Säteen ympärillä syvät urat

Erilaiset vuolutavat, edut, käytäntö,teoria ja bootsit. Huom! vain kengättömyyteen liittyvät keskustelut tänne.

Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Minnah » Ke Joulu 04, 2013 2:06 pm

Heppa ilman kenkiä, ja kaviot entisen omistajan jäljiltä. Nyt olisi aika kutsua vuolija kylään, mutta ennen sitä halusin kysyä teiltä mielipidettä.
Hevosen kaikki kaviot haisee, joka ei tietenkään ole hyvä merkki. Epäilen sen johtuvan siitä, että säteen ympärillä on todella syvät urat kaviossa mihin pääsee lika. Etusissa urat on jopa niin syvät, että melkein koko kaviokoukun koukku uppoaa uraan kun sieltä putsaa likaa pois.. Vaikka putsaan kaviot monta kertaa päivässä, niin silti pelottaa että urissa pääsee lika muhimaan ja aiheuttamaan tuhoa. Jokinhan on pielessä kun kaviot haisee..

Tässä vähän kuvaa kaviosta. Hiukan on luminen, kun kerkes jalkaansa käyttää maassa, mutta jotain siitä näkee. Nuolella merkkasin mistä kohtaa ura on ihan syvin.

Kuva
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja ponimus11 » Pe Joulu 06, 2013 6:34 pm

Ootko pessyt kavioita ? Omille otin tässä syksyllä kuurin eli jokapäiväinen pesu (vaikka olisi ollut kurakeli) . Ja ovatpa vaan hienossa kunnossa n 2-3 kk:n jälkeen. Ja tietysti niin puhtaat tarhat kuin se nyt on mahdollista. Mieluusti aamusta pesu niin saa kuivikkeet heti pois sieltä. Puhdas ja kuiva ei koskaan ole pahasta, sanoo mun maalaisjärkeni :P Ja in fact jos oikein haluat alkaa hifistelemään niin sopiva bootsi vaikka edes osaksi päivää siihen päälle. Lampaanvillasta fyllaus niin ei hierrä. Mut jos on märkää niin sitten ei bootsia siihen hautomaan.
ponimus11
 
Viestit: 15
Liittynyt: Ti Syys 13, 2011 1:24 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Bessie » Su Joulu 08, 2013 12:41 pm

Olisi hyvä jos saisit vähän puhtaammasta kaviosta kuvat kun tuosta näkee tosi huonosti. Kannattaa ainakin ottaa itselle tässä vaiheessa hyvät kuvat kaikista kavioista niin on vertailupohjaa ja näkee muutoksen jos ei muista miltä kaviot näytti :D).

Kyllähän nuo säteen sivu-uurrokset ovat ihan normaalistikin kohtalaisen syvät, hyvässä lykyssä kyse voi olla vaan vuolusta, eli että säteet on vuolun tarpeessa ja säteissä on lärpäkkeitä ja taskuja joihin jää paska muhimaan. Tapasin yhden hevosen tässä hetki sitten jolla oli pitkään vuolemattomana olleet kaviot ja olin hajusta päätellen ihan varma että on sädemätää mutta kun vuoli säteet niin ihan terveet ne olikin, taskuja vaan täynnä.

Säännöllinen vuolu ja puhtaanapito vain :D, jos hevosella ei oo mitään oireita, on terve ja liikkuu hyvin niin se kertoo jo paljon.
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Minnah » Ke Joulu 11, 2013 12:29 pm

Tässäpä muutama kuva puhtaammasta kaviosta, kun tallissa otin.. Itse olen nyt noita pyöritellyt jonkun verran, ja tullut siihen tulokseen, että säde on ihan liian korkea, koska on nyt samalla tasolla kun kavion reunat, jotka nekin kaipaa pikaista vuolua.. Mitäs mieltä muut? En löytänyt mitään viitteitä sienestä, mutta olenhan vasta kovin kokematon. Luulisin kuitenkin hajun lähtevän vuolemalla kaviot kuntoon.. Olisiko jotain voidetta mitä kannattaisi käytellä säännöllisesti/epäsäännöllisesti ehkäisemään sientä yms.. Vai onko tarvetta? Meillä laidun on kova ja kuiva, eli ei joudu seisomaan leijussa..

Kuva
Kuva
Kuva
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Bessie » Ke Joulu 11, 2013 2:24 pm

Iiiik, onpa pitkät kaviot ja säteissäkin reilusti vuoltavaa kuten sanoit :D. Juu, nyt voin jo kaksi kertaa varmemmin sanoa että kun vuolee, niin kaikki on mitä todennäköisemmin kunnossa ja siinä samalla näkee onko jotain sen kummemmin hoidettavaa. Jos haluat rahaa käyttää vaikkei ole pakko niin Good hoof on kiva ja kallis kaviodesinfiointi -aine jota voi käyttää myös kavioterveyden ylläpitoon silloin tällöin kun pesee kaviot. Aine maksaa vainikan Aitalla yli 50euroa. Ei terveisiin kavioihin tarvitse tunkea aineita jos ruokinta on kunnossa eikä oo sädemätiä tai sieniä tai muita ongelmia :)

Ja ne säteen sivu-uurteet näyttäs olevan siksi syvät kun säde on kasvanut niin paljon ja kantakulmatuet myös :).
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Koo » To Joulu 12, 2013 12:53 am

Hui, on kyllä melkosen pitkät seinämät! Ja ihan selvästi säteessä vaan ylimäärästä, näyttää vähän puoli-irtonaiselta lepareelta tuossa ensimmäisessä ainakin. Ei muuta kuin vuolijalle soittoa pikimmiten, etteivät ala leviämään ja lohkeilemaan. :)
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Minnah » To Joulu 12, 2013 12:14 pm

Kaikkien kehuma kylän kengittäjä ja vuolija tulee tänään 15 aikaan. Katsotaan minkälaista jälkeä saaneen aikaan. Hinnaksi sanoi neljän kavion vuolun 20€ :lol:
Ehkä jos homma onnistuu, niin kehtaan sen 50€ sille käteen antaa että tulee toistekkin. Ja nytpä nähdään miten tamma reagoi kavioiden vuoluun.. Innolla ja kauhulla odotellen.. Laitan sitten tänne kuvia arvioitavaksi "kyläsepän" aikaansaannoksista ;)
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja M-H » To Joulu 12, 2013 1:25 pm

Mjoo peruskaviotonvuolu noihin niin hyvä tulee.
Nuo kengittäjät ei vaan usein tajua helvettiakään kaviovulun päälle kun heillä se kengitys vaan mielessä. Toivotaan, että osaisi asiansa tuo sinun vuolijasi. Halpa hinta ainakin, itse ainakin otan kiltisti 50-60 euroa per hevonen koska koen, että tietotaitoni maksaa (eikä se itsellekkään ilmaiseksi ole tullut).

Urista ei kannata niin stressata, elä töngä niitä koukulla turhaan kauhean syvältä. Sellanen paska mikä helposti siitä irti lähtee ni voi putsata mutta ei kaivamalla kaivaa puhtaaksi turhaan. Noista kavioista pitäs tuosta säteen viereltä saada nuo barit pois (oisko kulmatukiseinä tms suomeksi) anturan tasalle. Sädettä hieman joo mutta kannattaa muistaa, että säteen tehtävä on ottaa osa laskeutuvasta painosta vastaan myös. Yleensä se vuollaan turhankin pieneksi.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Minnah » To Joulu 12, 2013 11:09 pm

Yllätys oli suuri, kun vuolija tuli pihaan. Näytti siltä miltä tällaiset kyläsepät yleensä näyttää, mutta suun avattuaan vakuutuin kyllä ammattitaidosta. Vuoli minun mielestäni kaviot siisteiksi ja pyöreiksi, ja selitti säteiden rakennetta, ja että miten usein ne vuollaan liian pieniksi ja mataliksi. Otti maltillisesti pois, ja avasi taskut niin ettei paska pääse muhimaan niissä. Jopas raikastui tassut, ja hepokin näyttää ryhdikkäämmältä! Katsotaan huomenna miten vaikuttaa liikkumiseen..
Mitä mieltä vuolijan työn jäljestä?
Ja täytyypä kehua muuten meidän tammulia. Rauhassa pysyi paikallaan, ei punkenut, ei painanut, ei heilutellut koipiaan, vaan seisoi kun patsas paikallaan.. Olin vähän huuli pyöreänä miten hieno yksilö meille on rantautunut :shock:

Kuva
Kuva
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Koo » Pe Joulu 13, 2013 1:31 am

Ohhoh, onpa tosiaan ihmeen hyvää jälkeä kengittäjäksi! Itse tosin pyöristän huomattavasti rankemmalla kädellä, käytännössä niin, ettei anturasta päin katsottuna seinämiä näe ollenkaan. Omallani tosin kaviot lähtevät flareamaan heti, jos on vähänkään enemmän painetta seinämille...
Avatar
Koo
 
Viestit: 281
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 9:11 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Joulu 13, 2013 9:10 am

Emmätiedä auttaako ketään koska tuskinpa voit alkaa riitelemään tai vaatimaan vuolijaltasi erilaista toimintaa 'nettikeskustelun' tietojen perusteella mutta sanon nyt silti oman mielipiteeni

http://imageshack.us/photo/my-images/35/g3nr.png/

Laitoin kuvan linkkinä, tulin turhan iso foorumille.

Nuo vihreät nuolet osoittavat alueet joille oikeasti olisi pitänyt tehdä jotain. Tuo oranssi myös sellaista 'ongelma-aluetta'
Olen aika varma, että kaviossa on voimakkaat sivusuuntaan olevat leviämät eli ns. flaret jos katsot kaviota suoraan edestä päin juuri noiden vihreiden nuolien kohdalla. Tuo oranssi kauttaaltaan on sen flareutumisen seurausta eli kavio alkaa levitä ulospäin. Sitä ei voi korjata ottamalla vai pohjasta pois vaan se pitää oikeasti vuolla/leikata/raspata sivusuunnassa. Tätä ei yleensä kengittäjät ja vuolijat tajua koska sitä ei missään Suomessa kunnolla opeteta ja asiaa tarpeeksi painoteta. Leviämisen syy on sitten se, että pain on kaviossa ulkoseinämällä (eli tästä voidaan helposti vetää johtopäätös, että kaviossa paino ei saisi olla ulkoseinämällä vaan antura/valkoviiva/säde/kannat tienoilla.
Toki ihan 100 varmaksi en mene sanomaan koska kuva on vain kavio pohjasta, jotenkin aina kuvitellaan, että seon se tärkein asia. Ei ole vaan tärkein asia olisi saada kavio about sopivaksi linjauksiltaan ulkoa päin katsoessa, silloin pohja muodostuu melkeinpä itsestään.

Mutta joo ei tuo huonoin mahdollinen vuolu ole mitä olen nähnyt, tullut kaikenlaista nähtyä :lol:
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Joulu 13, 2013 9:11 am

[quote="M-H"]Emmätiedä auttaako ketään koska tuskinpa voit alkaa riitelemään tai vaatimaan vuolijaltasi erilaista toimintaa 'nettikeskustelun' tietojen perusteella mutta sanon nyt silti oman mielipiteeni

http://imageshack.us/photo/my-images/35/g3nr.png/

Laitoin kuvan linkkinä, tulin turhan iso foorumille.

Nuo vihreät nuolet osoittavat alueet joille oikeasti olisi pitänyt tehdä jotain. Tuo oranssi myös sellaista 'ongelma-aluetta'
Olen aika varma, että kaviossa on voimakkaat sivusuuntaan olevat leviämät eli ns. flaret jos katsot kaviota suoraan edestä päin juuri noiden vihreiden nuolien kohdalla. Tuo oranssi kauttaaltaan on sen flareutumisen seurausta eli kavio alkaa levitä ulospäin. Sitä ei voi korjata ottamalla vai pohjasta pois vaan se pitää oikeasti vuolla/leikata/raspata sivusuunnassa. Tätä ei yleensä kengittäjät ja vuolijat tajua koska sitä ei missään Suomessa kunnolla opeteta ja asiaa tarpeeksi painoteta. Leviämisen syy on sitten se, että pain on kaviossa ulkoseinämällä (eli tästä voidaan helposti vetää johtopäätös, että kaviossa paino ei saisi olla ulkoseinämällä vaan antura/valkoviiva/säde/kannat tienoilla.
Toki ihan 100 varmaksi en mene sanomaan koska kuva on vain kavio pohjasta, jotenkin aina kuvitellaan, että seon se tärkein asia. Ei ole vaan tärkein asia olisi saada kavio about sopivaksi linjauksiltaan ulkoa päin katsoessa, silloin pohja muodostuu melkeinpä itsestään.

Mutta joo ei tuo huonoin mahdollinen vuolu ole mitä olen nähnyt, tullut kaikenlaista nähtyä :lol:

edit:
Eli vielä rautalangasta, pyöristys ja paino pois ulkoseinältä niin tuo oranssi alue korjaantuu sillä.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Bessie » Pe Joulu 13, 2013 12:39 pm

Ihan hyvältä näyttää, ainakin paremmalta kuin aiemmin.
Itse oisin vuollu kantakulmatukia enempi ja seinämät matalammaksi ja tietysti sitte mahdolliset flaret. Mut M-H tuossa sanoikin samaa. Ota vielä kuvat silleen kaviosta maassa edestäpäin ja sivulta, kovalla alustalla :)
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Minnah » Pe Joulu 13, 2013 1:18 pm

Tässäpä vähän jotain. Ei aamulla meinattu paikallaan pysyä, ja kun on nuo tupsutkin, niin loppui kädet kesken, ja kuvat ei ole ihan parhaimmasta kulmasta. Mutta on se vuolija pyöristänyt myöskin ulkopuolelta hieman kaviota. Nätit omaan silmään, katsotaan josko käyttäisi vielä jonkun parantelemaan noita, ja sitten uskon että tuo vuolija osaa kyllä ylläpitää kaviot varmasti hyvänä, kun ei päästä noita levenemään, ja ehkäpä tuo jalon taidon voisi opetella itsekkin.
Suuret kiitokset kaikesta kommentista. Eihän sitä ikinä mitään opi jos ei myös rakentavaa palautetta saa.. Ja kyseinen vuolija ei ikikuuna päivänä osaa edes nettiä käyttää, joten häntä tässä kukaan ei loukkaa.. :)Kuva
Kuva
Minnah
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Syys 10, 2013 7:07 pm

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja M-H » La Joulu 14, 2013 9:21 am

Ei noista kuvista oikein pysty sanomaan mitään. Jos haluat kommenttia niin kuvaa kaviot seuraavalla tavalla.
-Pintelöi karvat ylös, että kruunuraja näkyy
-ota kuva suoraan kavio edestä kamera todella lähellä maata
-ota kuva suoraan kavio sivulta, kamera todella lähellä maata
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: Säteen ympärillä syvät urat

ViestiKirjoittaja Runotar » Ke Joulu 18, 2013 1:26 am

Vasen etunen, onko sisäsyrjällä lohkeama?
Taivaallinen on se tuuli joka puhaltaa hevosen korvien välissä... Eiku?
Avatar
Runotar
 
Viestit: 11
Liittynyt: Su Syys 22, 2013 5:38 pm
Paikkakunta: Espoo


Paluu Kengättömyys ja kavionhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron