vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

Erilaisiin kuolaimettomiin välineisiin keskittyvä keskustelu. BB, sidepull, hackamore, bosal, cordeo jne.

vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja sandels » To Tammi 05, 2012 1:27 am

Tilanne alkaa olla meillä jo hieman vaarallinen. Olen tässä ex-ravuri tammaani totutellut ratsuksi ja yhteistä taivalta meillä vasta muutama kuukausi. Ollaan lähetty maasta käsin työskentelystä liikkeelle ja olenkin opettanut tammani kuuntelemaan herkästi hackamorea. Maastossa ollaan käyty yhdessä kävelyllä (varustettuna) ja ratsastajan kanssa, kuitenkin talutettuna, ja kerran myös toisen ratsukon kanssa ilman talutusta.

Viimeksi ratsastin tammalla maastossa, koira meni edellä, ja mentiin pimeällä otsa lampun valossa. Nousin selkään vasta lenkillä (normaali käytäntö, talutan "liukkaat"), tamma oli ok, mutta pian käänty ympäri ja nosti ravin kotia kohti. Olin rauhallinen, pysäytin hevosen rauhallisin ottein, tosin pakko oli ottaa aika kovasti! Käänsin hevosen meno suuntaan takaisin, kävelin max 10askelta ja pysäytin ja tulin alas selästä. Sitten käveltiin hyvillä mielin yhdessä ja nousin selkään takaisin, kun pyysin liikkeelle, ohjat kuitenkin tuntumalla, hevonen kääntyi vauhilla ympäri ja lähti vetämään täyttä kiitolaukkaa kotia päin! Ei yhtään attanu yhen ohjan pysäytykset! Pää taivaissa vaan laukkasi eikä vetäminen auttanut! Enkä kyllä olisi halunnut nenäpiitä murtaa!

Hevonen ei missään tapauksessa ole nöyrä laiskiainen, vaan omaa vahvan tahdon ja on todella halukas liikkumaan laitumellakin omasta tahdostaan. iloisena laukkailee korvat pystyssä.

Olisiko mitään neuvoja . Jatkaisinko hackamoren kanssa, vaihtaisinko kuolaimetonta, vai ottaisinko kuolaimet turvallisuus syystä käyttöön. Pahoittelen jo etukäteen sekavaa kirjoitusta (klo 0.26)
sandels
 
Viestit: 4
Liittynyt: To Joulu 01, 2011 4:46 pm

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja Suvi » To Tammi 05, 2012 12:06 pm

Teidän yhteinen taival on vasta alkanut ja on normaalia, ettei kumpikaan vielä luota toiseen.
Meillä oli hieman vastaavanlainen tilanne jokunen vuosi sitten ja se ratkesi siten, että palattiin tekemään yhdessä asioita jotka olivat helppoja ja sujuivat. Ja aina pikku hiljaa tehtiin jotakin vaikeampaa joka vaati molemmilta lisää rohkeutta, mutta sitten palattiin taas turvalliselle alueelle.

Jos ymmärsin oikein kertomastasi, niin ette olleet aiemmin menneet ratsain niin, ettei muita ollut mukana, joten tämä oli hevoselle uusi tilanne.
Uskon, että asia järjestyy ajan ja pienien askelten kanssa, ei niinkään eri kuolainta tai kuolaimetonta käyttämällä.
Eli jos talutuslenkit menevät ok, niin jatka niitä ja sitten jossain vaiheessa ratsasta pieni alkumatka ja taluta loppumatka. Pikku hiljaa voit ratsastaa pidemmän matkan.
Suvi
 
Viestit: 14
Liittynyt: To Kesä 03, 2010 12:21 pm

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja anutus » To Tammi 05, 2012 3:15 pm

Minusta kyllä voisit vaihtaa kuolaimet tai muut sellaiset päävehkeet, joilla hidastuspyyntö menee varmasti perille. Kyllähän tuommoisessa tilanteessa erityisesti vahvaluontoinen hevonen pitäisi saada pysähtymään edes sen verran, että pääset itse alas selästä tai että voitte jatkaa kotiin päin rauhassa, tai mitä vaan, mutta kuitenkin siten, että sinä olet hallinnassa. Omalle kyllä tekisin parhaani mukaan selväksi, että paikalta ei ole missään tapauksessa lupaa poistua oma-aloitteisesti ellei ole kuolemanhätä kyseessä. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö kääntymistä saisi ehdottaa, vaikka kääntymällä tai pysähtymällä tai muuten, jos hevosella on epävarma olo. Tietysti voi olla, että tilanne ei kummene eri välineillä, ja jos on kyseessä oikea paniikki, mutta niin pitkään, kun hevosella ei täysin leikkaa kiinni, olisin valmis vaatimaan käytöstapoja, vaikka onkin eri mieltä etenemissuunnasta. :geek:

Omalla ruunallani esiintyi vastaavaa vauhkoilua viime kesänä. Tuli hyvin epävarmaksi, kun kiipesin selkään: alkoi painamaan kädelle, säpsyili, peruutteli, pyöri, mutta ei onneksi ryöstänyt. Ratkaisin asian silloin tulemalla alas, ja unohtamalla maastoratsastelut pariksi kuukaudeksi. Syksyllä aloitettiin uudestaan siten, että oli ihmiskaveri matkassa kävelemässä ensin edellä ja myöhemmillä reissuilla perässä. Lopulta päästiin kahdestaankin maastoilemaan, ja nyttemmin hevonen on kohtuullisen itsevarma vieraallakin reitillä.

Hevoseni on myös aika vahvaluontoinen kaveri, ja erityisesti ollessaan epävarma joskus "päättää" puolestani, että "nyt on liian vaarallista." Silloin ei auta muu kuin yrittää saada ensiksi hevosen huomio, ja sen jälkeen tehdä jotain semmoista, mistä se rauhoittuu (kääntyä takaisin/eri reitille/jatkaa taluttaen tms.). Yhteistyökyky palautuu yleensä nopeasti, kun ruunis hoksaa, että ymmärrän, että sillä huolettaa, ja siksi päätin, että käännymme pois.

Teit niin tai näin aika ja kaikki muu yhteinen puuhailu varmasti auttaa myös. Loppupeleissä hevonen tottelee päävehkeistä riippumatta varmimmin silloin, kun suhde on kunnossa ja luottoa löytyy molempiin suuntiin. ;) Toivottavasti saatte asiat kuntoon.
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja M-H » To Tammi 05, 2012 3:23 pm

Välineillä saa usein peitettyä hetkellisesti ongelman. Yksikään väline ei itsessään korjaa yhtään ongelmaa, häiriökäytöstä, traumaa, tms jotka johtuvat hevosen psyykkeestä. Ei rauta, ei kuolaimettomat.

Joillain välineillä ongelmat ovat enempi taustalla, joillain enempi pinnalla. Jotkut välineet edesauttavat kyllä ongelmien hoidossa, jotkut välineet vaikeuttavat.

Eli siitä sitten vain valitsemaan omaa tietä. Olisihan se hienoa kun olisi yksi ainoa oikea tie ja tapa toimia. Siihen sitten saisi varmistusta omaan toimintaan kun foorumilla kysyy asiasta niin kaikki yhteenääneen huutaa "joo juuri noin". Valitettasti vastaukset varmasti riippuvat paljon missä kysyt. Jos haluat tukea raudankäyttöön niin kannattaa käänntyä esim htnetin puoleen jossa varmasti kuolaimettomat yms. hömpötykset tuomitaan vaarallisina välineinä jotka pitäisi kieltää. Täällä sitten taas saattaa tulla muutamia soraääniäkin (ainakin minulta jos ei muuten ;) )

edit:

sandels kirjoitti:Hevonen ei missään tapauksessa ole nöyrä laiskiainen, vaan omaa vahvan tahdon ja on todella halukas liikkumaan laitumellakin omasta tahdostaan. iloisena laukkailee korvat pystyssä.


Tämä lause pitää sisällään useampia hyvin ristiriitaisia viestejä hevosen osalta ja ihmisen (mielestäni) vääriä tulkintoja kuten varmasti tulet jonainpäivänä huomaamaan jos tutustut enemmän ja laajemmalti hevosen käyttäytymiseen.

edit2:
Ja en tosiaan jaksa tässä yhteydessä alkaa asiaa puimaan enempi kun menee aiheen ulkopuolellekkin. Tuolla käytösosiossa on paljon fiksua tekstiä monelta jos jaksaa lueskella.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja sandels » To Tammi 05, 2012 5:12 pm

sandels kirjoitti:Hevonen ei missään tapauksessa ole nöyrä laiskiainen, vaan omaa vahvan tahdon ja on todella halukas liikkumaan laitumellakin omasta tahdostaan. iloisena laukkailee korvat pystyssä.


Tämä lause pitää sisällään useampia hyvin ristiriitaisia viestejä hevosen osalta ja ihmisen (mielestäni) vääriä tulkintoja kuten varmasti tulet jonainpäivänä huomaamaan jos tutustut enemmän ja laajemmalti hevosen käyttäytymiseen.

kylläpä myönnän että tekstini on sekava :)

puolustukseni: (huom kello oli melkein 00.30) Olen edelleen sitä mieltä että hevoseni ei ole nöyrimmästä päästä. Äärimmäisen herkkä kuitenkin eteen päin pyytäville avuille, kuten liinassa ei tarvitse kuin tuijjottaa taka jalkoja, siirtyy humma jo raville. Hidastaminen ei ole niinkään helppoa... pitää laittaa kehon kieli oikein kunnolla likoon että hidastaa/rentouttaa ilma super mooveja. Ratsastaessa pitää kuiskaamalla antaa liikkeelle lähtö merkki ettei sykähä liikkeelle. Toisinaan tamma tarjoaa koko ajan luokse tuloa, etenkin jos yrittää rauhoittaa/hidastaa, mutta ei osoita ns. luottamusta (mielestäni). Silmät pillkkuen vaan juoksee luokse. En ole siitä koskaan torunut, vaan olen silittänyt ja lähettänyt pian takaisin ympyrälle.

Ikkunasta kun katselee toisinaan laitumelle, niin siellä se tamma vaan laukkailee, ja sen laidun/tarha kaveri (vanhempi tamma) vaan seisoo jossain yksinään. Kyllä minä tulkitsisisn sen juoksemiseksi omasta halustaan. Voin kyllä olla väärässäkin. Myös sääkin voi tietysti vaikuttaa kun tuntuu hummalla nousevan tuuli korviin :)

Minua ei ainakaan haittaa jos menee juttu aiheesta ohikin, kyllä kaikki ajatuksia avartava teksti on minun puolesta terve tullutta :)
sandels
 
Viestit: 4
Liittynyt: To Joulu 01, 2011 4:46 pm

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja sos-84 » To Tammi 05, 2012 10:20 pm

Mulla särähti ekana olosuhteet tuossa tilanteessa. Onko hevonen tottunut kulkemaan pimeässä/otsalampun valossa? Tai yksin kulkemaan? Onko mahdollista että tuuli olisi tuonut tullessaan jotain pelottavaa(savu, petoeläimet, tms.)?
Tiedän tapauksen, jossa nuorella hevosella ajettiin päivittäin samaa lenkkiä maastossa, hevonen toimi jo hyvin nuoresta iästään huolimatta. Eräänä päivänä tamma löi stopit keskelle metsäpätkää ja alkoi peruuttaa takaisinpäin. Kokenut vanha hevosmies yritti ja koitti hevosta saada liikkeelle, mutta hyvänä hevosmiehenä ei pakottanut vaan palasi lopen takaisin kotiin ja lähti autolla tutkimaan reittiä. Stoppien jälkeisen mutkan takana oli tiellä tuoreet ison karhun jäljet...

Meillä jarrut katoaa kuolaimilla herkemmin, mitä kuolaimettomilla. Sinuna palaisin aitojen sisäpuolelle ja jatkaisin hevosen kanssa harjoittelua, kunnes hevonen luottaa sinuun. Jos se säpsyilee, koska ei luota sinun kykyyn päättää asioista(hevonen lukee ihmistä todella paljon!). Hevosesi kuulostaa aika rauhattomalle, onko sillä minkälainen ruokinta?
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja sandels » La Tammi 07, 2012 12:50 pm

Hevonen on kyllä tottunut pimeään/otsalampun valoon, kun ollaan menty laitumella pimeän aikaan. Kauraa tamma saa vain 1l/vrk +kivennäiset, +heinät + kuurit, ja on melko iso (ei läski) joten uskoisin etten ruoki liian energia pitoisesti. Hevonen ei selvästi luota minuun kun olen selässä, pitäisi varmaan ratsastaa "turvallisuus alueilla" PALJON! ...pakko kait se on opetella pitämään "vänkäämisestä" jos se toisi enemmän luottamusta välillemme.
En ole paljon ratsastanut kentällä, kun olen siellä lähinnä keskittynyt maastakäsin työskentelyyn josta molemmat nautimme, ja en ole kauheasti pitänyt kentällä menosta, kun tuntuu että hevonen kääntyy aina lapa eellä portille salaman nopeasti kun antaa pienenkin vihjeen että kääännymme portin suuntaan, vaikka emme ole suinkaan lopettamassa ratsastusta. Ratsastuksen tarhassa olen aina lopettanut VAIN onnistumiseen, toisinaan jo 20min sisällä :)
Itse vain haluaisin mennä pitkiä rentoja käynti lenkkejä, myöskin ensi talvella kun tamma laitetaan keväällä kantavaksi.
sandels
 
Viestit: 4
Liittynyt: To Joulu 01, 2011 4:46 pm

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja Ivus » La Tammi 07, 2012 1:08 pm

Jos hevonen toimii nyt käyttämälläsi suitsituksella ollessaan rento, välineissä ei ole vikaa, eikä ongelma näinollen korjaannu eri välineellä. Kuten M-H mainitsi, voi hetkellisesti peittyä, mutta ei häviä. Lisää koulutusta, mukavaa tekemistä ja pieniä onnistumisia.
sandels kirjoitti: Kauraa tamma saa vain 1l/vrk +kivennäiset, +heinät + kuurit, ja on melko iso (ei läski) joten uskoisin etten ruoki liian energia pitoisesti.

Paljonkos hän liikkuu? 1l on aika paljon, sillä lenkkeillään jo pitkiä hikilenkkejä päivittäin.
Elä hättäile! Ei karhukkaa riehu koko ajan, ne vettää puolukoita välillä.
Ivus
 
Viestit: 389
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:25 pm
Paikkakunta: Haapajärvi

Re: vaihdanko "kuolaimetonta" vai otanko raudat käyttöön

ViestiKirjoittaja sos-84 » La Tammi 07, 2012 2:24 pm

Litra kuulostaa kyllä isolle määrälle, ellei nyt päivittäin liikuteta reippaasti.
Meidän polleista toinen, ISO ja "tuhti" ei kuitenkaan lihava, saa iltaisin vajaa 3dl Mash-rehua ja aamuisin 2dl ns.joutohevosen täysrehua, tai siis mysliä(ei siis energiaa juurikaan, mutta paljon ravintoaineita) ja silti virtaa välillä on liikaakin. Liikutetaan aika kevyesti vielä, opetusvaiheessa.
Kaura tahtoo kuumentaa hevosta, on helposti sulavaa energiaa, nuo minun mashit ja myslit ei sisällä juuri kauraa, vaan viljana on ohra ja maissi. Lämppäreiden sanotaan olevan huonoja rehunkäyttäjiä, mutta noinkin pienellä annostuksella saa pidettyä lihassa, kun heinä on hyvää.

Jatka vaan kentällä selästä(kin) käsin, että löydätte sielläkin rentouden, puuhastele hepan kanssa, käykää kaverin kanssa maastossa kunnes luotatte toisiinne. Pitkä tie on, jos sattuu hevonen sellainen tempperamenttinen kaveri olemaan, kuin meidän muori oli, tulisielu, joka osasi olla tutulla ratsastajalla maailman kiltein enkeli, hermostuneella/aralla ratsastajalla täys mulkku. Lapsi selässä tiesi tasan, ettei kärsi tehdä mitään ylimääräistä liikettä. Oli hyvä peili omaan olotilaan, huonoina päivinä(siis ihmisen) ei kannattanut tehdä sen kanssa mitään, luvassa oli 100% varmuudella tappelu, hyvänä päivänä toimi kuin ihmisen mieli. Positiivista, tuollainen hevonen opettaa paljon, jos avaa silmänsä sille. Tsemppiä ja mukavia hetkiä!
Maalaistyllerö ja "lv-poni" Femina Dahlia -05. Varsoo 2013 orista Rock N Jetset.
http://kuvablogi.com/blog/5069/8/
Avatar
sos-84
 
Viestit: 211
Liittynyt: Ma Marras 08, 2010 2:57 pm
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa Haapavesi


Paluu Kuolaimettomuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa