallillamme otettiin n. 1kk sitten yhdeltä ponilta kengät pois. Oli ollut kengässä koko elämänsä. Ei ongelmaa edes liukkailla :) Tuo kuluminen ei varmaan kengättömyydellä paranisi (?), mutta ainakaan pieneen kavioon ei tarttisi enää saada kenkää pysymään. Pistetään harkintaan :)
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Koo » Pe Maalis 07, 2014 9:15 pm

Onko hevosta tutkittu? Ensimmäisenä tuli mieleen ristiselkä/lanneranka/muut selkäongelmat, lisäksi esim. kipeät tai lukittuneet takapolvet voivat muuttaa hevosen liikeratoja hyvinkin radikaalisti -kuitenkin aikalailla mikä vaan lukko tai kiputila voi heijastua moottoriin eli takapäähän. Melko hurjan näköinen on kyllä, kuten M-H sanoikin, on melko epätavallista että hevonen noinkin ylhäältä kuluttaisi kaviota jalkoja laahatessaan.

Minulla on takasia toisinaan pahasti laahaava kengätön hevonen, (riippuen liikutuksesta; jos sen takapään saa aktivoitua kunnolla, ei laahaa ollenkaan) ja sen takasissa tuo kuluma on vain ihan kärjessä. Teki tätä kengässäkin ollessa, ja silloin huomattavasti pahemmin liikutustyylistä riippumatta. Kesäisin jos sitä on liikutettu laiskasti ja takasia aktivoimatta, ei varpaita tarvi pyöristää lähes ollenkaan. (poni vaatii siis ihan järjettömät pyöristykset seinämiinsä, valkoviivaan saakka, ettei lähde leviämään ja seinämä irtoamaan, ja sillä on kuitenkin mielettömän kova sarveisaine) En kuitenkaan turhan huolissani ole omani kanssa, kun tuon saa tosiaan korjattua vaatimalla takapäätä toimimaan.
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Takakavioiden varpaiden kuluminen

ViestiKirjoittaja Pauliina » Pe Maalis 07, 2014 9:24 pm

Fyssari on käynyt, samoin osteopaatti. Ensimmäisen antamia jumppaliikkeitä ollaan enemmän ja vähemmän tehty. Jälkimmäisestä oli heti apua ja laahaustilanne on parantunut. Ei ole viety läpivalaisuun ostotarkastuksen jälkeen, koska ei olla havaittu mitään kipuja missään. Myös meillä on ratsastustaito kohentunut niin, että saadaan sitä takapäätä aktivoitua :) Liikeradat ovat siis muuttuneet parempaan suuntaan ihmisen toimesta liikkuessa. Ai niin ja osteopaatti löysi pientä arkuutta niskasta ja siihen on magneetti"huppu" auttanut ja tietysti myös rentouden entisestään korostaminen liikutettaessa. Hevonen on ollut meillä n. 2 vuotta.

Luonteeltaan se on ihan hirveän leppoisa tyyppi. Mallia "mitään ei tarvii tehdä ellei taivas oikeesti romahda niskaan".

Mutta hei. Jos laahaaminen kulumisen syynä on epätodennäköinen eikä heppa kolhi takasella etujalkoja, mikä sitten voi aiheuttaa kulumisen? :roll: Ei sytytä ollenkaan!
Pauliina
 
Viestit: 14
Liittynyt: Su Loka 30, 2011 7:42 pm


Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron